Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Ik neem regelmatig deel aan instawalks/instameets. Deze instameet verkent een deel  van het Waterliniepad.

Met deze instameets Waterliniepad maak ik kennis met de bijzondere plekken aan zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De organisatie van deze instameet ligt in handen van Instameet Holland.

In dit artikel leest u alles over het Nederlands Vestingmuseum in Naarden.

Inhoudsopgave

Nederlands Vestingmuseum

Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden is een ondergronds- en openluchtmuseum waar u ervaart hoe de soldaten van het garnizoen eeuwenlang Nederland en in het bijzonder Amsterdam hebben bewaakt tegen de vijanden uit het Oosten.

In het Nederlands Vestingmuseum ontdekt u de duistere kazematten waar het vocht langs de stenen druipt, waar wind door de luistergaten loeit en kanonnen de gracht bestrijken. Er is een kazemat waar de soldaten sliepen, waar hun bedden met strozakken stonden en de kachel met turf werd aangestoken.
U krijgt in het Nederlands Vestingmuseum een beeld van hoe de vestingstad als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie functioneerde. De Nieuwe Hollandse Waterlinie maakte dat het westen van Nederland tussen 1815 en 1940 onbereikbaar voor de vijand. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ligging

Het Nederlands Vestingmuseum ligt in Vestingstad Naarden.

Geschiedenis

Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden werd in 1955 opgericht door Ebbo van Wijngaarden. Toen heette het museum nog ‘Vestingmuseum Naarden’.
De expositie bleef tot de jaren 70 van de vorige eeuw beperkt tot de kazematten A en Z en het tussenliggende deel.
Vanaf de jaren 70 werden andere gebouwen en kazematten op het bastion bij het museum gevoegd. Er werd een tentoonstelling gemaakt over de geschiedenis van vestingbouw in kazemat A, de geschiedenis van Naarden in kazemat Z, het leven in het garnizoen in kazemat IJ en de geschiedenis van de Waterlinies in kazemat W.
Vanaf 2004 werden de exposities in het museum vernieuwd.

Plattegrond van het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Bezienswaardig

In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden kunt u vier kazematten of kelders bezoeken: kazemat A, kazemat Z, kazemat Y en kazemat W. In kazemat X zijn de museumwinkel en het restaurant gevestigd.
Een kazemat is een stenen gebouw, dat bedekt is met aarde. Bommen en kanonnen kunnen het niet vernietigen.

In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden
In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Kazemat A – Vestingbouw

In kazemat A wordt aan de hand van maquettes de geschiedenis van de vestingbouw uitgelegd. U krijgt uitleg over hoe Middeleeuwse kastelen met bakstenen muren en ronde torens veranderden in aarden forten en vestingen met rechte hoeken. Deze kazemat is in 1675 gebouwd. Hier waren 2 geschutsopstellingen. Deze kanonnen werden schuin geschoten langs de muur en de ravelijn (een ravelijn is een versterkt eiland in de vestinggracht die de achterliggende hoofdwal moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen). Dit was een dodelijk kruisvuur.

Kazemat Z – Geschiedenis van Naarden

In 1572 hebben de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog de vestingstad Naarden veroverd. De bevolking werd uitgemoord. 100 jaar later hebben de Franse troepen van Koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning, hier gelopen en een paar jaar later liepen de soldaten van Napoleon Bonaparte hier. Hij was hier zelf ook in 1811. Via diorama’s kunt u de verschillende tijdvakken beleven. Hier zijn vijf geschutsopstellingen te zien. De uitschotgaten zitten in de belangrijkste muur van de vesting. Achter de laatste geschutsopstelling is de luistergang.

Kazemat Y – Garnizoensleven

Kazemat Y ligt in het midden van de vesting. In deze kazemat ziet u hoe de soldaten leefden, werkten en verzorgd werden. De vesting werd tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verdedigingswerk. Hier woonden, werken en leefden tot de oorlog de soldaten. Deze kazemat heeft twee verdiepingen. Deze kazemat werd in 1875 gebouwd. De hoofdgang werd in oorlogstijd gebruikt als slaapvertrek voor 48 soldaten. Aan het eind van de gang zijn drie opstellingen voor zware kanonnen. Met deze kanonnen kan de snelweg tussen Amersfoort en Amsterdam bereikt worden. Er zijn hier ook twee slaapvertrekken voor de officieren en andere hoge heren. U ziet hier de kamer van de bewakers, het kantoor van de commandant en een klein ziekenhuis. Door een smalle gang bereikt u de munitiekamer.

Nederlands Vestingmuseum / Copyright © JTravel.nl

Kazemat W – Waterlinie

In kazemat W ziet u hoe de waterlinie heeft gewerkt. De Waterlinie die gemaakt werd om Nederland te beschermen tegen invallen van vijanden. Dijken werden doorgestoken en sluizen werden opengezet om een groot stuk land tussen Muiden en Dordrecht tot kniehoogte onder water te zetten. Hierdoor konden de vijandelijke soldaten niet zien waar ze liepen en hun boten liepen vast. Dat het systeem verouderd was, werd in 1940 duidelijk toen de Duitsers met vliegtuigen over de linie vlogen. Deze kazemat is een kopie van kazemat Z en ligt aan de linkerkant van de vesting. Het kanon dat u hier ziet werd in 1810 gegoten.

In een kazemat in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Praktische informatie

 Overige informatie

 • Er is een museumwinkel aanwezig. De museumwinkel bevindt zich in kazemat X.
 • Voor een kop koffie/thee of iets anders kunt u terecht in de ‘Cantine’. Deze bevindt zich in kazemat X. De ‘Cantine’ is met militair meubilair ingericht.
 • Honden zijn welkom in het museum maar moeten aangelijnd zijn in verband met de museumgeiten. U wordt verzocht de uitwerpselen op te ruimen. De daarvoor bestemde zakjes zijn verkrijgbaar bij de kassa.
 • Elke eerste en derde zondag van de maand bulderen de kanonnen.
 • Elke zondag is er een gratis rondleiding met een afsluitend schot.
 • Dit is een leuk museum voor kinderen.
 • Er worden regelmatig exposities in het Nederlands Vestingmuseum gehouden. Deze zijn gerelateerd aan de vestingbouw en de geschiedenis van Naarden. Zo is er t/m 29 september 2019 een Fototentoonstelling over de weeskinderen van de VOC van Geert Snoeijer in het museum te zien. Een tentoonstelling over kinderen die door soldaten en zeelui van de VOC bij inheemse vrouwen in Afrika, Australië en Azië zijn verwekt. Zij werden verlaten als de zeelui weer vertrokken. Ze worden, ondanks dat ze trots zijn op hun identiteit, in eigen land gediscrimineerd.
 • Er lopen geiten in de vesting. Ze lopen los rond.
 • Er is een gratis audiotour beschikbaar. U kunt de app van IZITravel downloaden en met deze audiotour door het museum lopen.
 • U kunt uitsluitend per PIN, VISA en Mastercard betalen. Contant geld wordt niet geaccepteerd.
Een geit in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Bereikbaarheid

 • Auto:
  Met de auto neemt u de A1, afslag Naarden-Vesting. Uw auto kunt u parkeren op Bastion Nieuw Molen, op 100 meter van het Nederlands Vestingmuseum.

 • Openbaar vervoer:
  Station Naarden-Bussum is het station waar u moet uitstappen als u met de trein reist.
  Vanaf het station neemt u buslijn 110 naar Naarden Vesting. De halte waar u moet uitstappen voor het Nederlands Vestingmuseum is Westwalstraat.
  Vanaf het station kunt u ook de fiets nemen of wandelen naar het museum. Dit kost u 5-20 minuten.
Uitzicht op de Grote Kerk van Naarden vanuit het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Openingstijden

Het Nederlands Vestingmuseum is van dinsdag t/m zondag van 10.30-17.00 uur geopend.
Op maandag is het museum gesloten. Met uitzondering van de maanden juli en augustus, dan is het museum ook op maandag geopend.

Het Nederlands Vestingmuseum is gesloten op 25 en 26 december, 1 januari en Koningsdag (27 april).

Entree

Volwassenen: € 12,50 per persoon, inclusief audiotour.
Kinderen van 5-12 jaar: € 6,– per kind, inclusief audiotour.
Kinderen 0-4 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2023).

Adres

Nederlands Vestingmuseum
Westwalstraat 6
1411 BP Naarden
Telefoon: 035 – 694 54 59
E-mail: info@vestingmuseum.nl
Website:
Logo van het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik o.a. het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Lees je mee over het museum? #nederlandsvestingmuseum #naarden #museum #museumkaart #instameet Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik o.a. het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Lees je mee over het museum? #nederlandsvestingmuseum #naarden #museum #museumkaart #instameet

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven