Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Moco Museum in Amsterdam

Moco Museum staat voor Modern Contemporary Museum Amsterdam. Dit is een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst in Amsterdam. In het Moco Museum kunt u een breed scala aan moderne, inspirerende en hedendaagse kunst van kunstenaars als Warhol, Banksy, Icy & Sot en Roy Lichtenstein bekijken.

De visie van het Moco museum is erop gericht om radicale leiders en influencers van moderne kunststromingen, zoals street- en popart, uit te lichten. Het Moco Museum richt zich op alle leeftijden. De tentoongestelde kunstwerken zijn geïnspireerd op graffiti zoals die van Icy & Sot en Banksy of Roy Lichtenstein. Jongeren zullen zich sneller aangetrokken voelen tot het Moco Museum dan tot de meer klassieke musea.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Moco Museum ligt tussen het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum aan het Museumplein in Amsterdam.

Geschiedenis

Het Moco Museum is gevestigd in Villa Alsberg. Dit is een oud herenhuis, in 1904 ontworpen door architect Eduard Cuypers. Hij is een neef van Pierre Cuypers die het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam ontworpen heeft. Het pand heeft een oppervlakte van maar liefst 1.245 m2. Het pand is geheel in oude staat hersteld.
Het Moco Museum is een particulier initiatief van galeriehouders Lionel en Kim Logchies-Prins.
Het pand heeft ooit dienstgedaan als woning. Later was hier een advocaten- en notarissenkantoor gevestigd. Originele elementen zijn bewaard gebleven. Als u het museum bezoekt, ziet u bijvoorbeeld nog een paar originele schouwen, mooie glas-in-loodramen, een mooie serre en in de kelder is de oude keuken gevestigd. Dit is nu de museumwinkel.
Het Moco Museum is sinds 2016 geopend.

De buitenkant van het Moco Museum in Amsterdam
Originele elementen in de serre van het Moco Museum in Amsterdam

Moco Museum

In het Moco Museum zijn werken van diverse kunstenaars te zien. Op het moment dat ik er in november 2018 was, waren er tentoonstellingen van Banksy en Icy & Sot.

Banksy

De tentoonstelling ‘Laugh Now’ laat 50 originele werken van Banksy zien. U ziet hier werken als ‘Laugh Now’, ‘Barcode’, ‘Girl with Balloon’, ‘Kids on Guns’, ‘Pulp Fiction’, ‘Flower Thrower’, ‘Monkey Queen’, ‘Kate Moss’, ‘Soup Can’ en nog 41 andere werken. Het centrale werk op deze tentoonstelling is ‘Beanfield’. Deze tentoonstelling is niet door hemzelf geautoriseerd en ook niet in samenwerking met hem samengesteld. Verzamelaars van over de hele wereld hebben hun werken voor deze tentoonstelling in bruikleen beschikbaar gesteld.

Banksy is zeer waarschijnlijk een Britse kunstenaar die veel street art maakt. Zijn ware identiteit is onbekend. Hij zou afkomstig zijn uit Bristol en geboren zijn in 1974. Niemand weet wie hij echt is. Zijn werken zijn politiek en geestig van aard. Bekende werken zijn ‘Girl with Balloon’, ‘The Battle of the Beanfield’, ‘Laugh Now’ en ‘Keep it Real’. Deze zijn ook in het Moco Museum te bewonderen.

Banksy startte als graffiti-artiest. Later maakte hij meer en meer gebruik van sjablonen zodat het minder tijd zou kosten om zijn werk af te maken. Niemand weet immers hoe hij er uit ziet en dat wil hij graag zou houden. De boodschap is pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral dieren, zoals apen en ratten, en mensen, zoals politieagenten, soldaten, ouderen en kinderen. Zijn werken zijn herkenbaar en onderscheidend in de wereld van street art. Banksy iets wil bereiken met zijn werken, namelijk het openen van de ogen van mensen en het aanzetten tot nadenken, dit alles met een knipoog en in een ongedwongen sfeer.

De banners ivm de tentoonstellingen in het Moco Museum in Amsterdam

In London zijn zelfs aparte Banksy tours te maken.

De boodschap van het kunstwerk ‘Girl with Balloon’ is: een kind verliest haar hoop en onschuld, maar tegelijkertijd zijn deze idealen nog voor ons allemaal binnen handbereik. ‘There is Always Hope’ (er is altijd hoop), was de tekst die Banksy zelf bij het schilderij schreef.

In de erker staat een buste met mozaïektegels voor het voorhoofd. Dit is een aanklacht van Banksy tegen de vele gevallen van kindermisbruik door katholieke priesters. Deze buste van een geestelijke heet ‘Cardinal sin’ (‘kardinaal zonde’)

Wellicht heeft u recent gehoord over de stunt die hij tijdens een veiling bij veilinghuis Sotheby’s uithaalde. Daar zou zijn schilderij ‘Girl with Balloon’ geveild worden. Direct nadat de veiling werd afgehamerd bij een bedrag van maar liefst £ 1.042.000,– (€ 1.185.000,–) werd de onderste helft van het kunstwerk in verticale repen gesneden door een papiervernietiger. Deze was door Banksy in de lijst verborgen. De bieder besloot het schilderij alsnog te kopen. Het was de bedoeling om het hele werk in repen te snijden.

Het schilderij 'Rude Copper' van Banksy in het Moco Museum in Amsterdam
Het schilderij 'Girl with Balloon' van Banksy in het Moco Museum in Amsterdam

Icy & Sot

Icy (geboren in 1985) & Sot (geboren in 1991) zijn twee Iraanse broers. Hun werk is vanwege hun controverse in Iran verboden. Ze wonen vanwege hun werk niet meer in Tabriz/Iran. Sinds 2012 wonen ze in Brooklyn/New York (USA). Ze hebben politiek asiel in Amerika aangevraagd en wachten nu op hun Amerikaanse paspoort. Ze reizen nu met hun vluchtelingenpaspoort de wereld over. Ze kunnen door hun werk ook niet terug naar Iran. Ze worden ook wel de Banksy van Iran genoemd. In 2006 zijn ze begonnen als skatende jongeren met het plakken van stickers en het bespuiten van muren via thuis gemaakte sjablonen. Dit wordt de zogeheten stencil-art genoemd. Met de gelaagde stencils droegen ze bij aan de Iraanse en internationale street art cultuur. In Iran werden ze gedwongen om snel en in het geheim te werken, altijd bang om door de politie bestraft te worden voor het uiten van hun mening.
Ze zijn street art kunstenaars die de huidige maatschappij een spiegel voorhoudt. Onderwerpen van Icy & Sot zijn onderdrukking, milieu, vrijheid, het wapengeweld in Amerika, oorlog, mensenrechten, politieke en sociale problemen en dromen. Icy & Sot identificeren zich persoonlijk met het verhaal van vluchtelingen omdat ze zelf ook vluchteling/immigrant zijn.

Veel van hun indringende werken bevatten beelden van mensen van wie het zicht wordt belemmerd, door bijvoorbeeld een blinddoek of een bril met tralies. Maar er is ook optimistisch werk dat geïnspireerd is door de onbevangenheid van kinderen. Bijvoorbeeld ‘Dream’ waar een jongetje over de levensgrote letters ‘Dream’ loopt. Een ander bekend werk is ‘Let her be free’. Dit is een portret van een jonge vrouw met een hijab. Deze hijab is samengesteld uit vogels die op het punt staan om weg te vliegen.

Het schilderij 'Let her be free' van Icy & Sot in het Moco Museum in Amsterdam
Het schilderij 'Rebellion' van Icy & Sot in het Moco Museum in Amsterdam

Ze maken ook objecten van hekwerk, zoals de birdcage.

'Birdcage' van Icy & Sot in het Moco Museum in Amsterdam

Icy & Sot exposeerden in het Moco Museum met hun tentoonstelling ‘A Moment of Clarity’. De broers hebben al vaker in Nederland geëxposeerd.
De tentoonstelling ‘A Moment of Clarity’ is mede tot stand gebracht door mede-curator Anna Nooshin, ook een Iraanse vluchtelinge en in Nederland vooral bekend als vlogster en van televisieprogramma’s als RTL Boulevard en Holland’s Next Topmodel.

Roy Lichtenstein

Beneden ziet u de 3D Interior Room van Roy Lichtenstein. Deze stijlkamer is gebaseerd op zijn schilderij ‘Bedroom at Arles’, dat hij in 1992 maakte. Dit schilderij is weer gebaseerd op het drieluik ‘De slaapkamer’ van Vincent Van Gogh uit 1888-1889.
Deze ruimte is niet meer in het Moco Museum te zien.

'De 3D Interior Room van Roy Lichtenstein in het Moco Museum in Amsterdam

Naast de werken van Banksy en de tijdelijke tentoonstellingen zijn er in het Moco Museum ook werk te zien van Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons, Damien Hirst en Keith Haring.

Buiten

Voor het Moco Museum is het werk van Marcel Wanders, ‘Portrait’. De sculptuur lijkt op een ei. Bovenop de marmerenbasis is een wenspin gegraveerd om u aan uw eeuwige ambities en uw geloof in mogelijkheden te herinneren. U kunt zelf een wenspin in de museumwinkel kopen en in het beeld plaatsen om uw wens te laten uitkomen. De wenspin is voorzien van de letter M van Moco Museum/Marcel of als u hem omdraait, de W van wenspin/Wanders. De opbrengst van de wenspin gaat naar goede doelen als het Aids Fonds en Movement on the Ground.

'Portrait' van Marcel Wanders buiten in de tuin van het Moco Museum in Amsterdam

Als u het museum verlaat is het eerste beeld dat u tegenkomt het beeld ‘Refugees are Welcome’ van Icy & Sot. Het beeld vertelt u het verhaal van de wereldwijde vluchtelingenproblematiek. U ziet vier silhouetten van een familie die losbreken uit een stalen muur. De eerste obstakels van hun reis zijn overwonnen en ze zijn veilig. Het beeld is versierd met kleurrijke bloemen die rond prikkeldraad gewikkeld zijn. Dit is het symbool van hoop en verwelkoming.

Buiten in de tuin van het Moco Museum in Amsterdam

Praktische informatie

Overige informatie

 • Het Moco Museum is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is geen lift aanwezig en er zijn veel trappen in het pand van het museum.
 • Honden zijn niet toegestaan in het museum, met uitzondering van geregistreerde hulphonden met een tuigje.
 • Er is slechts een kleine garderobe aanwezig in het Moco Museum. Uw eventuele koffers en trolleys kunnen hier niet gestald worden. Heeft u een rugzak/tas bij u, kunt u deze in het museum meenemen, mits deze aan de arm of voor u gedragen wordt.
 • In de kelder is een kleine museumwinkel aanwezig. Hier kunt u bijvoorbeeld boeken over de kunstenaars Banksy, Icy & Sot, maar ook posters van de schilderijen, t-shirts, mokken en kaarten kopen.
 • Het Moco Museum is ook voor evenementen en privé rondleidingen beschikbaar.
 • Engels is de gangbare taal in het museum. Alles wordt in het Engels uitgelegd, iets wat ik een minpunt vind. Mocht u in het Nederlands uitleg willen hebben over de kunst, bent u genoodzaakt de Nederlandstalige audiotour te nemen. Deze kost € 2,50 per audiotour.
 • Het museum beschikt over een eigen app: Moco Play. Deze app is op uw telefoon te downloaden. U richt uw telefoon op het kunstwerk in het museum en het kunstwerk komt tot leven.
'De Museumwinkel van het Moco Museum in Amsterdam

Bereikbaarheid

 • Bus:
  de lijnen 397, 357 of 347, uitstappen bij de halte Rijksmuseum.
 • Tram:
  de lijnen 2, 12 en 5 stoppen bij de halte Rijksmuseum en vanaf deze halte is het 2 minuten lopen naar het Moco Museum.
 • Auto:
  uw auto kan geparkeerd worden in de dichtstbijzijnde parkeergarage Q-Park onder het Museumplein.

Openingstijden

Het Moco Museum is van maandag t/m woensdag van 09.00-19.00 uur geopend.

Op donderdag t/m zondag is het Moco Museum van 09.00-21.00 uur geopend.

Entree

Volwassenen: € 22,95 per persoon.
Kinderen van 7 t/m 17 jaar: € 19,95 per persoon.
Kinderen 0 t/m 6 jaar: gratis.

Bij het online bestellen van uw ticket krijgt u € 1,– per persoon korting.

Museumkaart is NIET gelding in het Moco Museum.

De audiotour kost € 2,50 per persoon. De audiotour is in het Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Italiaans beschikbaar.

(Prijzen zijn van 2023).

Adres

Moco Museum
Honthorststraat 20
1071 DE Amsterdam
Telefoon: 020 – 370 19 97
E-mail: amsterdam@mocomuseum.com
Website:
Logo van het Moco Museum

Sociale media

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Aan het Museumplein in Amstedam staat het Moco Museum met werken van o.a. de streetartkunstenaar Banksy. Meer over dit leuke museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #mocomuseum #amsterdam #banksy #jtravel #jtravelblog Aan het Museumplein in Amstedam staat het Moco Museum met werken van o.a. de streetartkunstenaar Banksy. Meer over dit leuke museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #mocomuseum #amsterdam #banksy #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven