Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Ik maakte een onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam. Deze wandeling van 12 kilometer begint bij het Centraal Station van Amsterdam, en gaat verder via de Jordaan, het Vondelpark en het Museumplein naar de Amstel en via het Oosterpark terug naar het Centraal Station van Amsterdam. Mijn route van deze onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam leest u in dit artikel.

Deze onderwijshistorische wandeling in Amsterdam is te vinden in de wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig: Wandelgids ‘Op schoolreisje’.

Inhoudsopgave

Mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam begint bij het Centraal Station van Amsterdam en gaat door de Jordaan, via het Vondelpark en het Museumplein naar de Amstel en het Oosterpark en terug naar het Centraal Station van Amsterdam.

De Jordaan is één van de oudste arbeidersbuurten in het centrum van Amsterdam. Deze wandeling in Amsterdam is doorspekt met de Tweede Wereldoorlog. De Joodse inwoners van Amsterdam hebben een grote invloed gehad op Amsterdam (Mokum). Helaas hebben weinig Joodse inwoners van Amsterdam de Tweede Wereldoorlog overleefd.

Tijdens deze wandeling loopt u langs een aantal plekken waar vroeger Joodse scholen gevestigd waren. Onderweg ziet u op sommige scholen een geel bordje met een tekst en QR code. Deze QR code verwijst naar de website Verdwenen Joodse Scholen. Op deze website staat veel achtergrondinformatie over de 45 verdwenen Joodse scholen in Amsterdam.

Plaquette van de Wilhelmina Catherinaschool in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Amsterdam had  aan het begin van de 19e eeuw minder dan 200.000 inwoners. Aan het eind van de 19e eeuw had Amsterdam al meer dan 400.000 inwoners. De 19e eeuw kende grote standsverschillen. Dit zie je ook terug in de hiërarchie van scholen.Van hoog naar laag:

  • Kostscholen: hier ontvingen de kinderen van de  voornaamste burgers hun ‘beschaafde’ opleiding.
  • Scholen met een naam: dit waren deftige scholen voor rijke kinderen.
  • Scholen met een letter: voor deze scholen moest schoolgeld worden betaald.
  • Armenscholen: kosteloze scholen die allemaal een nummer hadden. Dit zie je soms nog terug in de gevelsteen van oude schoolgebouwen.

Beginpunt: Amsterdam Centraal Station

Deze wandeling begint bij Amsterdam Centraal Station. U kunt uw wandeling overal op de route beginnen. Met het openbaar vervoer is Amsterdam Centraal Station makkelijk te bereiken.

Deze onderwijshistorische wandeling in Amsterdam begint aan de IJzijde, achter het Centraal Station van Amsterdam.

U slaat linksaf en loopt langs het IJ langs de aanlegsteigers van de ponten naar de overkant van het IJ. Langs het IJ met uitzicht op de Amsterdam Lookout en het Eye Filmmuseum loopt u langs de overvolle fietsenrekken waar amper een fiets bijgezet kan worden.

Het IJ in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Via de fiets- en wandelbrug en een naar links loopt u onder de spoorbrug door en komt u uit op de Korte Prinsengracht. U loopt een stuk rechtdoor en steek de brug over de Brouwersgracht over.

De Jordaan

De route gaat langs de Brouwersgracht tot aan de in 19e eeuw gedempte Lindengracht. Op de hoek staat een beeld van Theo Thijssen. Dit beeld is gemaakt door Hans Bayens. Theo Thijssen groeide op in de Jordaan. Zijn vader had daar een schoenwinkel. Zijn moeder begon na het overlijden van zijn vader een kruidenierszaak aan de Brouwersgracht. De oudste kinderen van het gezin moesten na schooltijd meehelpen.

Wilt u meer lezen over deze tijd, Theo Thijssen schreef er in 1923 een boek over: Kees de jongen.

Theo Thijssen kon dankzij een rijksbeurs een studie tot onderwijzer volgen aan de Rijkskweekschool in Haarlem. Hij was bijna 25 jaar onderwijzer in Amsterdam. Daarna was hij ongeveer twintig jaar bestuurder van de Bond van Nederlandse Onderwijzers en sociaaldemocratisch politicus. Hij werd als ex-bondsbestuurder, na de Februaristaking in 1941 door de Duitsers gevangengenomen. Na anderhalve maand kwam hij vrij en overleed twee jaar later. Zijn visie op het onderwijs is wat onderbelicht geraakt door zijn werk als schrijver, maar zijn opvattingen over ongelijkheid in het onderwijs, de autonomie van de leraar en de klas als gemeenschap zijn altijd actueel.

Tijdens de de wandeling tussen Haarlem en Zandvoort loopt u langs het statige pand waar de Rijkskweekschool was gevestigd.

Beeld van Theo Thijssen in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Via de Lindengracht loopt u naar Tweede Lindendwarsstraat. Op Lindengracht nummer 83-85 stond de eerste lagere school van de onderwijsvernieuwer Jan Ligthart.

Lagere school van Jan Ligthart in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Bij de Tweede Lindendwarsstraat slaat u linksaf en loopt u rechtdoor naar de kruising met de Westerstraat. De Westerstraat heette tot 1863 de Anjeliersgracht. Aan deze gracht woonde Jan Schenkman. Hij werd beroemd door zijn prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht. Dit is tot op de dag van vandaag onderwerp van heftige discussies. Het heeft geleid tot veranderingen in de wijze van viering van het Sinterklaasfeest.

U loopt door de Westerstraat tot aan de Tweede Anjeliersdwarsstraat. Deze straat is drie keer van naam verandert (Tweede Tuindwarsstraat, Tweede Egelantiersdwarsstraat en Tweede Leliedwarsstraat). U loopt deze straat helemaal uit. Aan de Eerste Leliedwarsstraat 16 bevindt zich het geboortehuis van Thijssen. Nu is dit het Theo Thijssen Museum. Het museum is open van donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur. De entree is € 5,–. In dit pand woonde het gezin Thijssen op de benedenverdieping. Er woonden toen 22 personen in het pand!

Aan het eind van de straat slaat u links af de Prinsengracht op.

De brug  is vernoemd naar het boek Kees de jongen van Theo Thijssen.

Kees de Jongenbrug in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Aan de overkant van de gracht staat de Westerkerk en het Anne Frankhuis.

Na het oversteken van de Rozengracht wandelt u langs de Prinsengracht. Na de Lauriergracht steekt u bij de eerste brug aan de linkerkant over en loop de Berenstraat in. De Berenstraat is één van de negen straatjes.

De volgende gracht is de Keizersgracht. Op nummer 318 aan de rechterkant van de Berenstraat, staat het pand waar in de 19e eeuw één van de deftigste en duurste middelbare scholen van Nederland gevestigd was. Dit was een ‘Franse’ kostschool, een school voor elitekinderen. De Franse scholen waren bij de elite veel populairder dan de gymnasia. Met de introductie van de HBS in 1863 verdwenen de Franse scholen. Deze school aan de Keizersgracht was een chique jongensschool. Het schoolgeld bedroeg toen duizend gulden per jaar (meer dan € 11.000,– nu).

Franse kostschool in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

U loopt een deel langs de gracht en via de Runstraat wandelt u terug naar de Prinsengracht. Ook de Runstraat hoort bij de negen straatjes. In deze straat had de vader van Thijssen een schoenenzaak.

U loopt verder langs de Prinsengracht. Na de Passeerdersgracht slaat u rechtsaf de Raamstraat in en weer rechtsaf het Raamplein op.

Direct om de hoek staat de vroegere HBS, een imposant gebouw. Een andere school is de kosteloze school. Adriaan Gerhard was hier het eerste schoolhoofd. Hij was tot aan de jaren dertig van de vorige eeuw een begrip in de onderwijswereld, politiek en onder vrijdenkers. Hij was de eerste bekende pedagoog die een humanistische opvoeding zonder kerkelijke dogma’s bepleitte. Hij was een voorvechter van de verbetering van het onderwijs aan de allerarmsten. Zijn vader was een van de grondleggers van het Nederlandse socialisme.

Op Raamstraat 18 staat de vroegere onderwijzerswoning.

Vroegere HBS aan het Raamplein in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Via de Lijnbaansgracht bereikt u het Leidseplein waar u voorbij debatcentrum De Balie naar het Max Euweplein wandelt.

Het Max Euweplein is vernoemd naar Max Euwe, wereldkampioen schaken. Op het plein wordt geschaakt met levensgrote schaakstukken.

Beeld van Max Euwe in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Via de brug en de drukke weg komt u uit bij het Vondelpark. Net voor de brug staat rechts een groot gebouw. Dit was oorspronkelijk het gebouw van de Amsterdamse Huishoudschool. De school was bedoeld voor meisjes uit alle standen om te oefenen in het koken, strijken, verstellen van kleding en andere huishoudelijke bezigheden.

Voormalige Amsterdamse Huishoudschool in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Via de trap loopt u het Vondelpark weer uit.

In het Vondelpark vonden in de jaren zestig de eerste demonstraties plaats tegen het overdreven toetsen in het onderwijs, zoals de Citotoets en het eindexamen.

Museumplein

Deze wandelroute gaat verder langs de Van Baerlestraat tot aan het Museumplein. Het Museumplein in Amsterdam kent maar liefst 5 musea:

Van Gogh Museum in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

U loop om het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum naar het Rijksmuseum en loopt onder het Rijksmuseum door naar Stadshouderskade.

Rijksmuseum in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Frederiksplein en omgeving

Via de Weteringschans, de Spiegelgracht komt u uit bij de Tweede Weteringdwarsstraat. Deze straat loopt u uit tot aan de Vijzelgracht.

Aan de overkant van de Vijzelgracht slaat u rechtsaf en loop de eerste zijstraat aan de linkerkant in. Dit is de Nieuwe Looiersstraat. Op nummer 9 is nu de openbare basisschool De Kleine Reus gevestigd. Voor de Tweede Wereldoorlog was dit de Duitse Kaiser-Wilhelm-Schule. Deze school was opgericht voor Duitse migranten, maar stond ook open voor bijv. Nederlanders. Er werd tweetalig onderwijs gegeven. De Duitse school in Amsterdam werd in 1899 geopend. Nadat Hitler aan de macht kwam, veranderde de verhouding met de Duitse overheid. De school moest veel meer de Duitse geest uitstralen. Er werd op een open avond een nazistische propagandafilm gedraaid. Fascistische jeugdorganisaties werden in het geheim aan de school verbonden. In de Tweede Wereldoorlog was de school populair onder Duitsgezinde ouders. Regelmatig waren er vechtpartijen met Joodse leerlingen van de Wilhelmina Catharinaschool. Na 1945 hield de school op te bestaan.

Aan de overkant ligt het Looijershofje.

Looijershofje in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

U loopt door tot aan de Reguliersgracht en slaat hier rechtsaf, steekt de brug over en gaat rechtsaf naar de Weteringschans en weer linksaf.

Op de hoek staat het gebouw met nummer 263. Hier bevond zich de Wilhelmina Catherinaschool waar een plaquette te zien  is om de Joodse kinderen van de school te herdenken. Het citaat op de plaquette komt uit het kinderboek Het Verlaten Hotel van Mirjam Elias dat de geschiedenis vertelt over de school. Vanaf 1942 werd in de school een muur gebouwd die de Joodse kinderen afscheidde van de andere kinderen.

De Wilhelmina Catherinaschool in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Vanaf de Weteringschans komt u uit bij het Frederiksplein en de brug over de Amstel (rechts staat het bekende Amstelhotel).

Na de brug slaat u linksaf en bij de eerste zijstraat, de Voormalige Stadstimmertuin, loopt u via het fietspad onder de poort naar het Joods Lyceum op huisnummer 1. Dit lyceum werd in 1941 op last van de Duitse bezetters opgericht.

Joods Lyceum in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Aan de overkant staat het voormalig Joods Lyceum Maimonides. Dit was een Joodse hbs, opgericht in 1938. In het najaar 1941 werden alle Joodse leerlingen van niet-Joodse scholen verwijderd. In het Joods Lyceum werden de Joodse leerlingen bijv. de Barlaeusschool, de Vossiusschool en het Montessori opgevangen. Ook Anne Frank kreeg hier onderwijs, totdat de familie Frank onderdook. In Amsterdam werden 25 nieuwe Joodse openbare scholen geopend door de gedwongen segregatie (een ‘herindeling’). Deze scholen sloten in 1943 omdat de meeste leerlingen naar de vernietigingskampen waren afgevoerd.

Joods Lyceum Maimonides in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Bij de stoplichten steekt u de Wibautstraat over en loopt achter het stenen treinen-gedenkteken het smalle straatje in naar de kade langs het water.

De Spinozastraat loopt u uit tot de fiets- en loopbrug aan de rechterkant en steek de brug over. Na de brug staat  u op de Mauritskade. U loopt langs het water tot aan nummer 23. Dit was de vierde openbare hbs in Amsterdam.

Vierde openbare HBS in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Bij de stoplichten op de Mauritskade slaat u rechtsaf en loopt de ’s Gravesandestraat in. De tweede zijstraat is de Tweede Boerhavestraat.

Op nummer 80 staat het pand van de voormalige openbare lagere school der 1e klasse no. 104. Hier gaf Theo Thijssen les. Het was een school voor arme kinderen. Het boek is de school uit zijn roman De gelukkige klas van Theo Thijssen uit 1926.

Voormalige openbare lagere school der 1e klasse nr. 104 in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Oosterpark

U loopt terug naar de Tweede Boerhoevestraat en steekt de drukke straat over naar de ingang van het Oosterpark. Theo Thijssen wandelde hier met zijn leerlingen. Omdat de leerlingen niets van de natuur wisten schreef de Amsterdamse onderwijzer Eli Heimans in 1893 een handleiding. Hij pleitte voor schoolwandelingen door de stad en korte schoolreisjes naar de hei en de duinen. Zijn aanpak trok de aandacht van Jac. P. Thijsse. Hij was schoolhoofd van een volksschool in de Jordaan en een bevlogen natuurliefhebber. Zij besloten in 1893 dat er meer ‘boekjes over buiten’ moesten komen. Samen schreven zij boekjes met beschrijvingen van de natuur vol zelfgemaakte illustraties.

In het begint van het Oosterpark ligt een langgerekt gebouw. Dit gebouw is de voormalige Tweede Openluchtschool. De school werd gebouwd in 1931. De school was vooral bedoeld voor kinderen met luchtwegproblemen. De leslokalen lagen direct aan het terras en een schuifwand maakte van het lokaal een voorziening om ‘buiten’ les te geven.

Voormalige Tweede Openluchtschool in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Bij de stenen limietpaal slaat u linksaf. U komt weer uit op de Mauritskade. 

Bij het stoplicht voor het Tropenmuseum steekt u de brug over en loop onder de Muiderpoort en over de Jules Schelvisbrug. Jules Schelvis is een bekende naam die verweven is met de Tweede Wereldoorlog. Jules Schelvis was van Joodse komaf en overleefde maar liefst 7 concentratie- en vernietigingskampen, waaronder Sobibor. Na de oorlog was hij spreker en schrijver en burgeraanklager in processen tegen de kampbeulen. Hij overleed in 2016.

Plantagebuurt

Rechts van u ligt dierentuin Artis en links het Plantage Westermanplantsoen met het Monument van het kunstenaarsverzet. Het is een monument voor verzetsstrijder Gerrit van der Veen gemaakt door Carel Kneulman. Het beeld bestaat uit een ‘aan flarden gescheurde’, liggende figuur, met de gebalde vuist die tot op het laatste moment de strijdbaarheid lijkt uit te drukken. Aan de lange kant staat de tekst: ‘Kunstenaars verzet 1940-1945’ en aan de rechterkant: ‘Wat doe jij, nu je land wordt getrapt en geknecht… Gerrit van der Veen’. Gerrit van der Veen was beeldhouwer en verzetsstrijder. Hij organiseerde de aanslag op het bevolkingsregister dat zich in de Tweede Wereldoorlog naast Artis bevond. Hij is opgepakt tijdens een poging vrienden uit het huis van bewaring te bevrijden. In 1944 is hij gefusilleerd in de duinen van Overveen.

Monument van het kunstenaarsverzet in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

U steekt de Plantage Kerklaan over en loopt rechtdoor.

Op Plantage Kerklaan 61 is het Verzetsmuseum gevestigd.

In de Plantage Middenlaan is op nr. 24 de Hollandsche Schouwburg. Ik bezocht de Hollandsche Schouwburg tijdens etappe 0 van het Westerborkpad. De Hollandsche Schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als verzamelplaats om Joden via Westerbork en Vught af te voeren naar de vernietigingskampen in nazi-Duitsland.

Tegenover de Hollandsche Schouwburg ligt het Nationaal Holocaustmuseum. Dit is op nummer 27. Dit was vroeger de Hervormde Kweekschool l In in 1942 en 1943 werden hiervandaan veel Joodse kinderen naar pleeggezinnen gesmokkeld. De voormalige directeur van de Kweekschool. In de crèche naast de school verbleven Joodse baby’s en jonge kinderen zonder hun ouders. Hij werkte mee aan het reddingsplan van de directrice van de crèche om deze kinderen te laten ontsnappen. Door telkens minder kinderen te registreren dan binnen werden gebracht, lukte het om meer dan 600 baby’s en jonge kinderen uit handen van de Duitsers te houden. De kinderen werden met de tram uit het zicht van de nazi’s door begeleiders meegenomen naar onderduikadressen.

Aan het eind van de Plantage Middenlaan steekt u. Hier ligt het Wertheimpark. In het Wertheimpark staat het door Jan Wolkers ontworpen Spiegelmonument. In de gebroken spiegels ziet u de lucht. Dit symboliseert het feit dat ‘de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is’. Onder het monument bevindt zich een urn met as uit Auschwitz. Het is een indrukwekkende plek en ik herdenk in stilte hen die in de vernietigingskampen (en niet alleen in Auschwitz-Birkenau) hun leven verloren.

Auschwitzmonument in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Het IJ

U loopt om het Wertheimpark via de Plantage Parklaan. Deze laan buigt naar links en heet dan de Anne Frankstraat.

U steekt de brug over en slaat rechtsaf de Nieuwe Herengracht op die u uitloopt tot aan de Prins Hendrikkade.

Recht voor u ligt het Scheepvaartmuseum met daarnaast het VOC-schip ‘Amsterdam’. Over de kade loop ik naar het NEMO Science Museum.

Scheepvaartmuseum in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Bij de ingang van het Nemo Science Museum loopt u voor de ingang van het museum langs naar de andere kant van de kade.

Via een voetgangers-fietsbrug steekt u het Oosterdok over en komt uit op de Oosterdokskade.

Voetgangersbrug in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

De Oosterdokskade loopt u uit tot aan de spoorbrug onder het spoor door.

U komt uit aan de kant van het IJ. U loopt terug naar Centraal Station van Amsterdam.

U bent terug bij het punt waar u deze onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam begon.

Praktische informatie

Wandelroute

Deze onderwijshistorische wandeling in Amsterdam staat in de Wandelgids ‘Op schoolreisje’ en op de website van Wandelzoekpagina.

Tijdens mijn wandelingen maak ik ook altijd gebruik van het GPX-bestand op mijn telefoon. Mocht de routebeschrijving niet kloppen, kunt u terugvallen op uw telefoon.

Wandelgids

De wandelgids ‘Op schoolreisje’ telt 128 pagina’s en is voor € 17,95 te koop bij de uitgever of via Bol.com.

Afstand

Deze onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam heeft een lengte van 12 kilometer.

Start- en eindpunt

Het start- en eindpunt van deze onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam is station Amsterdam Centraal IJ-zijde, De Ruijterkade.

Bereikbaarheid

Het begin- en eindpunt van deze wandeling is achter het Centraal Station van Amsterdam. U kunt uw wandeling ook op andere plekken beginnen.

  • Auto:
    Ik raad u niet aan om met de auto naar het Centraal Station te reizen. Dit omdat de parkeerkosten in dit deel van Amsterdam ontzettend hoog zijn. In Amsterdam is het overal betaald parkeren (dure aangelegenheid!). U kunt beter met het openbaar vervoer komen.
  • Openbaar vervoer:
    Het beginpunt van deze wandeling is Amsterdam Centraal Station. Vanuit alle delen van Nederland is dit station gemakkelijk bereiken. In Amsterdam rijden bussen, metro’s en trams. Bijna alle delen van de stad zijn met één van deze vervoermiddelen, geëxploiteerd door het GVB, bereikbaar. Er zijn vier metrolijnen in Amsterdam: de Ringlijn (50), de Amstelveenlijn (51), de Gaasperplaslijn (53), de Geinlijn (54) en de Noord/Zuidlijn (52). Het tracé loopt van Buikslotermeer via Centraal Station naar Station Zuid.
Amsterdam Centraal Station in Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Horeca

Onderweg komt u in Amsterdam veel horecagelegenheden tegen. Ik ga ze hier niet noemen, het zijn er te veel.

Overnachten

Er zijn heel veel overnachtingsmogelijkheden in Amsterdam. Alle hotels in Amsterdam en de prijzen ziet u op Booking.com.

In Amsterdam zijn volop mogelijkheden om u te vermaken. Er zijn veel musea en tal van wandelroutes in en rond Amsterdam.

Mijn onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam. De wandeling begint op Amsterdam CS en langs het IJ en door de Jordaan naar het Vondelpark en het Museumplein, het Frederiksplein naar de Plantagebuurt en via de NEMO terug naar Amsterdam CS. Allemaal langs een paar belangrijke plekken voor het onderwijs. Meer lees je in dit artikel. #onderwijshistorischewandeling #amsterdam #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam. De wandeling begint op Amsterdam CS en langs het IJ en door de Jordaan naar het Vondelpark en het Museumplein, het Frederiksplein naar de Plantagebuurt en via de NEMO terug naar Amsterdam CS. Allemaal langs een paar belangrijke plekken voor het onderwijs. Meer lees je in dit artikel. #onderwijshistorischewandeling #amsterdam #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam. De wandeling begint op Amsterdam CS en langs het IJ en door de Jordaan naar het Vondelpark en het Museumplein, het Frederiksplein naar de Plantagebuurt en via de NEMO terug naar Amsterdam CS. Allemaal langs een paar belangrijke plekken voor het onderwijs. Meer lees je in dit artikel. #onderwijshistorischewandeling #amsterdam #wandelen #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam. De wandeling begint op Amsterdam CS en langs het IJ en door de Jordaan naar het Vondelpark en het Museumplein, het Frederiksplein naar de Plantagebuurt en via de NEMO terug naar Amsterdam CS. Allemaal langs een paar belangrijke plekken voor het onderwijs. Meer lees je in dit artikel. #onderwijshistorischewandeling #amsterdam #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam. De wandeling begint op Amsterdam CS en langs het IJ en door de Jordaan naar het Vondelpark en het Museumplein, het Frederiksplein naar de Plantagebuurt en via de NEMO terug naar Amsterdam CS. Allemaal langs een paar belangrijke plekken voor het onderwijs. Meer lees je in dit artikel. #onderwijshistorischewandeling #amsterdam #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een onderwijshistorische wandeling in het centrum van Amsterdam. De wandeling begint op Amsterdam CS en langs het IJ en door de Jordaan naar het Vondelpark en het Museumplein, het Frederiksplein naar de Plantagebuurt en via de NEMO terug naar Amsterdam CS. Allemaal langs een paar belangrijke plekken voor het onderwijs. Meer lees je in dit artikel. #onderwijshistorischewandeling #amsterdam #wandelen #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven