Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Informatie over de Floriade Expo 2022 in Almere

In dit artikel geef ik u alle informatie over de Floriade Expo 2022 in Almere die u nodig hebt, zoals (praktische) informatie betreffende entreekosten, bereikbaarheid, restaurants en wat er op deze tuinbouwtentoonstelling in Almere te zien is. De Floriade wordt eens in de 10 jaar gehouden.

Aan de Floriade Expo 2022 in Almere nemen meer dan 40 landen en honderden nationale inzendingen deel. Allemaal laten ze hun oplossingen zien om steden groener en gezonder te maken. Het hoofdthema van Floriade 2022 is Growing Green Cities. Op de Floriade Expo ontdekt u creatieve, groene en duurzame oplossingen voor groene steden en komt u meer te weten over de groene initiatieven en duurzame technologieën voor tuinbouw, voeding, energie en gezondheid. De Floriade Expo beslaat 60 hectare! Er is veel te ontdekken, zoals een kabelbaan van 850 meter lang tussen de zuid- en noordkant van de Floriade, mooie landenpaviljoens in het Urban District, bloemententoonstellingen in The Green House in Hortus Avenue.

Inhoudsopgave

Wat is de Floriade Expo?

Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die 1x per 10 jaar in Nederland plaatsvindt. Elke 10 jaar in een andere plaats. De eerste Floriade werd in 1960 gehouden als opvolger van de Floratentoonstellingen. Tot 1960 werden er onder de naam Flora internationale bloemententoonstellingen georganiseerd in het huidige Wandelbos Groenendaal bij Heemstede en daarvoor in de Haarlemmerhout in Haarlem.

De tuinbouwtentoonstelling Floriade hoort volgens het Bureau International des Expositions (BIE) in een categorie binnen de wereldtentoonstellingen. Dit is is als sinds 1960 het geval en sindsdien worden de tentoonstellingen die voldoen aan de A1-categorie van de International Association of Horticultural Producers (AIPH) als wereldtuinbouwtentoonstelling erkend door het BIE. Floriade is de benaming die gebruikt wordt voor de in Nederland gehouden tuinbouwtentoonstellingen die voldoen aan de A1 categorie van BIE en zich dus wereldtuinbouwtentoonstelling mogen noemen.

In 2022 wordt de Floriade Expo gehouden in Almere. Eerdere Floriades werden gehouden in:

 • 1960 : Rotterdam
 • 1972 : Amsterdam
 • 1982 : Amsterdam
 • 1992 : Zoetermeer
 • 2002 : Haarlemmmermeer
 • 2012 : Venlo

Ik heb de Floriades van 1982 in Amsterdam en 2002 in de Haarlemmermeer bezocht. Van de Floriade in de Haarlemmermeer zijn nog altijd restanten te zien in het Haarlemmermeerse Bos, Big Spotters Hill en Expohal (werd in 2022 de Libelle Zomerbeurs gehouden). Van de Floriade in 1972 zijn het Amstelpark en het Beatrixpark overblijfselen. Rotterdam hield er de Euromast aan over.

De Floriade wordt gecoördineerd door de Nederlandse Tuinbouwraad. De Nederlandse Tuinbouwraad is in 1908 opgericht met als doel het imago van de Nederlandse tuinbouw te versterken en de export te bevorderen en de Floriade is hierbij het belangrijkste middel. Gemeenten kunnen zich voor iedere editie kandidaat stellen en een bidbook aanleveren waarna de Tuinbouwraad een keuze maakt.

In 2023 werd bekend dat de Floriade Expo in Almere de laatste Floriade is geweest. Een Floriade organiseren is te duur geworden en niet meer van deze tijd.

Floriade op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Waar vindt de Floriade Expo plaats?

De Floriade Expo 2022 vindt plaats in Almere Stad in de provincie Flevoland.

Het thema van Floriade Expo 2022 in Almere is Growing Green Cities

Het thema van Floriade Expo 2022 in Almere is ‘Growing Green Cities’. Overal op de Floriade komt u dit thema tegen. Want het thema is helemaal hot en de Floriade Expo 2022 is the place to be op het moment om te zien hoe anderen hierover denken. U ziet tijdens uw wandeling(en) verschillende creatieve, groene en duurzame oplossingen zoals basis bouwen met tiny houses en groener wonen, duurzame oplossingen voor het leefbaar houden in de steden. De prognose is dat in 2050 maar liefst 68% van de wereldbevolking in de stad woont, op slechts 2% van het totale aardoppervlak.

Naast het wonen is er ook veel aandacht voor nieuwe en duurzame technologieën voor de tuinbouw, een gezonde leefomgeving, voedselvoorzieningen en energiewinning. Meer dan 400 nationale en internationale bedrijven komen met hun groene uitvindingen en oplossingen. Allemaal thema’s die in 2022 actueler zijn dan ooit en waar we wereldwijd over na moeten denken om onze planeet leefbaar te houden.

Floriade Expo 2022 vertaalt het thema Growing Green Cities naar vier subthema’s:

Greening the City: Meer groenvoorziening in de steden om de steden leefbaar te houden.

Thema van de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Feeding the City: Betere voedselvoorziening met oplossingen op het gebied van experimentele land- en tuinbouw, stadstuinbouw, kunstmatig geproduceerd voedsel, voeding, gezondheid en duurzame landbouw.

Thema van de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Healthying the City: Bewuster leven, de zoektocht naar schone lucht, schoon water en een schone bodem die je helpen om je lichamelijk en geestelijk zo fit mogelijk te voelen.

Thema van de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Energising the City: Slimmere energievoorziening met nieuwe manieren om energie op te wekken, op te slaan en te besparen.

Thema van de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Plattegrond van de Floriade Expo Almere in 2022

De plattegrond van de Floriade Expo 2022 in Almere

Districten op de Floriade Expo 2022 in Almere

Urban District op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl
Central Square op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl
Utopia Island en de kabelbaan op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl
Floriade Expo 2022 in Almere / Copyright © JTravel.nl
Eco District op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl
Hortus Avenue op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Aan de banners langs de paden ziet in welk district u zich bevindt. Bent u de weg kwijt, overal op de Floriade staan richtingaanwijzers.

Banner op Green Island op de Floriade Expo 2022 in Almere
Richtingaanwijzer in het Urban District op de Floriade Expo 2022 in Almere

Ingangen

Er zijn twee ingangen:

Ingang Weerwater als u met de boot, fiets of bus komt. Ook de invalideparkeerplaatsen bevinden zich bij ingang Weerwater.

De in- en uitgang Weerwater op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Ingang Cable Car is de ingang bij Eco District. Hier komt u aan als u met de auto en de shuttlebus vanaf de parkeerplaats komt. Deze ingang is vanaf 18 juli gesloten. U parkeert, als u met de auto komt, nog wel op de parkeerplaats maar vanaf daar wordt u met de shuttlebus naar ingang Weerwater gereden.

De in- en uitgang van de Floriade in Eco District op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Arboretum

Op het hele Floriadeterrein vindt u het arboretum. Het arboretum bestaat uit honderden bomen, duizenden heesters, honderdduizenden vaste planten en waterplanten en een nog grotere hoeveelheid bollen en eenjarige bloemen. Alle planten leveren een belangrijke bijdrage aan een gezonde en groene stad. Het arboretum vormt de basis van het Floriade park. Na Floriade blijft het bestaan en geeft het de nieuw te bouwen stadswijk met een groen karakter. Het arboretum ligt vooral in de delen langs het water in de verschillende gebieden, langs Hortus Avenue, in het Urban District en in het Eco District.

Het arboretum op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl
Het arboretum op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Kunst en cultuur op de Floriade

Kunst en cultuur en de Floriade gaan al diverse edities hand in hand. Ook tijdens de editie in de 2002 in de Haarlemmermeer was er veel cultuur te snuiven, zoals Balinese dansen.

Tijdens deze Floriade Expo 2022 in Almere staan er door het hele park meer dan 20 kunstwerken. In het artikel Kunst op de Floriade Expo 2022 in Almere heb ik alle kunstwerken op een rijtje gezet.

Muziekliefhebbers kunnen genieten van lunchconcerten van 180 verschillende muziekgezelschappen, muziek bij de vele terrassen van internationale bands, beats van lokale DJ’s en klassieke concerten op de zondagochtend.

Op de Floriade kunt u in een paar theaters en podia voorstellingen bijwonen.

Elk land dat op Floriade aanwezig is met een paviljoen organiseert tijdens Floriade een Nationale Dag. De gastlanden verzorgen op deze dag een speciaal cultureel programma op het hoofdpodium en het beste van hun thuisland in de vorm van muziek, dans of theater wordt getoond.

Kunstwerk Beehold op Centrum Square op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl
Kunstwerk Okay, I'm Alex op Hortus Avenue op de Floriade in Eco District op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Theaters op de Floriade

Op de Floriade kunt u in een paar theaters en podia voorstellingen bijwonen.

Main Stage van de Vriendenloterij in Urban District bij Central Square (nr. P1 op de plattegrond). Het podium is op een ponton in het water gebouwd. Hier kunt u een paar keer per dag een voorstelling bijwonen.

Main Stage op Central Square op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Urban Stage in het Urban District bij de foodtrucks (nr. P2 op de plattegrond)

Urban Stage in het Urban District op de Floriade Expo 2022 in Almere

Flora’s Stage op Utopia Island (nr. P3 op de plattegrond)

Flora’s Stage op Utopia Island op de Floriade Expo 2022 in Almere

Bostheater op Utopia Island (nr. P4 op de plattegrond)

Bostheater op Utopia Island op de Floriade Expo 2022 in Almere

Forest art (oerbos) op Green Island (nr. P5 op de plattegrond)

Oerbos op Green Island op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Eten en drinken

Op het terrein van de Floriade Expo in Almere is voor ieder wat wils als het op eten en drinken aankomt. Er zijn verschillende foodtrucks maar ook restaurants waar u binnen en buiten lekker kunt eten. Of u nu zin hebt in een kopje koffie, snack, lunch of diner, Floriade Expo heeft het allemaal. De meeste eetgelegenheden hebben gezondheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan, wat perfect past bij het thema van Floriade Expo 2022.

Op de plattegrond staan alle restaurants met een cijfer in een grijs vakje aangegeven. Ook de foodtrucks. Elk gebied heeft minimaal 1 en meestal meerdere plekken waar je iets te eten en/of drinken kunt kopen.

Restaurants in het Urban District:
2 = Local Foodtrucks

Local Foodtruck in het Urban District op de Floriade Expo 2022 in Almere

5 = Pizza Place

Menukaart van Pizza Place op Central Square op de Floriade Expo 2022 in Almere

Restaurants op Central Square:
3 = Ice Cream Parlour

Restaurants op Utopia Island:
8 = Poffertjes en school lunches

De poffertjeskraam op Utopia Island op de Floriade Expo 2022 in Almere

9 = Flora’s Kitchen
10 = The Dutch

Flora's Kitchen op Utopia Island op de Floriade Expo 2022 in Almere

Restaurants op Green Island:
11 = ROOTS Shelter restaurant

ROOTS Shelter Restaurant op Green Island op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

12 = Local Foodtrucks met Thais eten bij Chop Chop en Venezolaans eten

Foodtruck op Green Island op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

13 = Foodtruck Joyride met koffie, thee en iets voor bij de koffie en thee

Foodtruck Joyride op Green Island op de Floriade Expo 2022 in Almere

Restaurants op Hortus Avenue:
1 = Coffee Corner

Coffee Corner op Hortus Avenue op de Floriade Expo 2022 in Almere

14 = Orangerie

Orangerie op Hortus Avenue op de Floriade Expo 2022 in Almere

15 = Conference Paviljoen

Conference Paviljoen op Hortus Avenue op de Floriade Expo 2022 in Almere

16 = ROOTS Restaurant

ROOTS Restaurant op Hortus Avenue op de Floriade Expo 2022 in Almere

Restaurants op Eco District:

17 = Coffee Corner

Foodtrucks voor de Coffee Corner in Eco District op de Floriade Expo 2022 in Almere

Kinderen en de Floriade Expo

Floriade Expo is een leuke plek voor nieuwsgierige kinderen. Ze komen er meer te weten over duurzaamheid en leren wat ze kunnen doen om onze planeet te helpen beschermen.

Er worden speciale Floriade Kids-expedities georganiseerd voor verschillende leeftijdsgroepen.

Dagelijks wordt in het oerbos op Green Island om 13.00 en 15.00 uur een theatervoorstelling gespeeld. De kinderen krijgen tijdens deze voorstelling de volledige vrijheid om te onderzoeken, ontdekken en experimenteren midden in de natuur. Er zijn drie routes in het bos. ‘Leven als een monster’ is geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar. Voor jongere kinderen is een aparte route beschikbaar.

Kinderen kunnen zich uitleven op één van de vijf speelplaatsen in het park. Dit is in de districten:

Speeltuin Flevo Campus op het Urban District tussen Aeres Hogeschool en Natural Paviljoen (nr. 98 en 100 op de plattegrond).

Speeltuin Flevo Campus op het Urban District op de Floriade Expo 2022 in Almere

Speeltuin A Million Friends op Utopia Island tussen Stichting Stad & Natuur Almere en Save Plastics (nr. 46 en 23 op de plattegrond).

Speeltuin A Million Friends op Utopia Island op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Speeltuin Watermeloen op Utopia Island bij de vuurtoren Utopia Toren.

Speeltuin Watermeloen op Utopia Island op de Floriade Expo 2022 in Almere

Speeltuin Wortel op Green Island in het gras bij de kunstwekrn Attuning Nows en Roots tegenover de Garden of Peace.

Speeltuin Wortel op Green Island op de Floriade Expo 2022 in Almere

Speeltuin Citroen op Green Island bij het Roots Shelter Restaurant en treinstation C.

Speeltuin Citroen op Green Island op de Floriade Expo 2022 in Almere

Ook leuk voor kinderen is natuurlijk de kabelbaan.

Winkels

Er zijn twee officiële winkels die door de Floriade geëxploiteerd worden.

Bij Green House op Hortus Avenue (nr. A op de plattegrond)

De gift shop op Hortus Avenue op de Floriade Expo 2022 in Almere

Eco District (nr. B op de plattegrond)

De gift shop in Eco District op de Floriade Expo 2022 in Almere

Bij deze beide winkels is merchandising van de Floriade Expo 2022 met het logo te koop, maar ook veel typisch Hollandse spullen, zoals bloembollen, mokken met tulpen.

Ook bij verschillende landenpaviljoens kun je souvenirs uit het betreffende land kopen, zoals uit Sudan, Marokko en India.

Houdt er rekening mee dat de Floriade ‘cashless’ is. Dit wil zeggen dat je alleen met u alleen met uw pinpas of creditcard kunt betalen. Als u liever met contant geld wilt betalen, moet u bij een service point op de Floriade een debit card kopen. De kosten bedragen € 2,–. U kunt overal op het park met deze debitkaart betalen.

De winkels worden op de plattegrond aangegeven met een letter in een rond grijs vakje.

Uitrusten op de Floriade

Op veel plekken kunt u even uitrusten en genieten van de omgeving en de zon of om even iets te drinken of eten. Er zijn verschillende soorten bankjes, ligstoelen, er is zelfs een hangmat, er zijn zitzakken of u kunt ook op een van de vele grasvelden gaan liggen of zitten.

Even uitrusten op de Floriade Expo 2022 in Almere
Even uitrusten op de Floriade Expo 2022 in Almere
Even uitrusten op de Floriade Expo 2022 in Almere

Informatie voor bezoekers met een beperking

Er is op de Floriade Expo 2022 rekening gehouden met bezoekers met een beperking, zoals rolstoelgebruikers en blinden. Zo zijn de wandelpaden van de Floriade voor rolstoelen, rollators en scootmobiels. Ook de kabelbaan is voor gebruikers van hulpmiddelen toegankelijk net als de restaurants.

Alle toiletblokken hebben een aparte invalidentoilet.

Alle paden en wegen op de Floriade zijn obstakelvrij. In het midden van de paden ligt een functionele regengoot die te voelen is met een blindengeleidestok. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan voor alle gebouwen en ook de kabelbaan. Dit in tegenstelling tot andere honden.

Er zijn speciale gratis parkeerplekken voor bezoekers met een beperking. Deze liggen bij de Weerwater entree van Floriade.

Honden

Honden zijn op Floriade Expo 2022 NIET toegestaan.

Extra kosten ter plekke

U kunt ter plekke veel extra kosten maken, want voor veel dingen moet u extra betalen, zoals parkeren, een rondleiding, bootticket en busticket.

 • Een parkeerticket kost € 14,50 per auto als u vooraf een parkeerticket besteld. Koopt u een een parkeerticket op de Floriade zelf dan kost een parkeerticket € 19,50 per auto. Vanaf het parkeerterrein rijden er shuttlebussen vanaf Floriade Parking naar de entree van Floriade. Het shuttlebusvervoer is inbegrepen bij je parkeerticket.
 • Retour bootticket van de Esplanade bij Almere Centrum naar Floriade: volwassen en kinderen vanaf 3 jaar: € 4,50 per persoon; kinderen t/m 3 jaar: gratis, zij hebben geen ticket nodig en hebben geen eigen zitplaats.
 • Een retour met de shuttle van Almere Centrum naar Floriade: volwassen en kinderen vanaf 3 jaar: € 5,– per persoon; kinderen t/m 3 jaar: gratis, zij hebben geen ticket nodig en hebben geen eigen zitplaats.
 • Extra rit met de kabelbaan: volwassenen: € 3,50 per persoon; kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 2,50 per kind en kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis. Eén retourrit per kabelbaan is bij de entree inbegrepen.

De kabelbaan op de Floriade Expo in Almere

Kijkt u eens omhoog. Overal in het park ziet u de kabelbaan die zweeft tussen Eco District en Utopia Island. De kabelbaan loopt van de noord naar de zuidkant van de Floriade. Geniet van bovenaf van de kleurenpracht. De kabelbaan is 850 meter lang. Vanaf 35 meter hoogte hebt u een prachtig uitzicht. Een ritje met de kabelbaan duurt ongeveer 4 minuten. U zweeft over snelweg A6 en het 60 hectare grote Floriade.

De kabelbaan is voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen met beperkingen en een scootmobiel of rolstoel kan mee. Beide opstapstations zijn gelijkvloers geplaatst en zijn via voetpaden bereikbaar.

Een retourrit met de kabelbaan is bij uw entreeticket voor de Floriade Expo 2022 in Almere inbegrepen. Met de Floriade Pas is bij elk bezoek een rit met de kabelbaan inbegrepen. Het op- en uitstappunt van de kabelbaan is op Utopia Island aan de noordzijde van de Floriade. Dit is per 18 juli aangepast. T/m 18 juli was het een enkele rit en kon u in- en uitstappen bij Utopia Island en Eco District.

Wilt u nog een keer, een extra rit met de kabelbaan kost per volwassenen € 3,50 per persoon, kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen € 2,50 per kind en kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.

Tickets voor de kabelbaan zijn te koop op het park bij de service points.

De kabelbaan op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl
Het uitzicht vanuit de kabelbaan op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

De Floriade Explorer 

Voor bezoekers die niet zo goed ter been zijn of gewoon voor de fun is er een hop on hop off treintje, de Floriade Explorer, dat over de Floriade rijdt. Tijdens je treinrit komt u langs alle hoogtepunten van de Floriade Expo 2022.

Het treintje is helaas niet gratis, de kosten zijn € 6,75 voor de volwassenen per persoon en kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen € 4,50 per kind. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis. Bij het reserveren van uw entreeticket kunt u ook uw treinticket al boeken. U moet daarna bij het service point een polsbandje halen, zodat duidelijk is dat u gebruik mag maken van het treintje. Een ticket voor de Floriade Explorer is een hop on hop off ticket waar u de hele dag mee op reis kan. De volledige rondje duurt ongeveer 45 minuten.

Instappen kan op vier plekken op het Floriadeterrein. Deze staan aangegeven met de letters A t/m D in een lichtblauw bolletje op de plattegrond. Station A is op Hortus Avenue, station B is bij Utopia Island, station C en station D zijn op Green Island. Toen ik er was, zaten er elke keer bezoekers in het treintje toen ik het treintje voorbij zag komen.

De laatste wagon van het treintje is rolstoeltoegankelijk.

Het treintje op Green Island op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl
De treinhalte op Hortus Avenue op de Floriade Expo 2022 in Almere<br/>Copyright © JTravel.nl

Rondleidingen

Er zijn verschillende rondleidingen over het terrein. Een rondleiding duurt 60 à 90 minuten en wordt drie keer per dag gegeven, om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Het startpunt is bij het meeting point tussen nr. 128 en 130 op de plattegrond tegen over Main Stage (P1) op Hortus Avenue.

 • Floriade Park Tour:
  Deze algemene rondleiding voert u langs de highlights van Floriade, van de internationale landenpaviljoens tot dat wat komt van Nederlandse bodem en prachtige bloemen en planten. U ontdekt het verhaal van Floriade.
 • Utopia Tour:
  Deze rondleiding gaat over het eiland Utopia. Tijdens deze ontdekkingsroute onderzoekt en leert u over uw relatie met de natuur.
 • Architectuur en Innovatie:
  Tijdens deze rondleiding loopt u langs innovatieve en bijzondere architectuur, de leefomgeving van de toekomst.
 • Tuinen en Tuinbouw:
  Een wandeling met de gids langs bijzondere tuinen en gebouwen, het Oerbos en de kas The Green House.

De rondleidingen zijn gratis!

Thema-routes

In het ruim 60-hectare grote Floriade park valt veel te ontdekken. Er zijn verschillende thema-routes uitgezet. Leuk om een keer te doen als u de Floriade vaker bezoekt.

 • De Bloemen-route:
  Groen, groener, groenst, Floriade draait helemaal om alles wat groeit en bloeit en hoe dat onze manier van leven beter, leuker en gezonder kan maken. Komt u genieten van de kleurrijke bloemen, planten en bomen?
 • De Culinaire-route:
  Bent u altijd op zoek naar de lekkerste hapjes en drankjes? Tijdens de culinaire route wandelt u van de ene smaakvolle plek naar de andere en proef alles wat Floriade te bieden heeft, met aandacht voor gezondheid en duurzaamheid.
 • De Growing Green Cities-route:
  Benieuwd hoe onze leefomgeving eruitziet in de toekomst? Meubels die u later misschien niet meer in elkaar timmert, maar laat groeien van zwammen of u neemt de kabelbaan om naar uw werk te reizen of u plukt eiwitten uit de grond.
 • De Kunst-route: 
  Een tour langs de kunstwerken van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Ze nemen u mee in hun visie op de ontwikkelingen in de tuinbouw, de toekomst van groene steden en de rol die natuur speelt in ons dagelijks leven. Geniet van alle kunstwerken. Ik heb alle kunstwerken in een apart artikel bij elkaar geplaatst.
 • Floriade Kids Expeditie:
  De kinderen gaan tijdens de Floriade Kids Expeditie op zoek naar de luisterpalen, waar planten, bomen en dieren hun oplossingen voor de grote problemen van nu vertellen.
 • Highlights-route:
  Een route langs de absolute hoogtepunten die u niet mag missen op de Floriade Expo 2022.
 • Kidsroute:
  Een route speciaal voor kinderen.
 • SDG (Sustainable Development Goals) route:
  Veel paviljoens op Floriade sluiten aan op één of meerdere Sustainable Development Goals (SDG’s) zoals die zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Tijdens deze route komt u meer te weten over de SDG’s en de oplossingen.

Service Points

In alle districten (m.u.v. Green Island) zijn zgn. service points ingericht. Dit zijn kleine houten gebouwen waar u met uw vragen terecht kunt en tickets voor de rondleidingen, trein, kabelbaan, entree, Floriade passen en debit cards kunt kopen.

Bij een service point moet u als u bij boeking het treintje al gereserveerd hebt een polsbandje halen, zodat duidelijk is dat u erin mag.

De service points zijn herkenbaar aan hun I van Informatie.

Een service point op de Floriade Expo 2022 in Almere

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Auto

Reist u met uw eigen auto naar de Floriade, voer dan Enrico Fermistraat, 1341 CB Almere in in uw navigatie. Dit is de locatie van Floriade Parking.

U reist via de A6 naar Almere. Op de snelweg A6 neemt u ter hoogte van Almere afslag 6 Nobelhorst en volgt de borden naar Floriade Parking.

Floriade Parking bevindt zich niet op loopafstand van de entree. Er is een shuttlebus die vanaf Floriade Parking naar de Weerwater entree van de Floriade rijdt. Het vervoer met deze shuttlebus is inbegrepen bij uw parkeerticket. De eerste shuttlebus vanaf de parkeerplaats naar de Floriade vertrekt om 09.45 uur. De laatste bus vanaf de entree van de Floriade naar de parkeerplaats vertrekt om 19.30 uur.

Uw parkeerticket kost € 14,50 per auto als u vooraf een parkeerticket bestelt. Koopt u een een parkeerticket op het Floriade park dan kost een parkeerticket € 19,50 per auto.

Voor bezoekers met een beperking zijn er speciale parkeerplekken bij de Weerwater entree van Floriade. Met een Europese Gehandicaptenparkeerkaart mag u gebruikmaken van deze speciale parkeerplekken.

Er zijn parkeervakken met een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Het aantal oplaadpunten is beperkt. Laadt uw accu voor uw bezoek aan de Floriade op.

 

Openbaar vervoer

Het makkelijkste is om met de trein naar de Floriade Expo in Almere te reizen. Almere Centrum heeft directe treinverbindingen met Amsterdam, Utrecht, Groningen en Den Haag. De Floriade ligt net buiten het centrum van Almere. U kunt uw treinticket direct kopen met uw entreeticket voor de Floriade kopen. Ik raad u aan om te checken of het voor u voordeliger is om uw treinticket via de website van de Floriade aan te schaffen of gewoon op saldo met je OV chipkaart te reizen. Dit omdat u met bijv. een kortingskaart van de NS 40% korting krijgt als u buiten de spits reist.

Vanaf NS-Station Almere Centrum zijn er verschillende mogelijkheden om door te reizen naar de Floriade. U kunt met de shuttlebus, de boot, de fiets of te voet. Voor de boot loopt u ongeveer 10 minuten door het centrum van Almere. De route vanaf het station Almere Centrum naar de Esplanade staat in de binnenstad heel duidelijk aangegeven.

U kunt behalve de shuttlebus ook de stadsbus naar busstation ’t Oor nemen. Vanaf het busstation ’t Oor is het ongeveer 20 minuten lopen naar de ingang.

NS-Station Almere Centrum tijdens de Floriade Expo 2022 in Almere

Fiets

Komt u met de fiets naar de Floriade Expo, dan kunt u uw fiets gratis bij de Weerwater Entree stallen in de fietsenstalling. Alleen de westelijke Weerwater Entree is toegankelijk voor fietsers. Vanaf Station Almere Centrum kunt u ook een OV-fiets nemen. Het station ligt op ongeveer 15 minuten fietsen van de ingang.

Fietsenstalling bij ingang Weerwater op de Floriade Expo 2022 in Almere

Wandelen

Wilt u nog meer lopen dan u toch al doet op het Floriade terrein, dan kunt u in ongeveer 40 minuten vanaf Station Almere Centrum het terrein van de Floriade bereiken. U loopt naar de Weerwater Entree.

Reizen van Station Almere Centrum naar de Floriade Expo

Boot

Neemt u de boot, dan moet u vanaf Station Almere Centrum 10 minuten lopen naar de Esplanade. De route vanaf het station Almere Centrum naar de Esplanade staat in de binnenstad heel duidelijk aangegeven. Hier stapt u op één van de elektrische boten die u direct naar de ingang van de Floriade brengt. De kapitein vertelt u tijdens de bootvaart over het Weerwater (het water waar u over heen vaart met een omtrek van 7 kilometer), Floriade Expo 2022 en Almere, zoals over het kunstwerk ‘De Naald’ door de inwoners van Almere ‘De Spijker’ genoemd. De boot naar de Floriade is een rondvaartboot.

Uw ticket koopt u samen met uw entreeticket voor de Floriade. U krijgt een QR code voor de boot die u bij het opstappen moet laten scannen. De eerste boot vertrekt om 09.45 uur vanaf de pier en de laatste boot van Floriade naar de Esplanade vertrekt om 19.15 uur.

De boottocht duurt ongeveer 10 minuten. Een bootticket van Almere Centrum naar Floriade is een retourticket. Voor de boot moet u extra betalen. Volwassen en kinderen vanaf 3 jaar: € 4,50 per persoon; kinderen t/m 3 jaar: gratis, zij hebben geen ticket nodig en hebben geen eigen zitplaats.

De boot naar ingang Weerwater op de Floriade Expo 2022 in Almere

Shuttlebus

De shuttlebus vertrekt vanaf het busplein bij treinstation Almere Centrum. De shuttlebus volgt een directe route zonder tussenstops naar de entree van Floriade Expo 2022. De eerste shuttlebus vertrekt om 09.45 uur naar de ingang van de Floriade. De laatste bus vanaf de Floriade naar het station vertrekt om 19.45 uur. De shuttlebus is toegankelijk voor bezoekers met een beperking. Een shuttlebusticket van Almere Centrum naar Floriade is een retourticket. Voor de shuttlebus moet u extra betalen. Volwassen en kinderen vanaf 3 jaar: € 5,– per persoon; kinderen t/m 3 jaar: gratis, zij hebben geen ticket nodig en hebben geen eigen zitplaats.

Bereikbaarheid van de Floriade Expo 2022 in Almere

Openingstijden

Floriade Expo 2022 was van 14 april t/m 9 oktober 2022 dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

Entree

De verkoop van tickets gaat via de website van de Floriade Expo. U kunt uw tickets alleen online kopen. De tickets zijn geldig op een vaste datum in een vooraf vastgesteld tijdslot.

Volwassenen: € 29,– per persoon.
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 19,– per persoon.
CJP: tussen € 20,30 per persoon.
Kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis.

De entreetickets zijn voor één dag Floriade Expo 2022 van 14 april t/m 9 oktober 2022 inclusief één retourrit met de kabelbaan.

(Prijzen zijn van 2022).

Koop uw entreetickets en eventuele parkeerkaart online en skip the line!

Entree groepen

Groepen van 15-100 personen: € 27,– per persoon.
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 17,50 per persoon.
Kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis.

De entreetickets zijn voor één dag Floriade Expo 2022 van 14 april t/m 9 oktober 2022 inclusief één retourrit met de kabelbaan.

(Prijzen zijn van 2022).

Floriade Pas

U hebt, als u tijdens de openstelling tussen 14 april t/m 9 oktober 2022, gebruik maakt van de Floriade Pas onbeperkt toegang tot de Floriade.
Volwassenen: € 79,– per persoon.
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 55,– per kind.
Kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis.

(Prijzen zijn van 2022).

Floriade Pas voor inwoners van Flevoland

Volwassenen: € 49,– per persoon.
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 35,– per kind.
Kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis.

(Prijzen zijn van 2022).

Weetjes over de  Floriade Pas

 • De Floriade Pas is geldig van 14 april t/m 9 oktober 2022.
 • De Floriade Pas biedt onbeperkt toegang tot Floriade Expo 2022 in Almere.
 • Bij elk bezoek kunt u een ritje met de kabelbaan maken.
 • Floriade pashouders profiteren van speciale acties.
 • De Floriade Pas is persoonsgebonden.
 • De Floriade Pas is inclusief parkeren en shuttlebus. Uw parkeerticket haalt u na elk bezoek op bij Guest Relations bij één van de kassa’s van Floriade. Met de shuttlebus reist u op vertoon van uw Floriade Pas.
 • De Floriade Pas is exclusief de boot.

De Floriade pas is vanaf juli 2022 inclusief parkeren en shuttlebus

De beste tijd voor een bezoek aan de Floriade Expo

De beste tijd voor een bezoek aan de Floriade Expo is moeilijk te zeggen. Elk seizoen heeft zijn charme.

Ga op een doordeweekse dag als u de mogelijkheid hebt en buiten de schoolvakanties. In het weekend is het vaak druk en de verwachting is dat ook veel binnenlandse en buitenlandse bezoekers de Floriade tijdens de schoolvakanties in juli en augustus zullen bezoeken.

Mijd ook hete dagen, al is het aan het water dan wel goed toeven. Er zijn genoeg plekken, zoals op Utopia Island of Green Island, waar u de schaduw kunt opzoeken tussen de bomen. Het Urban District, Eco District en op Hortus Avenue zijn open terreinen.

Ik raad u aan om direct om 10.00 uur binnen te zijn. De eerste bus en boot vertrekken rond 09.45 uur naar de ingang. Na 17.00 uur is het al weer een stuk rustiger.

Elk seizoen heeft voor- en nadelen.

Utopia Tower en het treintje op de Floriade Expo 2022 in Almere

Overige informatie

 • De Floriade is ‘cashless’. Dit wil zeggen dat u alleen met uw pinpas of creditcard kunt betalen. Als u liever met contant geld wilt betalen, moet u bij een service point op de Floriade een debit card kopen voor € 2,–. U kunt overal op het park met deze debitkaart betalen.
 • Honden zijn NIET toegestaan op Floriade Expo in Almere.
 • Floriade Expo 2022 is rookvrij.
 • Bij de toiletgebouwen is buiten ook een watertappunt waar uw waterfles kunt bijvullen.
Toiletgebouw op de Floriade Expo 2022 in Almere
 • Corona is de wereld nog niet uit, dat weten wel allemaal. De Floriade Expo 2022 in Almere volgt de coronarichtlijnen van de Nederlandse overheid. Op de website van de Floriade leest u alles wat u moet weten.
 • Over het hele terrein zijn toiletgebouwen, met heren-, dames- en invalidentoiletten. Ook bij de ingangen zijn toiletgebouwen.
 • Op de Floriade mag u NIET fietsen.
 • Er zijn gratis rolstoelen beschikbaar bij de Floriade. De rolstoeluitgifte bevindt zich voor de entree aan het Weerwater en bij de entree bij de kabelbaan.
 • Er zijn gratis kluisjes beschikbaar.
 • Bij de ingangen kunt u gratis een plattegrond meenemen.
Plattegronden van de Floriade Expo 2022 in Almere

Weetjes over de Floriade Expo 2022 in Almere

 • De Wereldtuinbouwtentoonstelling is een thematische variant van een Wereld Expo.
 • Dit is de 7e editie Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade.
 • Floriade Expo vindt één keer in de tien jaar plaats.
 • Het thema in 2022 is Growing Green Cities.
 • Almere heeft een centrale ligging in grootmetropoolregio Amsterdam, direct aan de snelweg A6.
 • Floriade Expo 2022 in Almere is 600.000 m2 / 60 hectare.
 • De prognose is 2 miljoen bezoekers (72% nationaal en 28% internationaal). Dit is eind juni 2022 bijgesteld naar 1,2 miljoen bezoekers.
 • Floriade Expo is dagelijks geopend in de periode 14 april 2022 – 9 oktober 2022.
 • De kabelbaan is 850 meter lang.
 • Voor een bezoek aan Eco District en de ingang van de kabelbaan is er aan beiden kanten tussen de districten Hortus Avenue en Eco District een brug over snelweg A6 aangelegd.
 • Er zijn locaties voor zakelijke bijeenkomsten op de Floriade en in directe omgeving.
 • Almere is de jongste stad van Nederland. Almere ligt op de bodem van de Zuiderzee (5,5 meter onder zeeniveau).
 • Het Floriade-park wordt na Floriade ontwikkeld tot de nieuwe groene stadswijk Hortus.
 • Bij elk paviljoen staat een informatiebord met in het kort de inhoud van het paviljoen of de kavel.
Voorbeeld van een informatiebord bij een paviljoen op de Floriade Expo 2022 in Almere

Overnachten

U kunt niet overnachten op de Floriade zelf.

Woont u niet in de buurt van Almere of wilt u een paar dagen achter elkaar de Floriade Expo bezoeken? Almere heeft prima hotels, zoals het 4* Leonardo Hotel Almere City Center, het 3* Hotel Finn, het 4* Best Western Plus Plaza Almere of het 4* Van der Valk Hotel Almere in Almere Stad of Bed & ontbijt Haddock in Almere Haven. Bekijk hier het uitgebreide aanbod van hotels in Almere.

In Almere zijn ook leuke natuurhuisjes te boeken waar u in de natuur kunt uitrusten van uw bezoek aan Floriade Expo 2022. Verblijven in de natuur en in een tiny house sluit aan bij dat wat u op de Floriade Expo 2022 in Almere gezien hebt.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

Adres

Floriade Expo
Arboretum West 98
1324 ZZ Almere
E-mail: contact@floriade.com
Website:
Floriade Expo 2022 in Almere

Sociale media

Meer lezen over de Floriade Expo 2022 in Almere

Bewaar op Pinterest

Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In dit artikel geef ik alle informatie, zoals wat is de Floriade, entreeprijzen, bereikbaarheid en het thema in 2022. #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In dit artikel geef ik alle informatie, zoals wat is de Floriade, entreeprijzen, bereikbaarheid en het thema in 2022. #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In dit artikel geef ik alle informatie, zoals wat is de Floriade, entreeprijzen, bereikbaarheid en het thema in 2022. #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog
Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In dit artikel geef ik alle informatie, zoals wat is de Floriade, entreeprijzen, bereikbaarheid en het thema in 2022. #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In dit artikel geef ik alle informatie, zoals wat is de Floriade, entreeprijzen, bereikbaarheid en het thema in 2022. #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In dit artikel geef ik alle informatie, zoals wat is de Floriade, entreeprijzen, bereikbaarheid en het thema in 2022. #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven