Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Natuurgebied Hoge Berg

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Natuurgebied Hoge Berg.

Inhoudsopgave

Ligging

De Hoge Berg is 15 meter hoog en ligt tussen Den Burg en Oudeschild.

Hoge Berg

Natuurgebied Hoge Berg is het hoogste punt van een keileembult.

De Hoge Berg is ongeveer 150.000 jaar geleden in de ijstijd ontstaan door kleiopstuwingen.

Op de Hoge Berg bevindt zich het insectenreservaat De Zandkuil en glooiend grasland met ’tuunwoallen’ en ‘schapenboeten’. De hoge ligging van het natuurgebied zorgt voor een prachtig uitzicht over Texel. De tuunwoallen zijn eeuwenoude opgestapelde graszoden die als landafscheiding dienen en ecologisch van grote waarde zijn door een karakteristieke plantengroei. Schapenboeten zijn asymmetrische landbouwschuren. Ze wijzen bijna allemaal met de achterkant naar het zuidwesten, dit is de heersende windrichting. De landbouwschuren bieden beschutting aan de vele schapen in de weiden. In het voorjaar lopen hier honderden lammetjes. Door het gebied lopen diverse wandel- en fietspaden. In het Hoge Berg-gebied vindt u ook de Georgische Begraafplaats. Het Hoge Berggebied is uitgeroepen tot landschapsreservaat. Dit om het schitterende cultuurhistorische landschap, dat nergens anders voorkomt, te bewaren.

Het in de 18e eeuw aangelegde Doolhofbos ligt ten zuidoosten van de Hoge Berg. Dit is nu een geliefde picknickplaats en kinderspeelplek.

Zandkuil

Insectenreservaat De Zandkuil ligt op een steile helling van de Hoge Berg. Hier leven bijzondere graafbijen en -wespen leven. De Zandkuil is vanaf de weg goed te zien. Er staat een informatiebord over het insectenreservaat. Dit is een oude leemgroeve met een heideachtige begroeiing en veel zandige hellingen. In de zomer kunt u hier graafbijen en -wespen aan het werk zien. U vindt hier vlinders, libellen en verschillende soorten graafbijen en wespen. De Zandkuil is het enige Nederlandse insectenreservaat. Door de aanwezigheid van insecten is dit ook een ideale broedplek voor weidevogels. Het insectenreservaat is niet toegankelijk voor publiek.

De Zandkuil op de Hoge Berg

Begraafplaatsen

Op de Hoge Berg bevinden zich twee begraafplaatsen, Erebegraafplaats Hoge Berg Texel / Russenkerkhof en de begraafplaats van Oudeschild. Op de Erebegraafplaats Hoge Berg Texel liggen sinds 1945 militairen begraven die deel uitmaakten van het 822e Georgische bataljon in de Wehrmacht. De Georgische begraafplaats Loladze op Texel herbergt in twaalf lange rijen de graven van 476 gesneuvelde Georgiërs. Aan het hoofd van de troepen ligt, als enige in een eenvoudige houten kist, commandant Sjalwa Loladze. Alleen zijn graf is bedekt met een bronzen gedenkplaat. Het graf bevindt zich vlak voor het monument. Het monument is een muur van graniet, dat is voorzien van het wapen van Texel en dat van de Sovjet-Unie. Vlak voor de muur staan de rode geraniums en een paar kruisen. Luitenant Loladze was commandant van de 5e compagnie van het 822e infanteriebataljon en één van de leidinggevende Georgiërs. Hij vormde samen met enige andere officieren het kader dat de opstand leidde. Tijdens de grote zuiveringsactie die volgde op de herovering van Texel en waarbij Duitse soldaten heel Eierland uitkamden, kwam Loladze om. Hij werd doodgeschoten in een greppel nabij boerderij Plassendaal, nadat deze schuilplaats in brand was gestoken. Een curieuze bijzonderheid is dat de Duitsers ook nadien verwoed jacht op hem bleven maken. Kennelijk was hen niet duidelijk dat zij Loladze al dood was.

Een smeedijzeren hekwerk vormt de toegang tot het ereveld, dat op 1 juni 1945 officieel in gebruik werd genomen. Het hekwerk is voorzien van bronzen reliëfs en vervaardigd in Georgië. Dit hekwerk verving in 1973 het bestaande toegangshek. Het kopergeslagen naambord, dat bij de herdenking in 1970 werd aangebracht op het oude toegangshek, ziet u nu op het nieuwe toegangshek terug. In 1953 verving dit monument een rood geverfd houten monument. Deze was voorzien van de hamer en sikkel van de Sovjet-Unie, een foto achter glas van Loladze en een grafschrift in het Nederlands en het Georgisch. De gedenksteen is ingemetseld in de stenen muur aan beide kanten van het monument. De gedenksteen herinnert aan de linkerzijde aan de 65 Georgiërs, die op 21 april 1945 werden doodgeschoten bij de boerderij Buitenzorg aan de Vuurtorenweg bij De Cocksdorp. De gedenksteen aan de rechterzijde herinnert aan de 70 Georgiërs, die in april 1945 werden doodgeschoten bij het legerkamp De Mok. De gedenkstenen bevonden zich oorspronkelijk op de plekken waar de slachtpartijen zich voltrokken en zijn in 1947 bij het monument geplaatst. Van hun massagraven op genoemde plaatsen zijn de gefusilleerden overgebracht naar het ereveld bij de Hoge Berg, net als de omgekomen Georgiërs, die men later nog op verschillende plaatsen vond.
Cornelia Boon-Verberg, uit De Cocksdorp, heeft een bijzonder gedenkteken. De plaquette met haar beeltenis bevindt zich aan de linkerzijde van het ereveld in de buurt van het monument. Het gedenkteken werd in mei 1985 onthuld ter herinnering aan de grote inzet, die zij betoonde in haar steun aan en zorg voor de Georgiërs. Ze hebben haar als moeder gezien getuige het onderschrift op het gedenkteken: Aan Cornelia Boon-Verberg van haar Georgische zonen mei 1985.
Deze opstand van de Georgiërs kostte ook het leven aan een zeer groot aantal Texelaars. Hun namen staan te lezen op het oorlogsmonument bij de ingang van de Algemene begraafplaats te Den Burg.

Georgische Begraafplaats op de Hoge Berg

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op de Hoge Berg bevindt zich het insectenreservaat De Zandkuil. Ook op de Hoge Berg ligt de Erebegraafplaats Hoge Berg Texel waar sinds 1945 militairen begraven liggen. Wil je meer weten over de Hoge Berg, lees dan mijn website. Lees je mee? #hogeberg #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven