Ik neem regelmatig deel aan instawalks. Deze instawalk gaat naar Amsterdam Noord in het kader van 24H Noord.
Inhoudsopgave
Aankondiging Instameet 24H Noord in Amsterdam
Vrijdag 20 oktober 2017 lees ik op Instagram een bericht van @instawalks dat er op zaterdag 28 oktober een instameet in Amsterdam wordt gehouden in het kader van 24H Noord. Deze Instameet wordt georganiseerd door IAmsterdam. Het is een Instameet in het kader van 24H, een mogelijkheid om een deel van Amsterdam te leren kennen. In dit geval is dit Amsterdam Noord, een deel van Amsterdam dat ik niet ken. Onderstaand is het bericht zoals dat op Instagram van @instawalks stond.
![Bericht op Instagram ivm de Instameet 24H Noord](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2017/10/bericht-instagram.jpg)
Via de bio in @iamsterdam klik ik door naar de site waar ik me voor deze Instameet kan opgeven. Het enige wat opgegeven moet worden is mijn naam, e-mailadres en instagramaccount en ik moet aangeven of ik een fiets tot mijn beschikking heb (nee dus). Aanmelden moet uiterlijk voor woensdag 25 oktober.
Het programma dat op de site staat, is als volgt:
Instameet 24H Noord
Op 28 oktober aanstaande vindt 24H Noord weer plaats: de uitgelezen kans om dit bijzondere stadsdeel (beter) te leren kennen. Speciaal voor jullie hebben we een Instameet samengesteld tijdens 24H Noord waarin we je (per fiets) meenemen langs een aantal highlights, waaronder de scheepswerf Damen Shiprepair Amsterdam en Brouwerij Oedipus.
Wanneer: zaterdag 28 oktober
Waar: Amsterdam-Noord
Programma
13:00-13.30 uur: Ontvangst en introductie van het programma in café Noorderlicht op de NDSM-Werf
13:30-14:30 uur: Rondleiding scheepswerf
14:45-15:45 uur: Workshop ‘Verdien geld met je plastic afval’ op de GeWoonboot
Fietsen naar het Gedempt Hamerkanaal
16:00-17:00 uur: Rondleiding Brouwerij Oedipus, inclusief bierproeverij
Vanaf 17:00 uur: Hapjes en drankjes bij HoogTij – de hoogste kas van Amsterdam met geweldig uitzicht!
Kom met de fiets! Heb jij geen fiets in Amsterdam tot je beschikking? Laat het ons weten, dan zorgen wij dat er een fiets voor je klaarstaat op de NDSM-Werf.
Woensdag 25 oktober krijg ik ’s middags een mail met onderstaande uitnodiging en verdere instructies over de Instameet 24H Noord. Ik word om 13.00 uur bij Café Noorderlicht, NSDM plein 102 in Amsterdam verwacht.
![Uitnodiging voor deelname aan de Instameet 24H Noord](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2017/10/Uitnodiging-Instameet-24H-Noord.jpg)
Vrijdag 27 oktober zoek ik de trein- en bustijden op, want ik heb geen idee waar ik moet zijn, ik ken dit deel van Amsterdam niet. Ik zie ook dat de verschillende locaties een eindje uit elkaar liggen. Dat wordt lekker fietsen.
Zaterdag 28 oktober 2017
Zaterdagochtend vertrek ik om 11.00 uur. Met de trein reis ik naar Amsterdam Centraal, en aangezien de routeplanner aangeeft dat ik vanaf daar bus 394 naar Zaandam moet nemen, doe ik dat ook braaf. Later kom ik er achter dat ik ook de pont naar de NDSM werf had kunnen nemen. Zoals gezegd reis ik dus met de bus naar de NDSM werf. Als ik bij halte Klaprozenweg uitgestapt ben, loop ik met een plattegrond in de hand over de NDSM werf naar Café Noorderlicht. Gelukkig staat de route naar het café met borden aangegeven. Onderweg naar het café zie ik verschillende streetarts, o.a. van Anne Frank en van wijlen burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. Ik ben op tijd bij het café en neem buiten nog rustig de tijd om bijv. de GeWoonboot te fotograferen, één van de locaties die ik vandaag zal bezoeken. Nu is het er nog rustig. Later vanmiddag wordt hier een workshop gehouden. Het is een leuk gebied met oude gebouwen, maar ik heb nu geen tijd om hier rustig rond te kijken. Ik denk dat hier veel kunstenaars gevestigd zijn. Café Noorderlicht ligt aan het IJ, vanaf de kade kan je de overkant in de richting van Amsterdam Centraal Station goed zien. Vlak bij het café staat een grote kraan, waarvan ik later hoor dat dit een hotel is met 3 kamers, elke kamer bestaat uit 2 etages. Lekker verblijf met de harde wind die er nu staat.
Ik loop het café binnen en meld me bij Sandra van IAmsterdam, de organisator van deze Instameet 24H Noord. Zij geeft me de goodiebag, een naamkaartje aan een keycord en het fietsnummer. Er zijn al meer deelnemers aanwezig. Onder het genot van een drankje wachten we tot iedereen er is. Als het tijd is om te vertrekken, blijkt dat niet iedereen, die zich heeft aangemeld, ook daadwerkelijk is komen opdagen. Buiten vertelt Danielle van IAmsterdam wat vandaag de bedoeling is en worden we naar de fietsen geleid. Met een ingewikkeld slot haal ik mijn fiets met mandje, die te ondiep is om mijn rugzak in te doen, van het slot. Er zijn nog twee medewerksters van IAmsterdam aanwezig, zij gaan alleen mee naar Damen Shiprepair. Dan vertrekken we, we fietsen achter Sandra aan naar Damen Shiprepair. Het is koud en er staat een stevig tegenwindje.
![Goodiebag van Instameet 24H Noord](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2017/10/Instameet-249.jpg)
Damen Shiprepair
Bij Damen Shiprepair worden we opgewacht door een medewerker van de werf en zijn zoon. We krijgen geen helmen, zoals andere groepen van andere rondleidingen dat wel krijgen. We krijgen een uitgebreide rondleiding door de staalfabriek die bij de scheepswerf hoort. Hier wordt hard gewerkt door de veelal buitenlandse medewerkers van de werf en fabriek. We krijgen een mooi inkijkje hoe het er hier uitziet.
De staalfabriek en ook de scheepswerf maken deel uit van Damen Shiprepair Amsterdam. Dit is weer een onderdeel van Damen Shipyards Group. Damen Shiprepair is verschillende keren failliet gegaan, maar het gaat nu goed met het bedrijf.
Na het verlaten van de fabriekshal lopen we buitenom naar de dok. Hier gaan we met de trap 40 meter naar beneden om in een gigantische dok uit te komen, die nu droog staat. In een hoek sijpelt nog wat water vanuit het IJ de dok binnen, maar daar hebben wij geen last van. Wat voel je je nietig als je hier in een hele grote dok uit 1956 staat. Er om heen staat verschillende kranen, die ook gewoon werken, want er worden grote betonnen onderdelen in de dok gezet. Deze staan heel mooi in een lange rij in het midden van de dok.
Via een andere trap gaan we weer naar boven en zien het dok vanaf de bovenkant. Zo kun je zien hoe nietig een mens kan zijn als er een andere groep in de dok staat.
Hier wordt binnenkort ook het marineschip ‘Rotterdam’ in 3,5 maand weer volledig opgeknapt. We lopen een stuk over de werf tot we bij een schip in onderhoud uitkomen. Hier is het heel stoffig, maar wat een gaaf gezicht. Dan is het na een uur al weer einde rondleiding. Het is iets uitgelopen, maar er is ook zo veel te fotograferen en daarom zijn we hier natuurlijk.
Rondleider en zoon (sorry weet geen namen), bedankt voor deze rondleiding. Het was erg interessant om zoiets van dichtbij te kunnen zien.
![De dok van Damen Shiprepair tijdens de Instameet 24H Noord](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2017/10/Instameet-122.jpg)
We lopen terug naar de fietsen en achter Sandra rijdt de hele groep terug naar de NDSM werf.
GeWoonboot en de workshop 'Verdien geld met je plastic afval' van WastedLab
We gaan naar de GeWoonboot voor de workshop ‘Verdien geld met je plastic afval’. Deze workshop begint om 14.45 uur. De GeWoonboot is een woonboot in het IJ waar workshops en cursussen of vergaderingen gehouden worden. De GeWoonboot is een zelfvoorzienende boot die zorgt voor haar eigen energie- en watervoorziening. De boot maakt gebruik van de zon, buiten- en regenwater. Met het groepje hebben we een tafel, aan een andere tafel zitten mensen die deze workshop apart geboekt hebben.
Bij binnenkomst geven we op wat we willen drinken en dit wordt later aan tafel geserveerd. We krijgen een workshop over plastic. Als je er bij na gaat denken, komt plastic in heeeel veeeel producten voor. Het begint al als baby met misschien een couveuse, een bijtring, een speen, speeltjes, later natuurlijk verpakking van voedsel, shampooflessen, tandpastatubes, tandenborstels maar ook de tandpasta zelf zitten microkorrels plastic. Je bent als het ware plastic verslaafd. Ga maar eens bij je zelf na hoeveel plastic je op een dag in handen hebt of gewoon gebruikt. Deze workshop wordt gegeven door WastedLab die in Amsterdam Noord, maar ze zijn zich aan het uitbreiden naar andere delen van de stad, een spaarprogramma hebben opgezet voor het gescheiden inzamelen van afval. Met Wasted spaar je door oud papier, glas, textiel en plastic afval te scheiden. Voor elke zak gescheiden afval verdien je een munt die je kan verzilveren bij ondernemers in de buurt.
Na het verhaal van de medewerkster van WastedLab mogen we zelf aan de slag. Op tafel liggen verschillende grote plastic zakken met plastic afval. We krijgen per groepje van 3-4 man een setje laboratoriumbuisjes gevuld met olie en water. Daarnaast een A4-tje met een schema er op. We moeten m.b.v. dit schema uitzoeken of een bepaald soort plastic PP, LDPE, PET, HDPE of PS is. Dat lijkt heel simpel, maar later blijkt dat het niet helemaal goed gegaan is. Het blijkt dat (bijna) elk plastic voorwerp is voorzien van een nummer van 1 t/m 7, 1 staat voor PETE, 2 voor HDPE, 3 voor V, 4 voor LDPE, 5 voor PP, 6 voor PS, 7 voor alle andere dingen. PETE zijn bijv. waterflesjes en frisdrankflesjes, HDPE is voor shampooflessen of flessen van motorolie, flessen van schoonmaakmiddelen, V of PVC wordt niet geaccepteerd voor recycling i.v.m. giftige stoffen. Dit zijn bijv. plastic pijpleidingen, fittingen. LDPE zijn plastic zakken van de supermarkten, sausflessen, broodzakken. PP zit in rietjes, verpakkingen van bijv. yoghurt, lunchboxes, magnetronschalen, medicijnflesjes. PS zit in weggooi plastic borden en bestek, vleesschalen en overig bijv. in CD’s. Weer wat geleerd.
Daarna gaan we naar buiten. Eerst wordt uitgelegd wat we daar te zien krijgen. In een oven staat een pan waarin, in dit geval LDPE plastic, verwarmd wordt voor hergebruik. Dit zijn dus bijv. plastic tassen van de supermarkt en plastic broodzakken. Voor een blok van 10×10 cm is 850 gram plastic nodig. Eén van de medewerksters laat het plastic, dat al aan het smelten is in de pan zien, maar het duurt nog een kwartier voor het daadwerkelijk klaar is. Daarna gaat het in een mal en ook dat duurt een poosje. Boven op de oven staan voorbeelden zoals de blokken er uit komen te zien. Mij is echter niet geheel duidelijk waar die blokken vervolgens voor gebruikt worden.
Medewerkers van de GeWoonboot en WastedLab bedankt voor deze interessante workshop.
![De GeWoonboot tijdens de Instameet 24H Noord](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2017/10/Instameet-011.jpg)
Deze workshop is teneinde. We bedanken de medewerksters en gaan terug naar onze fietsen op naar de volgende locatie. Dat is bierbrouwerij Oedipus, maar voor we daar zijn hebben we een stevige fietstocht voor de boeg.
Brouwerij Oedipus
Als we bij Brouwerij Oedipus aankomen, worden we naar twee gereserveerde tafels geleid. De mensen die hier al zitten, worden weggestuurd. Staat ook gewoon een bordje gereserveerd op de tafel, maar mensen lezen niet.
De bierbrouwerij wordt geleid door vier vrienden. Het is ooit heel klein in de keuken thuis begonnen, zoals meerdere brouwerijen en het werd een succes. In 2013 hebben ze met crowdfunding een productie opgestart van nu 5.700 hectoliter bier per jaar. Ze maken bieren met de namen als mama en mannenliefde. Deze bieren worden in slijterijen, bars en restaurants in met name Amsterdam en ook in de Albert Heijn verkocht. Door het enorme succes zijn ze in 2015 verhuisd naar deze grotere locatie en tijdens de rondleiding door de brouwerij hoor ik dat zelfs deze locatie al weer te klein wordt. Nu hebben ze 12 soorten die je in hun taproom tijdens bierproeverijen kunt bestellen.
Wij krijgen eerst het biertje mama geserveerd. Aangezien ik geen bier lust, laat ik het staan.
Daarna krijgen we een rondleiding door het bierbrouwersproces langs de machines. Het is druk want er willen verschillende mensen bij onze groep aansluiten, maar er wordt duidelijk gezegd dat het een aparte groep is en dat er die dag geen rondleidingen meer zijn, want alles is volgeboekt. Het is interessant, maar ik ben geen bierliefhebber en -kenner.
Het tweede biertje, mannenliefde, wordt na de rondleiding geserveerd. Ik krijg limonade, omdat er schijnbaar is doorgegeven dat ik geen bier lust. De limonade is lekker, lijkt op een biertje, inclusief een schuimkraag.
Medewerkers van Brouwerij Oedipus bedankt voor deze rondleiding.
![Limonade in Bierbrouwerij Oedipus tijdens de Instameet 24H Noord](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2017/10/Instameet-198.jpg)
Het is tijd om verder te gaan naar de laatste locatie. Dit is HoogtIJ. Het is niet heel ver fietsen. Bij HoogtIJ zetten we onze fietsen op slot.
HoogtIJ
Met de trap/lift gaan we naar de 3e etage. HoogtIJ is gevestigd op de bovenste etage van een kantorencomplex.
We worden met champagne/prosecco of voor de niet-alcohol drinkers jus d’orange ontvangen. Er staan twee schalen met verschillende soorten sushi klaar. Heerlijk. HoogtIJ is een popup-restaurant waar gedineerd kan worden, er worden kunstexposities gehouden en er kunnen workshops gevolgd worden. HoogtIJ is gevestigd in de hoogste kas van Amsterdam.
Vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht over Amsterdam en het IJ. Onder HoogtIJ bevinden zich kantoren van verschillende bedrijven.
Het rode bouwwerk dat nog weer boven op de kas staat, wordt voor ons geopend. Met een schitterende wenteltrap kan je hier naar boven lopen en vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over Amsterdam, het IJ en kan je door het glazen dak HoogtIJ in kijken. Ik heb een paar kunstwerken bekeken, sushi gegeten en het rode bouwwerk gekeken.
Medewerkers van HoogtIJ bedankt voor de sushi en het openstellen van deze locatie.
![HoogtIJ van bovenaf tijdens de Instameet 24H Noord](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2017/10/Instameet-223.jpg)
Dan is de Instameet ten einde. Met een paar man fietsen we met Sandra naar de pont over het IJ om daar de fietsen, die we van IAmsterdam geleend hebben, neer te zetten. Met het pontje ga ik over het IJ naar Amsterdam Centraal Station en vandaar reis ik met de trein naar huis.
Het was een geslaagde middag en ik ben op plekken geweest waar ik anders niet zou komen. Organisatie van IAmsterdam, hartelijk dank voor deze Instameet. Tot een volgende keer.
Andere artikelen over de Instameet 24H Noord in Amsterdam
Locaties:
- Scheepswerf Damen Shiprepair in Amsterdam
- GeWoonboot in Amsterdam
- Brouwerij Oedipus in Amsterdam
- HoogTIJ in Amsterdam
Foto’s:
- Foto’s van Scheepswerf Damen Shiprepair in Amsterdam
- Foto’s van GeWoonboot in Amsterdam
- Foto’s van Brouwerij Oedipus in Amsterdam
- Foto’s van HoogTIJ in Amsterdam
Voor de overige instameets/instawalks waaraan ik heb deelgenomen verwijs ik door naar het inleidende artikel over de instameets/instawalks.
Bewaar op Pinterest
![In oktober 2017 nam ik deel aan de Instameet 24HNoord. Tijdens deze instameet in Amsterdam-Noord bezocht ik Damen Shiprepair, GeWoonBoot, Bierbrouwerij Oedipus en HoogtIJ. Lees je mee over deze instameet? #gewoonboot #hoogtij #bierbrouwerijoedipus #damenshiprepair #24hnoord #instameet #instameet24hnoord #amsterdamnoord #jtravel #jtravelblog In oktober 2017 nam ik deel aan de Instameet 24HNoord. Tijdens deze instameet in Amsterdam-Noord bezocht ik Damen Shiprepair, GeWoonBoot, Bierbrouwerij Oedipus en HoogtIJ. Lees je mee over deze instameet? #gewoonboot #hoogtij #bierbrouwerijoedipus #damenshiprepair #24hnoord #instameet #instameet24hnoord #amsterdamnoord #jtravel #jtravelblog](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2017/10/Inleiding-Instameet-24H-Noord.png)