Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Kaagbaan Experience

Dit artikel gaat over de Kaagbaan Experience 2017. Dit naar aanleiding van groot onderhoud aan de Kaagbaan op Luchthaven Schiphol. De Kaagbaan Experience is een mogelijkheid voor omwonenden van de luchthaven om ter plekke naar de werkzaamheden aan de Kaagbaan te komen bekijken.

Inhoudsopgave

Onderhoud Kaagbaan op Schiphol

Op 8 maart 2017 krijg ik via de e-mail bericht dat er binnenkort groot onderhoud aan de Kaagbaan op Schiphol zal plaatsvinden. De aankondiging luidt dat het onderhoud vanaf zaterdag 18 maart tot en met woensdag 24 mei 2017 zal plaatsvinden en dat de Kaagbaan gedurende deze periode buiten gebruik wordt gesteld. Er is gekozen voor een integrale aanpak, waarbij in ruim negen weken tijd verschillende soorten werkzaamheden worden gecombineerd en aansluitend aan het groot onderhoud wordt de Kaagbaan tot dinsdag 13 juni in tien nachten geveegd. Tijdens het vegen is de baan gesloten voor vliegverkeer.
De werkzaamheden houden in dat de baan bijna in zijn geheel van nieuwe asfaltlagen wordt voorzien, in totaal 225.000 m2. De zijkanten van de baan worden vernieuwd en de verholen goten waar de zwaarste categorie vliegtuigen overheen kunnen rijden, worden over een lengte van zes kilometer verhoogd en vernieuwd. Ook wordt de baan voorzien van antiskid, een stroeve bovenlaag. De volledige verlichtingsinstallatie van 1.500 lampen en bijbehorende apparatuur wordt vervangen door een energiezuinig systeem. Daarnaast komt er 130 kilometer aan nieuwe kabels. De omringende grasvelden worden hersteld en voorzien van drainage en nieuw gras, hiervoor wordt 15.000 kilogram graszaad gebruikt. Ook wordt de hoofdwaterafvoer met een diameter van 1,5 meter vervangen. Schiphol voert de werkzaamheden uit in samenwerking met Heijmans. Ongeveer 700 medewerkers werken dag en nacht in shifts om er voor te zorgen dat de Kaagbaan op tijd weer ingezet wordt.

Aankondiging onderhoud Kaagbaan

Kaagbaan Experience

Om het leed voor omwonenden wat te verzachten is er voor omwonenden op zaterdag 8 en zondag 9 april 2017 een mogelijkheid om ter plekke naar de werkzaamheden aan de Kaagbaan te komen bekijken. Vanaf woensdag 22 maart 12.00 uur kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via de website. Er zijn 1.000 kaarten beschikbaar. Alleen de inwoners van Aalsmeer, Alphen aan den Rijn, Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Bergen, Bodegraven-Reeuwijk, Castricum, De Ronde Venen, Diemen, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede, Heiloo, Kaag en Braassem, Katwijk, Landsmeer, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Muiden, Nieuwkoop, Oegstgeest, Oostzaan, Ouder-Amstel, Teylingen, Uitgeest, Uithoorn, Waterland, Weesp en Zaanstad kunnen deelnemen aan de Kaagbaan Experience. En laat ik nu in één van deze plaatsen wonen. De inwoners van deze plaatsen hebben nu extra last hebben van het kabaal van de vliegtuigmotoren en de stank, vanwege de regelmatige kerosinelozing van intercontinentale vluchten. Tijdens de landingen of vanwege eventuele noodsituaties aan boord moet het gewicht van het vliegtuig worden verminderd.

Op woensdag 22 maart meld ik me aan voor de Kaagbaan Experience. Ik heb nog ruim keuze in de aanvangstijd en kies voor vertrektijd 12.30 uur op zaterdag 8 april 2017.

Op maandag 3 april ontvang ik via mijn e-mail het e-ticket voor deze middag.

Mijn e-ticket van de Kaagbaan Experience

Kaagbaan Experience - zaterdag 8 april 2017

Vandaag is het zover de Kaagbaan Experience. Met het openbaar vervoer ga ik naar Schiphol. Ik stap uit bij het Schipholgebouw. Dit is om 12.00 uur. Ik steek een drukke weg over en loop langs het Total tankstation naar The Base. The Base is het kloppend hart van Schiphol Centrum. Het gebouw is een combinatie van kantoorruimten, faciliteiten en voorzieningen. Voor het gebouw staan borden van de Kaagbaan Experience. Ik loop naar binnen om me te melden. Mijn meegebrachte paspoort wordt niet gecontroleerd, alleen mijn geprinte toegangsbewijs wordt gescand.

Ik zit in een groene groep met meldtijd 12.30 uur, maar de vertrektijd van de bus naar de Kaagbaan is om 13.15 uur. Ik heb, omdat ik ruim op tijd ben, meer dan een uur om hier rond te hangen. Veel te lang in mijn ogen. In totaal kunnen 1.000 personen verdeeld over twee dagen deelnemen aan deze Experience en elke groep krijgt een andere kleur polsband en een andere vertrektijd. Ik krijg een groene polsband om.

Mijn polsbandje van de Kaagbaan Experience

 

Ik loop door naar de plek waar thee of koffie en voor de kinderen limonade en een muffin te verkrijgen zijn. Het is druk met mensen die zitten te wachten op vertrek van de bussen. Binnen staan her en der informatieborden opgesteld. De kinderen vermaken zich prima met het gooien van gevouwen vliegtuigjes door gaten in een opgesteld bord. Dit is moeilijker dan het lijkt. Het lijkt veel op de borden die ook wel met voetballen gebruikt worden. Er kan een prijs mee worden gewonnen, een groot vliegtuig van American Airlines. Er was genoeg ruimte om rustig te zitten, te praten, te lezen, te tafeltennissen of een schaakspel te spelen.

Ik vind het wachten veel te lang. Dat had best een kwartier korter gekund. Nu zit er drie kwartier tussen uiterste meldtijd en vertrek. Even na enen loop ik naar buiten, maar voor ik naar buiten mag, moet ik eerst mijn rugzak laten controleren bij de aanwezige security. Er zit niets bijzonders in mijn rugzak en na een korte controle loop ik naar buiten en stap ik in de gereedstaande bus. Het is een volle bus, want niet iedereen kan zitten.

De werkzaamheden aan de Kaagbaan

Om 13.15 uur vertrekt de bus in de richting van de Hoek. Op een gegeven moment slaat de bus links af het Schipholterrein op. Via de Toekanweg en toegangshek 93 werd er een rondje langs de werkzaamheden gereden. Het rondje verloopt via de kop van de baan, langs de landingslichten en het Sierra vrachtplatform naar het midden van de baan. Met de bus rijden we langs de werkzaamheden aan de Kaagbaan. De bus stopt en we kunnen in een met dranghekken afgezet deel rondlopen. Hier zijn ook nog een paar andere groepen van eerdere tijden. Hiervandaan zijn de werkzaamheden te zien en ook veel taxiënde en opstijgende vliegtuigen. Dit is en blijft een machtig gezicht. Er staan een paar voertuigen van de uitvoerder Heijmans met uitleg opgesteld. Op de Kaagbaan is genoeg te doen en te bekijken. Je kunt een foto laten maken en met krijt op de Kaagbaan schrijven. Er worden flesjes water uitgedeeld, je kunt een pakketje met ansichtkaarten meenemen, evenals een poster van de landingsbanen, een Heijmans sleutelhanger en Heijmans pepermuntjes. Ik ga in de rij staan om boven op een vliegtuigtrap te klimmen en daar van het uitzicht te genieten. Hier is het beeld nog net weer even anders dan vanaf de grond. Om 14.30 uur vertrekt deze laatste bus terug naar het beginpunt The Base. Via nog een stukje werkzaamheden en hek 93 bij de Toekanweg rijdt de bus weer de weg terug naar The Base. Een paar personeelsleden van de luchthaven blijven nog achter, maar ook een deel van de medewerkers zit in de bus waar ik in zit. Ik denk dat er veel mensen die eerder wel in de bus bij mij zaten, al met eerdere bussen mee teruggegaan zijn, want er werd niet meer gecontroleerd dat bezoekers met bijv. de groene polsbandjes ook weer in de bus voor de groene groep stapten.

De medewerkers, die op de Kaagbaan stonden en ook in The Base, deden dit op vrijwillige basis. Ik had een begeleider die zelf betrokken was bij het project onderhoud Kaagbaan. Onderweg werd door hem verteld dat de totale kosten voor de Kaagbaan renovatie € 50.000.000,– bedraagt. Wat een geld. € 30.000,– per dag werd ons uitgelegd. Binnen 18 uur waren de 1.000 beschikbare kaarten vergeven, hoor ik tijdens de rit terug naar The Base.

Om 14.40 uur is de bus terug bij de The Base. Ik bedank de buschauffeur en ook de medewerker die ons begeleidde voor deze middag en ga met het openbaar vervoer naar huis.

Alles was prima geregeld, de bezoekers die met de auto kwamen, mochten gratis parkeren in de garage voor het gebouw. Maar de wachttijd van drie kwartier tussen de meldtijd en het daadwerkelijke vertrek van de bus was te lang. Het was heel erg leuk, een dagje uit op de Kaagbaan Experience. Schiphol bedankt en zeker voor herhaling vatbaar.

Bewaar op Pinterest

Hier lees je mijn belevenissen tijdens de Kaagbaan Experience op zaterdag 8 april 2017. Om het leed van werkzaamheden aan deze baan voor omwonenden te verzachten is er een mogelijkheid om naar de werkzaamheden aan de Kaagbaan te komen bekijken. En dat heb ik gedaan. Mijn belevenissen lees je op mijn website. Lees je mee? #kaagbaanexperience #kaagbaan #schiphol #jtravel #jtravelblog Hier lees je mijn belevenissen tijdens de Kaagbaan Experience op zaterdag 8 april 2017. Om het leed van werkzaamheden aan deze baan voor omwonenden te verzachten is er een mogelijkheid om naar de werkzaamheden aan de Kaagbaan te komen bekijken. En dat heb ik gedaan. Mijn belevenissen lees je op mijn website. Lees je mee? #kaagbaanexperience #kaagbaan #schiphol #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven