Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Klederdrachtmuseum

Het Klederdrachtmuseum (Dutch Costume Museum) in Amsterdam is in 2016 geopend en heeft helaas in 2020 haar deuren alweer gesloten. In het museum is een unieke collectie van traditionele klederdrachten van verschillende regio’s in Nederland te zien.

Dit om de verhalen en ambachten en technieken van het Nederlands cultureel erfgoed niet te laten verdwijnen. Want in de plaatsen die in het museum uitgelicht worden (Urk, Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland), zijn steeds minder inwoners te zien in de traditionele klederdracht.
Naast de klederdrachten zijn er ook een wisseltentoonstellingen te zien. Toen ik er in juni 2019 was, werd er een tentoonstelling over Visserstruien gehouden.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Klederdrachtmuseum was gevestigd aan de Herengracht 427, om de hoek van de Leidsestraat in het centrum van Amsterdam.

Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam

Geschiedenis

In 2016 is het Klederdrachtmuseum opgericht met als doel om u te tonen hoe rijk en gevarieerd de Nederlandse klederdracht is.
Het pand waar het Klederdrachtmuseum is gevestigd, dateert uit de 17e eeuw en is onderdeel van de Amsterdamse grachtengordel dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Lijnslager Jan Jacobszn van Gelder kocht in 1665 de kavels van nummer 427 en 429. Hij liet hier 2 huizen bouwen. Begin 18e eeuw werd voor beide panden door Cornelis de Roos, timmermansbaas, de halsgevels voor gebouwd. Deze zijn nu nog altijd te zien.

Helaas heeft het Klederdracht museum aan de Herengracht zijn deuren in juli 2020 permanent gesloten. 

Klederdrachtmuseum

Het museum heeft 6 kamers, verdeeld over 3 verdiepingen, die u kunt bezoeken. Elke ruimte is geschilderd in de door die bepaalde regio kenmerkende kleuren en motieven. Elke regio heeft zijn eigen ruimte. De klederdrachten van Urk, Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland worden ook beschreven. Het museum neemt u mee in de geschiedenis van kraplap, baav, beuk, rijglijf, oorijzer, kap en hul. De meeste items zijn echt, maar de sieraden zijn hoofdzakelijk replica’s. Deze zijn onbetaalbaar en te diefstalgevoelig.

Elke streek heeft zijn eigen klederdracht, met elk weer zijn eigen variaties per dorp en levensfase, zoals huwelijk of rouw. De klederdrachten die u in het museum ziet, komen van streekmusea, kostuumverenigingen, verzamelaars en dragers uit heel Nederland.

De poppen staan los in de ruimte om het bijzondere karakter van de streekkostuums goed tot zijn recht te laten komen. Ook krijgt u een indruk van de toegepaste handnijverheid per streek.

De beschrijvingen per klederdracht heb ik voor u gefotografeerd en kunt u lezen op de fotopagina.

Klederdracht uit Urk in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam
Klederdracht uit Volendam in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam
Klederdracht uit Marken in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam
Klederdracht uit Staphorst in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam
Klederdracht uit Zeeland in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam
Klederdracht uit Spakenburg in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam
Klederdracht uit Hindeloopen in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam

Tijdelijke tentoonstelling

Van 10 april t/m 1 oktober 2019 was in het Klederdrachtmuseum de tentoonstelling Visserstruien van Stella Ruhe te zien. Dit is voor mij een bekende tentoonstelling want ik heb in het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel ook een tentoonstelling visserstruien van Stella Ruhe gezien.

Vissers droegen in de periode 1870-1950 eenkleurige blauwe, grijze, zwarte of naturel hand gebreide truien met motieven en patronen als werkgoed en bovengoed. Dit is na de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Vissers waren de enigen die een trui als bovengoed droegen in die periode. De oorsprong lag in Engeland en Schotland, waar de vissers vanaf 1830 truien als werkgoed en bovengoed droegen. De Nederlandse vissers kwamen in de tweede helft van de 19e eeuw in aanraking met deze truien omdat ze toen voor de haringvangst naar de Shetlandeilanden voeren en daar de Engelse en Schotse vissers ontmoetten. Ze ruilden truien met thee, tabak en drank. En thuis breiden de vrouwen truien met hun eigen motief.

In musea en archieven zijn de truien van de foto’s geschetst en van breischema’s voorzien. Zo is het gelukt om 160 unieke truien uit 56 vissersplaatsen aan de Waddenzee, Zuiderzee, Noordzee en de grote rivieren te kunnen tonen. Alle gevonden truien zijn opnieuw gebreid met garen uit deze tijd.

De tentoonstelling Visserstruien in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam

Stella Ruhe is een textielexpert. Zij onderzoek al jaren de Nederlandse visserstruien en heeft hier een paar boeken over geschreven.

Praktische informatie

Overige informatie

 • Op aanvraag worden er rondleidingen door het museum gegeven. De groep voor een rondleiding bestaat uit maximaal 12 personen. De rondleiding duurt een uur.
 • Voor groepen zijn er aparte groepsarrangementen, zoals museumbezoek met een gids, high tea, Hollandse proeverij, kostuumfotografie en workshops Staphorst stipwerk.
 • In het Klederdrachtmuseum is een museumwinkel waar u bijzondere producten, die te maken hebben met klederdracht, zoals boeken, stoffen, stempels, sieraden, kostuums en verf, kunt kopen.
 • In het museumcafé kunt u een kopje koffie/thee en/of gebak kopen.
 • Er is geen lift aanwezig in het museum. Het museum is vanwege de vele steile trappen en smalle doorgangen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.
 • Kinderwagens kunnen in het souterrain geplaatst worden.
 • Er zijn geen kluisjes aanwezig, uw jas/tas kunt u opruimen in een kast bij de entree in de winkel.
 • Het maken van foto’s zonder flits is toegestaan.
 • Er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden.
 • In de fotostudio kunt u zich, tegen betaling, laten fotograferen in klederdracht.

Bereikbaarheid

 • Tram:
  lijn 2, 11 en 12, uitstaphalte Koningsplein.
 • Auto:
  vanaf de A10 ringweg neemt u de afslag S100 naar het centrum van Amsterdam. U kunt uw auto parkeren in de parkeergarages in het centrum van de stad of aan één van de grachten. Een andere mogelijkheid is om uw auto bij de P+R in het Olympisch Stadion te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. U kunt het beste met het openbaar vervoer reizen.

Helaas heeft het Klederdrachtmuseum aan de Herengracht in Amsterdam zijn deuren in juli 2020 permanent gesloten. 

Adres

Klederdrachtmuseum
Herengracht 427
1017 BR Amsterdam
Telefoon: 020 – 84 52 399

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Ik bezocht het Klederdrachtmuseum aan de Amsterdamse Herengracht. Een museum vol Nederlandse klederdrachten. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #klederdrachtmuseum #amsterdam #museumkaart #museumtip #museum #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

De Waal Texel 2016
Europa

De Waal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven