JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Moco Museum is sinds 2016 in Amsterdam gevestigd, vlakbij het Museumplein. Hier zie je streetartkunst van bijv. de bekende streetartkunstenaar Banksy en de Iraanse broers Icy and Sot. Meer over het Moco Museum in Amsterdam leest u in dit artikel.


Moco Museum staat voor Modern Contemporary Museum Amsterdam. Dit is een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst in Amsterdam. In het Moco Museum kunt u een breed scala aan moderne, inspirerende en hedendaagse kunst van kunstenaars als Warhol, Banksy, Icy & Sot en Roy Lichtenstein bekijken. De visie van het Moco museum is erop gericht om radicale leiders en influencers van moderne kunststromingen, zoals street- en popart, uit te lichten. Het Moco Museum richt zich op alle leeftijden. De tentoongestelde kunstwerken zijn geïnspireerd op graffiti zoals die van Icy & Sot en Banksy of Roy Lichtenstein. Jongeren zullen zich sneller aangetrokken voelen tot het Moco Museum dan tot de meer klassieke musea.

Ligging
Het Moco Museum ligt tussen het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum aan het Museumplein in Amsterdam.

Geschiedenis
Het Moco Museum is gevestigd in Villa Alsberg. Dit is een oud herenhuis, in 1904 ontworpen door architect Eduard Cuypers. Hij is een neef van Pierre Cuypers die het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam ontworpen heeft. Het pand heeft een oppervlakte van maar liefst 1.245 m2. Het pand is geheel in oude staat hersteld.
Het Moco Museum is een particulier initiatief van galeriehouders Lionel en Kim Logchies-Prins.
Het pand heeft ooit dienstgedaan als woning. Later was hier een advocaten- en notarissenkantoor gevestigd. Originele elementen zijn bewaard gebleven. Als u het museum bezoekt, ziet u bijvoorbeeld nog een paar originele schouwen, mooie glas-in-loodramen, een mooie serre en in de kelder is de oude keuken gevestigd. Dit is nu de museumwinkel.
Het Moco Museum is sinds 2016 geopend. In september 2018 heeft het museum zijn 1 miljoenste bezoeker verwelkomd.

           De buitenkant van het Moco Museum in Amsterdam       Originele elementen in de serre van het Moco Museum in Amsterdam

Moco Museum
In het Moco Museum zijn werken van diverse kunstenaars te zien. Op het moment dat ik er in november 2018 was, waren er tentoonstellingen van Banksy en Icy & Sot.

De banners ivm de tentoonstellingen in het Moco Museum in Amsterdam

Banksy
De tentoonstelling 'Laugh Now' laat 50 originele werken van Banksy zien. U ziet hier werken als 'Laugh Now', 'Barcode', 'Girl with Balloon', 'Kids on Guns', 'Pulp Fiction', 'Flower Thrower', 'Monkey Queen', 'Kate Moss', 'Soup Can' en nog 41 andere werken. Het centrale werk op deze tentoonstelling is 'Beanfield'. Deze tentoonstelling is niet door hemzelf geautoriseerd en ook niet in samenwerking met hem samengesteld. Verzamelaars van over de hele wereld hebben hun werken voor deze tentoonstelling in bruikleen beschikbaar gesteld.

Banksy is zeer waarschijnlijk een Britse kunstenaar die veel street art maakt. Zijn ware identiteit is onbekend. Hij zou afkomstig zijn uit Bristol en geboren zijn in 1974. Niemand weet wie hij echt is. Zijn werken zijn politiek en geestig van aard. Bekende werken zijn 'Girl with Balloon', 'The Battle of the Beanfield', 'Laugh Now' en 'Keep it Real'. Deze zijn ook in het Moco Museum te bewonderen.

Banksy startte als graffiti-artiest. Later maakte hij meer en meer gebruik van sjablonen zodat het minder tijd zou kosten om zijn werk af te maken. Niemand weet immers hoe hij er uit ziet en dat wil hij graag zou houden. De boodschap is pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral dieren, zoals apen en ratten, en mensen, zoals politieagenten, soldaten, ouderen en kinderen. Zijn werken zijn herkenbaar en onderscheidend in de wereld van street art. Banksy iets wil bereiken met zijn werken, namelijk het openen van de ogen van mensen en het aanzetten tot nadenken, dit alles met een knipoog en in een ongedwongen sfeer.

In London zijn zelfs aparte Banksy tours te maken.

De boodschap van het kunstwerk 'Girl with Balloon' is: een kind verliest haar hoop en onschuld, maar tegelijkertijd zijn deze idealen nog voor ons allemaal binnen handbereik. 'There is Always Hope' (er is altijd hoop), was de tekst die Banksy zelf bij het schilderij schreef.

In de erker staat een buste met mozaïektegels voor het voorhoofd. Dit is een aanklacht van Banksy tegen de vele gevallen van kindermisbruik door katholieke priesters. Deze buste van een geestelijke heet 'Cardinal sin' ('kardinaal zonde')

Wellicht heeft u recent gehoord over de stunt die hij tijdens een veiling bij veilinghuis Sotheby's uithaalde. Daar zou zijn schilderij 'Girl with Balloon' geveild worden. Direct nadat de veiling werd afgehamerd bij een bedrag van maar liefst £ 1.042.000,-- (€ 1.185.000,--) werd de onderste helft van het kunstwerk in verticale repen gesneden door een papiervernietiger. Deze was door Banksy in de lijst verborgen. De bieder besloot het schilderij alsnog te kopen. Het was de bedoeling om het hele werk in repen te snijden.

            Het schilderij 'Rude Copper' van Banksy in het Moco Museum in Amsterdam       Het schilderij 'Girl with Balloon' van Banksy in het Moco Museum in Amsterdam

Icy & Sot
Icy (geboren in 1985) & Sot (geboren in 1991) zijn twee Iraanse broers. Hun werk is vanwege hun controverse in Iran verboden. Ze wonen vanwege hun werk niet meer in Tabriz/Iran. Sinds 2012 wonen ze in Brooklyn/New York (USA). Ze hebben politiek asiel in Amerika aangevraagd en wachten nu op hun Amerikaanse paspoort. Ze reizen nu met hun vluchtelingenpaspoort de wereld over. Ze kunnen door hun werk ook niet terug naar Iran. Ze worden ook wel de Banksy van Iran genoemd. In 2006 zijn ze begonnen als skatende jongeren met het plakken van stickers en het bespuiten van muren via thuis gemaakte sjablonen. Dit wordt de zogeheten stencil-art genoemd. Met de gelaagde stencils droegen ze bij aan de Iraanse en internationale street art cultuur. In Iran werden ze gedwongen om snel en in het geheim te werken, altijd bang om door de politie bestraft te worden voor het uiten van hun mening.
Ze zijn street art kunstenaars die de huidige maatschappij een spiegel voorhoudt. Onderwerpen van Icy & Sot zijn onderdrukking, milieu, vrijheid, het wapengeweld in Amerika, oorlog, mensenrechten, politieke en sociale problemen en dromen. Icy & Sot identificeren zich persoonlijk met het verhaal van vluchtelingen omdat ze zelf ook vluchteling/immigrant zijn.

Veel van hun indringende werken bevatten beelden van mensen van wie het zicht wordt belemmerd, door bijvoorbeeld een blinddoek of een bril met tralies. Maar er is ook optimistisch werk dat geïnspireerd is door de onbevangenheid van kinderen. Bijvoorbeeld ‘Dream’ waar een jongetje over de levensgrote letters 'Dream' loopt. Een ander bekend werk is 'Let her be free'. Dit is een portret van een jonge vrouw met een hijab. Deze hijab is samengesteld uit vogels die op het punt staan om weg te vliegen.

            Het schilderij 'Let her be free' van Icy & Sot in het Moco Museum in Amsterdam       Het schilderij 'Rebellion' van Icy & Sot in het Moco Museum in Amsterdam

Nieuw in hun werk zijn objecten van hekwerk, zoals de birdcage.

'Birdcage' van Icy & Sot in het Moco Museum in Amsterdam

Tot en met 19 januari 2019 exposeren Icy & Sot in het Moco Museum met hun tentoonstelling 'A Moment of Clarity'. De broers hebben al vaker in Nederland geëxposeerd.
De tentoonstelling 'A Moment of Clarity' is mede tot stand gebracht door mede-curator Anna Nooshin, ook een Iraanse vluchtelinge en in Nederland vooral bekend als vlogster en van televisieprogramma’s als RTL Boulevard en Holland's Next Topmodel.

Roy Lichtenstein
Beneden ziet u de 3D Interior Room van Roy Lichtenstein. Deze stijlkamer is gebaseerd op zijn schilderij 'Bedroom at Arles', dat hij in 1992 maakte. Dit schilderij is weer gebaseerd op het drieluik 'De slaapkamer' van Vincent Van Gogh uit 1888-1889.
Deze ruimte is inmiddels niet meer in het Moco Museum te zien.

'De 3D Interior Room van Roy Lichtenstein in het Moco Museum in Amsterdam

Naast de werken van Banksy en de tijdelijke tentoonstellingen zijn er in het Moco Museum ook werk te zien van Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons, Damien Hirst en Keith Haring.

Buiten
Voor het Moco Museum is het werk van Marcel Wanders, 'Portrait'. De sculptuur lijkt op een ei. Bovenop de marmerenbasis is een wenspin gegraveerd om u aan uw eeuwige ambities en uw geloof in mogelijkheden te herinneren. U kunt zelf een wenspin in de museumwinkel kopen en in het beeld plaatsen om uw wens te laten uitkomen. De wenspin is voorzien van de letter M van Moco Museum/Marcel of als u hem omdraait, de W van wenspin/Wanders. De opbrengst van de wenspin gaat naar goede doelen als het Aids Fonds en Movement on the Ground.

                                   'Portrait' van Marcel Wanders buiten in de tuin van het Moco Museum in Amsterdam            Buiten in de tuin van het Moco Museum in Amsterdam

Als u het museum verlaat is het eerste beeld dat u tegenkomt het beeld 'Refugees are Welcome' van Icy & Sot. Het beeld vertelt u het verhaal van de wereldwijde vluchtelingenproblematiek. U ziet vier silhouetten van een familie die losbreken uit een stalen muur. De eerste obstakels van hun reis zijn overwonnen en ze zijn veilig. Het beeld is versierd met kleurrijke bloemen die rond prikkeldraad gewikkeld zijn. Dit is het symbool van hoop en verwelkoming.

Volgende tijdelijke tentoonstelling
Vanaf 18 januari tot en met 30 september 2019 kunt u de tentoonstelling 'Connecting Time' van de Amerikaanse kunstenaar Daniel Arsham bezoeken. Hij komt met bekende werken maar ook met nieuwe en niet eerder vertoond werk naar Amsterdam.

Overige informatie
• Het Moco Museum is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is geen lift aanwezig en er zijn veel trappen in het pand van het museum.
• Honden zijn niet toegestaan in het museum, met uitzondering van geregistreerde hulphonden met een tuigje.
• Er is slechts een kleine garderobe aanwezig in het Moco Museum. Uw eventuele koffers en trolleys kunnen hier niet gestald worden. Heeft u een rugzak/tas bij u, kunt u deze in het museum meenemen, mits deze aan de arm of voor u gedragen wordt.
• In de kelder is een kleine museumwinkel aanwezig. Hier kunt u bijvoorbeeld boeken over de kunstenaars Banksy, Icy & Sot, maar ook posters van de schilderijen, t-shirts, mokken en kaarten kopen.
• Het Moco Museum is ook voor evenementen en privé rondleidingen beschikbaar.
• Engels is de gangbare taal in het museum. Alles wordt in het Engels uitgelegd, iets wat ik een minpunt vind. Mocht u in het Nederlands uitleg willen hebben over de kunst, bent u genoodzaakt de Nederlandstalige audiotour te nemen. Deze kost € 2,50 per audiotour.
• Het museum beschikt over een eigen app: Moco Play. Deze app is op uw telefoon te downloaden. U richt uw telefoon op het kunstwerk in het museum en het kunstwerk komt tot leven.

'De Museumwinkel van het Moco Museum in Amsterdam

Bereikbaarheid
• Bus: de lijnen 397, 357 of 347, uitstappen bij de halte Rijksmuseum.
• Tram: de lijnen 2, 12 en 5 stoppen bij de halte Rijksmuseum en vanaf deze halte is het 2 minuten lopen naar het Moco Museum.
• Auto: uw auto kan geparkeerd worden in de dichtstbijzijnde parkeergarage Q-Park onder het Museumplein.

Openingstijden
Het Moco Museum is van zondag t/m donderdag van 09.00-19.00 uur geopend.
Op vrijdag en zaterdag is het Moco Museum van 09.00-20.00 uur geopend.

Entree
Volwassenen betalen € 15,-- per persoon.
Studenten en kinderen van 16 en 17 jaar betalen € 12,50 per persoon.
Kinderen van 10-15 jaar betalen € 9,50 persoon.
Kinderen onder de 10 jaar kunnen gratis naar binnen.

Bij het online bestellen van uw ticket krijgt u € 1,-- per persoon korting.

Voor museumkaarthouders is er geen aparte regeling. U betaalt de gewone entreeprijs als museumkaarthouder.

De audiotour kost € 2,50 per persoon. De audiotour is in het Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Italiaans beschikbaar.

(Prijzen zijn van 2019).

Adres
Moco Museum
Honthorststraat 20
1071 DE Amsterdam
Telefoon: 020 – 370 19 97
E-mail:
Website:
Logo van het Moco Museum

Social Media
Facebook
Instagram
Twitter


Voor meer foto's van het Moco Museum in Amsterdam, zie foto's Moco Museum.


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Aan het Museumplein in Amstedam staat het Moco Museum met werken van o.a. de streetartkunstenaar Banksy. Meer over dit leuke museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #mocomuseum #amsterdam #banksy #jtravel #jtravelblog Aan het Museumplein in Amstedam staat het Moco Museum met werken van o.a. de streetartkunstenaar Banksy. Meer over dit leuke museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #mocomuseum #amsterdam #banksy #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment