Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog.

Inhoudsopgave

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog is het grootste juttersmuseum ter wereld.

In het museum ziet u strandvondsten van meer dan 75 jaar en u krijgt informatie over het strandjutten, het loods- en reddingwezen en de visserij. Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het resultaat van vele zoektochten door strandjutters langs het strand. U ziet hier voorwerpen die buit gemaakt zijn tijdens strandingen en aangespoeld na schipbreuken. De schuren werden van aangespoelde planken en ander kostbaar wrakhout getimmerd. Hier liggen 227 boeien, 111 vissershandschoenen, reddingsvesten uit alle windstreken, dikke bossen scheepstouw, schoenen, tonnen met onbekende inhoud, plastic speelgoed, oliejassen, nummerplaten, parafine, cosmetica, gloeilampen en zelfs computers en televisies die aangespoeld zijn. Er worden doorlopend diverse films over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij getoond. Op het buitenterrein zijn veel bijzondere voorwerpen te vinden.

Ligging

Het museum ligt tussen Den Burg en De Koog, aan de Pontweg 141 A. De ingang is aan de Californiëweg, afslag 13 van de Pontweg.

Geschiedenis

In 1962 is dit museum door jutter Jan Uitgeest opgericht. Hij verzamelde de voorwerpen die u hier in het museum kunt bekijken. Zijn verhalen kunt u nog altijd horen in de film in expositieruimte 1. De jutter bouwde met het hout, van een in december 1962 vergaan schip ‘Nautilus’, een schuur. Dit schip kwam voor de kust in de problemen. Alleen de kok overleefde dit drama. De overige 23 bemanningsleden overleefden het niet. In de avond spoelden 200 scheepsluiken aan. Jan en Klaas Uitgeest verborgen 60 van deze luiken in de duinen. In drie nachten werden deze luiken naar hun huis gesleept. De van dit hout gebouwde schuur draagt ook de naam ‘Nautilus’. Er is van alles verzameld, van aangespoelde opblaaspoppen tot boeien, viskisten, stukken hars, flessenpost en scheepsbellen. Sinds 1975 is het museum in handen van Stichting Juttersmuseum Texel. In de zomer van 2014 werden André Eelman en Judith Vlaming-van der Zee de eigenaren van het museum.

Bezienswaaridigheden in Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

In de ontvangstruimte hangen koperen en bronzen naamplaten.

Plattegrond Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Het museum is verdeeld in verschillende expositieruimtes.

Expositieruimte 1

In expositieruimte 1 ziet u een bonte verzameling voorwerpen, die in de afgelopen 75 jaar op het strand van Texel zijn aangespoeld. Het grote aantal gekke, grappige, leuke en bijzondere attributen zal u verbazen. Hier bevindt zich ook de filmzaal, waar doorlopend een film draait. De oude jutter Jan Uitgeest (de oprichter van Juttersmuseum Flora) vertelt tijdens deze film zijn spannende en komische verhalen.

Expositieruimte 1 in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Expositieruimte 2

Expositieruimte 2 heeft het thema ‘strandingen’. Hier vindt u documentatie, foto’s en krantenartikelen van de gestrande schepen op de kust van Texel. Ook de ‘souvenirs’ die de jutters in nacht en ontij van de gestrande schepen gejut hebben, worden hier getoond. U ziet een film van de gestrande ‘Anneliese’ in 1990, waarin verteld wordt hoe het schip op het strand gesloopt is en voor oud ijzer afgevoerd is.

Expositieruimte 2 in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Expositieruimte 3

Expositieruimte 3 was een deel van de oude werkplaats. De ruimte is verbouwd tot een ruimte voor tijdelijke exposities. Van 13 april t/m 15 september 2017 was hier een expositie te zien van prachtige beelden uit Kenia, gemaakt van gerecyclede teenslippers. Afval wat in zee drijft, wordt meegevoerd en blijft achter op een plek, dit wordt de ‘Plastic Soep’ genoemd. De Plastic Soep is een groot ‘eiland’ van drijvende plastics dat zich heeft gevormd in de oceanen. Langzaam valt dit plastic uiteen in heel fijne stukjes en komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en zeedieren. Het gevolg is vergiftiging en verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren. Een groot deel van de plastic soep (zoals teenslippers) spoelt aan op de stranden van bijv. Kenia. Deze aangespoelde teenslippers worden door medewerkers van Ocean Sole verzameld en schoongemaakt. De teenslippers worden tot grote blokken gelijmd en een team van ambachtslieden maakt van die blokken de mooiste beelden, zoals olifanten, giraffen, leeuwen, neushoorns en nog veel meer bekende dieren van de Afrikaanse savanne. Ocean Sole verzamelt en verwerkt jaarlijks ongeveer 400.000 teenslippers.

Flipflopkunst uit Kenia in expositieruimte 3 in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Expositieruimte 4

In expositieruimte 4 bevindt zich een bonte verzameling gejutte spullen. De schuur met de naam ‘Nautilus’ was de start van het juttersmuseum. Deze schuur is gebouwd van de scheepsluiken van de gezonken schip de ‘Nautilus’. Op 16 december 1962 zonk dit schip tussen Den Helder en Texel. 200 scheepsluiken spoelden daarna aan op het strand van Texel. In deze ruimte worden ook de juttersverhalen en jutterspresentaties voor groepen gehouden.

Expositieruimte 4 in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Expositieruimte 5

In expositieruimte 5 worden de reddingsboot van De Cocksdorp, de Joan Hodshon, een reddingsvlot en veel reddingsboeien tentoongesteld. Ook worden hier voorwerpen, zoals flessen, getoond die jutters op Texel hebben gevonden.

Expositieruimte 5 in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Binnenplaats

De oude vuurtoren van Rottumeroog is één van de topstukken. Deze vuurtoren staat op de binnenplaats. De vuurtoren deed in de jaren ’50 van de vorige eeuw dienst als baken aan de Mokbaai. Op de binnenplaats ziet u ook voorwerpen, zoals niet meer te gebruiken televisies en computers, die gevonden zijn en die van vergane schepen afkomstig zijn.

De binnenplaats van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Buitenterrein

Op het buitenterrein zijn roestige voorwerpen die door Texelse Noordzeevissers zijn opgevist te zien, zoals vliegtuigonderdelen, een roer uit de VOC-tijd, ankers, vislieren en een complete stuurhut.

Gevonden handschoenen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Speeltuin

Er is een grote speeltuin met klimtoren, schommels, slingerschommel en een sta-wip voor de hele familie. De kinderen kunnen met de kabelbaan van dertig meter lang van het schip roetsjen, op een landingsvaartuig van de marine klimmen of kruipen in een echte reddingscapsule.

De speeltuin in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Noorse viskotter Sjøfuglen (zeevogel)

De Noorse houten viskotter Sjøfuglen is gebouwd in 1934 en meet 11 meter lang en 4 meter breed. Het schip wordt door het museum gebruikt bij het uitbeelden van de stranding van een schip. U loopt via een houten loopbrug naar het schip. Het schip ligt op een duin. Het schip is vanaf de Pontweg, als u van Den Burg naar De Koog rijdt of v.v., duidelijk te zien.

De Noorse viskotter Sjøfuglen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Praktische informatie

Kinderen

Voor kinderen is er in dit museum heel veel te doen en te zien. Ze kunnen een gratis speurtocht krijgen. Tijdens deze speurtocht komen ze diverse spelletjes tegen, zoals ringwerpen, hengelspel, slingerplank, trekbiljart, zeememorie of ze maken hun eigen knoop aan het knopenbord.

In de vakanties worden familiepresentaties gegeven. De meest bijzondere spullen worden getoond en verhalen van jutters als Jan Uitgeest en Maarten Boon worden verteld. De eigenaren zijn allebei familie van jutters.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer:
Met het openbaar vervoer (bus of Texelhopper) kunt u uitstappen bij de bushalte ‘Californiëweg’.

Auto:
Met de auto is het museum te bereiken via de Californiëweg. Juttersmuseum Flora beschikt over een ruime parkeerplaats, waar u GRATIS kunt parkeren.

Fiets:
Het museum is per fiets heel goed bereikbaar. Er is genoeg ruimte om uw fiets te stallen.

Openingstijden

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het gehele jaar dagelijks van 10.00-17.00 uur geopend.

Entree

Volwassenen: € 7,45 per persoon.
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 6,– per persoon.
Kinderen tot 4 jaar zijn gratis.

De museumjaarkaart is bij Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora niet geldig.

(Prijzen zijn van 2023.)

Adres

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
Pontweg 141 A
1796 MA De Koog
Telefoon: 0222 – 32 12 30
E-mail: info@juttersflora.nl
Website:
Klik hier om naar de website van Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora te gaan

Bekijk ook: Foto’s van De Koog

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Een leuk uitje voor kinderen (en volwassenen) is Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, net buiten De Koog, op Texel. Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het grootste juttersmuseum ter wereld. Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #juttersmuseumflora #dekoog #texel #nederland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog Een leuk uitje voor kinderen (en volwassenen) is Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, net buiten De Koog, op Texel. Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het grootste juttersmuseum ter wereld. Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #juttersmuseumflora #dekoog #texel #nederland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven