Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Rotterdam Makers District

Ik neem regelmatig deel aan instameets/instawalks. Deze instawalk gaat naar het Rotterdam Makers District in Rotterdam. Een gebied dat ik niet ken. Maar wat is het Rotterdam Makers District. In dit artikel leg ik u dit uit.

Inhoudsopgave

Rotterdam Makers District

Het Rotterdam Makers District wordt gevormd door RDM Rotterdam en M4H (Merwe-Vierhavens). Deze gebieden liggen aan beide zijden van de rivier de Maas. Hier is een plek gecreëerd voor succesvolle en innovatieve ondernemers en wordt ruimte geboden aan een groep die met innovatie bezig is, de maakindustrie.

Deze industrie maakt producten met behulp van nieuwe technieken, zoals 3D-printen, lasersnijden, material science en robotica en wordt er geëxperimenteerd met duurzame materialen. De producten worden op maat gemaakt. In het Makers District worden grote objecten geprint van staal en beton, die worden toegepast in de bouw of maritieme industrie. Jonge bedrijven kunnen doorgroeien naar grote ondernemingen en maken jongeren kennis met techniek. Er was dringend behoefte aan kleine en middelgrote bedrijfsruimten, om gemeenschappelijke faciliteiten zoals laboratoria, cleanrooms en datacenters.

Vroeger heette dit gebied het Innovation District, maar sinds 23 januari 2018 is de naam veranderd naar het Makers District. Het Innovation District is in 2007 begonnen met de samenwerking tussen het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam voor de herontwikkeling van de Stadshavengebieden. De naam zei te weinig voor waar het gebied voor staat, vandaar de naamswijziging naar het Makers District.

Logo van het Rotterdam Makers District

Wat is een instawalk/instameet?

Een Instameet / Instawalk is een ontmoeting tussen gebruikers van social media, zoals Facebook en Instagram. Deze ontmoetingen vinden door het hele land plaats. Soms zie ik berichten over Instawalks op Facebook en andere Instameet worden via Instagram aangekondigd (bijv. op Instagram bij @instawalks). Het enige wat van deelnemers wordt gevraagd is tijdens of na afloop (een deel van) de gemaakte foto’s te delen via social media met de hashtags # en tags @ die bij de uitnodiging worden opgegeven. Dit om de foto’s gemakkelijk terug te vinden.

Rotterdam Makers District Instameet

Voor deze Rotterdam Makers District Instameet zijn de hashtags #loverotterdam #visitrotterdam #rdmrotterdam #rdm #inM4H #makersdistrict #rdammakersdistrictmeet en de tags zijn @rotterdam_info, @rdmrotterdam, @m4hrotterdam. Onder deze hashtags en tags zijn op social media veel foto’s van deze instameet te zien.

Deze Rotterdam Makers District Instameet was georganiseerd door Rotterdampartners, de promotor van de stad Rotterdam.

Rotterdam Tourist Information

Deze Instameet werd op 24 maart 2018 gehouden. Tijdens deze Rotterdam Makers District Instameet heb ik de RDM werf, M4H, Keilewerf, Studio Roosegaarde, het HAKA-gebouw en de Ferro Dome bezocht. Het begin van het programma was bij de RDM campus en het vervoer naar de overkant naar het M4H deel was per watertaxi.

Onderdelen van deze Rotterdam Makers District Instameet

RDM, Innovation Dock en de Onderzeebootloods

De RDM (Rotterdamse Droogdok Maatschappij) is de plaats voor innovatie. U bevindt zich midden in de haven. Hier werken bedrijven, studenten en onderzoekers samen aan projecten. Een fantastische plek die u gezien moet hebben.
RDM, RDM-kade

Het Innovation Dock is een netwerk van start-ups en afdelingen van multinationals. In de grote ruimte ziet u nog de originele dakspanten en bovenloopkranen. Hier wordt samengewerkt met innovatieve bedrijven, studenten en onderzoekers.
Innovation Dock, RDM-kade

In de onderzeebootloods werden vroeger onderzeeërs gebouwd. Nu is het een gebouw waar uiteenlopende evenementen worden georganiseerd. Het industriële karakter is tijdens de renovatie behouden gebleven.
Onderzeebootloods, RDM straat 1

M4H

Hier vindt u ambachtelijke en pionerende maakbedrijven. Hier voelen creatieve ondernemers zich thuis. De panden waar de ondernemingen zijn gevestigd, werden vroeger als fruitopslag gebruikt.

Keilewerf

De Keilewerf was een leegstaande loods, maar is inmiddels een broedplaats voor creatieve ondernemers, zoals kunstenaars, meubelmakers, muzikanten, stoffeerders, foodtruckbouwers en staalslagers.
Keilewerf, Vierhavensstraat 56

Studio Roosegaarde

Studio Roosegaarde is eigendom van de kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij is een creatieve denker en maker van sociale ontwerpen die de relatie tussen mens, technologie en ruimte onderzoeken. Een bekend project van hem zijn Gates of Light op de Afsluitdijk.
Studio Roosegaarde, Vierhavensstraat 52-54

HAKA-gebouw

Het HAKA-gebouw is een gebouw uit 1931. Het bestond vroeger uit een fabrieksgedeelte met een koffiebranderij, een theemengerij en een verpakkingsafdeling. Nu wordt het gebouw getransformeerd tot een modern kantoorgebouw met een industriële en monumentale uitstraling.
HAKA gebouw, Vierhavensstraat 38

Ferro Dome

Hier zullen vanaf 2019 innovatieve muziek-, dance- en business evenementen plaatsvinden. Vroeger was dit een emaillefabriek. Deze industriële locatie zal een grote metamorfose ondergaan. Nu zijn er veel graffiti kunstwerken te bewonderen.
Ferro Dome, Keileweg 25

Bewaar op Pinterest

Ik nam deel aan de Rotterdam Makers District Instameet in Rotterdam. Ik leg je in dit artikel uit wat het Rotterdam Makers District is. Lees je mee? #rotterdammakersdistrict #hakagebouw #ferrodome #keilewerf #m4h #studioroosegaarde #rdm #rotterdam #instameet #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven