Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Floriade Expo 2022 in Almere

In mei en juni 2022 heb ik een twee dagen op de Floriade in Almere doorgebracht. In dit artikel vertel ik u alles wat ik deze dagen op de Floriade Expo 2022 in Almere allemaal gezien en gedaan heb. Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die 1x per 10 jaar in Nederland plaatsvindt. Elke 10 jaar in een andere plaats. In 2022 dus in Almere. Leest u mee met mijn belevenissen?

Inhoudsopgave

Mei 2022

Vanuit mijn woonplaats reis ik per trein naar Almere Centrum. Ik raad u aan om dit ook te doen. Vanaf het station liep ik dwars nog een uitgestorven Almere Stad naar de Esplanade om de boot naar de overkant van het Weerwater te nemen. De route vanaf het station naar de boot staat al vanaf het station goed aangegeven met stickers op de grond en borden langs de route. U kunt niet verkeerd lopen. Ik heb de eerste boot om 09.45 uur. In een paar minuten ben ik aan de overkant. Onderweg wordt door dit keer Captain Jeffrey het een en ander verteld.

De boot naar de Floriade Expo 2022 in Almere

Vanaf de boot loop ik om de nog bijna uitgestorven fietsenstalling heen. Op het plein voor de entree staat de tekst ‘Floriade’. Nog voor de entree zijn de kantoren voor het huren van buggy’s, rolstoelen en kluisjes. Ook zijn daar toiletten en is er het ticketloket als u nog entreetickets moet kopen. Bij de informatiebalie kunt u een gratis plattegrond meenemen. Altijd handig want dan hoef ik de plattegrond niet elke keer online op te zoeken.

Bij de entree wordt mijn QR-code gescand en kan ik door het poortje naar binnen. Op de plattegrond ziet zwarte bolletjes met witte cijfers 1 t/m 30. Als je deze knooppunten volgt, mist u niets.

Ik volg deze route en loop achtereenvolgens via het Urban District met zijn landenpaviljoens (leuk zijn bijv. Duitsland, Verenigde Arabische Emiraten en de bambootuin van China), Central Square met de woontoren Flores en het niet te missen kunstobject Beehold, Utopia Island met zijn vuurtoren, Green Island met veel Nederlandse bedrijven die zich hier presenteren (zoals de Almere Wolunie, Fruitful City en Treeport Zundert), Eco District dat tegenviel en waar ik t/m de bloemetjestuin van de Albert Heijn gelopen ben en daarna weer via de brug over de snelweg A6 terug naar Hortus Avenue met de grote kas met bijv. orchideeën en amaryllissen. Dit doet me een beetje denken aan de binnenstentoonstellingen op de Keukenhof in Lisse waar ik eerder dit jaar was. Er tegenover staat het Woonzorgcentrum Flora. Aan het begin van de Hortus Avenue neem ik een kijkje in een huisje van Europarcs. Het laatste deel doe ik een beetje gehaast omdat ik heel weinig tijd heb en het bijna 19.00 uur is als ik de kas binnenloop. Uiteindelijk heb ik wel alles gezien, maar met de 60 hectare is Floriade Expo 2022 in Almere eigenlijk te groot om het in één dag helemaal goed te bekijken.

Het paviljoen van België in Urban District op de Floriade Expo 2022 in Almere
Kunstpaviljoen M. op Central Square op de Floriade Expo 2022 in Almere
Kunstwerk The Look Out op Utopia Island op de Floriade Expo 2022 in Almere
EcoDemoHouse op Green Island op de Floriade Expo 2022 in Almere
Albert Heijn Bloementuintjes in Eco District op de Floriade Expo 2022 in Almere
Europarcs op Hortus Avenue op de Floriade Expo 2022 in Almere

Het weer was heel wisselend, ik heb zon gehad, maar ook regenbuien (helaas). Gelukkig zijn er genoeg paviljoens en andere plekken om te schuilen tijdens een regenbui.

Ik ben rond 19.00 uur buiten de poort. Ik wandel op mijn gemak terug naar de boot. Joris is dit keer de captain. Er zijn dit keer minder mensen aan boord dan op de heenreis. Ik loop terug vanaf de Esplanade naar Station Almere Centrum en neem vanaf het station de trein naar Schiphol en de bus naar huis. Een mooie, lange dag Floriade Expo 2022 is ten einde. Wat rest is het schrijven van alle artikelen en het bewerken en uitzoeken van de vele foto’s.

Ik had op de Floriade al het idee dat het de laatste uren een stuk rustiger werd. Er liepen nog wel mensen maar ik heb ook hele stukken geen mens gezien. Ook de foodtrucks en paviljoens waren aan het eind allemaal al gesloten. Naar de reden kan ik alleen maar gissen want ik vind het niet normaal dat zolang het park tot 19.00 uur open is, weer of geen weer en weinig bezoekers dat alles open moet zijn. Nu zag het er allemaal wel erg verlaten uit.

Omdat ik er al schrijvend achter kom dat ik toch niet alles gezien heb, besluit ik een maand later nog een keer af te reizen naar Almere.

Juni 2022

Ook nu reis ik per trein naar Almere Centrum en loop ik vanaf het station dwars nog een uitgestorven Almere Stad naar de Esplanade om de boot naar de overkant van het Weerwater te nemen. Dit keer heb ik de tweede boot om van 10.00 uur. Dit omdat de trein onderweg vertraging had opgelopen en dus iets later op Station Almere Centrum aankwam. In een paar minuten ben ik aan de overkant. Onderweg wordt ook dit keer door de kapitein Wallace het een en ander verteld.

Vanaf de boot loop ik ook nu weer om de nog bijna uitgestorven fietsenstalling heen. Op het plein voor de entree staat de tekst ‘Floriade’. De gratis plattegrond die u kunt meenemen liggen nu in een grote bak, evenals een aantal gratis mee te nemen speciale versie van de Donald Duck.

Bij de entree wordt mijn QR-code gescand en kan ik door het poortje naar binnen. Dit keer volg ik niet de knooppunten maar loop ik mijn eigen route. Ik weet ongeveer wat ik nog een keer wil zien.

Ik begin dit keer in The Green House op Hortus Avenue. Daar is dit keer een show met Eustoma, een mooie bloem die ik niet ken maar ik vind ze schitterend. Ik loop hier nu rustig rond en loop ook naar boven om vanaf boven de kas in te kijken. Vanuit de kas loop ik een stuk langs Hortus Avenue tot aan Central Square. Via Central Square met het kunstobject Beehold loop ik naar Urban District met zijn landenpaviljoens waar opvalt dat het paviljoen van Turkije nog altijd niet open is, naar Utopia Island met zijn vuurtoren. Vanaf Utopia Island neem ik de kabelbaan naar Eco District. Het is dat ik nu met de kabelbaan ga, anders had ik Eco District overgeslagen. Ik vind dat district nl. ontzettend tegenvallen. Vanaf Eco District loop ik via de brug over de snelweg A6 naar Green Island en aan het eind van de dag loop ik nog een stukje langs Hortus Avenue.Ook nu loop ik aan het eind van de dag weer gehaast omdat ik alles gezien wil hebben en het alweer bijna 19.00 uur is. Ook nu heb ik alles gezien.

Eustomatentoonstelling in The Green House op Hortus Avenue op de Floriade Expo 2022 in Almere
Mycelium Park in Urban District op de Floriade Expo 2022 in Almere
Oosterwold op Utopia Island op de Floriade Expo 2022 in Almere
De Bonte Berm in Eco District op de Floriade Expo 2022 in Almere
De Grote Tuinverbouwing op Green Island op de Floriade Expo 2022 in Almere

Ik blijf het met de 60 hectare een groot park vinden. De Floriade Expo 2022 in Almere is eigenlijk te groot om het in één dag helemaal goed te bekijken. Ik hoorde onderweg mensen die het na 3 uur al gezien hadden in hun opinie, ik vraag me serieus af, hoe dan? Ik heb dit keer weer andere dingen gezien dan tijdens mijn bezoek in mei. Net als in mei geniet ik ook nu van de mooie kunstwerken op met name Utopia Island en Green Island.

Dit keer was het heerlijk weer met de zon. Niet te warm, precies goed voor een dagje Floriade.

Precies om 19.00 uur sta ik buiten de poort. De boot gaat om 19.15 uur naar de overkant. Het is rustig aan boord. Ik heb dezelfde kapitein als op de heenreis. Ik loop terug vanaf de Esplanade naar Station Almere Centrum en neem vanaf het station de trein naar Schiphol en de bus naar huis. Een mooie, lange dag Floriade Expo 2022 is ten einde. Wat rest is het afmaken van alle artikelen en het bewerken en uitzoeken van de vele foto’s.

Ook nu was het rustig op de Floriade, zeker ook de laatste uren. Er liepen nog wel mensen en ook wel meer dan in mei. Maar ook nu heb ik hele stukken geen mens gezien. Ook de foodtrucks, restaurants en paviljoens waren aan het eind van de dag allemaal al gesloten. Naar de reden kan ik opnieuw alleen maar gissen. Ik blijf bij mijn standpunt dat het niet normaal is dat zolang het park tot 19.00 uur open is, weer of geen weer en weinig bezoekers dat alles open moet zijn. Als ik de laatste uren iets zou willen eten, zou dat niet meer kunnen.

Ik heb per district een artikel geschreven. In dit artikel zijn ook veel foto’s van het betreffende district opgenomen. Ook heb ik een apart artikel geschreven over alle kunstwerken die op de Floriade Expo in Almere te zien zijn. Ook in dit artikel weer veel foto’s van alle mooie (en minder mooie) kunstwerken.

Kunstwerk Beehold op Central Square op de Floriade Expo 2022 in Almere

Mijn ervaringen

In deze artikelen deel ik mijn eigen ervaring met u. Ik kan niet negatief zijn over de Floriade, want ik heb me prima vermaakt. Er is zoveel te zien. De één zal dit leuk vinden en de ander vindt een ander paviljoen leuk. Ik vraag me af wat de verwachtingen van de bezoekers die negatief zijn, waren. Ik denk dat ze niet goed voorbereid zijn en niet weten dat de Floriade vooral over onze toekomst qua wonen, voeding, techniek en groenbeleving gaat. Als u dat niet echt interesseert, tsja dan heeft er niet veel te zoeken en is een bezoek zonde van het geld. Ik vind mijn bezoeken absoluut de moeite waard. Ondanks de regenbuien af en toe heb ik heel veel gezien (bijna alles, al ging het laatste deel (te) gehaast) en was ik positief verrast. Ik was goed voorbereid door het lezen van blogs en andere artikelen op internet. De prijs is inderdaad (te) hoog maar zeker de moeite waard.

Ik raad u aan als u vaker wilt gaan, de Floriadepas aan te schaffen.

Floriade Expo 2022 in Almere is een inspirerende plek voor groen leven en wonen met veel aandacht voor natuur, maar er is ook veel kunst geïnspireerd door het thema, cultuur en voedsel te zien.

 

Ik heb als blogger gratis entreekaarten voor de Floriade Expo 2022 in Almere ontvangen. De boot naar en vanaf de ingang heb ik beide keren zelf betaald. Ik heb alles zelf ontdekt en gefotografeerd. De ervaringen die ik in deze blog deel zijn mijn ervaringen. Laat u niet beïnvloeden door negatieve reviews van anderen want er zijn altijd bezoekers die een andere voorstelling van bijv. de Floriade hebben. Dat was in 2002 in de Haarlemmermeer al het geval en dat is nu ook weer het geval. Het zijn niet alleen maar plantjes waar u naar kijkt, dan kun beter naar een botanische tuin of in het voorjaar naar de Keukenhof gaan. De Floriade gaat over creatieve, groene en duurzame oplossingen voor groene steden, groene initiatieven en duurzame technologieën voor tuinbouw, voeding, energie en gezondheid. Ook de pers is niet altijd positief, maar ik vraag me bij sommige artikelen online wel af of de betreffende journalist weet wat het verhaal achter de kavel of het kunstwerk is.

Ik vond en vind de Floriade geweldig. Nadeel is wel dat alles op het park duur is en je bijna overal voor bij moet betalen, zoals de boot, de shuttlebus en het treintje. De rondleidingen zijn inmiddels gratis.

Meer lezen

Bewaar op Pinterest

Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Vanaf hier lees en zie je mijn belevenissen, foto's en informatie over de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees en kijk je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Vanaf hier lees en zie je mijn belevenissen, foto's en informatie over de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees en kijk je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Vanaf hier lees en zie je mijn belevenissen, foto's en informatie over de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees en kijk je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog
Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Vanaf hier lees en zie je mijn belevenissen, foto's en informatie over de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees en kijk je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Vanaf hier lees en zie je mijn belevenissen, foto's en informatie over de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees en kijk je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Vanaf hier lees en zie je mijn belevenissen, foto's en informatie over de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees en kijk je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven