Het Diamant Museum in Amsterdam neemt u mee op reis. Een reis die 3 miljard jaar geleden begon, 200 kilometer onder het aardoppervlak en die eindigt als een sieraad. Gaat u mee op reis? Het Diamant Museum is onderdeel van Royal Coster Diamonds, de naast het museum gelegen diamantslijperij die u op vertoon van uw entreeticket ook kunt bezoeken.
Het museum is gevestigd in een typisch Amsterdams pand uit de 17e eeuw.
Het woord diamant komt van het oud-Griekse woord ‘Adamas’, dat gehard staal en later ook diamant betekende.
Inhoudsopgave
Ligging
Het Diamant Museum is gevestigd in de Paulus Potterstraat, dichtbij het Museumplein in Amsterdam, niet ver van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum.
![Het Diamant Museum in Amsterdam](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/AMS-1181.jpg)
Geschiedenis
Amsterdam was al in de 16e eeuw een diamantstad. In 1586 kwam in de stad een bloeiende industrie tot stand.
In Amsterdam zijn veel diamanten geslepen, zoals de Cullinan, de grootste diamant die ooit is gevonden en de Koh-I-Noor (Berg van Licht).
Het Diamant Museum is in 2007 opgericht door Ben Meier, een bekende diamantslijper. Hij wilde het publiek informeren over de wereld van de diamant. Hij was eigenaar van Royal Coster Diamonds. Coster Diamonds is één van de oudste nog in bedrijf zijnde diamantslijperijen van Amsterdam.
Diamant Museum
Het Diamant Museum neemt u mee over een reis die 3 miljard jaar geleden en 200 kilometer onder het aardoppervlak begon. Deze reis eindigt met een mooi sieraad om uw hals of vinger.
De expositiezalen bevinden zich op de eerste en tweede verdieping van het pand.
Het Diamant Museum vertelt u over alle aspecten van diamanten, van het ontstaan van de diamantbewerking in Amsterdam en de historie.
U ziet, verdeeld over tien thema’s, alle facetten van de diamantgeschiedenis met foto’s, films, historische documenten en diamanten. Daarnaast zijn er juwelen van het Nederlandse Koningshuis en de kleinste briljant geslepen diamant ter wereld te bewonderen en u leert het verschil tussen echte diamanten en imitaties. Dit is de vaste tentoonstelling Briljant Beauties. De vaste tentoonstelling bevindt zich op de eerste etage van het Diamant Museum. Er is een tijdelijke tentoonstelling die gewijd is aan de kroon, het symbool van de koninklijke macht. Deze bevindt zich op de tweede etage van het museum. De tentoonstelling begint met een stukje geschiedenis, het laat zien hoe en waar diamanten geologisch worden geëvolueerd worden naar hun vorm.
Er is een permanente diamantcollectie met beroemde diamanten en diamanten kunstwerken zoals de Katana, de Rembrandt Diamant en de met diamant bezette gorilla schedel.
De diamant wordt op 3 plaatsen gevonden.
Het diamant houdende gesteente wordt op 140-200 kilometer diepte in het binnenste van de aarde naar de aardoppervlakte geduwd als de vulkaan uitbarst. Het gesteente zet zich vast op de wanden van de vulkaanpijpen. Het diamant houdend gesteente dat door de vulkaan naar buiten is gestuwd, verweert door de weersomstandigheden en valt langzaam uiteen. De kleinere stukken spoelen met de diamanten van de berg en komen terecht bij rivierbeddingen. Door de stroom van de rivier wordt het diamant houdend gesteente naar de zee gespoeld. In de rivierbeddingen en aan de kust wordt het vervolgens gevonden. Een ruwe diamant wordt gevonden in de vorm van een dubbele piramide.
De eerste diamanten zijn ongeveer 1000 jaar voor Christus in India gevonden. Dit land bleef tot in de 18e eeuw de belangrijkste leverancier van diamanten. Borneo was vanaf het jaar 1650 leverancier van diamanten voor de Nederlandse markt.
In 1725 werd diamant ontdekt in Brazilië, in 1829 in Rusland en daarna nog in Australië, Zuid-Afrika en Oost-Siberië. Inmiddels wordt in meer dan 20 landen ter wereld diamant gevonden.
Koolstof is de voornaamste bouwsteen van de natuur, niet alleen diamant bestaat uit koolstof maar ook planten, dieren en mensen. Diamantkristallen zijn ongeveer 3 miljard jaar geleden ontstaan op 140-200 kilometer diepte in het binnenste van de aarde uit koolstof dat werd blootgesteld aan zeer hoge druk en bij zeer hoge temperaturen.
Om van een ruwe diamant een mooie flonkerende steen te maken moet de diamant bewerkt worden. Dit bewerken moet zeer zorgvuldig gebeuren. Belangrijke stappen van de bewerking van diamanten zijn: kloven of zagen, snijden en slijpen. Een diamant is opgebouwd uit lagen, waardoor hij gespleten (gekloofd) kan worden. Bij het slijpen van een diamant moet rekening gehouden worden met de was (richting) waarin de kristallen zijn gegroeid.
Diamanten worden in allerlei vormen geslepen en alle hoeken zijn symmetrisch ten op zichtte van elkaar. Een diamant wordt 57 keer geslepen. De bovenste gedeelte 33 keer en de onderste gedeelte 24 keer. Dit zijn de 57 facetten.
Een diamant komt pas tot zijn recht als deze is verwerkt in een sieraad. Goudsmeden zijn belangrijk in de diamantindustrie. Zij zorgen er samen met bijvoorbeeld ontwerpers voor dat een diamant tot een mooi sieraad wordt verwerkt.
![Diamanten sieraden in het Diamant Museum in Amsterdam](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/AMS-1084.jpg)
Belangrijk voor de waardebepaling van een diamant zijn de vier C’s. Deze vier factoren werden in 1975 tijdens een congres vastgesteld. De vier C’s staan voor Carat (karaat), Clarity (zuiverheid), Colour (kleur) en Cut (slijpsel). Hoe groter de diamant, hoe zeldzamer, hoe mooier van kleur, hoe zuiverder, hoe beter geslepen, hoe hoger de waarde van de diamant.
Het Nederlands Koninklijk Huis hebben een collectie juwelen aangelegd. Sinds 1815 hebben zij een bijzondere collectie aangelegd. Een aantal van die replica’s zijn in het Diamant Museum te zien, zoals de kroon die Koning Maxima droeg tijdens haar bruiloft in 2002. Toenmalig Koningin Juliana heeft in 1968 een aantal bijzondere kroonjuwelen ondergebracht bij Stichting Kroongoederen van het Huis van Oranje-Nassau zodat ze ter beschikking blijven voor de komende generaties. Ze mogen niet verkocht worden.
![Een broche van de Nederlandse Koninklijke familie in het Diamant Museum in Amsterdam](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/AMS-1090.jpg)
Enkele diamanten zijn in de loop van de geschiedenis wereldberoemd geworden, vanwege het feit dat ze heel groot zijn, bijzonder van kleur, mooi geslepen of omdat de diamant in het bezit is van een beroemd persoon.
In Zuid-Afrika is het grootste diamantbedrijf ter wereld gevestigd: De Beers met 20 diamantmijnen in Afrika en is goed voor 40% van de wereldproductie ter wereld.
Diamant Trading Company is een onderdeel van De Beers. Dit bedrijf heeft 50-60% van de wereldhandel van de ruwe diamant in handen. Door de marktpositie kan de prijs stabiel gehouden worden en daar profiteren bijv. Ghana en Brazilië van.
Amsterdam is al meer dan 400 jaar een diamantstad. De toestroom van diamantbewerkers begon in 1576 toen protestanten en joden voor de Spaanse, katholieke, onderdrukking in de zuidelijke Nederlanden naar het noorden vluchtten. In 1585 viel Antwerpen en kwamen veel diamantbewerkers naar Amsterdam, gevolgd door joden uit Duitsland en Portugal. In de tweede helft van de 17e eeuw was Amsterdam de diamanthoofdstad van de wereld. De stad is sindsdien een belangrijk slijp- en handelscentrum gebleven. De Eerste Wereldoorlog, de crisis in de jaren 30 van de vorige eeuw, de Tweede Wereldoorlog en de joden deportatie tijdens deze oorlog zijn de handel in Amsterdam fataal geworden. Amsterdam is nu een centrum van diamanthandel, gericht op de verkoop aan consumenten.
Royal Coster Diamonds is opgericht in 1840. Het is één van de oudste diamantairs in Amsterdam dat nog in bedrijf is. Het was vroeger een slijpfabriek voor diamanten maar vanaf 1960 is de verkoop aan particulieren belangrijker geworden. Het is nu vooral een handelshuis. Beroemde stenen die bij Royal Coster Diamonds zijn geslepen, zijn: Star of the South, English Dresden en de Koh-i-Noor.
In 1889 werd de Diamantbeurs aan het Weesperplein geopend. Dit was de centrale handelsplek voor diamanten. In 1989 is de Diamantbeurs verhuisd naar Amsterdam Zuidoost.
De waarde van een diamant wordt bepaald door zijn echtheid. Het is alleen voor een vakman met speciale apparatuur te zien of een diamant echt is. Dit omdat er zeer natuurgetrouwe imitaties kunnen worden gemaakt. In één van de zalen kunt u een echte diamant herkennen van namaak. Mij is dat niet gelukt, lukt het u wel? Het is heel erg lastig om nep van echt te onderscheiden.
Diamantroven is van alle tijden. Ook beroemde en herkenbare stenen zijn geroofd en voor lange tijd verdwenen om ineens weer op te duiken.
In het museum hangt een replica van het beroemde schilderij van Vincent van Gogh, Starry Night. Dit schilderij is gezet met 500 briljant geslepen diamanten.
Een must see in het Diamant Museum is de gorilla schedel die is ingelegd met 17.000 briljant geslepen diamanten. De schedel is in zilver gegoten.
![De met diamanten ingelegde schedel van een gorilla in het Diamant Museum in Amsterdam](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/AMS-1154.jpg)
In het Diamant Museum is een Katana te bewonderen. Dit is een Japans zwaard van Murano glas met 1967 diamanten en 494 robijnen. Het zwaard is gemaakt in de glaswerkplaats van Murano in Venetië (Italië).
Het tennisracket (dit is een replica) die u in het museum ziet, is het met 1420 diamanten ingelegde gouden tennisracket van Richard Krajicek. Hij won dit tennisracket in 1992.
![Een replica van het met diamanten bezette tennisracket van Richard Krajicek in het Diamant Museum in Amsterdam](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/AMS-1114.jpg)
De tijdelijke tentoonstelling laat kronen van verschillende koningshuizen zien. Er is wel een groot verschil in kronen, zo heeft de ene koningin een kroon vol diamanten en een andere koningin een kroon met veren en kralen. Heel leuk om dit zo bij elkaar te zien.
![Een kroon in het Diamant Museum in Amsterdam](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/AMS-1131.jpg)
Bij Royal Coster Diamonds kunt u de diamantslijpers live zien. Zij maken van ruwe stenen mooie sieraden.
![Bij Royal Coster Diamonds in Amsterdam](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/AMS-1183.jpg)
Praktische informatie
Overige informatie
- Er is een museumwinkel aanwezig, waar u naast diamanten sieraden, ook andere zaken kunt kopen.
- Voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn, is een lift aanwezig.
- De entreekaart voor het Diamant Museum is ook geldig om Royal Coster Diamonds te bezoeken. Royal Coster Diamonds is gevestigd naast het Diamant Museum.
- Het is mogelijk om een workshop diamantslijpen te volgen. U leert hier de basis van het diamantslijpen en het polijsten. Deze workshop begint met een rondleiding door het pand en het Diamant Museum.
- Sinds november 2017 staat er een mozaïeken beeld van Nijntje voor het pand van Royal Coster Diamonds. Deze Nijntje is gemaakt door kunstenaar Fabrice Hund, een Amsterdamse kunstenaar. Het mozaïeken glinsterende standbeeld van Nijntje is een eerbetoon van en aan de Nederlandse geschiedenis, van Dick Bruna tot de geschiedenis van de diamant in Nederland.
![Nijntje bij Royal Coster Diamonds in Amsterdam](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/AMS-1044.jpg)
![Fabargé eieren in de winkel van Royal Coster Diamonds in Amsterdam](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/AMS-1172.jpg)
Bereikbaarheid
- Bus:
de lijnen 397, 357 of 347, uitstappen bij de halte Rijksmuseum. - Tram:
de lijnen 2, 12 en 5 stoppen bij de halte Rijksmuseum en vanaf deze halte is het 1 minuut lopen naar het Diamant Museum. - Boot:
de aanlegplaats voor rondvaartboten voor het Rijksmuseum ligt op een paar minuten loopafstand van het Diamant Museum. - Auto:
uw auto kan geparkeerd worden in de dichtstbijzijnde parkeergarage Q-Park onder het Museumplein.
Openingstijden
Het Diamant Museum is het hele jaar door dagelijks geopend van 09.00-17.00 uur.
Entree
Volwassenen: € 12,50 per persoon.
65+ en studenten: € 10,– per persoon.
Kinderen van 13-17 jaar: € 10,– persoon.
Kinderen jonger dan 12 jaar zijn gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2023).
Adres
Diamant Museum
Paulus Potterstraat 8
1071 CZ Amsterdam
Telefoon: 020 – 305 53 00
Fax: 020 – 305 53 01
E-mail: info@diamondmuseum.com
Website:
Royal Coster Diamonds
Paulus Potterstraat 2-6
1071 CZ Amsterdam
Telefoon: 020 – 305 55 55
Fax: 020 – 305 55 56
E-mail: info@royalcoster.com
Website:
Bekijk ook: Foto’s van het Diamant Museum in Amsterdam
Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam
Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:
Bewaar op Pinterest
![Het Diamant Museum vertelt je over alle aspecten van diamanten, van het ontstaan van de diamantbewerking in Amsterdam en de historie. Je ziet, verdeeld over tien thema's, alle facetten van de diamantgeschiedenis met foto's, films, historische documenten en diamanten. Meer over het Diamant Museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #diamantmuseum #amsterdam #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Het Diamant Museum vertelt je over alle aspecten van diamanten, van het ontstaan van de diamantbewerking in Amsterdam en de historie. Je ziet, verdeeld over tien thema's, alle facetten van de diamantgeschiedenis met foto's, films, historische documenten en diamanten. Meer over het Diamant Museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #diamantmuseum #amsterdam #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/Diamant-Museum.png)
![Het Diamant Museum vertelt je over alle aspecten van diamanten, van het ontstaan van de diamantbewerking in Amsterdam en de historie. Je ziet, verdeeld over tien thema's, alle facetten van de diamantgeschiedenis met foto's, films, historische documenten en diamanten. Meer over het Diamant Museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #diamantmuseum #amsterdam #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Het Diamant Museum vertelt je over alle aspecten van diamanten, van het ontstaan van de diamantbewerking in Amsterdam en de historie. Je ziet, verdeeld over tien thema's, alle facetten van de diamantgeschiedenis met foto's, films, historische documenten en diamanten. Meer over het Diamant Museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #diamantmuseum #amsterdam #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog](https://jtravel.nl/wp-content/uploads/2018/11/Diamant-Museum.jpg)