Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer

Ik maakte een street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer. In dit artikel leest u waar u welke street art  werken u in Amsterdam Slotermeer kunt zien.

Inhoudsopgave

Mijn street art wandeling in de Amsterdam wijk Slotermeer

Deze street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer vond ik online. Slotermeer is een wijk die ik niet ken. Ik lees dat hier veel street art te zien is. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken en op zoek te gaan naar de murals. Soms moet u even zoeken. U leest hier waar de 20 street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer te spotten zijn.

De eerste street art mural van deze wandeling is de Walls of Fame aan de zijkant van het huizenblok aan de Immanuel Kanthof. Dit is het kantoor van Street Art Museum Amsterdam. Veel kunstenaars die hebben samengewerkt hebben een piece of een tag op het kantoorgebouw achtergelaten, zoals Nafir met een afbeelding van een kus tussen een donkerharige man en een vrouw in witte kleding, ICY & SOT met een van de figuren uit de Walking Alone Series, OakOak met een zwart-wit afbeelding uit de cartoon ‘The Simpsons’, een portret van Bob Marley van de Jamaicaanse street art kunstenaar Cleaver Cunningham. Aan de zijkant zie je boven de rode deur het hondje Snoopy.

Walls of Fame tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Aan de voorkant van het kantoor van Street Art Museum Amsterdam hangt aan de eerste lantaarnpaal het werk Hello/Goodbye van Spenser Little. Het is een een zwaaiende jongen. Spenser Little buigt en vormt al meer dan twintig jaar dun ijzerdraad tot kunst. Zijn draadsculpturen met onafgebroken lijnen doen denken aan graffiti.

Hello Goodbye van Spenser Little tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Bij de rotonde van de Burgemeester Roëllstraat steekt u over.

Direct aan de overkant staat een de betonnen telefoonkast met het werk Baloon Boy van ExitEnter. Het mannetje, geschilderd door ExitEnter, valt ook niet op, ook omdat er meer graffiti op deze betonnen telefoonkast is gespoten. Het mannetje draagt een rode ballon. Die ballon is door de andere graffiti amper te zien.

Baloon Boy van ExitEnter tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

U wandelt via de Slotermeerlaan, de Lodewijk van Deysselstraat en Martinus Nijhoffstraat naar de Moerkerkenstraat in.

Op de hoek tegen een pand staat een beetje verborgen een elektriciteitskastje met weer een werk van ExitEnter. Dit is Flower Boy. ExitEnter gebruikt slechts enkele kleuren, zwart, wit en rood, om met enkele lijnen een karakter te creëren. Hij laat zijn figuurtjes voorwerpen vasthouden of een activiteit doen. In dit geval draagt het mannetje een rode bloem. Deze figuurtjes zijn geschilderd om je aan het denken te zetten over grootse dingen als ‘de zin van het leven’. Hij kiest met opzet voor een bijna kinderlijke stijl. De eenvoud maakt zijn personages oprecht en puur en toegankelijk voor iedereen.

Flower Boy van ExitEnter tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

U loopt verder door de Moerkerkenstraat en de Martinus Nijhofstraat tot aan de brug.

Op de hoek is een heel mooi kunstwerk, Glory van PEZ en Danny Recal te zien. Dit is de versie van het beroemde ‘Melkmeisje’ van Johannes Vermeer van PEZ en Danny Recal. Het schilderij is afgebeeld op een behang met lachende ara’s. Het Melkmeisje verwijst naar het Nederlandse culturele erfgoed, en de ara’s verwijzen naar het Colombiaanse natuurlijke erfgoed. De muurschildering zit vol symboliek en wordt gezien als een commentaar op de hedendaagse stand van zaken. Het kunstwerk beslaat de hele zijgevel van het gebouw en is 15 meter hoog en 9 meter breed.

Het originele schilderij van het Melkmeisje van Vermeer is te zien in het Rijksmuseum aan het Museumplein in Amsterdam.

Glory van PEZ en Danny Recal tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Via het fietspad langs het Jan de Louterpad loopt u via een fietspad naar een school aan het eind van het fietspad. Aan de linkerkant maar liefst 3 werken:

 • Smile van Stinkfish:
  dit kunstwerk is gebaseerd op een foto van een kind. Het portret is gemaakt met behulp van een eenvoudige sjabloontechniek wat hij samen met de achtergrond op de eerste productiedag aanbracht. De tweede dag maakte hij alle details in freestyle, dus zonder schetsen. Voor deze mural liet hij zich ook beïnvloeden door de omgeving. De regendruppels naar de onafgebroken regen tijdens de 2e dag van de productie en voor de kleine groene blaadjes rondom het gezicht, liet hij zich inspireren door de boom naast de muur.
Smile van Stinkfish tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl
 • Bunny:
  deze bunny komt uit de ‘Catch a bunny series’  en is gemaakt door BunnyBrigade. U moet goed zoeken, want is maar een vierkantje van 5×5 centimeter.
Catch a bunny tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl
 • Maya Dove van MAYA:

  een kunstwerk dat gemaakt is van één stuk ijzerdraad. Het is een duif dat de naam ‘Maya’ spelt. Dit werk is geïnspireerd op werk van de kunstenaar SpenserLittle. U moet goed kijken om dit werk te zien. Het werk is lantaarnpaal naast het fietspad bevestigd.

Maya Dove van Maya tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Aan het eind van het fietspad slaat u rechtsaf en blijft de Jan de Louterstraat volgen tot aan de Tobias M.C. Asserstraat. Hier slaat u rechtsaf. Op de hoek met de Joseph Jittastraat is het werk Up in Smoke van Morcky te zien.

Up in Smoke van Morcky is op de zijkant van een pand geschilderd. U ziet als u goed kijkt wolken in een winderige skyline. Zij geven vorm aan het leven in een voortdurende strijd tussen onze wil, onze verlangens en hemelse invloed. In onze eigen handen ligt de macht om te kiezen wat we het liefst willen zijn, dat zijn we. De rook drukt het goed uit. Het kwaad wordt afgebeeld in de vorm van monolieten.

Up in Smoke van Morcky tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

U loopt een stukje terug en slaat de Paul Scholtenstraat in. Net voor de houten schutting, aan het eind van de straat, moet u zich omdraaien, aan de zijkant van blok huizen ziet u het kunstwerk Inner Colour van Skount.

Skount staat bekend om zijn levendige, fantasierijke en gedetailleerde figuren. Op deze mural ziet u een zwevend personage af gewikkeld in kleurrijke kleding, het gezicht van het personage is grijs en de lippen zijn donker.

Inner Colour van Skount tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

U loopt de straat uit en slaat rechtsaf de Antony Moddermanstraat in. Via de Jan de Louterstraat, Bernard Loderstraat en achter het huizenblok door de Cornelis van Vollenhovenstraat langs komt u uit op de hoek van de Burgemeester de Vlugtlaan en de Slotermeerlaan. Op de hoek is de FEBO gevestigd.

Aan de achterkant van de FEBO ziet u de mural I like to ride my bike van Hopnn. Dit werk gaat over het promoten van ecologie en fietsen. Hij wilde als fietsactivist met zijn werk het fietsen propageren. Hij gebruikt de fiets nu ook om andere, ecologische, onderwerpen in zijn kunst aan te snijden.

I like to ride my bike van Hopnn tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Aan de zijkant van de FEBO is het werk Dialogue van BTOY. Dit is een portret van een Palestijns meisje en een oudere Tunesische vrouw. Met deze portretten wil ze de plaatselijke bewoners representeren, waarvan een groot percentage afkomstig is uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De portretten zijn geplaatst in gescheiden driehoeken die samen een geheel vormen. Een verwijzing naar een diverse buurt waarin verschillende culturen naast elkaar leven. Het aangaan van een dialoog zou ze nader tot elkaar brengen.

Dialogue van BTOY tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Aan het eind van het blok aan de de Cornelis van Vollenhovenstraat slaat u linksaf. Direct om de hoek in een hoekje naast de geldmaat hangt een Catch a bunny series van BunnyBrigade.

Dit blokje van ongeveer 5×5 centimeter hangt naast het straatnaambordje Slotermeerlaan. Het is een Bunny op de dop van een pot mayonaise.

Catch a bunny tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Aan de achterkant van Plein ’40-’45 voorbij de haven aan de rand van het winkelgebied staan een aantal betonblokken die beschilderd zijn met bloemen. Deze betonblokken zijn hier geplaatst om ongelukken met leveranciers voor het winkelgebied te voorkomen. De schildering is wat verwelkt.

Sunflowers van Moste tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Aan de Burgemeester De Vlugtlaan is de grote betonnen vloeroppervlakte onder handen genomen. Nu siert hier het werk Hit the floor van E1000 de straat. Het lijkt een abstract kunstwerk, maar u kijkt naar parkeerplaatsen en kruizen uit het Amsterdamse symbool zoals te zien op de verkeerspaaltjes, ook wel Amsterdammertjes genoemd.

Hit the Floor van E1000 tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

U steekt bij het stoplicht met de Burgemeester De Vlugtlaan de straat over en loopt een heel stuk langs de drukke weg tot aan de Burgemeester Fockstraat.

Op de hoek van het tweede blok is een grote mural met de naam Tolerance aangebracht. Dit is het werk van kunstenaar Alaniz, een Argentijn. Het is een vrouw met een baby aan de borst, een symbool voor tolerantie. Tolerantie is nederig, en daarom heeft de vrouw haar ogen gesloten. De duim van de vrouw bloedt omdat hij is doorgesneden door doornen. Dit is een verwijzing naar de vele culturele verschillen die er zijn bij integratie, zoals het wel of niet goedkeuren van het geven van borstvoeding in het openbaar. Het kind wordt stevig vast gehouden aan de ketting om de nek van zijn moeder. De zeven slangen staan voor geluk. Het hoofd van de vrouw draagt een kroon met daarin de actief betrokken bewoners. Helemaal rechts zie je een man over de kroon hangen om naar beneden te kijken.

Toleranz van Alaniz tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Via het fietspad aan de overkant van de Burgemeester De Vlugtlaan zijn aan de linkerkant twee kleurrijke kunstwerken onder de overkapping van de gebouwen te zien:

 • Happiness van PEZ
 • Hope van Kenor

PEZ en Kenor zijn twee vrienden uit Barcelona. 

Het werk van Kenor is abstract met felle en lichte kleuren en geometrische vormen.

Hope van Kenor tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

PEZ verwerkt altijd een vis in zijn werk. Met zijn vis wil hij positiviteit over brengen, en daarom lacht de vis altijd. Hij verwerkte ook lokale dingen in zijn werk, zoals een fietser en een eend, omdat er altijd een eend voorbij zwemt in deze gracht.

Happiness van Pezz tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

U loopt door tot aan de volgende brug, de Henriette Voûtebrug. Aan de overkant is aan de achterkant van een bord net rechts naast de brug een plaatje uit de Street Art Series & Stickers aangebracht. Helaas is hier over heen getekend waardoor het niet meer te zien is.

Het is een konijntje uit de ‘Catch a Bunny Series’, een serie van 15 miniatuurkunstwerkjes met de afbeelding van een konijntje verstopt vlakbij de kunstwerken in street art routes.

Street art series and stickers tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Aan de overkant op de halfpipe is graffiti aangebracht, zoals een vogel met roze petje op een schommel.

Halfpipe tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Op de hoek van de Theodorus Dobbestraat en de Burgemeester De Vlugtlaan is de laatste mural van deze wandeling te zien.

Het is Spring Offering van Pau and Skount. Het werk op deze muur is verzorgd door twee samenwerkende kunstenaars tegen een bescheiden vergoeding en materiaalonkosten verstrekt door de woningcorporatie Rochdale. Het linkerportret is een interpretatie van de godin Freya uit de Noorse mythologie. Zij zorgt voor vruchtbaarheid en liefde. In het werk zijn bloemen en vogels verwerkt. De rechterfiguur verbeeldt een heilige Noorse boom, die tot ver in de grond en de hemel reikt. Er is hier gewerkt met goud omdat de zonsopkomst deze muur doet oplichten en het goud een glinsterend effect geeft. De kleuren zijn vervaagd waardoor het effect is verminderd.

Spring Offering van Pau en Skount tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Dit is het einde van deze  street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer.

Praktische informatie

Afstand

Deze street art wandeling in Amsterdam Slotermeer heeft een lengte van 5 kilometer.

Bereikbaarheid

Amsterdam Slotermeer is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

 • Auto:
  Het noordelijk deel van Slotermeer ligt aan de N200 – Haarlemmerweg. Vanaf de Haarlemmerweg bent u binnen een paar minuten op de A10 of de A5. In een groot deel  van Slotermeer is het betaald parkeren. In een deel van het stadsdeel geldt een blauwe zone. U moet betalen voor parkeren op maandag t/m zatter van 09.00-19.00 uur (donderdag tot 21.00 uur). De tarieven verschillen per wijk.
 • Tram:
  Tramlijn 13 gaat dwars door Amsterdam Slotermeer. Deze lijn rijd vanaf Amsterdam Centraal langs bijv. de Jan van Galenstraat of Burgemeester De Vlugtlaan,  waar u vanuit de metro op de tram kunt stappen. Vanaf metrostation Burgemeester De Vlugtlaan rijdt tramlijn 7 naar het centrum van Amsterdam.
 • Trein:
  Met de trein reist u het makkelijkst naar Amsterdam Sloterdijk of Amsterdam Lelylaan om vandaar de tram/bus/metro te nemen.
 • Metro:
  Aan de Burgemeester De Vlugtlaan ligt de gelijknamige metrohalte van lijn 50 en 51.
 • Bus:
  Buslijn 21 en 61 van de GVB rijden door Amsterdam Slotermeer.

Horeca

In verschillende delen van Amsterdam Slotermeer loopt u langs horecagelegenheden, zoals bij het Plein ’40-’45 en Burgemeester de Vlugtlaan. Ik ga ze hier niet opnoemen, het zijn er gewoon te veel.

Overnachten

In Amsterdam Slotermeer zijn veel accommodaties waar u kunt overnachten.

U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Mijn wandeling de Amsterdamse wijk Slotermeer

Wat is street art?

Street art is een kunstvorm dat gerelateerd is aan de graffitibeweging. De kunstwerken vallen niet niet onder de pure graffiti maar street art is wel gerelateerd aan graffiti en behoren niet tot een officiële kunstvorm. Street art is in de vorige eeuw ontstaan om politieke standpunten tot uiting te brengen. Tegenwoordig zijn er in veel steden wandelingen en fietsroutes uitgezet langs de vele street art werken. Bekende steden in Nederland met street art zijn Amsterdam, Heerlen, Groningen, Breda, Den Haag en Rotterdam. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer steden met street art. Street art ziet u op verschillende manieren: muurschilderingen (murals), sjabloondruk, posters, stickers en eigenmatig gepositioneerde beelden. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder graffiti vallen en ook niet tot de officiële kunst behoren. Bij street art zijn de afbeeldingen en de boodschap belangrijker dan bij graffiti, waar het om de decoratieve naamtags en dus om de makers gaat.

Heerlen is de street art stad van Nederland. Het schijnt dat in Heerlen jaarlijks € 10.000,– wordt uitgegeven om de top van de wereld daar murals te laten te maken.

Street art kunstenaars blijven vaak anoniem en treden niet op de voorgrond. De kunstwerken op zich en de activistische boodschap die erachter schuilgaat staan centraal in plaats van de kunstenaar zelf, vaak ondanks hun populariteit. Street art is ook een kunstvorm die in de openbare ruimte onderwerpen als eigendom, juridische status en het behoud van kunst ter discussie stelt. Wie is de eigenaar van een mural? De kunstenaar, de opdrachtgever, de huisbezitter of gemeente? En hoe wordt de tijdelijke kunst behouden wanneer het pand gesloopt, het werk op den duur vervaagt door weersomstandigheden, of door een ander wordt overgeschilderd of beklad?

Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel makers van street art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur, zoals bijv. de Engelse Banksy waarvan de werken wereldwijd bekend zijn maar niemand weet hoe deze man er uit ziet, waar hij woont (ja in Engeland maar waar?) en wat zijn echte naam is. Aangenomen wordt dat hij in Engeland geboren en getogen is en wellicht in Bristol woont. In het Moco Museum in Amsterdam, bij het Museumplein, zijn werken van Bansky te zien.

In Amsterdam is veel street art te zien zoals op de NDSM werf in Amsterdam-Noord waar zelfs een apart straat museum met street art is gevestigd. Ook in de naastgelegen wijk Geuzenveld is veel street art te bewonderen.

Amsterdam Slotermeer

Slotermeer is een deel van het stadsdeel Nieuw-West.

Amsterdam Slotermeer is een wijk in de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. De naam van Slotermeer komt van het Slootermeer, een meer dat vroeger in deze omgeving lag. Slotermeer ligt tussen de Haarlemmerweg en de Sloterplas en het Sloterpark.

De wijk bestaat uit een mengeling van laag-, middel-, en hoogbouw. In Slotermeer zijn veel straten vernoemd naar verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, naar Amsterdamse burgemeesters en naar Nederlandse schrijvers uit de 19e en 20e eeuw. In de wijk zie je overal borden waarop de straatnamen worden uitgelegd. Het Plein ’40-’45, de Burgemeester de Vlugtlaan en de Slotermeerlaan zijn het centrum van de wijk, met een overdekt winkelcentrum, winkels, een markt, het Vrijheidscarillon, het Tuinstadhuis, hotels, kantoren en een kleine haven.

Uitleg over Jan de Jongh tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Slotermeer / Copyright JTravel.nl

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven