JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Vanaf de gratis toegankelijke burcht in Leiden heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Meer over de burcht in Leiden leest u op mijn website.


De burcht van Leiden is een burcht in het centrum van Leiden, daar waar de Oude en Nieuwe Rijn samenkomen. De burcht ligt op een kunstmatige heuvel. De toegangspoort is van zandsteen gemaakt.

Ligging
De burcht van Leiden ligt in het centrum van Leiden, niet ver van het Stadhuis van Leiden.

Geschiedenis
De burcht werd in de 11e eeuw gebouwd. Het is één van de oudste burchten van Nederland. De burcht is gebouwd om de inwoners van Leiden in oorlogstijden te beschermen.
De burcht staat op een motte (kunstmatige heuvel) die in de 10e eeuw werd gevormd en telkens weer is opgehoogd tot 9 meter. Het was een met palen omheinde plek voor mensen en hun vee tegen eventuele belagers. Dirk VI verving de houten omheining voor een tufstenen ringmuur.
In de afgelopen eeuwen is hier in en rond de burcht veel gebeurd. Gravin Ada van Holland heeft hier rond 1203 bescherming moeten zoeken tegen haar oom Willem I van Holland. Haar vader, Graaf Dirk VII stierf en zodoende werd Ada gravin. Omdat haar oom haar niet als gravin erkende volgende een strijd tussen het leger van Ada en het leger van oom Willem I. Ada gaf zich over omdat ze geen voedsel meer had voor haarzelf en haar leger. De burcht liep grote schade op tijdens deze gevechten. De ringmuur werd in 1275 in opdracht van Floris V herbouwd.
De burcht had niet langer een militaire functie. In 1651 werd de nieuwe toegangspoort gebouwd. De poort in de zuidelijke muur werd versierd met natuurstenen wapenstenen en het stadswapen. In dat jaar kocht het Leidse stadsbestuur de burcht en wordt de burcht een bezienswaardigheid van Leiden. Toen moest er nog entree betaald worden. De burcht was lang in het bezit van burggraven. Zij hadden de burcht te leen gekregen van de graven van Holland. Boven de poort ziet u een leeuw. Deze is in 1662 gemaakt door beeldhouwer Rombout Verhulst.
Later werd de burcht nog meerdere keren gerestaureerd en aangepast.
De gracht om de burcht is in de 17e eeuw gedempt. In 1917 werd het laatste stuk gedempt, dit is nu het burchtheuvelpad langs de heuvel van de burcht.
In 2010 is de burcht voor het laatst gerestaureerd. Dit vanwege verzakkingen en scheurvormingen. De kantelen hebben nieuwe afdekplaten gekregen, om doorlekken van regenwater te voorkomen. Over het ontstaan van de burcht is een legende verbonden. Het zou zo zijn dat de burcht door reuzen is gesticht en een woest woud zonder genade. Dit werd een hardnekkige legende. De buurt in de Hooigracht heeft heel lang de bijnaam 'Woud zonder genade' gehouden.

Toegang tot de Burcht in Leiden Een gevelteken op de Burcht in Leiden

Bezienswaardig
De burcht is een symbool van de stad Leiden. De burcht is sinds 1968 een rijksmonument.
De burcht is gemiddeld 6,2 meter hoog en de muren zijn ongeveer 85 centimeter dik. De doorsnede is 35,5 meter. Aan de binnenkant van de burcht ziet u bakstenen spaarbogen met daarboven een weergang. In de muur zijn schietgaten te zien.
De motte (kunstmatige heuvel) waar op de burcht staat, ligt 12 meter boven het omliggende maaiveld. Aan de noord-, west- en zuidzijde is de heuvel stijl, aan de oostzijde ligt halverwege de heuvel een grasplateau.
Het hek aan de voet van de heuvel stamt uit 1653 en is gesmeed met twee laatgotische pijlers. De voorpoort van de burcht is ontworpen voor Willem van der Helm. Beeldhouwer Rombout Verhulst maakte de beelden.
Op de burcht ziet u veel geveltekens, zoals wapenschilden en gevelstenen. De wapenschilden zijn van burgemeesters en burggraven. Ook het wapen van Leiden ziet u bij de gietijzeren toegangspoort.
Op de toegangspoort van de burcht bevinden zich ook meerdere geveltekens. Ook deze geveltekens zijn van vroegere burgemeesters en burggraven.
In de burcht is een waterput aangelegd. De put diende voor drinkwater voor het geval het kamp gelegerd zou worden.
In het westen ziet u een achterdeur. Dit was tot 1653 de hoofdingang tot de burcht.
Vanaf de burcht heeft u een schitterend uitzicht over Leiden. U ziet het stadhuis met daarachter de Pieterskerk. Ook de koepelkerk, Marekerk, is vanaf de burcht goed te zien.

In de Burcht in Leiden Het uitzicht over de Pieterskerk vanaf de Burcht in Leiden

Entree
De entree tot de burcht is gratis.

Openingstijden
De burcht is dagelijks geopend van 08.00-22.00 uur.

Adres
Burcht
Van der Sterrepad 5
2312 EK Leiden


Voor meer foto's van de burcht in Leiden, zie: foto's burcht.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens een wandeling door Sleutelstad Leiden bezocht ik de gratis toegankelijke burcht. De burcht ligt op een kunstmatige heuvel. Je hebt een schitterend uitzicht over de stad. Wil je meer weten over de burcht in Leiden, kijk dan op mijn website. Lees je mee? #burcht #leiden #burchtleiden #jtravel #jtravelblog Tijdens een wandeling door Sleutelstad Leiden bezocht ik de gratis toegankelijke burcht. De burcht ligt op een kunstmatige heuvel. Je hebt een schitterend uitzicht over de stad. Wil je meer weten over de burcht in Leiden, kijk dan op mijn website. Lees je mee? #burcht #leiden #burchtleiden #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment