Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling in de Gooise natuur

In dit artikel beschrijf ik mijn wandeling in de Gooise natuur, een heerlijke wandeling van 16 kilometer over de heide, door de bossen, langs het water en door het open veld. Geniet van de bloeiende paarse heide, het ecoduct, het vlonderpad en de buitenplaatsen van het Gooi.

Inhoudsopgave

Mijn wandeling in de Gooise natuur

De heide staat in bloei, tijd om een heidewandeling te maken. De Bussumerheide is een van de mooie heidegebieden van Nederland. Dit is een zeer gevarieerde wandeling over de Doodweg, de Bussumerheide, over de langste natuurbrug ter wereld en over een paar buitenplaatsen (zoals Spanderswoud, Boekesteyn en Schaep en Burgh) in het Gooi.

Deze wandeling begint op Station Bussum-Zuid, aan de kant van perron 1. Als u aankomt op perron 2 kunt u via een trap naar boven lopen en aan de andere kant van de sporen weer de trap af. De wandeling begint bij de uitgang Brinklaan.

Het eerste stukje van deze wandeling gaat door Bussum. Voor het woonwagenkamp loopt u een stenen trap op en beland in de natuur. Al snel laat ik Bussum achter u en wordt het een wandeling in de mooie natuur van het Gooi.

Bussumerheide

Vanaf dit deel loopt u op de Bussumerheide. Het pad waar u het eerste stuk op loopt, wordt de Doodweg genoemd. Het is een kaarsrecht pad met een hele aparte naam. Dit zandpad leidt naar het Sint Janskerkhof in Laren. Er lopen in totaal zeven van deze rechte paden in deze omgeving die allemaal eindigen bij het kerkhof van Laren. De doden moesten vroeger zo snel mogelijk vanuit de omliggende plaatsen naar het dichtstbijzijnde kerkhof gebracht worden. Dit is de reden dat men kaarsrechte karrensporen over de heide maakte. Aan de rand van de Bussumerheide is horecagelegenheid Paviljoen Heidezicht gevestigd. Recht tegenover het paviljoen is het klaphekje met het bordje ‘Begrazingsgebied’ dat u doorloopt om in een afgeschermd gebied uit te komen.

Bussumerheide tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur
Bussumerheide tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur
Bussumerheide tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

De heide wordt begraasd door schapen en koeien/Schotse hooglanders. U kunt ze hier tegenkomen.

Schotse Hooglander tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

U doorkruist de Bussumerheide.

Natuurbrug Crailoo

Aan het eind van de Bussumerheide volgt u het grindpad dat ook fietspad is. Dit is het grootste ecoduct van de wereld. In 2006 werd deze natuurbrug door Koningin Beatrix geopend. Deze natuurbrug kruist de N524, de spoorlijn Hilversum – Weesp, een terrein Railpro en het terrein van Golfpark Spandersbosch. En van dat alles merkt u niets, want u ziet niets van de spoorlijn of de provinciale weg. Wel hoort u vaag het verkeer en een trein. De natuurbrug is 800 meter lang. Dit is de langste natuurbrug ter wereld. Het ecoduct is een van de verbindingen in het uitvoeringsprogramma ‘Heel de Heuvelrug’. Zo wil men de Utrechtse Heuvelrug vanaf Rhenen verbinden tot aan het Gooimeer bij Naarden.

Natuurbrug Crailoo tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

Zanderij Crailo

Aan het einde van de natuurbrug loopt u een stukje via een fietspad tot aan fietsbordje 54. Het pad loopt hier scherp naar beneden. Eenmaal beneden staat u in Zanderij Crailo. Dit was vroeger de grootste zandgroeve van het Gooi. Het zand gebruikte men voor de aanleg van de spoorlijn. Het gebied werd in 1843 werd die afgegraven voor de aanleg van de naastgelegen spoorlijn. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw stopte de zandwinning. Toen ontstond dit bijzondere en waterrijke natuurgebied. De route gaat langs de oevers van het water. U kunt hier ook via een houten vlonderpad oversteken. Het pad over de houten vlonder is een mooi stukje met mooie planten langs de waterkant. Aan het eind van de vlonder staat u tegenover het kantoor van het Goois Natuur Reservaat.

Vlonderpad tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

Voor u de trap oploopt ziet u zwerfkeien liggen. Dit zijn keien van het Heimans-zwerfkeienpad. De keien komen uit de laatste ijstijd. Ze komen helemaal uit Scandinavië. Bij de zandafgravingen kwamen ze tevoorschijn. Het zwerfkeienpad is vernoemd naar natuurkenner Eli Heimans. Samen met Jac. P. Thijsse (oprichter van Natuurmonumenten) zag hij de landschappelijke waarde van de Zanderij.

Via een onverhard pad dat parallel loopt aan het fietspad loopt u verder naar Landgoed Spanderswoud.

Spanderswoud

In deze omgeving komt u overal een witte steen met de rode tekst ‘Voetpad’ tegen. Er is een wandeling van 25 kilometer die langs deze witte stenen gaat.

Spanderswoud is een van de vele buitenplaatsen van ‘s-Graveland. Rijke Amsterdamse kooplieden bouwden hier op de mooiste plekjes in de nabije natuur hun landhuizen. Die buitenplaatsen noemen ze ook wel de Gooise Lusthoven. Er zijn de tien buitenplaatsen in en rond ‘s-Graveland. Ook rond Heemstede en Vogelenzang zijn een aantal van deze buitenplaatsen. Dit is weer een heel ander gebied met bossen, waterpartijen en leuke bruggetjes. Spanderswoud staat onder beheer van Natuurmonumenten.

Spanderswoud tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

Buitenplaats Hilverbeek

De volgende buitenplaats die u doorkruist in Hilverbeek. Dit is weer een ander soort gebied met vooral boerenland. U loopt langs weilanden en Boerderij Stofbergen. Voor de boerderij staat een zevenarmige linde. De boom telt nl. zeven stammen. De boom zou ontstaan zijn uit een omgevallen boom. Een linde van ruim 300 jaar oud. In het weiland staat een ruim 350 jaar oude eik. Beide bomen behoren tot de oudste in Nederland. Ook landgoed Hilverbeek staat onder beheer van Natuurmonumenten.

Buitenplaats Hilverbeek tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

U loopt inmiddels weer op buitenplaats Spanderswoud dat u via een hek verlaat. U steekt het fietspad over en loopt via een open veld en het ruiterpad het bos in.

Buitenplaats Boekesteyn

Buitenplaats Boekesteyn van Natuurmonumenten is de volgende buitenplaats die u aandoet tijdens deze wandeling. Boeke betekende vroeger beuk. En dat is te zien aan de beukenlanen. Aan de rand van een open veld net na het bruggetje staat heel uitnodigend een bankje. Langs de bosrand staat een ree in het hoge gras.

Een ree tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

U loopt door een open veld met een aantal insectenhotels naar het Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.

Grasland tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

Bij het naastgelegen Restaurant Brambergen kunt u een hapje en een drankje kopen.

De wandeling gaat verder langs de parkeerplaats en landhuis Boekesteyn. Het zicht op het landhuis wordt onttrokken door het hoge riet dat in de vijver staat. Een eindje verderop staat landhuis Schaep en Burg. Het landgoed is nu het hoofdkantoor van Natuurmonumenten.

Buitenplaats Bantam

Na Buitenplaats Boekesteyn wandelt u over de kronkelige paadjes en statige lanen van de buitenplaats Bantam. Via een paadje met aan het eind een doorgang door een haag van rododendrons loopt u naar een trappetje over een boomstam die het pad blokkeert en verder langs het water. U steekt een brug over met aan de linkerkant een heuvel.

Buitenplaats Bantam tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

Fransche Kamp

Het laatste gebied dat u tijdens deze wandeling in de Gooise natuur aan doet is Fransche Kamp. Dit is een gebied dat onderhouden wordt door Goois Natuurreservaat. Dit is weer een heel ander gebied dat bestaat uit bospercelen en kleine heidevelden met in het midden een zandafgraving. De randen bestaan uit dennenbos. Hier is ook de schaapskooi, de thuisbasis van een van de kudde Drentse heideschapen die zorgen dat het heidelandschap open blijft en niet vergrast. Het gebied dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger ongeveer 3.000 Franse soldaten bivakkeerden. In het bos liggen drie kazematten.

Fransche Kamp tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

Fransche Kampheide

Aan het eind van het pad steekt u een drukke verkeersweg over en wandelt over Fransche Kampheide. Het is het laatste stukje heideveld tijdens deze wandeling in de Gooise natuur. Een heerlijk stukje maar door de aanwezigheid van de grote weg niet het rustigste stukje van de wandeling. Aan het einde van dit kleine heideveld steekt u de weg over en steekt u de P+R over.

Fransche Kampheide tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

Station Bussum Zuid

Dit is de parkeerplaats van Station Bussum Zuid. Op Station Bussum Zuid komt u aan op spoor 1 aan de kant van het Bastion Hotel Bussum Hilversum. Hier is ook een watertappunt. Reist u per trein in de richting van Weesp en verder, dan moet u hier via de trap omhoog en aan de andere kant van de sporen weer naar beneden, naar de uitgang Brinklaan.

Praktische informatie

Wandelroute

Deze wandeling in de Gooise natuur staat in de Wandelgids ‘Wandelen in Groot Amsterdam’ en op de website van Wandelzoekpagina. Tijdens mijn wandelingen maak ik ook altijd gebruik van het GPX-bestand op mijn telefoon. Mocht de routebeschrijving niet kloppen, kunt u terugvallen op uw telefoon.

Wandelgids

De Wandelgids ‘Wandelen in Groot Amsterdam’ is een aanrader. De wandelgids telt 128 pagina’s en is voor € 17,95 te koop rechtstreeks bij de uitgever of via Bol.com.

Afstand

Deze wandeling in de Gooise natuur heeft een lengte van 16 kilometer.

Ondergrond

Deze wandeling in de Gooise natuur heeft een zandpadgarantie van 95%.

Buitenplaats Bantam tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

Start- en eindpunt

Het startpunt van deze wandeling in de Gooise natuur is bij Station Bussum Zuid, Struikheiweg 5, 1406 TK Bussum.

Bereikbaarheid van Bussum

Station Bussum Zuid is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

 • Auto:
  Direct naast het station Bussum Zuid ligt het P+R parkeerterrein. Dit is aan de kant van het Bastion Hotel, de zuidwestzijde van het station.
 • Trein:
  Station Bussum Zuid ligt aan de spoorlijn tussen Hilversum en Weesp. Alleen de sprintertreinen stoppen op dit station.
 • Bus:
  Vanaf Station Bussum Zuid rijden buslijnen 107 en 109 (via Laren en Blaricum) naar en van Hilversum. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.
Station Bussum tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

Horeca

Onderweg komt u een paar horecagelegenheden tegen:

 • Coffeecorner Cup of Jo, Struikheiweg 5, 1406 TK Bussum. Direct naast Station Bussum Zuid.
 • Paviljoen Heidezicht, Randweg 203, 1403 XT Bussum. Aan de rand van de Bussumerheide.
 • Restaurant Brambergen, Noordereinde 54d,1243 JJ ‘s-Graveland. Een restaurant naast het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en naast Speelnatuur OERRR.

 

Restaurant Brambergen in 's Graveland tijdens mijn wandeling in de Gooise natuur

Overnachten

In Bussum zijn twee accommodaties, het Bastion Hotel Bussum Hilversum direct naast Station Bussum Zuid en NH Bussum Jan Tabak waar u kunt overnachten. In het Gooi zijn genoeg andere hotels waar u kunt verblijven. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wilt u niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in Bussum of omgeving een mogelijkheid.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

Mijn route

Wat is een Trage Tocht?

Mijn wandeling in de Gooise natuur is een Trage Tocht. Een Trage Tocht is een wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan. Bij het maken van een Trage Tocht is de leidraad om minimaal 70% onverharde paden per wandeling in de route op te nemen. Dit wordt ‘zandpadgarantie’ genoemd. Een ander belangrijk criterium is een route met een zo gevarieerd mogelijk landschap van boerenland en natuur. Er staan inmiddels 633 Trage Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Een Trage Tocht heeft een lengte variërend tussen de 5 en de 22 kilometer. y wandelt door natuurgebieden, in het boerenland, langs de waterkant of in een rustig landelijk gebied. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPS-track. De serie Trage Tochten is ontwikkeld door wandeldeskundige Rob Wolfs in samenwerking met de Wandelzoekpagina. De Trage Tocht Bussum is samengesteld door Rutger Burgers van Routwerk.nl.

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling in de Gooise natuur over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met deze wandeling in de Gooise natuur. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in de Gooise natuur over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met deze wandeling in de Gooise natuur. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in de Gooise natuur over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met deze wandeling in de Gooise natuur. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een wandeling in de Gooise natuur over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met deze wandeling in de Gooise natuur. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in de Gooise natuur over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met deze wandeling in de Gooise natuur. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in de Gooise natuur over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met deze wandeling in de Gooise natuur. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven