Inhoudsopgave
Ligging
Het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd in Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk aan de Ringvaart op de grens van Aalsmeerderbrug en Rijssenhout in de gemeente Haarlemmermeer.
![Het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2020/01/Crash-277.jpg)
Geschiedenis
Het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug komt voort uit de stichting Crash Research in Aviation Society Holland ’40-’45, afgekort CRASH ’40-’45. Deze stichting werd in 1991 opgericht. Deze stichting doet onderzoek in de Randstad. In deze regio zijn in de Tweede Wereldoorlog ongeveer 750 vliegtuigen neergekomen. Het verhaal achter elk wrakdeel staat voor de stichting centraal.
Het doel van de stichting CRASH ’40-’45 is om op een educatieve en informatieve wijze een grote tentoonstelling over de luchtoorlog binnen de gemeente Haarlemmermeer te presenteren. De stichting CRASH ’40-’45 zoekt nog altijd actief naar neergestorte vliegtuigen. Doel van de stichting is het bewaren van het cultureel historisch erfgoed. Opdat de latere generaties nooit zullen vergeten welke offers er in de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht. Veel vliegers verloren hun leven in de luchtstrijd die boven Nederland werd uitgevochten. De jonge bemanningsleden vochten voor onze vrijheid. Zij betaalden de hoogste prijs door hun leven te geven voor onze vrijheid.
De eerste voorzitter van de stichting CRASH ’40-’45 was Henk Rebel. In het museum wordt aandacht besteed aan zijn zoektocht. Hij vond in 1987 de restanten van het wrak van een RAF bommenwerper. Deze bommenwerper was in de nacht van 30-31 mei 1942 aan de Akerdijk in Badhoevedorp neergestort. Alle bemanningsleden kwamen om het leven. Dit was voor dhr. Rebel de aanleiding om meer te weten te komen over de luchtoorlog in de Tweede Wereldoorlog boven de gemeente Haarlemmermeer, de bemanningen en het verhaal achter de wrakken.
Er werden meerdere onderzoeken opgestart en meerdere vliegtuiglocaties van bijv. een Amerikaanse P-51 Mustang, een RAF Spitfire en een Short Stirling bommenwerper werden gevonden. Er werd een uitgebreide collectie opgebouwd. In september 2001 werd het CRASH Museum in Lisserbroek geopend. In 2009 verhuisde het museum naar zijn huidige locatie in het Fort bij Aalsmeer.
CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug
In de Henk Rebel hal ziet u de tentoonstelling de Meidagen van 1940. In mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Dat gebeurde over de grond en door de lucht. De piloten van de Nederlandse Luchtmacht (Het Wapen der Militaire Luchtvaart) hebben toen een aantal dagen tegen de Duitse overmacht gevochten.
In deze ruimte staat een uniek stuk vaderlandse militaire luchtvaartgeschiedenis. Tijdens een onderzoek van de stichting is in 1993 een Nederlands gevechtsvliegtuig, de Fokker D-21 nr. 229 ontdekt. Het wrak is gedeeltelijk gereconstrueerd en nadrukkelijk aanwezig in het museum. Dit vliegtuig werd na 40 minuten vliegen al neergeschoten. Op 11 mei 1940 werd dit vliegtuig bestuurd door sergeant vlieger Koos Roos. Zijn verhaal wordt hier verteld. Ook zijn er delen van een Fokker T-V te zien. Dit vliegtuig steeg op dezelfde dag op om de Maasbruggen in Rotterdam aan te vallen. Deze aanval werd door 2 Fokker T-V’s met een escorte van 3 Fokker D-XXI jagers uitgevoerd.
![De Fokker D-21 in het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2020/01/Crash-141.jpg)
In een paar andere hallen wordt aandacht besteed aan de luchtoorlog. Dit gebeurt aan de hand van geborgen resten van vliegtuigen. In het museum ziet u bijvoorbeeld de resten van Mosgutito’s, een Marauder, een aantal Spitfire’s, een Wellington, een Lancaster en een Mustang. Ook zijn er vliegtuigmotoren te zien, zoals Daimler motor uit een Bf109, een Focke wulf en een Junkers.
![De Spitfire in het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2020/01/Crash-022.jpg)
In het museum wordt ook aandacht besteed aan het verzet en de onderduikers. Bekende plekken waar veel onderduikers zaten, waren de boerderijen van de familie Boogaard aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp en in het Breijer huisje, aan de IJweg 1742 in Nieuw Vennep. Dit daglonershuisje staat er niet meer, omdat het moest wijken voor nieuwbouw. Van deze twee locaties zijn in het museum twee maquettes te zien.
Ook het verhaal over geheim agente van de BBO (Bureau Bijzondere Opdrachten) Jos Gemmeke wordt in het museum verteld. U ziet een jurk die is gemaakt van parachutestof. Jos Gemmeke is de enige vrouw, naast voormalig Koningin Wilhelmina, die de hoogste onderscheiding, de Militaire Willemsorde, heeft ontvangen. De originele verzilverde poederdoos waarmee Jos Gemmeke in 1944 microfilms naar het hoofdkwartier van Prins Bernhard in België smokkelde is een pronkstuk in het museum.
In de radiokamer wordt gebruik gemaakt van apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog en andere vintage apparatuur. Hier gebruiken de medewerkers de apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog. Het amateur radio station PI4C is iedere zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur in de lucht. In de vitrines tegenover de werkende transceivers worden een paar Britse en Amerikaanse sets tentoongesteld.
In de loods tegenover het fort is nog de Spitfirehal. Hier ziet u een reconstructie van een Spitfire. Het toestel is op ware grootte nagebouwd. Dit alles als eerbetoon aan dit toestel en alle bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog met dit toestel hebben gevlogen. Door de grootte van het toestel kan het niet in het fort worden tentoongesteld maar wordt het in de loods getoond.
Tot eind februari 2020 kunt u de expositie ‘Operatie Market Garden’ bekijken. U staat oog in oog met militairen in de originele uniformen. Zij hebben tijdens operatie ‘Operatie Market Garden’ in het najaar van 1944 gevochten rond Arnhem. De soldaten dragen met hun uitrusting en gebruiksvoorwerpen en een aantal parachutisten van verschillende geallieerde landen: een Pool, een Canadees, een Engelsman, een Franse SAS en een Amerikaan van de 101 Airborn Division ‘Screaming Eagles’. In een vitrine zijn een aantal van de voertuigen die een rol hebben gespeeld tijdens Operatie Market Garden te bewonderen. Daarnaast is er doorlopend een film over Operatie Market Garden te zien.
Vanaf 25 januari 2020 is de tentoonstelling ‘8th Air Force’ in het museum te zien.
![De tentoonstelling Operatie Market Garden in het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2020/01/Crash-200.jpg)
Voor het CRASH Luchtoorlog & Verzetsmuseum ’40-’45 staat het Missing Man Salute Monument. Dit monument is in 2004 opgericht bij het Militair Luchtvaart Museum (Soesterberg) ter nagedachtenis aan omgekomen Amerikaanse vliegtuigbemanningen en in het bijzonder aan de mannen van de ‘Connie’. Dit is de bijnaam van de B24H Liberator. Dit vliegtuig stortte op 21 juni 1944 na een raid op Berlijn neer in de buurt van Boesingheliede in de gemeente Haarlemmermeer. In 2014 werd het monument naar het CRASH Museum ‘40-’45 gebracht. In september 2014 werd het monument door de Consul van de Verenigde Staten, de heer John Wilcock, onthuld.
![Het Missing Man Salute Monument voor het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2020/01/Crash-271.jpg)
Fort bij Aalsmeer
Het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer. Dit fort, uit 1903, maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het Fort bij Aalsmeer heeft twee vrijstaande gebouwen voor een hefkoepelgeschut en een frontgebouw dat door een ondergrondse bomvrije verbindingsgang is verbonden met het hoofdgebouw. De twee betonnen hefkoepelgebouwen zijn bewaard gebleven. Als u interesse heeft, maak een korte wandeling rond het fort.
Voor het fort ligt in het voorkanaal die uitkomt in de Ringvaart de schutsluis. Deze schutsluis kan worden gebruikt om water vanuit de Ringvaart in het voorkanaal te laten of als doorvoerhaven voor de scheepvaart. Uniek bij het Fort van Aalsmeer is de dubbele gracht om het fort.
![Het Fort bij Aalsmeer](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2020/01/Crash-227.jpg)
Lees meer: Stelling van Amsterdam
Lees meer: Werelderfgoedlijst van UNESCO
Praktische informatie
Overige informatie
• Fotograferen is in het museum toegestaan. Bij publicatie wel de naam van het museum vermelden.
• Het museum is toegankelijk voor bezoekers die slecht ter been zijn, rolstoelgebruikers en kinderwagens. Er is geen invaliden toilet aanwezig. Wel is er een rolstoel en rollator die gebruikt kan worden.
• Grote (rug)tassen en paraplu’s mogen niet mee in het museum. U kunt ze achtergelaten in de garderobe of afgegeven bij de receptiebalie van het museum.
• In Café ‘de Mess’ is het mogelijk om een kop koffie/thee te kopen. Bij mooi weer is het mogelijk om buiten te zitten. Eten en drinken in het museum zelf is niet toegestaan.
• In de Crash museumwinkel zijn kant en klare vliegtuigmodellen, dvd’s en boeken (nieuw en tweedehands) te koop.
• Het museum wordt volledig gerund door vrijwilligers. Onder leiding van één van deze vrijwilligers kunt u deelnemen aan een rondleiding. De vrijwilliger kan u heel veel vertellen over alles wat er in het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 te zien is.
• Er is nog altijd veel contact vanuit het museum met geallieerde vliegers en nabestaanden van omgekomen vliegers. Veel geallieerde vliegers en nabestaanden komen ook nog regelmatig vanuit het buitenland naar Nederland en bezoeken o.a. het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45.
• Na een strijd van 3 jaar is in januari 2020 bekend geworden dat het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in het fort mag blijven. Er was sprake van een gedwongen verhuizing, maar de gemeenteraad is akkoord gegaan met een plan om het museum definitief in het fort te vestigen. Er kunnen weer plannen voor de toekomst worden gemaakt.
• Er worden radio weekenden, filmvoorstellingen, lezingen en andere evenementen georganiseerd.
• In september wordt door het museum een rondrit door midden Nederland met geallieerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog onder de naam Red Ball Express georganiseerd.
Bereikbaarheid
Het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 is per auto en fiets goed bereikbaar. Uw auto of fiets parkeert u gratis op het parkeerterrein van het museum. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar het fort en het museum.
Met het openbaar vervoer is het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 lastig te bereiken.
Komt u met de trein dan kunt u het beste doorreizen naar station Hoofddorp en vanaf daar buslijn 340 tot aan de halte Dorpsstraat in Aalsmeer.
De dichtstbijzijnde bushalte ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het museum. U stapt uit bij de halte Dorpsstraat in Aalsmeer.Connexxion heeft 3 verbindingen vanaf deze halte: lijn 340 (van Haarlem naar Uithoorn/Mijdrecht via Hoofddorp en Aalsmeer), lijn 342 (van Knooppunt Noord via Schiphol Plaza/Luchthaven Schiphol en Aalsmeer naar Uithoorn) en lijn 198 naar Schiphol-Rijk naar het Hortensiaplein in Aalsmeer). Vanaf de bushalte loopt u naar de brug over de Ringvaart en loopt u langs het water door Aalsmeerderbrug. Het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45/fort ligt op de grens van Aalsmeerderbrug en Rijssenhout.
Komt u met de auto vanaf de A4 dan neemt u de afslag Hoofddorp/Aalsmeer. U volgt de N196 richting Aalsmeer. Net voor de brug over de Ringvaart slaat u rechtsaf richting Aalsmeerderbrug en rijdt u over de Aalsmeerderdijk door tot aan het fort. Aan beide kanten van de weg is te zien dat u bij het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 bent aangekomen. U slaat rechtsaf naar de parkeerplaats van het museum/fort.
Openingstijden
Zaterdag en elke 2e zondag van de maand van 11.00-16.00 uur.
Groepen op afspraak.
Entree
Volwassenen: € 7,50 per persoon.
Kinderen 7 t/m 12 jaar: € 4,– persoon.
Kinderen t/m 6 jaar: gratis.
Donateurs en veteranenpas: gratis.
De betaling kan per pin of contant.
De Museumkaart is NIET geldig in het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45!
(Prijzen zijn van 2023).
Adres
CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45
Fort bij Aalsmeer
Aalsmeerderdijk 460
1436 BM Aalsmeerderbrug
Telefoon: 0297 – 53 06 67
E-mail: communicatie@crash40-45.nl
Website:
Sociale media
Bewaar op Pinterest