Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kenaupark in Haarlem

Aan de rand van het centrum van Haarlem, niet ver van het station ligt een klein park, het Kenaupark. Het Kenaupark is vooral bekend door het beeld ‘Vrouw in het verzet’, een beeld dat herinnert aan de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde verzetsstrijdster Hannie Schaft. 

Inhoudsopgave

Ligging

Het Kenaupark is een park aan de rand van het centrum van Haarlem.

Geschiedenis

Het Kenaupark werd in 1865 ontworpen door Jan David Zocher. Hij was mede-eigenaar van de boom- en plantenkwekerij Rozenhagen ten noorden van de Kloppersingel. Andere bekende ontwerpen van hem en zijn zoon Louis Paul zijn het Frederikspark, het Ripperdapark, het Florapark en het Frans Halsplein.

Het park is genoemd naar Kenau Simonsdochter Hasselaer. Zij was een scheepsbouwer en houthandelaar en is bekend geworden door de legende over haar verzet bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Rondom het park zijn in 1867 en 1868 door de Nederlandsche Maatschappij voor Grondcrediet uit Amsterdam een rij van negen herenhuizen aan de oostzijde en twee villa’s aan de zijhuizen gebouwd. Nu zijn er kantoren gevestigd maar vroeger woonden hier Haarlemse families die hoog in aanzien stonden.

In het Kenaupark in Haarlem

In het park staat een bronzen beeld ‘Vrouw in het verzet’. Dit beeld herinnert aan de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde verzetsstrijdster Hannie Schaft. Het beeld werd gemaakt voor Truus Menger-Oversteegen, medeverzetsstrijdster en vriendin van Hannie Schaft (bekend van de film en het boek ‘Het meisje met het rode haar’). Het bronzen beeld is een staand vrouwenfiguur op een hardstenen voetstuk. Het beeld stelt ‘een vrouw die de vrijheid bevecht door twee muren uiteen te drukken’ voor. Het monument is op 3 mei 1982 door prinses Juliana onthuld. Elk jaar vindt op de laatste zondag van november een herdenking plaats.

Het monument voor verzetsstrijdster Hannie Schaft in het Kenaupark in Haarlem

In het Kenaupark worden regelmatig evenementen gehouden. Een bekend evenement is ProefParkHaarlem. In 2019 wordt deze voor de 7e keer gehouden van 23 t/m 25 augustus.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Het Kenaupark ligt aan het eind van de Parklaan, op 3 minuten lopen vanaf Station Haarlem.

Per auto is het Kenaupark moeilijk te bereiken. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de Beijneshal, op ongeveer 5 minuten lopen van het park.

Rondom het park is het betaald parkeren. Het Kenaupark wordt aan de noordzijde afgesloten voor al het doorgaand gemotoriseerd verkeer. Alleen gemotoriseerd bestemmingsverkeer is daar welkom.

Bewaar op Pinterest

Niet ver van het station van Haarlem ligt het Kenaupark met het momument van verzetsstrijdster Hannie Schaft. Alles over dit park lees je op mijn website. Lees je mee? #kenaupark #haarlem #hannieschaft #jtravel #jtravelblog Niet ver van het station van Haarlem ligt het Kenaupark met het momument van verzetsstrijdster Hannie Schaft. Alles over dit park lees je op mijn website. Lees je mee? #kenaupark #haarlem #hannieschaft #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven