JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Een leuk uitje voor kinderen (en volwassenen) is zeehondenopvang Ecomare, net buiten De Koog, op Texel. Naast zeehonden leven hier 2 bruinvissen en is er binnen een zee-aquarium. De dieren worden op vaste tijden gevoed en jij kan daar bij zijn! Meer over Ecomare leest u in dit artikel.


Ecomare is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park Duinen van Texel op een paar kilometer ten zuiden van het centrum van de badplaats De Koog. U kunt via Ecomare ook het duinpark bezoeken.

In zeehondenopvang Ecomare worden zeehonden opgevangen, die het op eigen kracht niet zouden redden. Dit zijn jonge dieren die hun moeder kwijt zijn en nog niet voor zichzelf kunnen zorgen en dieren die door ziekte verzwakt zijn. Als het weer goed met hen gaat, worden ze uitgezet op het strand op Texel of op een zandplaat in de Waddenzee. Daarnaast zijn ook vaste bewoners in Ecomare, zoals oude zeehonden, die blind zijn en daardoor niet meer uitgezet kunnen worden en twee bruinvissen, Michael en Dennis. Tijdens het voeren van de dieren, vertelt de verzorger over de eigenaardigheden van de dieren, hun leefwijze en hun natuurlijke omgeving.

Plattegrond van Ecomare

Gerrit de Haan begon in 1952 als eerste in Europa met zeehondenopvang. Het lukt om zeehonden die op Texel of ergens anders langs de kust aanspoelen in leven te houden en op te knappen. In die periode werden de zeehonden niet weer uitgezet, dit omdat er nog volop op de dieren werd gejaagd. In de jaren vijftig was het werk van de zeehondenopvang heel belangrijk, de zeehonden, die anders zeker gestorven zouden zijn, bleven in leven en het publiek werd op de problemen in de Waddenzee gewezen. De jacht op zeehonden werd in 1962 verboden. Zodra de opgevangen zeehonden gezond waren, konden ze weer in de Waddenzee worden uitgezet. Dit gebeurde tot 1975 nog niet. Dit omdat de zee te sterk vervuild was. Begin jaren '70 nam de opvang van huilers en zieke zeehonden af, omdat het aantal zeehonden in de westelijke Waddenzee nog sterker gedaald was dan in het oostelijk deel. In de jaren '80 nam het aantal zeehonden in de westelijke Waddenzee weer iets toe en daardoor werd de zeehondenopvang weer belangrijker. Na het uitbreken van een dodelijke epidemie in 1988 was er voor Ecomare een belangrijke rol bij het onderzoek naar de oorzaken van deze ziekte weggelegd.

Binnen vindt u het zeeaquarium, het museum, de tentoonstelling 'Naar de haaien', de walviszaal, het observatorium van sterrenwacht 'De Jager'. Buiten kunt u de zeehondenopvang, de buitenbassins van de zeehonden en de bruinvissen, de vogelopvang en het Duinpark bekijken.

Het zeeaquarium in Ecomare

Het zeeaquarium van Ecomare kunt u vinden als u met de trap naar beneden loopt. U loopt nu als het ware onder de zeespiegel. Hier leven tientallen soorten vissen, zeesterren, schaal- en schelpdieren in grote open aquaria . Hun leefgebied is per aquarium nagebouwd. Om 14.30 uur worden de dieren in het aquarium gevoerd. De verzorg(st)er vertelt u tijdens het voeren alles over de dieren, de wadden en de Noordzee.

De ontstaansgeschiedenis van Texel in de ijstijd wordt in het museumgedeelte uitgelegd. Hier vinden in schoolvakanties vaak extra (kinder)activiteiten plaats. Ook vinden hier diverse exposities plaats. De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier ziet u een fotomuur van de Nederlandse Waddenzee.

De tentoonstelling 'Naar de Haaien' gaat over de ongeveer twintig soorten haaien en roggen die in de Noordzee leven. Deze tentoonstelling laat het leven zien door middel van modellen, eikapsels, exemplaren op sterk water, verhalen en filmpjes.

In de Walviszaal loopt u letterlijk tussen de walvisskeletten. U voelt u behoorlijk klein wanneer u naast de schedel van een 15 meter lange potvis staat. De 52 tanden in de onderkaak van potvis zien er angstaanjagend uit. In de tentoonstelling ziet u zes skeletten van heel dichtbij. Deze zijn allemaal van walvissen en dolfijnen die op of in de buurt van Texel zijn aangespoeld. Eén van de kleinere topstukken van de tentoonstelling is een stukje ambergrijs, een stof die in maar enkele potvissen wordt aangemaakt en vroeger 'drijvend goud' werd genoemd. Ambergrijs wordt in dure parfums gebruikt om de geur vast te houden. Het tentoongestelde brokje ambergrijs is afkomstig van een dode potvis. Deze spoelde in december 2012 aan op een zandplaat bij Texel. Bij het ontleden van deze potvis kwamen er vijf bruine brokken uit zijn endeldarm tevoorschijn. Dit was maar liefst 83 kilo ambergrijs.
Een wand over de hele breedte van de zaal geeft de stamboom weer van de verschillende groepen walvissen. Hier staan alle walvissen van de hele wereld afgebeeld. Verder ziet u hier levensechte schaalmodellen van oerwalvissen, zoals de Ambulocetus, een prehistorische walvis met pootjes.
Er is een skelettenspel waar u uw eigen skelet vergelijkt met dat van een walvis. Met het spelletje walvis-electro test u uw walviskennis. In de tanden van potvissen kunt u jaarlijnen vinden. U kunt zo zien hoe oud de walvis is geworden. Met de dwarsdoorsnede van één van de tanden van de potvis kunt u zelf tellen hoe oud de potvis is geworden.

Het observatorium van sterrenwacht 'De Jager' bevindt zich op het terrein van Ecomare. Hier staan twee vaste telescopen, twee zonnekijkers en een vrijstaande binoculaire kijker. Tijdens het zomerseizoen is het observatorium bij geschikte weersomstandigheden regelmatig overdag geopend. U kunt dan door een speciale zonnekijker zonnevlammen en zonnevlekken observeren. Tijdens het winterseizoen worden er op donderdag kijkavonden gehouden. De kijkavonden zijn afhankelijk van de weersomstandigheden.

Een adoptiezeehond in Ecomare

Bij de bassins van de zeehonden en bruinvissen is er voor de bezoekers veel ruimte en gelegenheid om de dieren van alle kanten te bekijken. Eén bassin heeft grote ruiten over de hele lengte, één bassin heeft een fly-over en elk bassin heeft een strandje. Vanuit het zeeaquarium kunt u de bruinvissen door de ramen onder water bekijken.

Zeehonden zijn de grootste roofdieren die in Nederland leven. In Ecomare kunt u de vaste groep zeehonden van heel dichtbij bekijken. Er leven twee soorten zeehonden in de Waddenzee: de grijze zeehond en de gewone zeehond. De gewone zeehond heeft vanaf half mei jongen. De grijze zeehond krijgt vanaf november jongen. Een aantal van deze jongen uit de Waddenzee komt in de opvang terecht. U kunt ze hier in Ecomare bekijken, totdat ze weer in de Waddenzee uitgezet worden. Elke dag om 11.30 uur en 15.30 uur worden de zeehonden in de vaste groep gevoerd. De dierverzorger vertelt tijdens het uitdelen van de vis over de opvang van zeehonden, over de zeehonden en hun soortgenoten in de Waddenzee. Ecomare vangt elk jaar meer dan 100 jonge, zieke, verzwakte of gewonde zeehonden op. In Ecomare verblijft een vaste groep van twaalf gewone en drie grijze zeehonden. De reden zijn verschillend, de dieren zijn oud, blind of missen tanden en kiezen. En er zijn een paar jongere dieren, die zich door omstandigheden, niet in de natuur kunnen handhaven. De in gevangenschap geboren zeehonden mogen niet meer in het wild worden uitgezet. Bij Ecomare zijn de mannetjes aan de prikpil zodat er geen jongen meer geboren worden.

De opvangzeehonden worden in groepjes in de wat grotere, eivormige bassins gehuisvest. Zij gebruiken geen medicijnen meer en hebben geen individuele zorg meer nodig. Zij zitten in de laatste fase van het opvangproces. Als ze ongeveer 30 kilo wegen worden deze zeehonden uitgezet.

De gewone zeehonden verblijven in een u-vormige bassin. Hier is veel ruimte om het voeren goed te kunnen bekijken. Op de brug kunt u de zeehonden zelfs van boven zien. Elk bassin heeft een platform waar de zeehonden kunnen rusten. Ook is er een waterglijbaan aangelegd waarmee de zeehonden kunnen spelen. Grijze zeehonden zijn groter dan gewone zeehonden. Hun bassin is extra diep gemaakt. Hierdoor hebben de grijze zeehonden ruimte om te zwemmen en te duiken. Er zijn ook speelelementen aangebracht.

Zeehondenopvang in Ecomare Zeehondenopvang in Ecomare

 

Bruinvissen zijn kleine walvissen, die dol zijn op aandacht en spelletjes. Bruinvissen zijn de kleinste walvissen die er bestaan en in grote aantallen in de Noordzee voorkomen. Ze worden hier zelden gezien. Het bassin in Ecomare leven twee bruinvissen, Dennis en Michael. Het bassin heeft een grote kijkruit in het zeeaquarium op de tussenverdieping. U kunt de bruinvissen hier onder water bekijken. Ze komen vaak even kijken naar de mensen achter het raam. Om 10.30 uur en 13.30 uur worden de bruinvissen gevoerd en tijden het voeren van de dieren wordt hun gezondheid gecontroleerd door in hun bek te kijken en hen op hun rug te laten draaien. Michael en Dennis zijn ooit opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Beide bruinvissen kunnen zichzelf in het wild niet redden en worden hier permanent opgevangen. In 2009 is bruinvis Michael door Stichting SOS Dolfijn opgevangen. Hij was toen 1-2 maanden oud, 87 cm lang en woog 11,5 kilo. Hij was nog heel jong. De eerste anderhalve maand kreeg hij vispap te eten. Daarna zijn de verzorgers langzaam overgegaan op het voeren van hele vissen. Hij heeft veel gezondheidsproblemen gehad. Het was meteen duidelijk dat Michael nooit kon worden uitgezet. In februari 2012 is Michael vanuit het Dolfinarium naar Ecomare verhuisd. Een bruinvisjongen blijft een jaar bij de moeder. In de eerste zes maanden van hun leven zijn de jongen volledig afhankelijk van de moeder. Zij leert haar jong hoe het moet jagen en overleven. Als een jongen korter dan een half jaar moederzorg heeft gehad, heeft hij niet genoeg les gehad en kan hij niet goed zelf vis vangen. Dat is de reden dat Michael nooit kan worden uitgezet. Ook bruinvis Dennis heeft te kort bij zijn moeder geleefd. Ook hij heeft niet geleerd om zich in het wild te kunnen redden en kan daarom ook niet terug naar zee. Hij was ongeveer 3 maanden oud toen hij in september 2013 op het strand van Terschelling aanspoelde. Hij werd ook opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Dennis spoelde aan met afdrukken van een net op zijn lijf, hij had vlak voordat hij strandde in een visnet vastgezeten. Dennis heeft geluk gehad, want als een bruinvis zich niet uit een net weet te bevrijden, verdrinkt hij. In de opvang bij Stichting SOS Dolfijn had Dennis diverse gezondheidsklachten. Ook hij kreeg lange tijd alleen vispap, omdat hij moeilijk hele vissen kon verteren. Dennis heeft huidproblemen en daardoor nog zichtbare littekens op zijn lijf. De verwondingen van het visnet zijn genezen.

Een bruinvis in Ecomare Het voeren van een bruinvis in Ecomare

In de vogelopvang van Ecomare komen zieke, gewonde, verzwakte en met olie besmeurde vogels op krachten. Er is een speciale vogelwasmachine voor vogels die olie op hun veren hebben. Door de ramen kunt u de opvang van vogels zien. De vogels worden als het mogelijk is weer uitgezet. Ecomare is een landelijk erkend vogelasiel, gespecialiseerd in de opvang van kust- en zeevogels. Hier worden vooral meeuwen, alken, zeekoeten, jan-van-genten, sterns en nu en dan een steltloper opgevangen. Meestal zijn de vogels op Texel gevonden, maar het komt ook regelmatig voor dat andere vogelopvangcentra zeevogels doorsturen.

Vogelopvang van Jan-van-genten in Ecomare

 

Het duinpark is een duingebied dat alleen via Ecomare te bereiken is. Door het Duinpark lopen twee paden. Langs de korte route vindt u verschillende speelelementen. Deze route is leuk en uitdagend om met kinderen te doen. Lopen als een rugstreeppad, rennen als een fazant of horen als een konijn. Met deze nieuwe kinderwandeling kunnen kinderen van 2 tot 80 jaar de duinen beleven zoals een plant of dier dat doet. De andere route loopt door het oude duingebied.

Ecomare vanuit het Duinpark

Een plaggenhut in het Duinpark in Ecomare

De natuur in het Duinpark in Ecomare

Uitzicht naar de zee vanuit het Duinpark in Ecomare

Voerpresentatie:
10.30 uur Bruinvispresentatie
11.30 uur Zeehonden voeren
13.30 uur Bruinvispresentatie
14.30 uur Vissen voeren
15.30 uur Zeehonden voeren

Het voeren van de gewone zeehonden in Ecomare Het voeren van de bruinvissen in Ecomare

In de winkel van Ecomare, deze bevindt zich voor de kassa in de hal, vindt u leuke souvenirs en cadeaus, boeken, veldgidsen en kaarten.

Openingstijden
Ecomare is dagelijks van 09.30 - 17.00 uur geopend (m.u.v. 1e kerstdag en nieuwjaarsdag). De kassa sluit om 16.30 uur.

Entree
Volwassenen betalen € 12,50 per persoon, kinderen van 4 t/m 13 jaar betalen € 8,50 per persoon en kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.
(Prijzen zijn van 2016).

Bereikbaarheid
Ecomare is bereikbaar met openbaar vervoer, fiets en auto. Er is ruime, gratis parkeergelegenheid. Met de auto vanaf de veerboot volgt u de Pontweg tot afslag 13. Ecomare ligt ten zuiden van De Koog, vlakbij het strand. Met wegwijzers en op de ANWB paddenstoelen is de route per fiets aangegeven. Bus 28 stopt bij Ecomare.

Adres
Ecomare
Ruijslaan 92
1796 AZ De Koog
Telefoon: 0222 - 31 77 41
E-mail:
Website:
Klik hier voor de website van Ecomare


Voor meer foto's van Ecomare, zie: foto's Ecomare.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een leuk uitje voor kinderen (en volwassenen) is zeehondenopvang Ecomare, net buiten De Koog, op Texel. Naast zeehonden leven hier 2 bruinvissen en is er binnen een zee-aquarium. De dieren worden op vaste tijden gevoed en jij kan daar bij zijn! Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #ecomare #zeehondenopvang #dekoog  #texel #nederland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog Een leuk uitje voor kinderen (en volwassenen) is zeehondenopvang Ecomare, net buiten De Koog, op Texel. Naast zeehonden leven hier 2 bruinvissen en is er binnen een zee-aquarium. De dieren worden op vaste tijden gevoed en jij kan daar bij zijn! Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #ecomare #zeehondenopvang #dekoog  #texel #nederland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment