Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Museum aan de A voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Het Museum aan de A, voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in twee mooie gebouwen uit de Middeleeuwen uit de 15e eeuw in de binnenstad van Groningen. Hier ziet u de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart vanaf de Middeleeuwen tot heden. Naast de vaste tentoonstelling zijn in het museum het hele jaar door wisselende kunst- en geschiedenistentoonstellingen te zien.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Museum aan de A, voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd aan de Brugstraat in het centrum van de stad Groningen.

Geschiedenis

Het Museum aan de A, voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum werd in 1930 opgericht met als doel een scheepvaartmuseum voor het noorden van ons land. In 1932 werd het museum geopend. Eerst in het Goudkantoor aan de Waagstraat bij de Grote Markt. Dit gebouw en ook de collectie werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door brand verwoest, net als een groot deel van de noordkant van de Grote Markt. Veel ging verloren. De collectie werd weer opgebouwd en verhuisde naar een oud schoolgebouw aan de St. Walburgstraat.
De laatste verhuizing dateert uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw toen het museum verhuisde naar de Brugstraat. Hier werden het Gotische Huis aan de linkerkant en het Canterhuis (aan de rechterkant) ingericht als het Noordelijk Scheepvaartmuseum. In het Gotisch Huis was tot 2011 het tabaksmuseum van Theodorus Niemeijer gevestigd.
Het Gotische Huis is genoemd naar de bouwstijl van de voorgevel uit de 15e eeuw. het is de oudste gevel van de stad Groningen. Het Canterhuis aan de rechterkant is genoemd naar de familie Canter die hier in de 15e eeuw woonde. U ziet in de gebouwen nog veel sporen uit vroegere tijden, zoals schouwen, bakstenen in de zijmuren en balken onder het dak.

Museum aan de A is de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het Museum aan de A verlegt de koers van de Noord-Nederlandse scheepvaart naar een museum over de stad en provincie.
Een museum van, voor en over Groningen. Hier werken we aan de verhalen van Groningen en Groningers. Natuurlijk blijven we ook verhalen over de Groninger scheepvaart vertellen. Want Groningen zonder scheepvaart zou Groningen niet zijn. Museum aan de A wordt voor iedereen.

Een origineel detail in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Bezienswaardig

Museum aan de A, voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum is verdeeld in 18 zalen met elk een eigen thema. Dit thema wordt aan het begin van elke zaal uitgelegd. Als u de nummers en pijlen volgt ziet u het hele museum. Zo is er een zaal over de visserij, navigatie, walvisvaart, kustvaart in de 20e eeuw. Ook is er een woonruimte met bedstede, een kruidenierswinkel uit de 19e eeuw en een stuurhut te zien en kunt u het knopen van touwen oefenen. Dat is moeilijker dan u denkt.

Plattegrond van het gebouw van het Noordelijk Scheepvaartmusueum in Groningen

Vaste tentoonstelling

Museum aan de A, voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum beschikt over een grote collectie voorwerpen. Deze voorwerpen hebben betrekking tot de Noord-Nederlandse scheepvaart- en scheepsindustrie. In het museum zijn voorwerpen verzameld die een relatie hebben met Noord-Nederland. Hiermee worden de provincies Groningen en Drenthe en het noordelijk deel van Overijssel bedoeld. Deze voorwerpen dateren van de Middeleeuwen tot heden. Zo zijn er scheepsmodellen, scheepsportretten, kunst, gebruiksvoorwerpen, navigatie-instrumenten, scheepsonderdelen en -motoren, vlaggen en gereedschappen.

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen
In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen
De winkel in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Een onderdeel van het museum is de film over Groningen in 1470. Grete neemt u mee door de stad en ook door het Ommeland. U ziet bekende plekken als het Damsterdiep, de Grote Markt, de Poelepoort en de Peperstraat met zijn hofje. Vanuit de stad werden vroeger spullen per boot naar andere steden gebracht. Maar ook vanuit andere plaatsen komen de goederen per schip aan in Groningen. Denk bijvoorbeeld aan turf. De film is een aanrader.

Een beeld uit de film Groningen in 1470 in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Naast de entree is een machinekamer ingericht. Hier ziet u ook de opduwer Saartje. Veel schippers die turf en aardappelen vervoerden maakten gebruik van een opduwer. Dit is een klein motorbootje die een schip trekt of duwt. De snelheid was erg laag: 5-6 kilometer per uur.

Op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum ligt de tjalk Alida. Dit was vroeger een kaasschip en werd later door een kermisreiziger gebruikt. Later werd het schip door een kunstschilder uit de kunstenaarsgroep De Ploeg gekocht. Aan die tijd herinnert alleen nog de roerklik van de wulpse zeemeermin.

De tjalk Alida op het binnenplein van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen
De opduwer Saartje in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Tijdelijke tentoonstelling

T/m 10 februari 2019 wordt in het Noordelijk Scheepvaartmuseum de tentoonstelling Made in stad. Stoelen van Meubelfabriek J.A. Huizinga gehouden. J.A. (Jacobus Abraham) Huizinga richtte de meubelfabriek ‘Nederland’ in 1889 op. De fabriek was gevestigd aan de Westersingel in de stad Groningen. Hier werden vele duizenden stoelen gemaakt. Deze stoelen waren zeer degelijk want ze gingen heel lang mee. De stoelen werden overal gebruikt, in de keuken, in de burgemeesterskamer, in de woonkamer, enz.
Tijdens deze tentoonstelling zijn meer dan 30 stoelen vanuit de oude fabriek te zien. De fabriek bestaat inmiddels niet meer. Daarnaast heeft een bloedverwant een expositie met 20 oude zwartwit foto’s van zijn neef. Deze foto’s heeft hij digitaal ingekleurd.

De tijdelijke tentoonstelling in het Noorderlijk Scheepvaartmuseum in Groningen 'Made in Stad. Stoelen van Meubelfabriek J.A. Huizinga'

Toen ik in 2018 het museum bezocht was de naam Noordelijk Scheepvaartmuseum. De naam is in 2022 veranderd naar Museum aan de A.

Praktische informatie

Overige informatie

 • Museum aan de A, voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De ruimtes voor wisseltentoonstellingen op de eerste verdieping en in de kelder zijn met een traplift bereikbaar voor de bezoekers die slecht ter been zijn. Voor de overige etages en trappen is er geen traplift.
 • Er is een kleine museumwinkel aanwezig.
 • Voor kinderen is er een zoektocht/speurtocht door het museum. Er zijn verschillende speurtochten voor de verschillende leeftijdscategorieën.
 • Met uw smartphone kunt u de verhalen achter de voorwerpen ontdekken. Hiervoor is een smartphonetour beschikbaar op de website van het museum. Zo is er het verhaal over de kruidenierswinkel, over turf, klinken, een paar schippershondjes, kunstenaarscollectie De Ploeg, de trekschuit en het scheepsmodel van de kogge.

Bereikbaarheid

 • Auto:
  uw auto kunt u tegen betaling parkeren in de parkeergarage aan de Westerhaven.
 • Bus:
  Museum aan de A, voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum is met verschillende buslijnen vanaf Station Groningen bereikbaar. De uitstaphalte is Westerhaven. Nieuw is een pendelbusje die dichtbij het museum stopt.
 • Trein:
  vanaf Station Groningen loopt u in 10-15 minuten naar Museum aan de A, voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur.
Zondag: 13.00-17.00 uur.
Maandag: gesloten.

Museum aan de A, voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gesloten op Nieuwjaarsdag (1 januari), Koningsdag (27 april), 1e Paasdag, tijdens de Ladies Run en de 4 Mijl van Groningen (oktober) en 1e Kerstdag (25 december).

Entree

Volwassenen: € 8,– per persoon.
Kinderen van 7 t/m 21 jaar: € 4,50 per persoon.
Kinderen tot 7 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2023).

Adres

Museum aan de A voorheen het Noordelijk Scheepvaartmuseum
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen
Telefoon: 050 – 312 22 02
E-mail: info@museumaandea.nl
Website:
Logo van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

Bewaar op Pinterest

Een leuk museum (ook voor kinderen) in Groningen is het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Wat je er kunt zien, zie je in dit artikel. Lees je mee? #noordelijkscheepvaartmuseum #museum #museumaart #groningen

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven