Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fort Vuren

Ik neem regelmatig deel aan instawalks/instameets. Deze instameet verkent een deel van het Waterliniepad.

Met deze instameets Waterliniepad maak ik kennis met de bijzondere plekken aan zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De organisatie van deze instameet ligt in handen van Instameet Holland.

In dit artikel leest u alles over Fort Vuren.

Inhoudsopgave

Fort Vuren

Fort Vuren is 7 hectare groot. Het fort heeft een langgerekte vorm met twee verschillend gebouwde bastions. De bomvrije toren en de remise (stalling voor geschut) bevinden zich op het zuidelijke bastion en de bomvrije kazerne bevindt zich op het noordelijke bastion.

De buitenkant van Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad

Ligging

Fort Vuren ligt in de plaats Vuren aan de rivier de Waal in de provincie Gelderland. Recht tegenover Fort Vuren, aan de overkant van de rivier de Waal, ligt Slot Loevestein.

Geschiedenis

Fort Vuren is als een eenvoudige aarden fort gebouwd. Deze bouw was in 1844 klaar. Het fort werd gebouwd om Gorinchem te beschermen. Samen met Slot Loevestein was Fort Vuren een verdedigingslinie die moest voorkomen dat de vijand naar het westen trok.

Tussen 1847-1849 werd het fort verder uitgebouwd tot een torenfort met drie etages. De toren was bomvrij. Om het fort werd een gracht gegraven. Via de ophaalbrug was de toren bereikbaar. In 1878 werd de contrescarp gebouwd. Tussen 1873 en 1879 werd de bovenste verdieping van Fort Vuren verwijderd. Deze was te kwetsbaar voor vijandelijke aanvallen. In het noordelijke deel van het fort werd een bomvrije kazerne met remises gebouwd.

In 1940 was hier een Duitse luchtaanval. Het fort kwam in Duitse handen en bleef dat tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werden hier ‘foute’ Nederlanders uit de regio gevangen gehouden.

Tussen 2012 en 2014 is het fort gerestaureerd. Fort Vuren is opgegraven, gerestaureerd, voorzien van een waterdichte laag en weer afgedekt met grond. Er is een nieuwe wandelroute rond Fort Vuren aangelegd en de Fortwachterij is herbouwd. Deze restauratie duurde 6 jaar. De wandelpaden gaan over de wal langs de groepsschuilplaatsen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De sluis waar de wandelroute uitkomt wordt gerestaureerd. Hier heeft vroeger een stoomgemaal gestaan die inmiddels is verdwenen maar de sluis van het gemaal is er nog wel.

Fort Vuren is eigendom van Staatsbosbeheer.

Fort Vuren is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad

Bezienswaardig

Fort Vuren is een torenfort. Torenforten stonden in de uiterwaarden. Torenforten zijn meestal te vinden aan de rivieren, zoals Fort Asperen aan de Linge en Fort Everdingen aan de Lek. Door de zwaardere munitie en de loop op de kanonnen werden de forten kwetsbaar. Er moest een veilige wal rondom de forten gebouwd worden. De forten werden rond 1878 voorzien van een zgn. contrescarp. Dit is een gebouw met een aardenwallen dekking. De toren verdween uit het zicht en werd minder zichtbaar. In het torenfort, de contrescarpgalerij en kazerne was plek voor maximaal 420 man en 30 stukken geschut.

In de toren van Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad
In de toren van Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad
In de toren van Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad
In de toren van Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad

In Fort Vuren is het museum Eerbetoon Geallieerde Vliegers Lingewaal. Deze tentoonstelling is iedere dag geopend van 10.00-17.00 uur. Ik heb (helaas) deze tentoonstelling niet gezien. Het museum was al gesloten op het moment dat wij bij Fort Vuren waren. Dat is ook de reden dat ik niet verder in ga op deze tentoonstelling in Fort Vuren.

Praktische informatie

Overige informatie

  • Fort Wachterij is het restaurant bij Fort Vuren. Hier kunt u terecht voor uw lunch of diner. Buiten is een groot terras waar u kunt genieten van een kop koffie/thee.
  • Ook de Herberg ‘De drie mutsen’ kan afgehuurd worden voor uw diner of lunch.
  • U kunt overnachten in Fort Vuren. Kijk voor meer informatie op de website.
  • Het LAW-Waterliniepad loopt langs Fort Vuren. Een andere wandelroute die langs Fort Vuren loopt is de NS wandeling vanuit Gorinchem naar Leerdam.
  • Er worden op aanvraag rondleidingen van 1,5 uur gegeven. Tijdens deze rondleiding krijgt u alles te horen over de historie, de restauratie en de Nieuw Hollandse Waterlinie.
  • Bij Fort Vuren zijn maar een paar parkeerplekken. Op 5 minuten loopafstand zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar.

Openingstijden

Fort Vuren is dagelijks van 10.00 – 18.00 uur geopend.

Entree

Fort Vuren is gratis toegankelijk.

Adres

Fort Vuren
Waaldijk 29
4214 LB Vuren
Telefoon: 0183 – 74 56 55
E-mail: info@fortvuren.nl
Website:
Logo Fort Vuren

Bewaar op Pinterest

Tijdens de instameet Waterliniepad part 3 bezocht ik o.a. Fort Vuren. Lees je mee over het Fort? #fortvuren #fort #instameet Tijdens de instameet Waterliniepad part 3 bezocht ik o.a. Fort Vuren. Lees je mee over het Fort? #fortvuren #fort #instameet

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven