JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Haarlemmermeerse Bos heeft een oppervlakte van 115 hectare. Het gebied is parkachtig. Het Haarlemmermeerse Bos ligt rondom de recreatieplas. Het bos ligt ten noordwesten van Hoofddorp. Het publiek kan hier sinds 1979 recreëren. Het is een regionale trekpleister. Er is voor iedereen wel iets te doen. Het is een ideaal gebied voor dagjesmensen, wandelaars, trimmers, fietsers, bootcampers, zwemmers, surfers, hondenbezitters, ruiters, duikers en sportvissers.

In Papa's Beach House kunt u na een wandeling, fietstocht of duik in het water genieten van een hapje en drankje. In 2002 werd in het Haarlemmermeerse Bos de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gehouden. Sindsdien is het bos extra mooi in aanleg. Er zijn nog diverse restanten van deze Floriade rondom restaurant Vork en Mes te vinden. Dit was toen het Haarlemmermeerpaviljoen. Andere overblijfselen zijn het expogebouw en de Big Spotters Hill.
In het bos worden regelmatig evenementen gehouden, zoals het jaarlijkse festival Mysteryland en het Concours Hippique.

           Een trap in het deel waar in 2002 de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade werd gehouden in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp      Een deel wat is overgebleven van de Floriade in 2002 in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

Ligging
Het Haarlemmermeerse Bos ligt aan de N201 in de richting van Heemstede en Haarlem. Tegen de N201 liggen aan de rand van het bos het Historisch Museum Haarlemmermeer, een hotel en een evenementencentrum.

Wat te doen
• Museum
Aan de rand van het Haarlemmermeerse Bos, naast Partycentrum Claus, is in de Grote Schuur het Historisch Museum Haarlemmermeer gevestigd. Meer over dit museum kunt u lezen in het artikel dat ik over dit museum geschreven heb.
• Haarlemmermeer Paviljoen
In 2002 was het noordwestelijke deel van het Haarlemmermeerse Bos onderdeel van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. De mooie tuinen en een speelbos zijn gehandhaafd, evenals het Haarlemmermeer Paviljoen. Dit paviljoen ligt aan de westelijke oever van de recreatieplas. Het is een bijzonder gebouw. Vanaf het voorjaar tot het najaar stroomt er een waterval over het dak. Deze valt bij de entree spectaculair naar beneden. Het paviljoen bevindt zich aan de rand van het Haarlemmermeerse Bos.
NOTE: Dit gebouw staat er nog wel, maar het restaurant is gesloten. Wat er met dit gebouw gaat gebeuren is (nog) niet bekend.

         Het Haarlemmermeerpaviljoen aan het meer in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp      Het Haarlemmermeerpaviljoen aan het meer in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

• Wandelen langs het bomen- en insectenpad
Het Haarlemmermeerse Bos is zeer geschikt voor een mooie wandeling. Er zijn twee mooie paden te ontdekken: het bomenpad en het insectenpad.
Het bomenpad is 3 kilometer lang. Dit pad is voor een deel onverhard en voert langs veel voorkomende boom- en heestersoorten. U wandelt langs 67 bomen en struiken.
Het insectenpad is 1,5 kilometer lang. Op de borden langs het pad vindt u informatie over veelvoorkomende insecten in het bos. Vooral op zonnige dagen hebt u grote kans om veel insecten te zien.
• Duiken
De bodem van het meer loopt geleidelijk af. Onder water ziet u een soort canyon-achtig landschap van grote kleiblokken. Vissen die hier voorkomen zijn paling, baarzen, grote snoeken en nog grotere meervallen. U kunt ook tussen de funderingspalen onder het Haarlemmermeerpaviljoen / paviljoen Vork en Mes duiken.
• Zwemmen
In het Haarlemmermeerse Bos kunt u op twee plekken zwemmen, in de Spartelvijver en bij het Zuidstrand.

Horeca
Er zijn diverse horecagelegenheden in het Haarlemmermeerse Bos, zoals het Papa's Beach House en het pannenkoekenpaviljoen bij Partycentrum Claus.

         Uitzicht over het meer in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp      Uitzicht over het meer in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

Bereikbaarheid
Parkeren bij het Haarlemmermeerse Bos kan op meerdere parkeerplekken:
• Aan de IJweg.
• Niet ver van Restaurant Vork en Mes is een groot geasfalteerd parkeerterrein aan de Paviljoenlaan.
• Evenwijdig aan de Kruisweg voorbij Partycentrum Claus.

Per fiets:
• Vanaf de ringweg om Hoofddorp, de Weg om de Noord, bij de brandweerkazerne slaat u af in de richting van het Haarlemmermeerse Bos.
• U rijdt steeds rechtdoor tot u evenwijdig aan de Kruisweg rijdt.
• Achter Partycentrum Claus is een toegang.

Per bus:
• Vanaf station Hoofddorp of station Haarlem neemt u buslijn 300 of 340.
• U stapt uit bij de bushalte Overbos.
• U loopt onder de weg door naar het bos.
• Sla linksaf het voetpad op.
• Doorlopen tot rechts het Historisch Museum staat (grindweg).
• Het beginbord staat enkele meters het bos in, langs het asfaltpad.


Voor meer foto's van het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, zie foto’s Haarlemmermeerse Bos


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


In het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp zijn nog veel overblijfselen van de Floriade uit 2002 te zien. Het is een prachtig gebied en nodigt uit voor een wandeling. Wandel je mee? #hoofddorp #haarlemmermeersebos #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog In het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp zijn nog veel overblijfselen van de Floriade uit 2002 te zien. Het is een prachtig gebied en nodigt uit voor een wandeling. Wandel je mee? #hoofddorp #haarlemmermeersebos #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment