Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Burcht in Leiden

De burcht in Leiden is een burcht in het centrum van Leiden, daar waar de Oude en Nieuwe Rijn samenkomen. De burcht ligt op een kunstmatige heuvel. De toegangspoort is van zandsteen gemaakt.

Inhoudsopgave

Ligging

De burcht van Leiden ligt in het centrum van Leiden, niet ver van het Stadhuis van Leiden.

Toegang tot de Burcht in Leiden

Geschiedenis

De burcht werd in de 11e eeuw gebouwd. Het is één van de oudste burchten van Nederland. De burcht is gebouwd om de inwoners van Leiden in oorlogstijden te beschermen.
De burcht staat op een motte (kunstmatige heuvel) die in de 10e eeuw werd gevormd en telkens weer is opgehoogd tot 9 meter. Het was een met palen omheinde plek voor mensen en hun vee tegen eventuele belagers. Dirk VI verving de houten omheining voor een tufstenen ringmuur.
In de afgelopen eeuwen is hier in en rond de burcht veel gebeurd. Gravin Ada van Holland heeft hier rond 1203 bescherming moeten zoeken tegen haar oom Willem I van Holland. Haar vader, Graaf Dirk VII stierf en zodoende werd Ada gravin. Omdat haar oom haar niet als gravin erkende volgende een strijd tussen het leger van Ada en het leger van oom Willem I. Ada gaf zich over omdat ze geen voedsel meer had voor haarzelf en haar leger. De burcht liep grote schade op tijdens deze gevechten. De ringmuur werd in 1275 in opdracht van Floris V herbouwd.
De burcht had niet langer een militaire functie. In 1651 werd de nieuwe toegangspoort gebouwd. De poort in de zuidelijke muur werd versierd met natuurstenen wapenstenen en het stadswapen. In dat jaar kocht het Leidse stadsbestuur de burcht en wordt de burcht een bezienswaardigheid van Leiden. Toen moest er nog entree betaald worden. De burcht was lang in het bezit van burggraven. Zij hadden de burcht te leen gekregen van de graven van Holland. Boven de poort ziet u een leeuw. Deze is in 1662 gemaakt door beeldhouwer Rombout Verhulst.
Later werd de burcht nog meerdere keren gerestaureerd en aangepast.
De gracht om de burcht is in de 17e eeuw gedempt. In 1917 werd het laatste stuk gedempt, dit is nu het burchtheuvelpad langs de heuvel van de burcht.
In 2010 is de burcht voor het laatst gerestaureerd. Dit vanwege verzakkingen en scheurvormingen. De kantelen hebben nieuwe afdekplaten gekregen, om doorlekken van regenwater te voorkomen. Over het ontstaan van de burcht is een legende verbonden. Het zou zo zijn dat de burcht door reuzen is gesticht en een woest woud zonder genade. Dit werd een hardnekkige legende. De buurt in de Hooigracht heeft heel lang de bijnaam ‘Woud zonder genade’ gehouden.

Een gevelteken op de Burcht in Leiden

Bezienswaardig

De burcht is een symbool van de stad Leiden. De burcht is sinds 1968 een rijksmonument.
De burcht is gemiddeld 6,2 meter hoog en de muren zijn ongeveer 85 centimeter dik. De doorsnede is 35,5 meter. Aan de binnenkant van de burcht ziet u bakstenen spaarbogen met daarboven een weergang. In de muur zijn schietgaten te zien.
De motte (kunstmatige heuvel) waar op de burcht staat, ligt 12 meter boven het omliggende maaiveld. Aan de noord-, west- en zuidzijde is de heuvel stijl, aan de oostzijde ligt halverwege de heuvel een grasplateau.
Het hek aan de voet van de heuvel stamt uit 1653 en is gesmeed met twee laatgotische pijlers. De voorpoort van de burcht is ontworpen voor Willem van der Helm. Beeldhouwer Rombout Verhulst maakte de beelden.
Op de burcht ziet u veel geveltekens, zoals wapenschilden en gevelstenen. De wapenschilden zijn van burgemeesters en burggraven. Ook het wapen van Leiden ziet u bij de gietijzeren toegangspoort.
Op de toegangspoort van de burcht bevinden zich ook meerdere geveltekens. Ook deze geveltekens zijn van vroegere burgemeesters en burggraven.
In de burcht is een waterput aangelegd. De put diende voor drinkwater voor het geval het kamp gelegerd zou worden.
In het westen ziet u een achterdeur. Dit was tot 1653 de hoofdingang tot de burcht.

In de Burcht in Leiden

Vanaf de burcht heeft u een schitterend uitzicht over Leiden. U ziet het stadhuis met daarachter de Pieterskerk. Ook de koepelkerk, Marekerk, is vanaf de burcht goed te zien.

Het uitzicht over de Pieterskerk vanaf de Burcht in Leiden

Praktische informatie

Openingstijden

De burcht is dagelijks geopend van 08.00-22.00 uur.

Entree

De entree tot de burcht is gratis.

Adres

Burcht
Van der Sterrepad 5
2312 EK Leiden

Bewaar op Pinterest

Tijdens een wandeling door Sleutelstad Leiden bezocht ik de gratis toegankelijke burcht. De burcht ligt op een kunstmatige heuvel. Je hebt een schitterend uitzicht over de stad. Wil je meer weten over de burcht in Leiden, kijk dan op mijn website. Lees je mee? #burcht #leiden #burchtleiden #jtravel #jtravelblog Tijdens een wandeling door Sleutelstad Leiden bezocht ik de gratis toegankelijke burcht. De burcht ligt op een kunstmatige heuvel. Je hebt een schitterend uitzicht over de stad. Wil je meer weten over de burcht in Leiden, kijk dan op mijn website. Lees je mee? #burcht #leiden #burchtleiden #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven