Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Natuurgebied Bollekamer

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Natuurgebied De Bollekamer.

Inhoudsopgave

Ligging

Natuurgebied Bollekamer op Texel ligt tussen Den Hoorn en De Koog, ten zuiden van het natuurgebied De Dennen, ten noorden van de weg van Den Hoorn naar het strand (paal 9).

Plattegrond van de Bollekamer

Geschiedenis

De naam Bollekamer dankt zijn naam aan Bor Camer. De naam is sterk verbasterd. Bor Camer was een vissersdorpje dat hier in de Middeleeuwen aan de kust heeft gelegen. Texel had toen nog een heel andere vorm. De naam betekent in het Oud-Fries ‘plaats met het vuur’. Dit verklaart de naam Stooknol. Dit is het hoge duin in de Bollekamer. Hier werden houtvuren als baken voor schepen gestookt.

De Bollekamer wordt gekenmerkt door brede valleien met duinheidebegroeiing. De grootste duinvallei is het Grote Vlak, een vallei die is ontstaan na de aanleg van een stuifdijk in het midden van de 18e eeuw. De hoogste duinrij in het gebied is ook één van de oudste duinen. Deze duinen zijn zonder menselijk ingrijpen ontstaan en vormden lang de kustlijn van Zuid-Texel. Het hoogste punt hier is nu een uitzichtpunt, Loodsmansduin. Het Nederlandse leger gebruikte dit gebied vanaf 1938 als commandopost van de batterij Den Hoorn. De kanonnen stonden in De Bollekamer opgesteld.

Bollekamer

Bollekamer is een prachtig ouder duingebied.

Het gehele gebied is onderdeel van het Nationaal Park Duinen van Texel. U kunt hier het gehele jaar door diverse wandelingen maken. In het broedseizoen zijn bepaalde routes dicht. Het gebied is in het voorjaar beroemd om de vele tienduizenden gele lissen, die het gehele gebied geel kleuren. In de Bollenkamer vindt u op de allerschraalste delen, in de late zomer, de dopheide met de daarbij behorende klokjesgentiaan. Het gehele gebied wordt begraasd door runderen en paarden.

In het oosten van de Bollekamer is keileem gevonden. Keileem laat geen grondwater door en de Bollekamer heeft de hoogste grondwaterstand van het duingebied van Texel. Het westen van de Bollekamer bestaat uit de vallei van de Moksloot. In de Bollekamer groeit weinig struikgewas en er zijn weinig bosjes. Het zijn oude duinen en door de begrazing met Schotse Hooglanders en pony’s die beginnend struikgewas wegvreten. Het is een vrij droog terrein, met als uitzondering het Grote Vlak, een natte duinvallei met open water, dat door de Witte Weg wordt doorsneden. Het oostelijk deel van De Bollekamer hoort tot de oude mientgronden. De mientgronden waren natte duinheiden die vroeger gemeenschappelijk werden gebruikt. Beheerder Staatsbosbeheer laat deze heideterreinen af en toe plaggen en maaien voor behoud op lange termijn. Zo kunnen hier jonge heideplanten en zeldzame plantensoorten als klokjesgentiaan en zonnedauw ontkiemen. In een deel van de Bollekamer grazen Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. Deze dieren helpen bij het terugdringen van de verruiging in de duinen. Zij moeten het landschap openhouden en ervoor zorgen dat snelgroeiende planten en struiken de overige vegetatie niet overwoekeren. De natuurvriendelijke grazers eten veel, van gras en riet tot boomschors en wilgen. Ze hebben nauwelijks verzorging nodig en blijven het hele jaar buiten. U kunt tussen de dieren wandelen. U mag ze niet voeren en zolang u de jongen ongemoeid laat en uw hond aan de lijn houdt, zijn het ongevaarlijke dieren. In De Bollekamer broeden bruine en blauwe kiekendieven. U kunt deze roofvogels herkennen aan hun zwevende vlucht en de omhoog gekrulde vleugelpunten. In de Bollekamer bevinden zich twee vrij toegankelijke wandelroutes (aangegeven met blauwe paaltjes) en er is een doorgaande route. Het begin van deze wandelpaden is met handwijzers vanaf de Witte Weg, Rommelpot en Jan Ayeslag aangegeven.

Natuurgebied de Bollekamer

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In natuurgebied de Bollekamer op Texel kun je wandelen tussen de Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. Zij helpen bij het terugdringen van de verruiging in de duinen en houden het landschap open. Wil je meer weten over de Bollekamer, lees dan mijn website. Lees je mee? #bollekamer #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven