Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Westerborkpad etappe 25 t/m 29 : Station Hoogeveen – Kamp Westerbork

Een verslag van etappe 25 tot en met 29 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Hoogeveen naar het eindpunt Kamp Westerbork. Mijn belevenissen en mijn route leest u in dit artikel.

Inhoudsopgave

Begin 2020 liep ik de NS-wandeling Westerborkpad vanaf het Rembrandtplein tot aan Station Muiderpoort. Thuis, bij het schrijven van mijn artikel, verdiepte ik me nog meer in de achtergronden van het Westerborkpad. Deze NS-wandeling was maar een heel klein stukje van het Westerborkpad, een lange afstandswandeling van in totaal 342 kilometer. Het Westerborkpad loopt vanaf Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het idee is geboren om de hele route te lopen en dan ook echt te starten vanaf Amsterdam Centraal Station en niet zoals ik eerder deed vanaf het Rembrandtplein. Ik wandel etappe voor etappe en ga na elke etappe naar mijn eigen huis, omdat het voor mij anders niet vol te houden is.

In dit artikel neem ik u mee naar etappe 25 t/m 29:

 • Etappe 25 : Station Hoogeveen – Kremboong
 • Etappe 26 : Kremboong – Wijster
 • Etappe 27 : Wijster – Station Beilen
 • Etappe 28 : Station Beilen – Hooghalen
 • Etappe 29 : Hooghalen – Kamp Westerbork

Wat is het Westerborkpad

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling die loopt vanaf Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in de provincie Drenthe. De hele wandeling is 342 kilometer lang. De hele route is opgedeeld in 30 etappes.

U loopt deze route loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor. Dit omdat dit de deportatieroute was die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging.

Jan Dokter is initiatiefnemer van het Westerborkpad. Zijn familieleden legden in 1943 deze route tussen de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar voormalig Kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog per trein af en keerden niet meer terug. Jan Dokter wandelde de route die zijn familie per trein aflegden en dit is basis voor het ontstaan van het Westerborkpad.

De volledige route van deze wandel- en bezinningsroute Westerborkpad is te lezen op de website van Wandelnet.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. Deze markeringen ziet u onderweg veel, zoals op verkeersborden, -palen, op brugleuningen of op een bankje. De route van het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

Markeringsteken tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Ook heb ik de Stolpersteine / Struikelstenen die u onderweg tegenkomt in de routekaarten ingetekend. Stolpersteine of struikelstenen is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de wijk Kreuzberg in Berlijn. De struikelstenen zijn een herinnering aan de gruwelijkheden van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Het is een betonnen steen van 10×10 centimeter met bovenop een messing plaatje met de naam, de geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden. Een struikelsteen is aangebracht in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer. Zo heeft ieder slachtoffer een eigen monument.

Westerborkpad etappe 25 : Station Hoogeveen - Kremboong

De vijfentwintigste etappe van het Westerborkpad begint bij Station Hoogeveen. Aan de gevel van het NS-station hangt een plaquette ter herinnering aan omgekomen Personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, Militairen en Burgerslachtoffers.

Voor het station staat een monument dat herinnert aan de crash van piloot Albert A. Albino. Hij stortte met zijn vliegtuig neer op het station van Hoogeveen op 29 november 1943. De tekst op de bijbehorende plaquette luidt: Op deze plaats stortte in de middag van 29 november 1943 een Lockheed P-38 Lightning van de 55ste Fighter Group van de Amerikaanse Luchtmacht neer, waarbij de 24-jarige Tweede Luitenant-vlieger Albert A. Albino om het leven kwam. Albino begeleide op die bewuste dag geallieerde bommenwerpers tijdens een bombardementsvlucht naar Bremen toen hij op de terugweg naar de thuisbasis in Engeland door een Duitse jager werd neergeschoten. Met tomeloze vaart stortte de stuurloos geworden Lightning vlak naast het stationsgebouw tussen de rail en verdween diep in de grond. De vlieger kreeg daarbij niet de kans om zijn vliegtuig nog bijtijds te verlaten. Tijdens de constructie van de voetgangerstunnel in maart 1978 is deze propeller geborgen. De toen ook gevonden stoffelijke resten van Albert Albino zijn overgebracht naar zijn geboorteplaats Portland in Oregon, USA en daar begraven.

Monument voor Station Hoogeveen tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Vanaf het station loopt u via de rotonde door de Pesserstraat, steekt het spoor over en loopt Hoogeveen uit.

Hoogeveen tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U komt uit bij het Spaarbankbosch. Hier lagen vroeger heidevelden. De Spaarbank uit Hoogeveen koopt in 1890 het terrein en plant er een bos voor mijnhout in Limburg. De naam herinnert nog altijd aan deze tijd.

In het Spaarbankbosch staan twee oorlogsmonumenten:

Op een open zandvlakte met speeltoestellen en bankjes staat achter een bankje aan de linkerkant het Executiemonument Spaarbankbosch. Dit monument staat er voor Albert Eggen, Sybrand Jan van der Linde en Johan Dhont. Zij werden op 9 april 1945, een dag voor de bevrijding, in dit bos geëxecuteerd. Hun lichamen werden 2 dagen later gevonden. Eggen werd meegenomen door Duitse soldaten die op zoek waren naar zijn oudste broer, die ook Albert heette. De oudste zat bij het verzet en hij was één van diegenen die een wegversperring van de Duitsers weghaalde, om oprukkende geallieerde troepen vrij baan te geven. De jongste Albert, ook wel ‘Broer’ genoemd, zat bij zijn ouders ondergedoken om de Arbeidseinsatz, oftewel arbeidsinzet, te ontlopen. Toen de Duitsers kwamen, kon hij niet meer wegkomen. Dhont was elektricien in werkkamp Ten Arlo tussen Hoogeveen en Zuidwolde. Hij was ontevreden over de loonbetaling en werd brutaal en opstandig. Op 7 april zei hij tegen de Duitsers dat ze maar snel moesten wegwezen. Daarop werd hij vastgezet. Het was de vluchtende Oostenrijkse rechter Behringer die bevel gaf de drie jongemannen te executeren. Aan de andere kant van de zandvlakte vlak naast het pad staat nog een groot houten kruis voor deze 3 mannen.

Executiemonument in het Spaarbankbosch bij Hoogeveen tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Het tweede oorlogsmonument staat aan het eind van het pad: het Oorlogsmonument in het Spaarbankbos. Dit is een beeldengroep met vijf silhouetten en een bord met een indrukwekkend gedicht. De beeldengroep staat er sinds 2003. De roestbruine metalen mensfiguren zijn voorzien van een symbool in de hartstreek. De drie kruizen en twee davidsterren staan symbool voor de schoten die de slachtoffers het leven hebben gekost. Op deze plek werden op 1 en 3 augustus 1943 5 inwoners van Hoogeveen door de Duitse bezetter gefusilleerd. Op 1 augustus zijn dat: Notaris Johannes Mulder, Jonkheer Marius de Jonge en Onderwijzer Adriaan Baas. Op 29 juli 1943 zou door het Verzet een overval gepleegd worden op het distributiekantoor van Schoonebeek, dat in het gemeentehuis was gevestigd. Dit liep geheel uit de hand, waarbij de burgemeester (een NSB aanhanger) om het leven kwam. De Duitsers stelden direct een onderzoek is en in de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 juli 1943 arriveerden twee afdelingen Grüne Polizei uit Arnhem in Hoogeveen. Deze werden gehuisvest in het zogenaamde Noorderhuis, een kinderhuis. Getuigen veronderstelden dat de leden van het Verzet uit Hoogeveen kwamen, vanwege het dialect. In Hoogeveen werd vrijdag 30 juli ’s morgens al een scherpe persoonscontrole ingesteld. Vele tientallen personen werden meegenomen naar het Noorderhuis. Ze werden al vrij snel weer vrijgelaten. Nadat op een zaterdagmiddag de lijst van een NSB’er in ontvangst genomen was, werden er huiszoekingen gehouden. Per overvalwagen werden de arrestanten afgevoerd naar het Noorderhuis. Drie van de 25-30 arrestanten van die zaterdag werden zondagmorgen 1 augustus ‘gelucht’. Nietsvermoedend liepen ze achter het Noorderhuis naar buiten. Ze werden daarop onmiddellijk doorzeefd met kogels. Op 3 augustus werden Levie van der Wijk en Manus van der Wijk gefusilleerd. Everhardus Duinkerken was kippenkoopman in Hollandscheveld en had een boerderijtje. Zijn woning bood onderdak aan twee Joodse collega’s, de broers Levie en Manus van der Wijk. De beide kippenhandelaren sloegen op de vlucht, bij het zien aankomen van de Grüne Polizei en waren ze in het hol gekropen, dat in het hooivak voor hen klaargemaakt was. Ze zaten tussen de aardappelen te wachten tot de kust veilig was. Op een gegeven moment moesten ze toch even kijken of er nog Grüne Polizei was. Met dat hun hoofden boven het aardappelloof uitkwamen, keek men in hun richting. Ze werden gezien, gearresteerd en afgevoerd naar het Noorderhuis. Daar werden ze op 3 augustus 1943 gefusilleerd omdat zij Joden waren.

Oorlogsmonument in het Spaarbankbosch bij Hoogeveen tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U loopt door het bos tot aan de rand van het bos in een grasland met hoog gras. U steekt het veld over tot aan de Wijsterseweg.

Onverhard pad tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Tegenover Snippe Tuinmachines aan de Wijsterseweg staat het Executiemonument Wijsterseweg Hoogeveen. Een plek waar tijdens de routebeschrijving geen aandacht aan gegeven wordt. Dit monument staat hier voor 19 onschuldige mensen die hulp boden aan de Franse Parachutisten die met operatie Amherst werden gedropt. Op maandag 9 en dinsdag 10 april 1945, vlak voor de bevrijding van Hoogeveen op 11 april 1945, zijn zij tijdens een vergeldingsactie door de Duitsers omgebracht.

Executiemonument Wijsterseweg bij Hoogeveen tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U loopt via een doorgaande weg naar de spoorwegovergang en loopt een stukje parallel aan het spoor. U slaat rechtsaf de Secteweg op.

De trein tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U slaat hier een bospad in.

Het bos tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Aan het eind loopt u langs de begraafplaats en komt uit in Stuifzand. Dit is een gebied van landweggetjes, buurtschappen, weidevelden en bosstroken. Namen die ik hier lees zijn Siberië, Zwartschaap, Stuifzand. Het verwijst naar het onherbergzame Drenthe van vroeger tijden, toen deze plaatsen ook echt ver van de bewoonde wereld lagen. Onderweg zie ik een ANWB-bordje met de wandelroute ‘Naar Siberië’ en de ondertitel ‘(en weer terug)’.

Onverhard pad tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Na een paar bochten en nog een pad door het bos komt u uit op de Kerkweg naar Kremboong. Op de hoek van de Kerkweg en Kremboong staat het monument Werkkamp Kremboong en het gebied van Tiendeveen. Het  herdenkingsmonument is een kei met een gedenkplaat erop. Het werkkamp Kremboong was opgezet voor 240 arbeiders en de voorzieningen waren in het begin goed te noemen. Vanaf januari 1942 wordt het een Joods werkkamp. Hier werden vanaf begin 1942 ongeveer 400 Joodse mannen ingezet als dwangarbeider bij de ontginning van de heidevelden voor de HeideMij. Deze Joodse mannen kwamen uit Amsterdam en moesten vanaf station Hoogeveen naar het kamp lopen. De beheerder van het kamp was een kok. Het kamp stond op de akkers naast het monument, dat nu nog herinnert aan die tijd. De naam Kremboong verwijst naar een suikerfabriek op Java. De fabriekseigenaar kocht dit Drentse gebied als belegging en vernoemde het naar zijn plantage. In juli 1942 zijn alle bewoners ‘verhuisd’ naar Westerbork. Een tiental bewoners zijn tijdens de overtocht gevlucht. Twee gevluchte overlevenden, Ies Jacobs en Paul Süsholz, hebben het monument op 23 april 2009 onthuld. Het monument ligt nu achter een heg en is vanaf de kant waar u vandaan komt niet te zien. Kremboong is het einde van etappe 25. Let op Kremboong heeft geen bushalte meer.

Herdenkingsmonument in Kremboong tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Route

De 25e etappe van het Westerborkpad loopt van Station Hoogeveen naar Kremboong.

Afstand

De totale afstand van de 25e etappe van het Westerborkpad tussen Station Hoogeveen en Kremboong is 11 kilometer.

Bezienswaardigheden onderweg

Station van Hoogeveen: aan de gevel van het NS-station hangt een plaquette ter herinnering aan omgekomen Personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, Militairen en Burgerslachtoffers en voor het station staat een monument dat herinnert aan de crash van piloot Albert A. Albino. Hij stortte met zijn vliegtuig neer op het station van Hoogeveen op 29 november 1943.

Twee oorlogsmonumenten in het Spaarbankbosch.

 • Executiemonument Spaarbankbosch: dit monument staat er voor Albert Eggen, Sybrand Jan van der Linde en Johan Dhont. Zij werden op 9 april 1945, een dag voor de bevrijding, in dit bos geëxecuteerd. Hun lichamen werden 2 dagen later gevonden.
 • Oorlogsmonument in het Spaarbankbos: een beeldengroep dat bestaat uit roestbruine metalen mensfiguren zijn voorzien van een symbool in de hartstreek. De drie kruizen en twee davidsterren staan symbool voor de schoten die de slachtoffers het leven hebben gekost. Op deze plek werden op 1 en 3 augustus 1943 5 inwoners van Hoogeveen door de Duitse bezetter gefusilleerd.

Executiemonument aan de Wijsterseweg Hoogeveen, het monument staat hier voor 19 onschuldige mensen die hulp boden aan de Franse Parachutisten die met operatie Amherst werden gedropt.

Monument Werkkamp Kremboong en het gebied van Tiendeveen, een herdenkingsmonument in de vorm van een kei met een gedenkplaat erop.

Oorlogsmonument in het Spaarbankbosch bij Hoogeveen tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Bereikbaarheid

Om het beginpunt van deze vijfentwintigste etappe te bereiken reist u naar Station Hoogeveen. Station Hoogeveen ligt aan de spoorlijn naar Groningen. Station Zwolle is vanuit de rest van Nederland goed bereikbaar.
Kremboong is sinds een paar jaar niet meer met het openbaar vervoer bereikbaar.

Station van Hoogeveen tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Overnachten onderweg

In Hoogeveen zijn een paar accommodaties waar u kunt overnachten.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Hoogeveen en omgeving te boeken waar u in de natuur kunt uitrusten van uw wandeling.

Westerborkpad etappe 26 : Kremboong - Wijster

De zesentwintigste etappe van het Westerborkpad begint bij in Kremboong.

Op de hoek van de Kerkweg en Kremboong staat het monument Werkkamp Kremboong en het gebied van Tiendeveen. Het  herdenkingsmonument is een kei met een gedenkplaat erop. Het werkkamp Kremboong was opgezet voor 240 arbeiders en de voorzieningen waren in het begin goed te noemen. Vanaf januari 1942 wordt het een Joods werkkamp. Hier werden vanaf begin 1942 ongeveer 400 Joodse mannen ingezet als dwangarbeider bij de ontginning van de heidevelden voor de HeideMij. Deze Joodse mannen kwamen uit Amsterdam en moesten vanaf station Hoogeveen naar het kamp lopen. De beheerder van het kamp was een kok. Het kamp stond op de akkers naast het monument, dat nu nog herinnert aan die tijd. De naam Kremboong verwijst naar een suikerfabriek op Java. De fabriekseigenaar kocht dit Drentse gebied als belegging en vernoemde het naar zijn plantage. In juli 1942 zijn alle bewoners ‘verhuisd’ naar Westerbork. Een tiental bewoners zijn tijdens de overtocht gevlucht. Twee gevluchte overlevenden, Ies Jacobs en Paul Süsholz, hebben het monument op 23 april 2009 onthuld. Het monument ligt nu achter een heg dat het zicht op het monument onttrekt. Let op Kremboong heeft geen bushalte meer.

Herdenkingsmonument in Kremboong tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Vanaf het monument loopt u Kremboong uit tot aan de Oostermaat. De weg is ook niet gemaakt voor voetgangers, want u deelt de weg met de rest van het verkeer. Aan het eind van de Oostermaat volgt de route een tijdje het Oude Diep.

Onverhard pad tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Het laatste stukje is door een open veld. 

Onverhard pad tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U komt uit bij de parkeerplaats van Col du VAM. Dit is de zuidkant. Op de parkeerplaats staan informatieborden. 

Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl
Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U loopt hier over een voormalige vuilnisbelt. De weg hier loopt lichtjes omhoog.

Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U loopt later over de asfaltweg met een flink stijgingspercentage naar boven op de één van de stortbulten op het VAM-terrein. Links en rechts kunnen schapen grazen. Boven op de Col du Vam staat het Informatiecentrum de Blinkerd. Dit informatiecentrum staat hier sinds 2001. Veel is er niet te zien. Col du Vam/VAM-berg is nu afgedekt met schone aarde en begroeid met gras. De heuvel heeft een hoogte van 63 meter boven NAP. Het is daarmee het hoogste (kunstmatige) punt van Drenthe. Vanaf oktober 2018 is hier een fietsparcours geopend, een klimwalhalla voor elke sportieve fietser. Het fietsparcours op de Col du VAM bestaat uit drie klimroutes en één afdaling. De routes zijn in totaal 2100 meter lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. De Col du VAM is 48 meter hoog.

Informatiecentrum De Blinkerd op Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl
Informatiecentrum De Blinkerd op Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl
Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U gaat aan de andere kant weer naar beneden waar u door een klaphekje loopt over een groenstrook en een paar stapstenen langs de parkeerplaats.

Stapstenen tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Via een betonpad langs de bosrand komt u uit de op de Vamweg die later overgaat in de Drijberseweg. Dit is een weg van ongeveer 2 kilometer. U loopt Wijster binnen.

Aan het eind van de weg loopt u recht tegen Herberg Eijg&Wijs aan. Aan de linkerkant van de weg staat de bushalte Mr. Haddersstraat naar Beilen. Dit is de kortste route. U kunt ook met de bus naar Station Meppel reizen, dan zit u een uur in de bus. De rit naar Beilen duurt 10 minuten. De bus van en naar Wijster gaat slechts 1x per uur tot 19.00 uur ’s avonds en NIET in de weekenden.

Route

De 26e etappe van het Westerborkpad loopt van Kremboong naar Wijster.

Afstand

De totale afstand van de 26e etappe van het Westerborkpad tussen Kremboong en Wijster is 10,4 kilometer.

Bezienswaardigheden onderweg

 • Monument Werkkamp Kremboong en het gebied van Tiendeveen, een herdenkingsmonument in de vorm van een kei met een gedenkplaat erop.
 • Col du Vam/VAM-berg met informatiecentrum De Blinkerd.
Herdenkingsmonument in Kremboong tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Bereikbaarheid

Kremboong is sinds een paar jaar niet meer met het openbaar vervoer bereikbaar.

Vanuit Wijster reist u met de bus naar Station Beilen om vandaar door te reizen naar Station Zwolle. Station Zwolle is vanuit de rest van Nederland goed bereikbaar.

De bus naar en van Wijster gaat slechts 1x per uur alleen op werkdagen tot 19.00 uur ’s avonds. Op zaterdag en zondag rijden er hier geen bussen.

Station Beilen tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Overnachten onderweg

In Wijster en directe omgeving zijn een paar accommodaties waar u kunt overnachten, waaronder B&B Pullemans aan de Kampsweg, schuin tegenover de bushalte naar Beilen.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Wijster en omgeving te boeken waar u in de natuur kunt uitrusten van uw wandeling.

Westerborkpad etappe 27 : Wijster – Station Beilen

De zevenentwintigste etappe van het Westerborkpad begint in Wijster bij de bushalte Mr. Haddersstraat.

De korte route om hier te komen is met de bus vanuit Beilen.  U kunt ook met de bus vanuit Station Meppel reizen, dan zit u een uur in de bus. De rit vanuit Beilen duurt 10 minuten. De bus van en naar Wijster gaat slechts 1x per uur tot 19.00 uur ’s avonds en NIET in de weekenden.

Op de hoek is Herberg Eijg&Wijs gevestigd. U loopt de Mr. Haddersstraat in en loop een stuk rechtdoor tot aan de Sportweg. Hier slaat u linksaf, Wijster uit en het spoor over.

Spoorwegovergang in Wijster tijdens de 27e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Net na de spoorweg overgang slaat u rechtsaf en loop 2,4 kilometer! langs de drukke weg en het spoor. 

In de Tweede Wereldoorlog liep de route naar Kamp Westerbork via het spoor dat langs deze weg ligt. De mensen die naar het kamp gingen hadden geen idee wat hen te wachten stond. Gelukkig leven wij in Nederland in vrijheid, dit besef ik me tijdens deze wandelroute heel erg en hoe dichter ik bij Kamp Westerbork kom, hoe groter dat besef is, dat dit niet overal normaal is.

Weg langs het spoor tijdens de 27e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Na de Looven slaat u een bospad in, het Koninginnepad. Het is een fiets-wandelpad.

Een bospad tijdens de 27e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Aan het eind van het pad slaat u rechtsaf en loopt u onverhard verder.

Een onverhard pad tijdens de 27e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Aan het eind van dit pad loopt u om minicamping Beilerhorst heen.

Via een verhard fietspad komt u uit in Beilen. De route loopt door de buitenwijken van Beilen.

De brug over de Domoweg is een mooie fietsbrug.

Fietsbrug tijdens de 27e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

De route loopt door de bebouwde kom van Beilen. Ik loop langs de fabriek van DOMO/Friesland Campina naar het station van Beilen.

Domofabriek in Beilen tijdens de 27e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Aan de achterzijde van het stationsgebouw is een plaquette aangebracht die een in de Tweede Wereldoorlog omgekomen NS medewerker herdenkt. Er hangen in Nederland veel meer plaquettes op stationsgebouwen. Deze plaquette heeft een afwijkend model. Over het algemeen is het een dun bronzen plaatje met daarop een in reliëf aangebrachte tekst.

De tekst op de plaquette luidt:
1940 – 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
HENDRIK BEL

Plaquette op Station Beilen tijdens de 27e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Route

De 27e etappe van het Westerborkpad loopt van Wijster naar Station Beilen.

Afstand

De totale afstand van de 27e  etappe van het Westerborkpad tussen Wijster en Station Beilen is 6,4 kilometer.

Bezienswaardigheden onderweg

Ik heb tijdens deze 27e etappe van het Westerborkpad geen hoogtepunten gezien. Dit was geen leuke etappe.

Bereikbaarheid

Vanaf Station Beilen reist u met de bus naar Wijster.

Vanaf Station Beilen neemt u de trein naar Station Zwolle. Station Zwolle is vanuit de rest van Nederland goed bereikbaar.

De bus naar en van Wijster gaat slechts 1x per uur alleen op werkdagen tot 19.00 uur ’s avonds. Op zaterdag en zondag rijden er hier geen bussen.

Station Beilen tijdens de 27e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Overnachten onderweg

In Wijster en Beilen en directe omgeving zijn een paar accommodaties waar u kunt overnachten, waaronder B&B Pullemans aan de Kampsweg in Wijster, schuin tegenover de bushalte naar Beilen.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Wijster en Beilen en omgeving te boeken waar u in de natuur kunt uitrusten van uw wandeling.

Westerborkpad etappe 28 : Station Beilen - Hooghalen

De achtentwintigste etappe van het Westerborkpad begint op Station Beilen.

Mocht u het de vorige etappe gemist hebben, aan de achterzijde van het stationsgebouw is een plaquette aangebracht die een in de Tweede Wereldoorlog omgekomen NS medewerker herdenkt. Er hangen in Nederland veel meer plaquettes op stationsgebouwen. Deze plaquette heeft een afwijkend model. Over het algemeen is het een dun bronzen plaatje met daarop een in reliëf aangebrachte tekst.

De tekst op de plaquette luidt:
1940 – 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
HENDRIK BEL

Plaquette op Station Beilen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Aan de overkant van het station staat de fabriek van DOMO/Friesland Campina. Voor de poort liggen vier Stolpersteine voor Hedwig, Iwan, Lazarus en Senathe Wolff.

Stolpersteine voor Hedwig, Iwan en Senath Wolff en Lazarus Frank in Beilen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U loopt om de fabriek heen, via De Perk. Op het punt dat De Perk overgaat in de Kruisstraat ligt de Julianastraat. Hier liggen op een paar plekken Stolpersteine.

 • Julianastraat 12: 2 Stolpersteine voor Robertus en Herman Denneboom.
 • Julianastraat 5: 4 Stolpersteine voor Karel en Rebekka Denneboom, Nathan en Rachel Elzas.
 • Julianastraat 24: 1 Stoleperstein voor Jacob Kats.
Stolpersteine voor Karel en Rebekka Denneboom, Nathan en Rachel Elzas in Beilen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Bij de Stolpersteine voor Karel en Rebekka Denneboom, Nathan en Rachel Elzas staat ook het Monument Nico Viëtor, een voormalige politieman in Beilen en verzetsheld. Hij is, zo staat op de gedenksteen, nog geen twee maanden na de bevrijding verongelukt. Hij ligt begraven op de begraafplaats van Beilen.

Monument voor Nico Viëtor in Beilen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

In de gemeente Midden Drenthe waar Beilen onder valt liggen maar liefst 89 Stolpersteine. Tijdens deze etappe loopt u langs 6 plekken met 22 Stolpersteine. Ze liggen allemaal op de route.

Op de kaart hieronder staan de plekken met Stolpersteine/struikelstenen ingetekend. Ook zijn er links toegevoegd van twee websites waar u meer informatie over de betreffende struikelstenen kunt vinden: TracesofWar en Stolpersteine App.

Via de Kruisstraat en de Hekstraat loopt u door het centrum van Beilen. Voor de drukkerij op Hekstraat 6 ligt een Stolperstein voor Hendrik Sevinga. 

Via de Weverstraat en de Schoolstraat kom ik uit bij de psychiatrische inrichting Beileroord. Toen in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 de razzia op de Beilense Joden plaatsvond, werden ook de Joodse patiënten van de psychiatrische inrichting Beileroord opgehaald. De negen mannen en vrouwen kwamen terecht in het doorgangskamp Westerbork, vanwaar ze in de volgende maanden naar Auschwitz en Sobibor werden gedeporteerd. Voor de hoofdingang liggen 11 Stolpersteine voor hen die hier weggevoerd zijn. 

Stolpersteine bij psychiatrische inrichting Beileroord in Beilen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

De wandelroute slingert over het grote terrein dat vlak langs de spoorlijn ligt. Ik vraag me af of hier vaak mensen voor de trein springen. Het is niet de meest ideale plek zo dicht langs het spoor voor een psychiatrische inrichting.

De route gaat langs de Joodse begraafplaats van Beilen. Deze begraafplaats ligt midden in een woonwijk, naast een speeltuin. Als ik hier ben, is het hek gesloten. De foto’s maak ik door het hek. Sinds het eind van de 18e eeuw woonden er Joden in Beilen, al is er pas vanaf 1850 formeel sprake van een Joodse gemeente. In 1885 werd de synagoge ingewijd, 25 jaar nadat de begraafplaats Eursing in gebruik was genomen. In tegenstelling tot vele andere gemeenschappen die in de eerste decennia van de 20e eeuw met krimp te maken kregen, bleef het ledental van de Joodse gemeente Beilen stabiel. In 1941 telde de Joodse gemeenschap Beilen 64 leden. Van alle Joden die zijn weggevoerd, keerde niemand terug. Slechts enkele Joodse inwoners overleefden de oorlog door onder te duiken.

Joodse begraafplaats in Beilen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U loopt Beilen uit. De route gaat langs het spoor en industrieterrein. Op de rand van Beilen kruist u de N381.

Dan begint een eindeloze weg, Eursing, van een paar kilometer. Dit is zeker niet het mooiste stuk van de route. U loopt via het fietspad langs de drukke provinciale weg.

Halverwege ligt het Oranjekanaal. Deze ligt in het buurtschap Eursing. Het kanaal heeft zijn eigen rol gespeeld in de geschiedenis van kamp Westerbork. Zo werden voedsel, bouwmaterialen en in de omgeving neergeschoten vliegtuigen via het Oranjekanaal naar kamp Westerbork verscheept. De vliegtuigwrakken werden in de vliegtuigsloperij van het kamp uit elkaar gehaald. In april 1945 vormde het kanaal de laatste hindernis voordat de Canadezen kamp Westerbork, waar op dat moment nog 876 Joodse gevangenen verbleven, konden bevrijden. Veel is hier niet te zien. Een paar bruggen en het spoor.

Oranjekanaal tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

De route gaat verder langs de saaie weg. Bij de Zwiggelterweg slaat u rechtsaf, het spoor over en via een fietspad loopt u langs de bosrand.

Bij de afslag voor een parkeerplaats slaat u linksaf en volg het grindpad naar de parkeerplaats. Een rare plaats om hier een parkeerplaats te maken, het pad naar de parkeerplaats is voor auto’s amper te berijden. Het is het Heuvingerzand, een stuifzandgebied met bos en heide staat op het informatiebord op de parkeerplaats. Uw wandelroute gaat door het bos.

Bospad tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U volgt de doorgaande weg en loop aan de andere kant langs het bouwland langs het laatste stuk spoorlijn van deze wandeling.

U loopt langs de plek van het voormalige treinstation van Hooghalen. Kamp Westerbork werd in oktober 1939 als Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork in gebruik genomen. Het kamp werd op 1 juli 1942 door de nazi’s overgenomen. Vanaf dat moment heette het Polizeiliches Durchgangslager Westerbork. Twee weken later, op 15 juli, vertrok het eerste transport naar Auschwitz. Tot november 1942 was er nog geen directe spoorverbinding met Kamp Westerbork. De deportatietreinen vertrokken en arriveerden op voormalige station van Hooghalen . Vandaag de dag is hier niets meer van te zien, het stationsgebouw is in 1960 gesloopt.

Op weg naar Hooghalen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Bij de spoorwegovergang bij Hooghalen steekt u het spoor over en loopt Hooghalen binnen.

Aan de andere kant van de rotonde staat het ‘busstation’. Dit busstation bestaat uit een bushokje en twee palen met de borden. Dat is het hele busstation.

Op een veldje achter het busstation staan monumenten:

 • Monument Canadese Militairen Hooghalen
  Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan zes Canadese militairen die hier tijdens de bevrijding van het dorp zijn gesneuveld. Op het monument staan de namen van de gesneuvelden.
 • Liberation Route marker 604
  De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. De regio Arnhem Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats. De Liberation Route laat je beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem en Nijmegen. Op vele locaties in de wijde omgeving zijn de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren ’44-’45. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren of gratis downloaden. Ik ben onderweg al meer dan deze liberation markers tegengekomen.
 • Herinneringsbank Lubbe Boxem Hooghalen
  Deze bank met een plaquette is een blijvende herinnering aan Verzetsstrijder Lubbe Boxem. Hij werd op 12 december 1944 door de Duitsers opgepakt, meegenomen en vastgebonden op de motorkap en bumper van een auto. Zo zag de toen 8-jarige Tjark Boxem zijn vader voor het laatst, al leerde hij pas later die dag dat de man op de auto zijn vader was. Lubbe werd gedeporteerd naar Neuengamme alwaar hij op 11 maart 1945 werd vermoord.

Naast deze drie monumenten staat nog een groot informatiebord over de bevrijding van Hooghalen op 12 april 1945. Een indrukwekkende plek om stil te worden en te denk en aan de verschrikkingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

Oorlogsmonumenten in Hooghalen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Route

De 28e etappe van het Westerborkpad loopt van Station Beilen naar Hooghalen.

Afstand

De totale afstand van de 28e  etappe van het Westerborkpad tussen Station Beilen en Hooghalen is 10,3 kilometer.

Bezienswaardigheden onderweg

 • De Stolpersteine in Beilen.
 • De Joodse begraafplaats in Beilen.
 • De monumenten in Hooghalen:
   Monument Canadese Militairen Hooghalen
  1. Liberation Route marker 604
  1. Herinneringsbank Lubbe Boxem Hooghalen
Oorlogsmonumenten in Hooghalen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Bereikbaarheid

Station Beilen is per trein vanuit Station Zwolle te bereiken.

Vanuit Hooghalen neemt de bus, lijn 22 van QBuzz, naar of Assen of naar Beilen nemen. Het ‘busstation’ van Hooghalen bevindt zich aan rechterkant als u Hooghalen binnenloopt. In Hooghalen gaat de bus slechts 1x per uur.

Vanaf Station Beilen of Assen neemt u de trein naar Station Zwolle. Station Zwolle is vanuit de rest van Nederland goed bereikbaar.

Bushalte in Hooghalen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Overnachten onderweg

In Beilen en Hooghalen en directe omgeving zijn een paar accommodaties waar u kunt overnachten.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Beilen en Hooghalen en omgeving te boeken waar u in de natuur kunt uitrusten van uw wandeling.

Westerborkpad etappe 29 : Hooghalen - Kamp Westerbork

De negenentwintigste en laatste etappe van het Westerborkpad begint bij het busstation Hooghalen.

Het woord ‘busstation’ is een groot woord want het ‘busstation’ bestaat uit een bushokje en twee palen met de borden. Achter het busstation staan op een veldje een aantal monumenten:

 • Monument Canadese Militairen Hooghalen
  Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan zes Canadese militairen die hier tijdens de bevrijding van het dorp zijn gesneuveld. Op het monument staan de namen van de gesneuvelden.
 • Liberation Route marker 604
  De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. De regio Arnhem Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats. De Liberation Route laat je beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem en Nijmegen. Op vele locaties in de wijde omgeving zijn de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren ’44-’45. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren of gratis downloaden. Ik ben onderweg al meer dan deze liberation markers tegengekomen.
 • Herinneringsbank Lubbe Boxem Hooghalen
  Deze bank met een plaquette is een blijvende herinnering aan Verzetsstrijder Lubbe Boxem. Hij werd op 12 december 1944 door de Duitsers opgepakt, meegenomen en vastgebonden op de motorkap en bumper van een auto. Zo zag de toen 8-jarige Tjark Boxem zijn vader voor het laatst, al leerde hij pas later die dag dat de man op de auto zijn vader was. Lubbe werd gedeporteerd naar Neuengamme alwaar hij op 11 maart 1945 werd vermoord.

Naast deze drie monumenten staat nog een groot informatiebord over de bevrijding van Hooghalen op 12 april 1945. Een indrukwekkende plek waar ik even stil word en denk aan de verschrikkingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

Oorlogsmonumenten in Hooghalen tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Vanaf het busstation loopt u langs Restaurant Het Wapen van Schotland aan het begin van de Hoofdstraat Hooghalen in. De Hoofdstraat loopt u uit tot aan de Hof van Halenweg. Aan het eind van deze weg loopt u Hooghalen uit en steekt u het spoor over.

Spoorwegovergang in Hooghalen tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U loopt door het bos langs Landgoed Het Grote Zand. Langs het bospad staan mooie huisjes.

Na het vakantiepark staan er om 50 meter rechtopstaande spoorbielzen met de namen van een concentratiekamp, de deportatiedatum en het aantal wegvoerde personen van die dag. Langs dit bospad staan tot aan het Herinneringscentrum 93 van deze rechtopstaande spoorbielzen. Het zijn spoorbielzen die de route markeren waar het spoor heeft gelegen. Ook in het deel vanaf het Herinneringscentrum tot aan Kamp Westerbork staan dezelfde spoorbielzen. Waarom 93: dit zijn het aantal transporten vanuit Kamp Westerbork naar de verschillende concentratiekampen: Auschwitz, Sobibor, Mauthausen, Bergen Belsen en Theresienstadt. Het getal is het aantal personen dat tijdens dat specifieke transport weggevoerd zijn. In totaal zijn er 97 transporten vanuit Nederland naar de vernietigingskampen geweest: 93 vanuit Westerbork, 3 uit Kamp Vught en 1 uit Kamp Amersfoort. Indrukwekkend om vooral de aantallen te lezen. Het zijn er per transport zoveel.

Deportatiedata in het bos bij Hooghalen tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl
Deportatiedata in het bos bij Hooghalen tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Na een paar kilometer lopen door het bos komt u aan bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

De toegang tot het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is gratis voor museumkaarthouders. Als u de hele route van het  Westerborkpad hebt gelopen kunt u bij de balie een stempel en certificaat ophalen.

Certificaat tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

 

Bij de balie kunt u ook een plattegrond van het kampterrein kopen.

Direct naast de deur staat het knopenmonument met maar liefst 1,5 miljoen ingezamelde knopen. Elke knoop staat voor een kind dat tijdens de Holocaust is vermoord. De knopen voor het monument zijn ingezameld door leerlingen van een school in Hardenberg. Het monument is vormgegeven door middel van transparante kubussen met daarin de 1,5 miljoen knopen. Een kleine kubus met een enkel knoopje staat centraal voor ‘het vergeten kind’.

Knopenmonument in Herinneringscentrum Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Ik raad u aan om eerst het herinneringscentrum te bezoeken en daarna door te lopen naar het kamp.

In Durchgangslager Westerbork wordt het het verhaal van de plek van kamp Westerbork vertelt. Rode draad zijn de persoonlijke verhalen van mensen die via kamp Westerbork zijn weggevoerd, maar ook van bewakers, treinbestuurders, buren en mensen die Joden hielpen onderduiken of ontsnappen. Kamp Westerbork werd in de zomer van 1942 een Durchgangslager, de plek waar Joden uit heel Nederland werden samengebracht om ze van daaruit te deporteren. Dit als laatste stap in de Jodenvervolging. De tentoonstelling volgt het verhaal van de vervolgde mannen, vrouwen en kinderen vanaf het moment dat zij van huis werden gehaald. Sommigen verbleven maar kort in Westerbork, anderen bleven maanden of zelfs jaren in het kamp. Op 15 juli 1942 vertrok de eerste deportatietrein, daarna volgden tot september 1944 nog 96 transporten. In totaal werden ruim 107.000 mensen vanuit Westerbork weggevoerd: slechts 5.000 keerden terug. Indrukwekkend zijn ook de geluidsfragmenten die ik overal hoor, tussendoor hoort u de namen van de omgekomen gevangenen. Er zijn voorwerpen te zien die hier achtergebleven zijn.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Buiten kunt u met de gratis pendelbus, met de fiets of lopend naar Kamp Westerbork gaan. 

De weg naar Kamp Westerbork is 2,7 kilometer lang.

Ook hier ziet u om de 50 meter spoorbielzen met de namen van een concentratiekamp, de datum en het aantal personen. In totaal ook hier 93 spoorbielzen met bordjes.

Deportatiedatum in het bos naar Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Kamp Westerbork is een indrukwekkende plek. Het is het eindpunt van het Westerborkpad. 

In en bij het Kamp zijn verschillende belangrijke plekken te zien. Bij de belangrijkste plekken staan borden met een korte uitleg.

 • ‘Tekens in Westerbork’:  Deze tekens ter herinnering aan de concentratie- en vernietigingskampen Sobibor, Mauthausen, Bergen-Belsen, Auschwitz en Theresienstadt staan vlakbij de ingang van het voormalig kampterrein.
Tekens in Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl
 • De woning van kampcommandant Gemmeker: om het pand te beschermen is een glazen overkapping geplaatst.
Commandantswoning in Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl
 • Gerestaureerde wagon: vanuit hier hoort u de namen van 107.000 uit Nederland gedeporteerde Joden en 245 Roma en Sinti die op 19 mei 1944 op transport werden gesteld. Hun namen klinken, 365 dagen per jaar, over het terrein van kamp Westerbork. De wagon staat in de buurt van de plek in het kamp waar de treinen naar het Oosten vertrokken. De wagons zijn niet authentiek, de houten opbouw is een reconstructie, het onderstel dateert uit de jaren twintig. Het huisje aan de achterkant is het rammershuisje. 
Treinwagons in Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl
 • 102.000 stenen: deze stenen liggen hier op initiatief van een aantal oud-gevangenen op de voormalige appelplaats zijn geplaatst. Vanuit het doorgangskamp Westerbork werden meer dan honderdduizend mensen gedeporteerd. Van hen keerden 102.000 niet terug. De stenen zijn willekeurig in hoogte geplaatst om het individu te benadrukken. De stenen zijn geplaatst binnen de kaart van Nederland. Op de kop van de stenen is een davidster aangebracht. Er zijn ook 213 stenen met een vlam. Dit is voor de groep Sinti en Roma die op 19 mei 1944 vanuit kamp Westerbork gedeporteerd en vermoord werden in Auschwitz. Honderd stenen hebben geen symbool en staan voor de verzetsstrijders die in kamp Westerbork gevangen zaten om weggevoerd te worden.
102.000 stenen in Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl
 • Barak 56:  een woonbarak die ook dienst heeft gedaan  als industriebarak en opslagplaats voor geroofde goederen.
Barak 56 in Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl
 • Wachttoren: in Westerbork stonden zeven van deze wachttorens. Dit is een reconstructie.
Wachttoren in Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl
 • Nationaal Monument Westerbork: een monument vol symboliek. De omhoog gekrulde rails drukken de wanhoop uit, ze zijn bewerkt alsof er op geschoten is. De spoorbielzen laten de vernietiging zien. Hoe dichter bij het eind, hoe meer ze versplinterd zijn. De rails rust op 93 bielzen die verwijzen naar het aantal transporten dat vanuit kamp Westerbork vertrok. Vier bielzen die los liggen van de rails symboliseren vier transporten die van elders naar Oost-Europa vertrokken. De muur van Drentse zwerfkeien lijkt van een afstand op een stapel schedels. Deze muur sluit het monument als het ware voor het oog af. Het stootblok staat vlakbij de plaats waar in de oorlog het eindpunt de spoorlijn van Hooghalen naar Kamp Westerbork was. Op de twee marmeren platen staat de Bijbeltekst Klaagliederen 4:18. Dit is ook de plek waar op 4 mei de herdenkingsbijeenkomst op Kamp Westerbork wordt gehouden.
Nationaal Monument Westerbork in Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

U kunt met de pendelbus, met de fiets of lopend terug naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

Er rijden geen bussen naar Hooghalen.De terugweg naar het ‘busstation’ van Hooghalen gaat weer door het bos. 

Route

De 29e etappe van het Westerborkpad loopt van  Hooghalen naar Kamp Westerbork.

Afstand

De totale afstand van de 29 en laatste etappe van het Westerborkpad tussen Hooghalen en Kamp Westerbork is 5,3 kilometer.

Bezienswaardigheden onderweg

 • De monumenten in Hooghalen:
   Monument Canadese Militairen Hooghalen
  1. Liberation Route marker 604
  1. Herinneringsbank Lubbe Boxem Hooghalen
 • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
 • Kamp Westerbork
Treinwagons in Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Bereikbaarheid

Hooghalen is met de bus bereiktbaar. U neemt buslijn 22 van QBuzz, naar of Assen of naar Beilen. Het ‘busstation’ van Hooghalen bevindt zich aan rechterkant als u Hooghalen binnenloopt. In Hooghalen gaat de bus slechts 1x per uur.

Vanaf Station Beilen of Assen neemt u de trein naar Station Zwolle. Station Zwolle is vanuit de rest van Nederland goed bereikbaar.

Busstation Hooghalen tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad / Copyright JTravel.nl

Overnachten onderweg

In Hooghalen en directe omgeving zijn een paar accommodaties waar u kunt overnachten.

Als u door het bos naar het Herinneringscentrum loopt, passeert u Landgoed Het Grote Zand.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Hooghalen en omgeving te boeken waar u in de natuur kunt uitrusten van uw wandeling.

Volledige route en routeboekje

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op Wandelnet.

Ik maak tijdens het wandelen van het Westerborkpad gebruik van het boekje Westerborkpad, in het spoor van de jodenvervolging.

Wandelgids van het Westerborkpad

Op de kaarten in dit artikel staan per etappe de plekken met Stolpersteine/struikelstenen op de route tussen Station Hoogeveen en Kamp Westerbork ingetekend. Ook zijn er links toegevoegd van twee websites waar u informatie over de betreffende struikelstenen en herdenkingsstenen kunt vinden: TracesofWar en Stolpersteine App.

Meer lezen en meer foto's

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappes 25 t/m 29 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Hoogeveen naar Kamp Westerbork. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #hoogeveen #kremboong #wijster #beilen #hooghalen #kampwesterbork #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappes 25 t/m 29 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Hoogeveen naar Kamp Westerbork. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #hoogeveen #kremboong #wijster #beilen #hooghalen #kampwesterbork #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappes 25 t/m 29 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Hoogeveen naar Kamp Westerbork. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #hoogeveen #kremboong #wijster #beilen #hooghalen #kampwesterbork #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappes 25 t/m 29 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Hoogeveen naar Kamp Westerbork. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #hoogeveen #kremboong #wijster #beilen #hooghalen #kampwesterbork #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappes 25 t/m 29 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Hoogeveen naar Kamp Westerbork. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #hoogeveen #kremboong #wijster #beilen #hooghalen #kampwesterbork #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappes 25 t/m 29 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijf etappes lopen van Station Hoogeveen naar Kamp Westerbork. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #hoogeveen #kremboong #wijster #beilen #hooghalen #kampwesterbork #westerborkpad #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven