JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Klederdrachtmuseum (Dutch Costume Museum) is in 2016 geopend. In het museum is een unieke collectie van traditionele klederdrachten van verschillende regio’s in Nederland te zien. Dit om de verhalen en ambachten en technieken van het Nederlands cultureel erfgoed niet te laten verdwijnen. Want in de plaatsen die in het museum uitgelicht worden (Urk, Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland), zijn steeds minder inwoners te zien in de traditionele klederdracht.
Naast de klederdrachten zijn er ook een wisseltentoonstellingen te zien. Toen ik er in juni 2019 was, werd er een tentoonstelling over Visserstruien gehouden.

Ligging
Het Klederdrachtmuseum is gevestigd aan de Herengracht 427, om de hoek van de Leidsestraat in het centrum van Amsterdam.

Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam

Geschiedenis
In 2016 is het Klederdrachtmuseum opgericht met als doel om u te tonen hoe rijk en gevarieerd de Nederlandse klederdracht is.
Het pand waar het Klederdrachtmuseum is gevestigd, dateert uit de 17e eeuw en is onderdeel van de Amsterdamse grachtengordel dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Lijnslager Jan Jacobszn van Gelder kocht in 1665 de kavels van nummer 427 en 429. Hij liet hier 2 huizen bouwen. Begin 18e eeuw werd voor beide panden door Cornelis de Roos, timmermansbaas, de halsgevels voor gebouwd. Deze zijn nu nog altijd te zien.

Klederdrachtmuseum
Het museum heeft 6 kamers, verdeeld over 3 verdiepingen, die u kunt bezoeken. Elke ruimte is geschilderd in de door die bepaalde regio kenmerkende kleuren en motieven. Elke regio heeft zijn eigen ruimte. De klederdrachten van Urk, Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland worden ook beschreven. Het museum neemt u mee in de geschiedenis van kraplap, baav, beuk, rijglijf, oorijzer, kap en hul. De meeste items zijn echt, maar de sieraden zijn hoofdzakelijk replica’s. Deze zijn onbetaalbaar en te diefstalgevoelig.

De beschrijvingen per klederdracht heb ik voor u gefotografeerd en kunt u lezen op de fotopagina.

 

Elke streek heeft zijn eigen klederdracht, met elk weer zijn eigen variaties per dorp en levensfase, zoals huwelijk of rouw. De klederdrachten die u in het museum ziet, komen van streekmusea, kostuumverenigingen, verzamelaars en dragers uit heel Nederland.
De poppen staan los in de ruimte om het bijzondere karakter van de streekkostuums goed tot zijn recht te laten komen. Ook krijgt u een indruk van de toegepaste handnijverheid per streek.

Klederdracht uit Urk in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam Klederdracht uit Volendam in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam

Klederdracht uit Marken in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam Klederdracht uit Staphorst in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam   

 Klederdracht uit Zeeland in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam Klederdracht uit Spakenburg in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam

Klederdracht uit Hindeloopen in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam 

Tentoonstelling
Van 10 april t/m 1 oktober 2019 is in het Klederdrachtmuseum de tentoonstelling Visserstruien van Stella Ruhe te zien. Dit is voor mij een bekende tentoonstelling want ik heb in het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel ook een tentoonstelling visserstruien van Stella Ruhe gezien.

Lees meer: Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel

 

Vissers droegen in de periode 1870-1950 eenkleurige blauwe, grijze, zwarte of naturel hand gebreide truien met motieven en patronen als werkgoed en bovengoed. Dit is na de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Vissers waren de enigen die een trui als bovengoed droegen in die periode. De oorsprong lag in Engeland en Schotland, waar de vissers vanaf 1830 truien als werkgoed en bovengoed droegen. De Nederlandse vissers kwamen in de tweede helft van de 19e eeuw in aanraking met deze truien omdat ze toen voor de haringvangst naar de Shetlandeilanden voeren en daar de Engelse en Schotse vissers ontmoetten. Ze ruilden truien met thee, tabak en drank. En thuis breiden de vrouwen truien met hun eigen motief.
In musea en archieven zijn de truien van de foto’s geschetst en van breischema’s voorzien. Zo is het gelukt om 160 unieke truien uit 56 vissersplaatsen aan de Waddenzee, Zuiderzee, Noordzee en de grote rivieren te kunnen tonen. Alle gevonden truien zijn opnieuw gebreid met garen uit deze tijd.

De tentoonstelling Visserstruien in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam

Stella Ruhe is een textielexpert. Zij onderzoek al jaren de Nederlandse visserstruien en heeft hier een paar boeken over geschreven. Stella Ruhe geeft, tegen betaling, speciale rondleidingen op verschillende data. Zie voor prijzen en data de website van het Klederdrachtmuseum.

Overige informatie
• Op aanvraag worden er rondleidingen door het museum gegeven. De groep voor een rondleiding bestaat uit maximaal 12 personen. De rondleiding duurt een uur.
• Voor groepen zijn er aparte groepsarrangementen, zoals museumbezoek met een gids, high tea, Hollandse proeverij, kostuumfotografie en workshops Staphorst stipwerk.
• In het Klederdrachtmuseum is een museumwinkel waar u bijzondere producten, die te maken hebben met klederdracht, zoals boeken, stoffen, stempels, sieraden, kostuums en verf, kunt kopen.
• In het museumcafé kunt u een kopje koffie/thee en/of gebak kopen.
• Er is geen lift aanwezig in het museum. Het museum is vanwege de vele steile trappen en smalle doorgangen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.
• Kinderwagens kunnen in het souterrain geplaatst worden.
• Er zijn geen kluisjes aanwezig, uw jas/tas kunt u opruimen in een kast bij de entree in de winkel.
• Het maken van foto’s zonder flits is toegestaan.
• Er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden.
• In de fotostudio kunt u zich, tegen betaling, laten fotograferen in klederdracht.

Bereikbaarheid
• Tram: lijn 2, 11 en 12, uitstaphalte Koningsplein.
• Auto: vanaf de A10 ringweg neemt u de afslag S100 naar het centrum van Amsterdam. U kunt uw auto parkeren in de parkeergarages in het centrum van de stad of aan één van de grachten. Een andere mogelijkheid is om uw auto bij de P+R in het Olympisch Stadion te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. U kunt het beste met het openbaar vervoer reizen.

Openingstijden
Het Klederdrachtmuseum is dagelijks van 10.00-17.00 uur geopend.
Op 25 +26 december (1e+2e Kerstdag), 1 januari (Nieuwjaarsdag) en op Koningsdag (27 april) is het museum gesloten.
Op 24 december (Kerstavond) en 31 december (Oudejaarsdag) is het museum vanaf 15.00 uur gesloten.

Entree
Volwassenen betalen een entreeprijs van € 11,-- per persoon.
Kinderen 6 t/m 16 jaar betalen € 6,-- per persoon.
Kinderen tot 5 jaar kunnen gratis naar binnen.

Museumkaarthouders kunnen het museum gratis bezoeken.

(Prijzen zijn van 2019).

Adres
Klederdrachtmuseum
Herengracht 427
1017 BR Amsterdam
Telefoon: 020 – 84 52 399
E-mail:
Website:
     Het logo van het Klederdrachtmuseum in Amsterdam

Social Media
Facebook
Instagram


Voor meer foto's van het Klederdrachtmuseum in Amsterdam, zie foto's Klederdrachtmuseum.


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Ik bezocht het Klederdrachtmuseum aan de Amsterdamse Herengracht. Een museum vol Nederlandse klederdrachten. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #klederdrachtmuseum #amsterdam #museumkaart #museumtip #museum #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment