Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

Ik maakte een wandeling rond de Buitenplaatsen van Heemskerk. Ik liep langs Kasteel Assumburg en Chateau Maquette. De wandelroute begint in het centrum van Heemskerk. Wandelt u mee langs de schitterende Buitenplaatsen van Heemskerk, een wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland?

Inhoudsopgave

U loopt door Heemskerk, langs Kasteel Assumburg, Chateau Marquette en over landgoed Marquette en terug naar Heemskerk. Het centrum van Heemskerk is levendig met veel winkels en horecagelegenheden. Deze wandeling gaat langs een aantal statige gebouwen die de geschiedenis doen herleven. De route online geeft aan dat u over de terrein van de buitenplaatsen loopt, in werkelijkheid moet u voor Kasteel Assumburg van de route afwijken, anders loopt u om het kasteel en de tuin heen.

Buitenplaatsroute rond Heemskerk

Als u met de bus naar Heemskerk reist komt u aan bij de bushalte Heemskerk Centrum. Vanaf de bushalte loopt u door het centrum van Heemskerk naar de Dorpskerk van de Protestantse Gemeente Heemskerk. Om de hoek staat het bord van startpunt Heemskerk Centrum van deze wandelroute. Het begin van deze wandeling is bij startpunt 4.

Startpunt Heemskerk Centrum tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

Heemskerk

Heemskerk ligt in de provincie Noord-Holland. De eerste sporen van bewoning in Heemskerk dateren van enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling. Heemskerk was al in de Middeleeuwen bekend.

Heemskerk kent veel historische monumenten, zoals het Huldtoneel, een kunstmatige heuvel aan de Rijksstraatweg en een paar kastelen. Er stonden vroeger zes kastelen in Heemskerk. Kasteel Oud Haerlem en het Slot Heemskerk (nu Chateau Marquette) werden in de 12e en 13e eeuw gebouwd om het Graafschap Holland te beschermen tegen de West-Friezen. Ook Slot Assumburg dateert oorspronkelijk uit deze tijd. Van Kasteel Oud Haerlem, Kasteel Merestein, Kasteel Rietwijk en Kasteel Poelenburg is niets meer over.

In het centrum, bij de start van deze wandeling, staat de Dorpskerk van de Protestantse Gemeente Heemskerk. Deze kerk is in 1628 gebouwd. De middeleeuwse toren stamt uit de 13e eeuw. Het centrum van Heemskerk is levendig met veel winkels en horecagelegenheden.

Vanaf startpunt loopt u langs het water (aan de rechterkant, maar u kunt ook aan de andere kant van het water langs lopen, want u komt op hetzelfde punt uit) naar een parkje. U loopt langs knooppunt 89 en het Dierendorp van Heemskerk door een parkje. Voor de skatebaan en bij knooppunt 87 slaat u rechtsaf en loopt door een woonwijk van Heemskerk naar de Tolweg. Deze steekt u over en komt uit in een park rond Kasteel Assumburg.

Dit gedeelte door de woonwijk en het park is zowel op de heenreis als op de terugreis in de route opgenomen. Na een beetje gekronkel door park bij de Reynoutlaan komt u uit bij knooppunt 86. Aan de overkant van het water staan een paar mooie huizen. Vanaf dit pad heeft u zicht op de zijkant van Kasteel Assumburg.

Aan het eind van het pad bij het bord Recreatiegebied Assumburg/Oud Haerlem staat knooppunt 84. Vanaf dit knooppunt loopt u door het buitengebied van Heemskerk. Aan het eind van het pad ligt een bewaakte spoorwegovergang. Direct na deze spoorwegovergang sla ik rechtsaf en loop langs een mooi paadje aan de achterkant van de huizen van een woonwijk langs. Het is hier rustig, net als het deel rond Kasteel Assumburg.

Het buitengebied van Heemskerk tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

 

Aan het eind van het pad ligt een bewaakte spoorwegovergang. Direct na deze spoorwegovergang sla ik rechtsaf en loop langs een mooi paadje aan de achterkant van de huizen van een woonwijk langs. Het is hier rustig, net als het deel rond Kasteel Assumburg.

Het buitengebied van Heemskerk tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

Aan het eind van dit pad slaat u linksaf de woonwijk in tot aan knooppunt 83. Na deze woonwijk, loopt u een stuk langs het water naar een nieuwe woonwijk Citadel. Net voor de toegangsbrug tot de woonwijk staat het paaltje van knooppunt 81. De woonwijk is niet groot. Aan de andere kant ligt wijkpark Vlaskamp, een beschermd archeologisch monument volgens een bord dat hier staat. Herkenbaar zijn de hagen waarover op het bord wordt gesproken.

De woonwijk Citadel in Heemskerk tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

Aan het eind van dit park ligt Station Heemskerk. Bij Station Heemskerk steekt u het spoor over. Naast het spoor staat een grote Lidl Supermarkt. Hier staat ook het volgende knooppunt en tevens startpunt van deze wandelroute: 82.

Station Heemskerk tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

U loopt een stukje door een woonwijk en langs een drukke doorgaande weg. Bij de kruising met de Zuidermaatweg staat knooppunt 85. Dit is bij het terrein van Kasteel Oud Haerlem. Nu is het een grasveld met koeien. Van het kasteel is niets meer over. Een kasteel die nog wel bestaat ligt aan het eind van de Zuidermaatweg. Dit is kasteel Assumburg. 

Op weg naar Kasteel Assumburg tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

Kasteel Assumburg

De kasteeltuinen zijn niet opgenomen in deze wandelroute. Mocht u de kasteeltuinen wel willen bezoeken, moet u vanaf de Zuidermaatweg de route naar de ingang van de kasteeltuin volgen. Bij de ingang staat bezoekerscentrum ‘Het Koetshuijs’. De baroktuin heeft mooie beelden en zichtlijnen achter het kasteel.

Kasteel Assumburg ligt in het park Assumburg/Oud Haerlem. De tuin werd pas in 2011 voor publiek geopend, op dezelfde plek als 300 jaar ervoor hier een in Franse stijl aangelegde pronktuin lag. Jean Deuts, een Amsterdamse regent, koopman en bankier, liet in 1700 zijn oog vallen op kasteel Assumburg. Hij liet het kasteel verbouwen en liet een symmetrische baroktuin aanleggen. In 1729 werd een kopergravure van de tuin gemaakt, die deze eeuw gebruikt is als leidraad voor de nieuwe tuin. De tuin werd in oude luister hersteld door Nico Brantjes. Achter Kasteel Assumburg liggen in symmetrie een viertal parterres de broderie, borduurwerken van kortgeknipte hagen in wit grind. Centraal ligt een verdiepte, kom die omrand is door vier marmeren lelies. Midden in de kom staat het witmarmeren beeld ‘het Sabijns Poppenspel’ van Elisabeth Stienstra. Het beeld bestaat uit drie vrouwelijke ledenpoppen met klassieke hoofden. Als symbolische ode aan de tuin dragen zij de kleine mens, de vrije vogel en een perentak. Binnen in de tuin, die door haagbeuken is omgeven, ligt de hof- of spiegelvijver met een fontein en twee water spuwende vissen. Langs de hagen staan beelden van o.a. Apollo en Mercurius. Naast het kasteel ligt het Rosarium en aan de andere kant van het kasteel ligt de groente- en kruidentuin met veel oude en vergeten gewassen en de waterput. Ook ligt er een boomgaard met 150 oude fruitrassen.

Het bezoekerscentrum ‘Het Koetshuijs’  is geopend van mei t/m oktober van 11.00-17.00 uur en van november t/m april op zaterdag en zondag van 13.00-16.00 uur.

Openingstijden: mei t/m september dagelijks van 09.00-20.00 uur, van oktober t/m april dagelijks van 09.00-18.00 uur.
Entree: De toegang tot de tuin is gratis.
Adres: Tolweg 9, 1967 NG Heemskerk
Website

Kasteel Assumburg zelf is niet te bezoeken, helaas. Het kasteel is een Stayokay.

Kasteel Assumburg in Heemskerk tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

Heemskerk

U loopt een stukje langs de Tolweg tot aan het punt dat u weer een woonwijk van Heemskerk in loopt. U loopt terug naar de plek waar knooppunt 87 staat. Dit is bij de skatebaan. U heeft hier al eerder gelopen. Vanaf knooppunt 87 gaat de route de andere kant op, richting Landgoed Marquette.

Aan de groenstrook langs de drukke doorgaande weg De Baandert, waar ook knooppunt 88 staat, staan een aantal kunstwerken, zoals:

  • Software van Dorothé Jehoel. Software lijkt op een reusachtig stuk speelgoed; een kunstzinnig gekrulde Legosteen die honderd maal is vergroot.
  • Scope van Joop Haring. Scope bestaat uit drie op elkaar volgende losstaande objecten die zijn opgesteld in een parkachtige groenstrook. Het beeld fungeert als baken in de omgeving en accentueert het perspectief en de zichtlijn in de richting van het centrum naar Heemskerk.
  • Wolkenbank van Alie Kalverda.

Meer over de kunstwerken in Heemskerk leest u op de website van de Gemeente Heemskerk

Aan het eind van deze groenstrook slaat u bij knooppunt 29 linksaf, de Mozartstraat in. U slaat linksaf en loopt de bossen in.

Kunst in Heemskerk tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

Landgoed en Chateau Marquette

Vanaf knooppunt 27 loopt u op landgoed Marquette. U loopt hier onverhard. Dit gebied is van PWN. Na een stukje bos komt u uit bij Startpunt 25, één van de drie officiële startpunten van deze wandelroute. Tegenover dit startpunt ligt Chateau Marquette, een conferentieoord met restaurant en hotel. U kunt een kijkje nemen op het terrein van het Chateau.

Chateau Marquette wordt ook wel het Huis tot Heemskerk genoemd. Het gebouw stamt uit ongeveer 1250. Het rondeel maakte deel uit van een lange keten van kastelen ter verdediging tijdens de West-Friese Oorlogen. Het werd bewoond door de Heren van Heemskerk, die bestuur en rechtspraak uitoefenden in het ambacht Heemskerk en Castricum. De Heren van Heemskerk raakten regelmatig in conflict met naburige Heren en met de boerenbevolking. In 1358 werd het Slot Heemskerk belegerd, in 1380 kreeg de familie van Heemskerk het slot terug, maar zonder de heerlijke rechten. In 1426 werd het slot geplunderd door Kennemer boeren en in de 15e eeuw kwam het kasteel in bezit van de Heren van Assendelft. In 1610 verkocht werd het kasteel verkocht aan Daniël de Hertaing, heer van Marquette-en-Ostrevant. Het kasteel werd als buitenhuis gebruikt. Tussen 1730 en 1760 werd het kasteel volledig verbouwd en kreeg het een 18e eeuwse uitstraling. In 1828 werd het kasteel ingrijpend veranderd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Eind 19e eeuw werd een groot deel van het bijzondere interieur van Slot Assumburg overgebracht naar Marquette. In de Tweede Wereldoorlog werd kasteel Marquette door de Duitse bezetting gebruikt als weerstation. Het kasteel werd een paar keer beschoten door de geallieerden, waarbij het dak van het kasteel flink beschadigd werd. In 1980 is het landgoed en het kasteel overgedragen aan waterbedrijf PWN. Het kasteel en het landgoed zijn nu een conferentieoord en restaurant en op het terrein ligt een hotel.

Adres: Marquettelaan 34, 1968 JT Heemskerk
Website

Kasteel Marquette in Heemskerk tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

De wandelroute gaat verder over het Landgoed. U loopt  voorbij het witte hek en met een wijde boog loopt u onverhard om een bijgebouw op het landgoed heen. Aan het eind van het rechte pad staat knooppunt 26. Na wat gekronkel en een glibberig pad komt u uit aan het einde van de oprijlaan naar het chateau. Hier staat knooppunt 28. 

Landgoed Marquette tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

U steekt de drukke straat over en loopt via een bospad dat nog bij Landgoed Marquette hoort naar de andere kant van het bos. Hier staat knooppunt 3.

Landgoed Marquette tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

Aan het eind van het bospad komt u uit in Heemskerk.

U loopt deze weg uit via de Kerkweg komt u uit bij startpunt 4 bij de Dorpskerk van de Protestantse Gemeente Heemskerk. Om de hoek staat het bord van het eindpunt van deze wandelroute.

Vanaf de kerk kunt u, als u met de bus gekomen bent, terug lopen naar de bushalte Heemskerk Centrum. 

Praktische informatie

Wandelroute

Deze wandeling rond  de buitenplaatsen van Heemskerk staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland

De knooppunten zijn: 4, 89, 87, 86, 84, 83, 81, 82, 85, 84, 86, 87, 88, 29, 27, 25, 26, 28, 3 en 4.

Deze knooppunten staan soms dicht op elkaar, soms ook niet en om u scherp te houden moet u onderweg verschillende kleuren pijlen volgen. De kleuren staan bij deze wandeling op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Tijdens mijn wandelingen maak ik ook altijd gebruik van het GPX-bestand op mijn telefoon. Mocht de routebeschrijving niet kloppen, kunt u terugvallen op uw telefoon. Of u gebruikt de app van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Zoals elke knooppuntenwandeling kunt u de wandeling op elk knooppunt beginnen en ook in tegenovergestelde richting lopen.

Routepaaltje 87 tijdens mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

Afstand

Deze wandeling rond  de buitenplaatsen van Heemskerk heeft een lengte van 11,79 kilometer.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer
Vanaf Station Haarlem rijdt buslijn 73 naar bushalte Heemskerk Centrum gereisd. Vanaf deze bushalte is het een paar honderd meter lopen naar startpunt 4 van deze wandeling. Vanaf de bushalte Heemskerk Centrum loopt u langs het water (aan uw rechterhand) een stuk rechtdoor tot u in het winkelgebied uitkomt. Bij de T-splitsing slaat u rechtsaf en loopt richting de kerk. Om de hoek van de kerk is het beginpunt van de wandeling rond  de buitenplaatsen van Heemskerk.

U kunt ook de trein nemen naar Station Heemskerk van Station Heemskerk is een van de startpunten van deze wandeling. Knooppunt 52 staat vlakbij Station Heemskerk.

Auto
Een ander startpunt is knooppunt 25 bij Kasteel Marquette. Hier kunt u uw auto parkeren.

Fiets
Uw fiets kunt u bijvoorbeeld in het centrum van Heemskerk in de buurt van het startpunt neer zetten.

Horeca

In het centrum van Heemskerk zijn voldoende horecagelegenheden. Onderweg loopt u door de wijk Citadel. Hier zijn ook een aantal horecagelegenheden gevestigd.

Bij Kasteel Assumburg kunt u tijdens openingstijden in het bezoekerscentrum ‘Het Koetshuijs’ koffie/thee of frisdrinken kopen.

Een andere horecagelegenheid waar u in het buitengebied langs loopt is bij Chateau Marquette.

Overnachten

Er zijn een paar overnachtingsmogelijkheden in Heemskerk, zoals het eerder genoemde Stayokay in Kasteel Assumburg of Hotel Heemskerk. Alle hotels en de prijzen via Booking.com.

Mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Heemskerk

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling rond de Buitenplaatsen van Heemskerk langs Kasteel Assumburg en Chateau Maquette. De wandelroute in het centrum van Heemskerk bij knooppunt 4. Wandelt u mee langs de buitenplaatsen rond Heemskerk? #buitenplaatsen #heemskerk #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling rond de Buitenplaatsen van Heemskerk langs Kasteel Assumburg en Chateau Maquette. De wandelroute in het centrum van Heemskerk bij knooppunt 4. Wandelt u mee langs de buitenplaatsen rond Heemskerk? #buitenplaatsen #heemskerk #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling rond de Buitenplaatsen van Heemskerk langs Kasteel Assumburg en Chateau Maquette. De wandelroute in het centrum van Heemskerk bij knooppunt 4. Wandelt u mee langs de buitenplaatsen rond Heemskerk? #buitenplaatsen #heemskerk #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een wandeling rond de Buitenplaatsen van Heemskerk langs Kasteel Assumburg en Chateau Maquette. De wandelroute in het centrum van Heemskerk bij knooppunt 4. Wandelt u mee langs de buitenplaatsen rond Heemskerk? #buitenplaatsen #heemskerk #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling rond de Buitenplaatsen van Heemskerk langs Kasteel Assumburg en Chateau Maquette. De wandelroute in het centrum van Heemskerk bij knooppunt 4. Wandelt u mee langs de buitenplaatsen rond Heemskerk? #buitenplaatsen #heemskerk #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling rond de Buitenplaatsen van Heemskerk langs Kasteel Assumburg en Chateau Maquette. De wandelroute in het centrum van Heemskerk bij knooppunt 4. Wandelt u mee langs de buitenplaatsen rond Heemskerk? #buitenplaatsen #heemskerk #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven