Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

H’ART Museum in Amsterdam

De vroegere Hermitage aan de Amstel heet vanaf 1 september 2023 het H’ART Museum. Het museum werkt nauw samen met British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum.

De naams- en koerswijziging van de vroegere Hermitage was nodig vanwege de oorlog van Rusland met Oekraïne (vanaf februari 2022). Het museum was een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg. Na de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 heeft de Hermitage in Amsterdam een andere bestemming gekregen en zijn er geen tentoonstellingen met Russische kunst meer te zien. Onder het dak van de Hermitage huist vanaf 9 maart 2022 ook het Amsterdam Museum.

De apostrof in de naam laat zien dat het museum vanuit het hart de nadruk op de kunst wil leggen.

Inhoudsopgave

Ligging

Het H’ART Museum ligt aan de Amstel in Amsterdam.

Het gebouw van het H’ART Museum

Het gebouw waar het H’art Museum is gevestigd, was 324 jaar lang een tehuis voor ouderen. Aan het eind van de 20e eeuw voldeed zorginstelling Amstelhof niet meer aan de eisen van deze tijd. Er werd gezocht naar een nieuwe bestemming. Nu is hier sinds juni 2009 het museum gevestigd.

Op 18 oktober 1680 overleed de rijke koopman Barent Helleman. De Diaconie was tot zijn enige erfgenaam benoemd. Hij liet 90.000 gulden na. Met dat geld besloot de Diaconie om een huis voor ‘oude besjes’ op te richten. De hulpbehoevende vrouwen werden tot die tijd door particulieren opgevangen. Dit was duur en inefficiënt. De stad schonk een stuk grond en de bouw kon beginnen. Zestien maanden later was de Amstelhof klaar. Het tehuis bood onderdak aan 400 vrouwen. Eisen die gesteld werden aan de dames: ze moesten ouder zijn dan 50 jaar, minstens 10 jaar lid van de kerk zijn en 15 jaar inwoonster van de stad zijn.

Het H'ART Museum in Amsterdam

Het gebouw heeft een classicistische voorgevel aan de Amstel. Deze heeft een lengte van 102 meter. Dit was in 1682 de langste gevel in de stad. Het pand is eenvoudig van ontwerp en symmetrisch van opbouw. De centraal gelegen monumentale ingang is een schijndeur. Direct achter de deur ligt echter de kerkzaal, die niet kon dienen als entreeruimte. Boven deze deur ziet u het originele opschrift: Diaconie Oude Vrouwen Huys anno 1681. Pas in 1953 kreeg het tehuis de naam Amstelhof.

Het tehuis heeft een symmetrische plattegrond met een grote binnenplaats. Rondom de twee binnenhoven liggen de zijvleugels met kamers voor de dames. Dit zijn de chambrettes, vierpersoonskamers voor vrouwen. De eetzaal ligt aan de voorzijde. Deze ruimte werd ook gebruikt voor kerkdiensten. Op de hoeken aan de Amstelzijde bevinden zich de regenten- en de regentessenkamer. Hier zetelde het bestuur van het tehuis. Onder de grote schijndeur aan de Amstelzijde ligt de Ossenpoort. Dit was de ingang voor de leveranciers. Nu betreedt u als bezoeker door deze deur het H’art Museum.

De voornaamste ruimte in het tehuis was de kerkzaal. In deze zaal vonden de kerkdiensten plaats en werd gegeten.
Aan het begin van de 18e eeuw werd er een aparte zaal gebouwd. Dit was een zaal voor zieke vrouwen. En vanaf 1817 verbleven er ook hulpbehoevende mannen in het tehuis. Er werd een nieuwe mannenvleugel gebouwd. De naam van de instelling werd gewijzigd in Diaconie Oude Vrouwen en Mannen Huys.

Er is veel verbouwd in en om de Amstelhof. Er moesten zalen bij gebouwd worden toen het huis ook opengesteld werd voor mannen. Later was er ook ruimte voor echtparen. Zieken en zwakken kregen eigen ruimtes. De centrale verwarming werd in 1860 aangelegd. Steeds weer werd er gesloopt en vernieuwd. Tussen 1970 en 1979 vond een grootscheepse verbouwing plaats. Amstelhof werd tot een modern verpleeghuis verbouwd. De binnenhoven werden van onder tot boven volgebouwd maar de binnenplaats bleef onbebouwd.

De achtervleugel, inclusief alle aanbouwen, werd gesloopt. Hier werd de nieuwe hoofdtoegang gebouwd. Er kwam een nieuwe ingang van het moderne tehuis op de plek waar de ziekenzalen en de ‘zwakkenkelder’ zich bevonden. De Amstelhof kon niet meer kon worden verbouwd en aangepast. Verpleegden en medewerkers verhuisden naar nieuwbouwlocaties of naar andere zorgcentra van de koepelorganisatie Cordaan.

In 2004 werd het gebouw van de Amstelhof de plek waar het avontuur met de Russische Hermitage begon. Na een korte maar ingrijpende verbouwing veranderde het pand in een museum. Het publiek kon hier kennismaken met kunst uit de verzamelingen van de Hermitage.

Tussen juni 2007 en juni 2009, vond een metamorfose plaats aan de Amstel: verpleeghuis Amstelhof veranderde in een hedendaags museum, in de Hermitage Amsterdam. De buitenzijde van het monument moest blijven zoals het was. Het gebouw werd schoongemaakt, geschilderd en opgeknapt. De gevels hebben een iets lichtere tint dan vroeger. Nu ziet het gebouw er weer uit zoals bij de opening in 1683: een krachtig gebouw met sobere uitstraling.

Binnen is alles anders. Muren en plafonds zijn weggebroken, waardoor twee ruime tentoonstellingsvleugels zijn ontstaan. De zalen worden omringd door kabinetten. Deze zijn gebaseerd op de kamerindeling van het voormalige verpleeghuis. Uitgangspunt is dat één tentoonstellingsvleugel in gebruik is, terwijl in de andere vleugel de nieuwe tentoonstelling wordt voorbereid.

In het museum is een museumwinkel en een restaurant gevestigd. En op de zolder van het gebouw kunnen schoolklassen en jonge talenten aan het werk.

De regentessenkamer in de Hermitage te Amsterdam

U komt binnen via de Ossenpoort, de vroegere ingang voor leveranciers aan de Amstelzijde. De oude entree is hiervoor uitgediept. Vervolgens steekt u de binnenplaats over en u betreedt aan de overkant de entreefoyer van het museum. Dit is de centrale ontmoetingsruimte. In dit deel van het gebouw zijn ook het restaurant en een groot auditorium gevestigd. De kerkzaal is in oude luister hersteld. Deze ruimte wordt, net als vroeger, gebruikt bij ontvangsten. Op de hoeken aan beide kanten ziet u de regenten- en de regentessenkamer. De regentessenkamer ziet er uit als dat u zich waant in 1930. U kunt hier ervaren hoe het er uitzag in de tijd dat de regentessen de scepter zwaaiden over het tehuis. De regentenkamer op de andere hoek is een hedendaagse Vriendenlounge. In de Amstelvleugel zijn twee permanente expositiezalen ingericht. Eén van deze zalen heeft de relaties tussen Nederland en Rusland als onderwerp en de andere zaal gaat het over de geschiedenis van de zorg in Amsterdam en in het bijzonder de ouderenzorg in Amstelhof.

Het interieur van het museum is sober, strak en hedendaags. Met hier en daar ‘gouden eieren’: bijzondere elementen die de sfeer bepalen. Het ontwerp bestaat uit een soort museale inbouwpakketjes, die in het gebouw geplaatst werden. In de verdikte wanden, strak, licht, soms met kijkgaten, zitten de constructies en installaties die nodig zijn in het museum. Maar in de wanden ziet u op sommige plekken ook zitelementen, vitrines en de bewegwijzering. Door de consequente doorvoering van deze structuur is een heel duidelijk beeld ontstaan, eenvoudig en sober.

De binnentuin heeft in het verleden diverse functies gehad. Zo was dit langdurig een bleekveld voor de was. Een museumtuin heeft uiteraard een heel andere functie. De ontwerper heeft zich laten inspireren door de ruimte zelf. Veel van wat er was is er eruit gehaald, maar de grote kastanjebomen van meer dan 200 jaar oud, zijn blijven staan. Ze vormen nu het pronkstuk van de tuin. In de lente komen er bloembollen. Daarnaast ziet u hier veel gras. Om het gazon ligt een natuurstenen rand die u als bank kunt gebruiken. Dwars door het veld loopt het pad, van de Ossenpoort naar de entreefoyer.

Vanaf 1 september 2023 heet het museum het H’ART Museum. Het museum werkt nauw samenwerken met British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Het H’ART Museum gaat samen met deze internationale partners tentoonstellingen naar Amsterdam brengen. Daarvoor wordt voortaan geput uit de rijke en zeer uiteenlopende collecties van deze musea, de founding partners. Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa. Het British Museum kent als een van de oudste musea ter wereld een collectie die continenten en oceanen omspant. Smithsonian American Art Museum (SAAM) heeft naam en faam als een van de bekendste musea van het Smithsonian Institution. SAAM is het belangrijkste museum voor Amerikaanse kunst en kunstnijverheid. 

Tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder

Met de blik van nu vertelt de tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder over een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis, het levensverhaal van Julius Caesar.
 
Zijn dood is misschien wel de bekendste politieke moord ooit. Ruim 2000 jaar later is zijn nalatenschap nog steeds actueel.
 
De alleenheerser naar wie de maand juli is vernoemd, aan wie we de titel keizer ontlenen, die een hartstochtelijke relatie met Cleopatra zou hebben gehad en die delen van het huidige Europa.
 
Tijdens uw bezoek aan deze tentoonstelling leert u de dictator kennen als een veelzijdig en complex figuur met vele gezichten. Hoe kijkt u in 2024 naar hem? Is hij een roemruchte strateeg of een tiran?

Pronkstuk in deze tentoonstelling is een antieke buste uit. Een kop van een statige man en waarschijnlijk Caesar (60-44 voor gangbare jaartelling). Het is een bruikleen van het Museo Nazionale Romano in Rome. De marmeren kop komt dicht in de buurt van hoe de bronnen zeggen dat Caesar eruitzag. Vooral de zelfverzekerde blik en zijn haarstijl zijn treffend. Ze komen overeen met andere portretten die zijn bestempeld als afbeeldingen van de dictator. Een kapsel met korte krullen, gekamd over een wijkende haarlijn rondom het brede voorhoofd maakt het beeld compleet. De buste wordt in de tentoonstelling naast vier andere koppen van Caesar getoond. De vijf meest gangbare interpretaties van Caesar zijn nu voor het eerst samen te zien.

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'ART Museum in Amsterdam

Het H’ART Museum brengt een retrospectief over Julius Caesar (101 of 100 – 44 voor Christus).

U ziet het leven deze historische legende zich in negen scènes ontvouwen.

Het begint allemaal met de mythe die het beeld heeft gevormd dat de wereld vandaag de dag van hem hebben. Zijn carrière, van briljant politicus tot consul van Rome.

Daarna verkent u een andere en meer duistere wereld met daarin verhalen over Caesars oorlog in Gallië, zijn carrière als legergeneraal en wat nu  bekend staat als de ‘oorlogsmisdaden’ die hij vermoedelijk heeft begaan. U ziet of de troepen van Caesar mogelijk op Nederlandse bodem hebben gevochten. Dat is relevant voor deze Amsterdamse tentoonstellingssetting.

Hoe luxueus was Rome in de tijd van Caesar? In een volgende ruimte waant u zich in een scène omringd met bezienswaardigheden van duizenden jaren geleden.

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'ART Museum in Amsterdam
De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'ART Museum in Amsterdam

Daarna ligt de focus op Cleopatra en Egypte. Was dit een strategische en politieke relatie of was het echte liefde? Hoe dan ook, de twee werden het ultieme machtspaar en zagen hun liefde bekroond met zoon Caesarion (kleine Caesar).

De moord op Caesar wordt in het volgende tentoonstellingshoofdstuk als een complot ontrafeld. Van de voortekenen van onheil tot zijn beruchte ondergang en moord. Daarna volgt het verhaal over Caesar’s opvolger: Augustus.

Als laatste ziet u de nalatenschap waarin het karakter van Caesar en een samenvatting van al zijn daden publiek tot een eigen uitspraak kan inspireren.

Hoe wordt deze wereld vandaag de dag nog geïnspireerd door zijn heerschappij? De insteek van het H’ART Museum is dat ze u dat aan het einde van deze tentoonstelling zelf kunt beslissen. Wie is Julius Caesar precies voor u?

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'ART Museum in Amsterdam
De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'ART Museum in Amsterdam
De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'ART Museum in Amsterdam

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder is te zien vanaf zaterdag 16 september tot en met maandag 20 mei 2024

Toekomstige tentoonstellingen

De eerste grote tentoonstelling van het H’ART Museum is de Kandinsky tentoonstelling met Centre Pompidou medio 2024.

Van het British Museum komt in 2026 de tentoonstelling Feminine power.

In 2025 wordt het 750-jarig bestaan van Amsterdam gevierd met een grote tentoonstelling in H’ART Museum in samenwerking met The Leiden Collection. Eén van de belangrijkste particuliere collecties ter wereld van 17e eeuwse Nederlandse kunst, met een groot aantal Rembrandts, komt naar Amsterdam. Niet eerder waren alle 17 Rembrandts uit deze collectie in één tentoonstelling te bewonderen. 

Praktische informatie

Overige informatie

 • U kunt uw ticket(s) vooraf kopen. U hoeft deze ticket(s) niet te printen, e-tickets kunnen ook gescand worden vanaf uw smartphone of tablet. Tickets zijn ook verkrijgbaar bij de kassa.
 • Naast het H’ART Museum zijn er nog twee musea in het gebouw gevestigd: Amsterdam Museum en Museum van de Geest.
 • Museumkaarthouders en houders van andere kaarten voor gratis toegang moeten in bezit te zijn van een geldige kaart naast uw e-ticket en deze kaart aan de kassa te tonen.
 • Er is een gratis audiotour voor de tentoonstelling beschikbaar.
 • Het is toegestaan om in het museum zonder flits te fotograferen.
 • In het H’ART Museum in Amsterdam is een museumshop aanwezig met een vaste collectie. Een deel van de collectie wordt aangepast aan de op dat moment gaande tentoonstelling. De Museumshop vindt u voorbij de garderobe. Er kan alleen met pin betaald worden. De H’ART Museum Shop is dagelijks geopend van 10.30 tot 17.00 uur.
 • In het museum is gratis WIFI aanwezig.
 • Op de eerste verdieping, boven de foyer, bevindt zicht het café-restaurant. Deze is ook toegankelijk zonder toegangskaartje voor het museum.
 • De garderobe en toiletten in het H’ART Museum zijn gratis.
 • Bij elke tentoonstelling verschijnt een schitterende fullcolour catalogus. Deze is te koop in de museumshop.
 • Er zijn veel andere activiteiten in het H’ART Museum. Een programma is te vinden de website van het museum.

Bereikbaarheid

 • Auto:
  parkeren kan in parkeergarages bij de Nationale Opera & Ballet, het Waterlooplein, The Bank en Markenhoven (Tip: parkeren in duur in het centrum van Amsterdam, kom met het OV of parkeer uw auto buiten de stad op de P+R en kom met het OV naar de binnenstad).
 • Tram:
  lijn 14, uitstappen halte Waterlooplein.
 • Metro:
  lijn 51, 53 of 54, uitstappen halte Waterlooplein, uitgang Hortusplantsoen.
 • Boot:
  voor de hoofdingang van het H’ART Museum is een steiger met een halte van de museumboot en de hop-on hop-off Canal Bus.

Openingstijden

Entree

Dagelijks: 10.00-17.00 uur.

25 december (1e Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag): 12.00-17.00 uur. 

Volwassenen: € 22,50 per persoon.
Kinderen t/m 17 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

U kunt ook een all-in ticket kopen voor de drie tentoonstellingen: de lopende tentoonstelling, Amsterdam Museum en Museum van de Geest:

Volwassenen: € 32,50 per persoon.
Jongeren van 12 t/m 17 jaar: € 15,– per persoon.
Kinderen t/m 11 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2024).

Adres

H’ART Museum
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam
Telefoon: 020 – 530 87 55
E-mail: mail@hermitage.nl
Website:
Logo van het H’ART Museum in Amsterdam

Sociale media

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Een leuk museum in Amsterdam is het H'ART Museum. Wat je er kunt zien, zie je in dit artikel. Lees je mee? #hartmuseum #amsterdam #museum #museumkaart #tentoonstelling #kunst #jtravel #jtravelblog Een leuk museum in Amsterdam is het H'ART Museum. Wat je er kunt zien, zie je in dit artikel. Lees je mee? #hartmuseum #amsterdam #museum #museumkaart #tentoonstelling #kunst #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven