JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Fort Vuren is een torenfort aan de rivier de Waal. Het fort heeft een langgerekte vorm met twee verschillend gebouwde bastions. Meer over Fort Vuren leest u in dit artikel.


Fort Vuren ligt tussen de dorpen Dalem en Vuren aan de rivier de Waal. Fort Vuren is 7 hectare groot. Het fort heeft een langgerekte vorm met twee verschillend gebouwde bastions. De bomvrije toren en de remise (stalling voor geschut) bevinden zich op het zuidelijke bastion en de bomvrije kazerne bevindt zich op het noordelijke bastion.

Ligging
Fort Vuren ligt in de plaats Vuren aan de rivier de Waal in de provincie Gelderland. Recht tegenover Fort Vuren, aan de overkant van de rivier de Waal, ligt Slot Loevestein.

Geschiedenis
Fort Vuren is als een eenvoudige aarden fort gebouwd. Deze bouw was in 1844 klaar. Het fort werd gebouwd om Gorinchem te beschermen. Samen met Slot Loevestein was Fort Vuren een verdedigingslinie die moest voorkomen dat de vijand naar het westen trok.

Tussen 1847-1849 werd het fort verder uitgebouwd tot een torenfort met drie etages. De toren was bomvrij. Om het fort werd een gracht gegraven. Via de ophaalbrug was de toren bereikbaar. In 1878 werd de contrescarp gebouwd. Tussen 1873 en 1879 werd de bovenste verdieping van Fort Vuren verwijderd. Deze was te kwetsbaar voor vijandelijke aanvallen. In het noordelijke deel van het fort werd een bomvrije kazerne met remises gebouwd.

In 1940 was hier een Duitse luchtaanval. Het fort kwam in Duitse handen en bleef dat tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werden hier 'foute' Nederlanders uit de regio gevangen gehouden.

Tussen 2012 en 2014 is het fort gerestaureerd. Fort Vuren is opgegraven, gerestaureerd, voorzien van een waterdichte laag en weer afgedekt met grond. Er is een nieuwe wandelroute rond Fort Vuren aangelegd en de Fortwachterij is herbouwd. Deze restauratie duurde 6 jaar. De wandelpaden gaan over de wal langs de groepsschuilplaatsen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De sluis waar de wandelroute uitkomt wordt gerestaureerd. Hier heeft vroeger een stoomgemaal gestaan die inmiddels is verdwenen maar de sluis van het gemaal is er nog wel.

Fort Vuren is eigendom van Staatsbosbeheer.

Fort Vuren is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie probeert om in 2020 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te komen.

De buitenkant van Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad

Lees ook: De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

 

Bezienswaardig
Fort Vuren is een torenfort. Torenforten stonden in de uiterwaarden. Torenforten zijn meestal te vinden aan de rivieren, zoals Fort Asperen aan de Linge en Fort Everdingen aan de Lek. Door de zwaardere munitie en de loop op de kanonnen werden de forten kwetsbaar. Er moest een veilige wal rondom de forten gebouwd worden. De forten werden rond 1878 voorzien van een zgn. contrescarp. Dit is een gebouw met een aardenwallen dekking. De toren verdween uit het zicht en werd minder zichtbaar. In het torenfort, de contrescarpgalerij en kazerne was plek voor maximaal 420 man en 30 stukken geschut.

          In de toren van Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad      In de toren van Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad    

          In de toren van Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad      In de toren van Fort Vuren tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad

In Fort Vuren is het museum Eerbetoon Geallieerde Vliegers Lingewaal. Deze tentoonstelling is iedere dag geopend van 10.00-17.00 uur. Ik heb (helaas) deze tentoonstelling niet gezien. Het museum was al gesloten op het moment dat wij bij Fort Vuren waren. Dat is ook de reden dat ik niet verder in ga op deze tentoonstelling in Fort Vuren.

Overige informatie
Fort Wachterij is het restaurant bij Fort Vuren. Hier kunt u terecht voor uw lunch of diner. Buiten is een groot terras waar u kunt genieten van een kop koffie/thee.
• Ook de Herberg 'De drie mutsen' kan afgehuurd worden voor uw diner of lunch.
• U kunt overnachten in Fort Vuren. Kijk voor meer informatie op de website
• Het LAW-Waterliniepad loopt langs Fort Vuren. Een andere wandelroute die langs Fort Vuren loopt is de NS wandeling vanuit Gorinchem naar Leerdam.
• Er worden op aanvraag rondleidingen van 1,5 uur gegeven. Tijdens deze rondleiding krijgt u alles te horen over de historie, de restauratie en de Nieuw Hollandse Waterlinie.
• Bij Fort Vuren zijn maar een paar parkeerplekken. Op 5 minuten loopafstand zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar.

Openingstijden
Het fort is dagelijks van 10.00 – 18.00 uur geopend.

Entree
Het fort is gratis toegankelijk.

Adres
Fort Vuren
Waaldijk 29
4214 LB Vuren
Telefoon: 0183 - 74 56 55
E-mail:
Website:
     Logo Fort Vuren


Voor meer foto's van Fort Vuren, zie: Foto's Vuren.  
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens de instameet Waterliniepad part 3 bezocht ik o.a. Fort Vuren. Lees je mee over het Fort? #fortvuren #fort #instameet Tijdens de instameet Waterliniepad part 3 bezocht ik o.a. Fort Vuren. Lees je mee over het Fort? #fortvuren #fort #instameet

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment