Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Amsterdam

Ik heb jarenlang in onze hoofdstad Amsterdam gewerkt, maar behalve een geregeld bezoek aan de Hermitage aan de Amstel en heel soms een ander plekje/museum, heb ik weinig bezienswaardigheden in de stad bezocht. Ik kwam er om te werken, soms om wat te winkelen en dan weer snel de stad uit. Maar daar breng ik vanaf nu verandering in. Ik wil de stad en zijn vele bezienswaardigheden beter leren kennen en zien wat de stad te bieden heeft.

Inhoudsopgave

Mijn bezoeken aan Amsterdam

Op 11 mei 2017 ben ik naar Amsterdam gegaan om de tentoonstelling ’50 jaar’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam te bezoeken, een tentoonstelling die te maken had met het feit dat onze Koning Willem-Alexander in april 50 jaar geworden was. Deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen, maar het Paleis is meestal geopend voor een bezoek. Informatie over het Koninklijk Paleis en deze tentoonstelling kunt u lezen in het artikel Koninklijk Paleis. De foto’s kunt u vinden in het artikel Foto’s Koninklijk Paleis Amsterdam.

Het Koninklijk Paleis op 11 mei 2017

Deze dag heb ik ook het Nationaal Monument op de Dam bezocht. De kransen van de Dodenherdenking van 4 mei hingen nog voor het monument. Daarnaast heb ik het Begijnhof en de bekende Bloemenmarkt bezocht. Het Begijnhof is een oase van rust in de drukke binnenstad van Amsterdam.

De Bloemenmarkt op 11 mei 2017

Op 16 juni 2017 heb ik de Hermitage aan de Amstel bezocht. Van de tentoonstelling 1917.Romanovs & Revolutie mochten er foto’s gemaakt mochten worden. In het artikel heb ik daarom een paar tentoonstellingsfoto’s van mezelf en een paar officiële persfoto’s van de Hermitage, zie artikelen Hermitage en Foto’s Hermitage. U kunt tijdens uw bezoek aan de Hermitage Amsterdam ook de regentessenkamer, de keuken en de kerkzaal bezoeken. Wij (mijn moeder en ik) hebben deze ruimtes in juni 2017 ook bezocht.

De regentessenkamer in de Hermitage op 16 juni 2017

Op 13 oktober 2017 bezoek ik samen met mijn moeder de Nieuwe Kerk op de Dam voor de inspirerende tentoonstelling ‘We have a dream’. Een tentoonstelling over drie wereldberoemde personen die ook na hun dood de wereld nog altijd inspireren: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Hoe groeiden zij uit tot de leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. Een tentoonstelling voor de wereld van vandaag. Dit thema is vandaag de dag nog altijd actueel. Een paar vragen die hier gesteld worden, zijn: Wie is jou inspiratiefiguur? Wat symboliseert deze persoon voor jou en hoe pas je het toe in je eigen leven? Voor een beschrijving van de kerk en de tentoonstelling, zie artikel Nieuwe Kerk. Foto’s van deze tentoonstelling ziet u in het artikel Foto’s Nieuwe Kerk.

De tentoonstelling 'We have a dream' in de Nieuwe Kerk op 13 oktober 2017
De tentoonstelling 'We have a dream' in de Nieuwe Kerk op 13 oktober 2017

Op 4 december 2017 heb ik met mijn museumkaart het Van Gogh Museum aan het Museumplein bezocht. Op het moment dat ik het museum bezocht waren er naast de schilderijen van de grote vaste collectie ook de tentoonstellingen ‘Nederlanders in Parijs 1789-1914’ en ‘Zeng Fanzhi’ te zien. Officieel mochten er geen foto’s gemaakt worden, maar er is schijnbaar geen eenduidig beleid want bij de ene bewaker mochten er wel foto’s gemaakt worden en bij de andere bewaker in een andere zaal weer niet. De foto’s zijn daarom een mix van eigen foto’s en officiële persfoto’s van het Van Gogh Museum. Zie de artikelen Van Gogh Museum en Foto’s Van Gogh Museum. Ook zijn er een paar foto’s aan het artikel Foto’s overig toegevoegd.

De zonnebloemen van Vincent van Gogh in het Van Gogh Museum op 4 december 2017
Het Museumplein op 4 december 2017

Op 11 april 2018 heb ik THIS IS HOLLAND aan het IJ is Amsterdam Noord bezocht. De informatie en de foto’s van THIS IS HOLLAND zijn terug te vinden in de artikelen THIS IS HOLLAND en Foto’s THIS IS HOLLAND.

THIS IS HOLLAND op 11 april 2018

Ook zijn er een paar foto’s van tulpen en de oversteek met de gratis pont tussen Amsterdam Centraal Station en Amsterdam Noord aan het artikel Foto’s overig toegevoegd.

Op de terugreis heb ik nog een bezoek gebracht aan het Begijnhof in het centrum van Amsterdam. Het artikel Foto’s Begijnhof is uitgebreid met een paar foto’s die deze middag gemaakt zijn.

Het Begijnhof op 11 april 2018

Mijn volgende bezoek aan Amsterdam was op 22 mei 2018. Ik heb met mijn museumkaart de tentoonstelling Hollandse Meesters in de Hermitage aan de Amstel bezocht. Ook van deze tentoonstelling mochten weer foto’s gemaakt mochten worden. In het artikel heb ik tentoonstellingsfoto’s van mezelf gebruikt, zie artikelen Hermitage en Foto’s Hermitage. Ook heb ik opnieuw een bezoek aan de regentessenkamer, de keuken en de kerkzaal gebracht. Een week voor mijn bezoek werd bekend dat een handelaar een nieuwe, onbekende Rembrandt had gekocht op een veiling. Deze was tijdelijk in de Hermitage te bewonderen. Natuurlijk heb ik deze kans aangegrepen om dit schilderij te bewonderen.

Het schilderij 'Flora' van Rembrandt van Rijn in de Hermitage op 22 mei 2018 Copyright © JTravel.nl

Omdat het regende, heb ik daarna nog een museum bezocht nl. het Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht. Deze is ook gratis te bezoeken met de museumkaart. Foto’s van en de informatie over dit museum zijn te vinden in de artikelen Tassenmuseum Hendrikje en Foto’s Tassenmuseum Hendrikje. Ook zijn er opnieuw een paar foto’s aan het artikel Foto’s overig toegevoegd.

In het Tassenmuseum Hendrikje op 22 mei 2018

Begin november 2018 heb ik een volgende bezoek aan Amsterdam gebracht. Opnieuw was de Hermitage aan de Amstel één van mijn doelen om naar Amsterdam af te reizen. Dit keer voor de tentoonstelling ‘Classic Beauties’. In het artikel heb ik mijn eigen foto’s gebruikt, zie artikelen Hermitage en Foto’s Hermitage.

De tentoonstelling 'Classic Beauties' in de Hermitage in Amsterdam Copyright © JTravel.nl

Vervolgens ben ik doorgelopen om aan de Herengracht het Museum Willet-Holthuysen te bezoeken. Dit is een oud herenhuis waar u verschillende vertrekken van het echtpaar Willet-Holthuysen kunt bezoeken. Foto’s van en de informatie over dit museum zijn te vinden in de artikelen Museum Willet-Holthuysen en Foto’s Museum Willet-Holthuysen.

Ook heb ik opnieuw een bezoek gebracht aan het Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht. Foto’s van en de informatie over dit museum zijn te vinden in de artikelen Tassenmuseum Hendrikje en Foto’s Tassenmuseum Hendrikje. Alle musea waren gratis te bezoeken met de museumkaart. Ook zijn er opnieuw een paar foto’s aan het artikel Foto’s overig toegevoegd.

De tuin van Museum Willet-Holthuysen in Amsterdam

In november 2018 heb ik nog een bezoek aan onze hoofdstad gebracht. Ik heb nu met mijn museumkaart het Diamant Museum aan de Paulus Potterstraat en het Moco Museum tussen het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum bezocht. Het laatste museum is niet met de museumkaart te bezoeken, maar is absoluut de moeite van het bezoeken waard. Foto’s van en de informatie over het Diamant Museum zijn te vinden in de artikelen Diamant Museum en Foto’s Diamant Museum.

Het Diamant Museum in Amsterdam

Voor het Moco Museum verwijs ik u door naar de artikelen Moco Museum en Foto’s Moco Museum.

'Refugees are welcome' van Icy & Sot in de tuin van het Moco Museum in Amsterdam

Ook zijn er opnieuw een paar foto’s aan het artikel Foto’s overig toegevoegd. Het IAmsterdam sign dat u op de foto’s op het Museumplein ziet is maandag 3 december door de gemeente verwijderd. Deze kunt u hier niet meer vinden maar niet getreurd, ook op Schiphol is er nog een sign te zien.

Een paar weken later maakte ik een mooie wandeling door Amsterdam Noord. Deze liep vanaf het IJ achter het Centraal Station tot aan de NDSM werf. Foto’s van en mijn route door Amsterdam Noord zijn te vinden in de artikelen Wandeling Amsterdam Noord en Foto’s Wandeling Amsterdam Noord.

De Ceuvel tijdens mijn wandeling door Amsterdam Noord
Streetart op de NDSM werf tijdens mijn wandeling door Amsterdam Noord

In maart 2019 had ik in Amsterdam-Zuid een afspraak. Na afloop van deze afspraak heb ik een bezoek gebracht aan de Botanische Tuin Zuidas, tussen het VUmc en de Vrije Universiteit. Een mooi, rustig plekje in het drukke Amsterdam. De toegang is gratis. Foto’s en informatie zijn te vinden in de artikelen Foto’s Botanische Tuin Zuidas en Botanische Tuin Zuidas.

Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam
Cactussen in de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam

In april en mei 2019 bezocht ik een paar keer het groene deel van de Amsterdamse Zuidas. Ik bezocht daar o.a. een paar parken. Foto’s zijn te vinden in de artikelen Foto’s Gijsbrecht van Aemstelpark, Foto’s Amsterdamse Bos, Foto’s Amstelpark en Foto’s Beatrixpark. Informatie over deze vier parken leest u in de artikelen Gijsbrecht van Aemstelpark, Amsterdamse Bos, Amstelpark en Beatrixpark.

Rhododendron in de Rhododendronvallei het Amstelpark in Amsterdam
Monument in het Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam
Het Beatrixpark in Amsterdam
Bloesem in het Amsterdamse Bos in Amsterdam

Begin het voorjaar van 2019 heb ik opnieuw een bezoek aan Amsterdam gebracht. In de Hermitage bezocht ik de tentoonstelling ‘De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage’. In het artikel heb ik mijn eigen foto’s gebruikt, zie artikelen Hermitage en Foto’s Hermitage.

Vervolgens ben ik doorgelopen om aan de Keizersgracht het Museum van Loon te bezoeken. Dit is een oud herenhuis waar u verschillende vertrekken kunt bezoeken. Foto’s van en de informatie over dit museum zijn te vinden in de artikelen Museum Van Loon en Foto’s Museum Van Loon.

Museum Van Loon in Amsterdam

Aan de Herengracht bezocht ik daarna nog het Klederdrachtmuseum. Foto’s van en de informatie over dit museum zijn te vinden in de artikelen Klederdrachtmuseum en Foto’s Klederdrachtmuseum. Alle musea waren weer gratis te bezoeken met de museumkaart.

Klederdracht uit Staphorst in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam

Ook zijn er opnieuw een paar foto’s aan het artikel Foto’s overig toegevoegd.

Eind oktober 2019 heb ik een volgende bezoek aan Amsterdam gebracht. Opnieuw was de Hermitage aan de Amstel één van mijn doelen om naar Amsterdam af te reizen. Dit keer voor de tentoonstelling ‘Juwelen’. Wat een fantastische tentoonstelling. In het artikel heb ik mijn eigen foto’s gebruikt, zie artikelen Hermitage en Foto’s Hermitage.

De tentoonstelling 'Juwelen' in de Hermitage in AmsterdamCopyright © JTravel.nl

Vervolgens ben ik doorgelopen in het Joods Cultureel Kwartier twee musea te bezoeken: het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge. Foto’s van en de informatie over het Joods Historisch Museum zijn te vinden in de artikelen Joods Historisch Museum en Foto’s Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam

Foto’s van en de informatie over de Portugese Synagoge zijn te vinden in de artikelen Portugese Synagoge en Foto’s Portugese Synagoge. Alle musea weer waren gratis te bezoeken met de museumkaart.

De Portugese Synagoge in Amsterdam

In februari 2020 heb ik opnieuw bezoek aan Amsterdam gebracht. Ik maakte een indrukwekkende wandeling vanaf het Rembrandtplein via het Joods Cultureel Kwartier, het Wertheimpark met het Spiegelmonument, het Verzetsmuseum, de Hollandsche Schouwburg, het Oosterpark, het Transvaalplein met als eindbestemming Station Muiderpoort. Dit is het zgn. Westerborkpad. Mijn route leest u hier.

Het Spiegelmonument in het Wertheimpark in Amsterdam
Het Transvaalplein in Amsterdam

Tijdens deze wandeling bezocht ik twee musea: het Verzetsmuseum en de Hollandsche Schouwburg. Foto’s van en de informatie over het Verzetsmuseum zijn te vinden in de artikelen Verzetsmuseum en Foto’s Verzetsmuseum.

Het Verzetsmuseum in Amsterdam

Foto’s van en de informatie over de Hollandsche Schouwburg zijn te vinden in de artikelen Hollandsche Schouwburg en Foto’s Hollandsche Schouwburg. Alle musea zijn weer gratis te bezoeken met de museumkaart.

De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam / Copyright © JTravel.nl

En dan breekt de pandemie uit. In de coronaperiode heb ik geen bezoek gebracht aan Amsterdam.

In december 2021 heb ik een volgende bezoek aan Amsterdam gebracht. Opnieuw was de Hermitage aan de Amstel één van mijn doelen om naar Amsterdam af te reizen. Dit keer voor de tentoonstelling ‘Romanovs in de ban van de ridders, Een romantisch verhaal van tsaren en ridders’. Wat een fantastische tentoonstelling. De foto’s zijn inmiddels uit het artikel verwijderd. Meer over de Hermitage leest u in de artikelen Hermitage in Amsterdam en Foto’s van de  Hermitage in Amsterdam.

De tentoonstelling 'Romanovs in de ban van de ridders, Een romantisch verhaal van tsaren en ridders' in de Hermitage in Amsterdam

Ook bezocht ik opnieuw de Portugese Synagoge. Foto’s van en de informatie over de Portugese Synagoge zijn te vinden in de artikelen Portugese Synagoge en Foto’s Portugese Synagoge

In de wintersynagoge van de Portugese Synagoge in Amsterdam / Copyright © JTravel.nl

Vlakbij is sinds september 2021 het indrukwekkende Nationaal Holocaust Namenmonument geopend. Foto’s van en de informatie over het Nationaal Holocaust Monument zijn te vinden in de artikelen Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam en Foto’s van het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam

Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam<br/>Copyright © JTravel.nl
In januari 2024 breng ik een volgende bezoek aan Amsterdam. Het H’art Museum (de vroegere Hermitage) aan de Amstel was één van mijn doelen om naar Amsterdam af te reizen. Dit keer voor de tentoonstelling ‘Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder’. De tentoonstelling viel mij tegen. Meer over het H’art Museum leest u in de artikelen H’ART Museum in Amsterdam en ziet u in het artikel Foto’s van het H’ART Museum in Amsterdam.
De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'ART Museum in Amsterdam

Dit deel zal in de toekomst verder uitgebreid worden.

Ik wil u mee laten genieten van de foto’s die ik heb gemaakt en verder geef ik algemene informatie en informatie over de bezienswaardigheden in Amsterdam.

Veel plezier met het lezen van de informatie, de bezienswaardigheden van Amsterdam, de wandelingen die ik in Amsterdam maakte en het bekijken van de foto’s. De foto’s kunt u zien vanaf het artikel foto’s Amsterdam.

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In Amsterdam is genoeg te beleven. Ik bezocht er verschillende musea en andere bezienswaardigheden. Mijn belevenissen tijdens mijn vele bezoeken aan onze Nederlandse hoofdstad lees je hier. Lees je mee? #amsterdam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven