JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Nederlands Vestingmuseum is een ondergronds- en openluchtmuseum in vestingstad Naarden. U leest alles over dit museum in dit artikel.


Het Nederlands Vestingmuseum is een ondergronds- en openluchtmuseum in Naarden. Hier ervaart u hoe de soldaten van het garnizoen eeuwenlang Nederland en in het bijzonder Amsterdam hebben bewaakt tegen de vijanden uit het Oosten. In het museum ontdekt u de duistere kazematten waar het vocht langs de stenen druipt, waar wind door de luistergaten loeit en kanonnen de gracht bestrijken. Er is een kazemat waar de soldaten sliepen, waar hun bedden met strozakken stonden en de kachel met turf werd aangestoken.
U krijgt in het Nederlands Vestingmuseum een beeld van hoe de vestingstad als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie functioneerde. De Nieuwe Hollandse Waterlinie maakte dat het westen van Nederland tussen 1815 en 1940 onbereikbaar voor de vijand. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lees ook: De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

 

Ligging
Het Nederlands Vestingmuseum ligt in Vestingstad Naarden.

Geschiedenis
Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden werd in 1955 opgericht door Ebbo van Wijngaarden. Toen heette het museum nog 'Vestingmuseum Naarden'.
De expositie bleef tot de jaren 70 van de vorige eeuw beperkt tot de kazematten A en Z en het tussenliggende deel.
Vanaf de jaren 70 werden andere gebouwen en kazematten op het bastion bij het museum gevoegd. Er werd een tentoonstelling gemaakt over de geschiedenis van vestingbouw in kazemat A, de geschiedenis van Naarden in kazemat Z, het leven in het garnizoen in kazemat IJ en de geschiedenis van de Waterlinies in kazemat W.
Vanaf 2004 werden de exposities in het museum vernieuwd.

Plattegrond van het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Bezienswaardig
In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden kunt u vier kazematten of kelders bezoeken: kazemat A, kazemat Z, kazemat Y en kazemat W. In kazemat X zijn de museumwinkel en het restaurant gevestigd.
Een kazemat is een stenen gebouw, dat bedekt is met aarde. Bommen en kanonnen kunnen het niet vernietigen.

           In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden     In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

• Kazemat A – Vestingbouw
In kazemat A wordt aan de hand van maquettes de geschiedenis van de vestingbouw uitgelegd. U krijgt uitleg over hoe Middeleeuwse kastelen met bakstenen muren en ronde torens veranderden in aarden forten en vestingen met rechte hoeken. Deze kazemat is in 1675 gebouwd. Hier waren 2 geschutsopstellingen. Deze kanonnen werden schuin geschoten langs de muur en de ravelijn (een ravelijn is een versterkt eiland in de vestinggracht die de achterliggende hoofdwal moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen). Dit was een dodelijk kruisvuur.

• Kazemat Z – Geschiedenis van Naarden
In 1572 hebben de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog de vestingstad Naarden veroverd. De bevolking werd uitgemoord. 100 jaar later hebben de Franse troepen van Koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning, hier gelopen en een paar jaar later liepen de soldaten van Napoleon Bonaparte hier. Hij was hier zelf ook in 1811. Via diorama's kunt u de verschillende tijdvakken beleven. Hier zijn vijf geschutsopstellingen te zien. De uitschotgaten zitten in de belangrijkste muur van de vesting. Achter de laatste geschutsopstelling is de luistergang.

• Kazemat Y – Garnizoensleven
Deze kazemat ligt in het midden van de vesting. In deze kazemat ziet u hoe de soldaten leefden, werkten en verzorgd werden. De vesting werd tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verdedigingswerk. Hier woonden, werken en leefden tot de oorlog de soldaten. Deze kazemat heeft twee verdiepingen. Deze kazemat werd in 1875 gebouwd. De hoofdgang werd in oorlogstijd gebruikt als slaapvertrek voor 48 soldaten. Aan het eind van de gang zijn drie opstellingen voor zware kanonnen. Met deze kanonnen kan de snelweg tussen Amersfoort en Amsterdam bereikt worden. Er zijn hier ook twee slaapvertrekken voor de officieren en andere hoge heren. U ziet hier de kamer van de bewakers, het kantoor van de commandant en een klein ziekenhuis. Door een smalle gang bereikt u de munitiekamer.

• Kazemat W – Waterlinie
In kazemat W ziet u hoe de waterlinie heeft gewerkt. De Waterlinie die gemaakt werd om Nederland te beschermen tegen invallen van vijanden. Dijken werden doorgestoken en sluizen werden opengezet om een groot stuk land tussen Muiden en Dordrecht tot kniehoogte onder water te zetten. Hierdoor konden de vijandelijke soldaten niet zien waar ze liepen en hun boten liepen vast. Dat het systeem verouderd was, werd in 1940 duidelijk toen de Duitsers met vliegtuigen over de linie vlogen. Deze kazemat is een kopie van kazemat Z en ligt aan de linkerkant van de vesting. Het kanon dat u hier ziet werd in 1810 gegoten.

           In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden    In een kazemat in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Overige informatie
• Er is een museumwinkel aanwezig. De museumwinkel bevindt zich in kazemat X.
• Voor een kop koffie/thee of iets anders kunt u terecht in de 'Cantine'. Deze bevindt zich in kazemat X. De 'Cantine' is met militair meubilair ingericht.
• Honden zijn welkom in het museum maar moeten aangelijnd zijn in verband met de museumgeiten. U wordt verzocht de uitwerpselen op te ruimen. De daarvoor bestemde zakjes zijn verkrijgbaar bij de kassa.
• Elke eerste en derde zondag van de maand bulderen de kanonnen.
• Elke zondag is er een gratis rondleiding met een afsluitend schot.
• Dit is een leuk museum voor kinderen.
• Er worden regelmatig exposities in het Nederlands Vestingmuseum gehouden. Deze zijn gerelateerd aan de vestingbouw en de geschiedenis van Naarden. Zo is er t/m 29 september 2019 een Fototentoonstelling over de weeskinderen van de VOC van Geert Snoeijer in het museum te zien. Een tentoonstelling over kinderen die door soldaten en zeelui van de VOC bij inheemse vrouwen in Afrika, Australië en Azië zijn verwekt. Zij werden verlaten als de zeelui weer vertrokken. Ze worden, ondanks dat ze trots zijn op hun identiteit, in eigen land gediscrimineerd.
• Er lopen geiten in de vesting.
• Er is een gratis audiotour beschikbaar. U kunt de app van IZITravel downloaden en met deze audiotour door het museum lopen.

           Een geit in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden    Uitzicht op de Grote Kerk van Naarden vanuit het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Bereikbaarheid
• Auto
Met de auto neemt u de A1, afslag Naarden-Vesting. Uw auto kunt u parkeren op Bastion Nieuw Molen, op 100 meter van het Nederlands Vestingmuseum.
• Openbaar vervoer
Station Naarden-Bussum is het station waar u moet uitstappen als u met de trein reist.
Vanaf het station neemt u buslijn 110 naar Naarden Vesting. De halte waar u moet uitstappen voor het Nederlands Vestingmuseum is Westwalstraat.
Vanaf het station kunt u ook de fiets nemen of wandelen naar het museum. Dit kost u 5-20 minuten.

Openingstijden
Het Nederlands Vestingmuseum is van dinsdag t/m zondag van 10.30-17.00 uur geopend.
Op maandag is het museum gesloten. Met uitzondering van de maanden juli en augustus, dan is het museum ook op maandag geopend.

Het Nederlands Vestingmuseum is gesloten op 25 en 26 december, 1 januari en Koningsdag (27 april).

Entree
Volwassenen: € 9,50 per persoon.
Kinderen van 4-12 jaar: € 5,25 per kind.
Kinderen 0-4 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2019).

Adres
Nederlands Vestingmuseum
Westwalstraat 6
1411 BP Naarden
Telefoon: 035 - 694 54 59
E-mail:
Website:
      Logo van het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Social media
Facebook
Instagram


Voor meer foto's van het Nederlands Vestingmuseum, zie: Foto's Nederlands Vestingmuseum.
 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik o.a. het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Lees je mee over het museum? #nederlandsvestingmuseum #naarden #museum #museumkaart #instameet Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik o.a. het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Lees je mee over het museum? #nederlandsvestingmuseum #naarden #museum #museumkaart #instameet

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment