Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nationaal Park Duinen van Texel

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Nationaal Park Duinen van Texel.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Nationaal Park Duinen van Texel ligt in het westelijk deel van Texel, van het zuidpuntje bij De Hors tot de noordpunt bij de vuurtoren.

Plattegrond van Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel omvat de volgende gebieden: De Hors, De Geul, De Mok of Mokbaai, De Bollekamer, De Westerduinen, De Dennen, Het Duinpark, Californiëbos, De Seetingsnollen, Camping Kogerstrand, De Muy, De Slufter, De Haneplas, Krimbos, Eijerlandse Duinen, Camping de Robbejager. Meerdere van deze gebieden heb ik tijdens deze 10-daagse vakantie bezocht.

Nationaal Park Duinen van Texel is ongeveer 43 km² groot. Dit natuurgebied kreeg in het voorjaar van 2002 de officiële status van nationaal park. Het bezoekerscentrum van het park bevindt zich in natuurmuseum Ecomare. Het duingebied van Texel is een afwisselend landschap met veel natte duinvalleien tussen droge duinen, bossen, heidevelden, kwelders en een uitgestrekte strandvlakte. Vele soorten planten en dieren hebben hier hun plek gevonden. Het Nationaal Park Duinen van Texel is verdeeld in zones. Die hebben betrekking op het gebruik en dat is weer afhankelijk van de natuurwaarden en kwetsbaarheid van het betreffende gebied. Groen zijn de gebieden om te struinen. Oranje zijn de gebieden met veel paden, inclusief atb pad. Geel zijn de gebieden met minder paden en alleen toegankelijk voor aangegeven gebruik.

In het duingebied kunt u gebruik maken van een netwerk van wandel- en fietspaden. Ook zijn hier voor de paardenliefhebber heeft Staatsbosbeheer aparte ruiterpaden aangelegd. De meeste fiets- en wandelpaden zijn vrij toegankelijk. Kwetsbare gebieden in het Nationaal Park zijn een deel van het jaar afgesloten voor het publiek. Op verschillende duintoppen zijn uitkijkpunten, die meestal ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. In het bos zijn veel recreatieve voorzieningen, zoals een uitkijktoren bij de Fonteinsnol, picknick- en barbecueplaatsen, een mountainbikeparcours, speelweiden en veel wandel-, fiets- en ruiterpaden. In het Nationaal Park kunt u alle kanten op: hardlopen, paardrijden, mountainbiken, wandelen, picknicken, vogels spotten, fotograferen of op excursie met de boswachter. U kunt hier ook dieren en planten bestuderen. Het hele jaar door worden in het Nationaal Park excursies gehouden. Dit zijn wandelingen door natuurgebieden onder leiding van een gids. Voor mountainbikers is er in het gebied De Dennen is een acht kilometer lange mountainbike-route uitgezet. Die begint bij parkeerplaats het Turfveld aan de Westerslag. Staatsbosbeheer geeft folders uit met algemene informatie over de verschillende gebieden en beschrijvingen van wandelroutes en fietsroutes. Ook vindt u een kaartje van het gebied met daarop de wandelroutes. Er zijn folders over De Geul en Bollekamer, De Dennen, de natuurpaden Seeting en De Mient, De Muy en De Slufter, Eierland en De Hoge Berg. Deze folders zijn gratis.

Texel heeft maar liefst 140 kilometer fietspad. Een deel van de fietspaden en van de twee gemarkeerde fietsroutes liggen in Nationaal Park Duinen van Texel.

Texel is vooral beroemd om zijn vogels. Voor vogelaars een geliefd eiland vanwege een prachtige ‘vogelboulevard’ van 15 natuurgebieden die onmisbaar zijn voor duizenden vogels. Een paar hiervan liggen in Nationaal Park Duinen van Texel. De Slufter is een unieke kwelder in de duinen met altijd bijzondere vogelsoorten. Hier zijn vaak lepelaars, kiekendieven en steltlopers te zien. De Muy is een gebied met duinen met meertjes. U kunt hier de zomertortel, nachtegaal, sprinkhaanzanger, grasmus en kneu spotten. Rond de Mokbaai ziet u het wad, kwelders en riet met roofvogels, sterns, stellopers, meeuwen, eidereend en lepelaars. De Geul en Horsmeertjes zijn duinmeren en duinvalleien met eenden, lepelaars en bruine kiekendief. Ook de blauwborst en baardmannetjes kunt u hier zien.

De verschillende gebieden binnen het Nationaal Park Duinen van Texel hebben allen een eigen specifieke flora. Of en welke planten er groeien wordt beïnvloed door factoren als vocht, kalkgehalte, zout en blootstelling aan de zon en wind. De jonge duinen dichtbij het strand bevatten naar verhouding veel kalk en zijn voedselarm. Hier is vooral helm een veel voorkomende plant. Op de luwe plaatsen groeien duindoorn en vlier. De oudere verder landinwaarts gelegen duinen zijn kalkarm en voedselrijker. Hier kunnen heidesoorten groeien. In de duinvalleien groeien andere plantensoorten dan op de duintoppen. Afhankelijk van de grondwaterstand vindt u hier planten die van vocht houden, zoals waternavel, watermunt, de zeldzame parnassia en orchideeën. De noord- en de zuidhelling van een duin hebben een totaal verschillende plantengroei. De planten op de zuidhelling hebben het zwaar want de temperatuur wisselt zeer sterk en kan soms oplopen tot 50 graden Celsius. Op deze hete, droge hellingen staat veel buntgras en groeien mossen en korstmossen. De noordhellingen liggen in de schaduw en blijven daardoor veel koeler en vochtiger. Daarop vindt u veel meer planten, weelderige mossen en eikvarens.

Een kluut

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat de hele westkant van Texel. Het duingebied van Texel bevat natte duinvalleien, droge duinen, bossen, heidevelden, kwelders en een uitgestrekte strandvlakte. Heerlijk om hier te fietsen of te wandelen. Meer over dit deel van Texel lees je hier. Lees je mee? #nationaalparkduinenvantexel #nationaalpark #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat de hele westkant van Texel. Het duingebied van Texel bevat natte duinvalleien, droge duinen, bossen, heidevelden, kwelders en een uitgestrekte strandvlakte. Heerlijk om hier te fietsen of te wandelen. Meer over dit deel van Texel lees je hier. Lees je mee? #nationaalparkduinenvantexel #nationaalpark #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven