Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bo Sang bij Chiang Mai

Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik op dag 7 Bo Sang bij Chiang Mai. Bo Sang wordt ook wel umbrellavillage genoemd. Bo Sang bekend staat om de handgemaakte parasols die worden gemaakt van bamboe en riet rijstpapier. Al generaties lang worden hier parasols gemaakt.

Inhoudsopgave

Ligging

Bo Sang ligt negen kilometer ten oosten van de stad Chiang Mai. Bo Sang ligt aan de Highway nr. 1006.

Geschiedenis

Bo Sang was ooit een deel van de oude Lanna Koninkrijk. De monnik In Tha zou volgens de overlevering tijdens een van zijn reizen naar de Birmese grens, een paraplu aangeboden hebben gekregen. Deze monnik bezocht dit gebied om er te mediteren. In een dorp zag hij hoe de paraplu’s van papier werden gemaakt. Hij beschreef heel precies hoe het proces in zijn werk ging en nam zijn aantekeningen mee naar Bo Sang. Hier werd een begin werd gemaakt om het procedé zoals dat door de monnik In Tha was opgetekend.

Sinds die periode zijn er heel veel verschillende stijlen ontwikkeld. Tegenwoordig worden de parasols voor iedereen geproduceerd, terwijl ze eerder voornamelijk en alleen voor de rijken en monniken werden gemaakt.

Bo Sang

Het maken van de parasols is een zeer bewerkelijk proces. Elk onderdeel van de parasol afzonderlijk wordt handmatig gemaakt en bewerkt. De parasols worden gemaakt van bamboe en riet rijstpapier en door vakmensen vakkundig voorzien van vele prints en patronen. Het maken van deze parasols is de belangrijkste bron van inkomsten geworden voor de inwoners van Bo Sang.

Bo Sang zelf stelt niet veel voor, het is slechts een kleine groep van winkels, werkplaatsen en huizen. Er is een constante stroom van toeristen. De industrie wordt nu omringd door de commercie. In het Umbrella Making Centre, aan de rechterkant direct na de grote rode stadspoort kunnen de toeristen en andere bezoekers de arbeidsintensieve techniek die komt kijken bij het maken van de parasolconstructie bekijken.

In de souvenirwinkels worden de paraplu’s verkocht. U vindt in de buurt van de souvenirwinkels kunstenaars die tegen betaling van wat bath’s op elk object hun ontwerpen en schilderingen aanbrengen. Deze vakmensen hebben nog geen twee minuten nodig om een door u gekozen motief op uw tas of t-shirt aan te brengen. In de winkels kunt u daarnaast waaiers, handwerk van stro, zilverwerk, producten van teak en bamboe, celadon (verfijnd soort aardewerk dat op speciale wijze is geglazuurd) en lakwaren kopen. De kwaliteit varieert van prullig tot voortreffelijk.

Ook kunt u in de winkels schrijf- en schetsblokken van sa-papier kopen. Deze schrijf- en schetsblokken zijn gemaakt uit de vezels van de bladeren van de papiermoerbeiboom. In Chiang Mai is dit prachtige, grofkorrelige papier bij enkele kraampjes op de benedenverdieping van de Chiang Mai nachtbazaar en bij HQ, een papierspeciaalzaak te koop.

Een keer per jaar wordt het Bo Sang Umbrella Festival. Meestal is dat in januari. Het Bo Sang Umbrella Festival bestaat uit een kleurrijke paraplu-optocht met een processie. De dames trekken in een prachtige kleurrijke  stoet door de hoofdstraten van Bo Sang. Dit festival is een zeer Thaise aangelegenheid, ondanks het feit dat het heel toeristisch klinkt.

Bo Sang bij Chiang Mai

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

De meeste reizigers die Chiang Mai bezoeken komen vanuit Bangkok. De makkelijkste manier om vanuit Bangkok naar Chiang Mai te reizen is per vliegtuig. U vliegt in anderhalf uur en voor een paar tientjes naar Chiang Mai. Bangkok heeft twee luchthavens waarvandaan de vluchten naar Chiang Mai vertrekken: Suvarnabhumi Airport (de internationale luchthaven) en Don Mueang Airport.

Wilt u niet vliegen kunt u overwegen om met de nachttrein naar Chiang Mai te reizen. De nachttreinen vertrekken vanaf het Hua Lamphong Treinstation in Bangkok. In de avond vertrekken drie nachttreinen naar het noorden. Het is aan te raden om tickets online vast te leggen omdat het een populair traject is.

Er gaat ook een nachtbus van Bangkok naar Chiang Mai. Het is de goedkoopste optie van de drie (vliegen, nachttrein en nachtbus). Als u kiest voor de nachtbus heeft u een ligstoel, wifi aan boord en een gratis transfer naar uw hotel in Chiang Mai. De bus maakt een tussenstop in Phitsanoluk. De bus vertrekt vanaf de Khao San Road en de volgende dag arriveert u in Chiang Mai, in het noorden van Thailand. Op 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of trein kopen en de dienstregeling bekijken.

De rode, gedeelde taxi (songtaew) is de manier om van A naar B te gaan. U vertelt de chauffeur waar u naartoe wilt, onderhandelt niet over de prijs maar stapt gewoon in. Dan betaalt u hetzelfde als een local. De songtaew is goedkoper maar een tuktuk is een optie om in en rondom het centrum van Chiang Mai te komen. Een tuktuk is het vervoermiddel om binnen de stadsmuren korte afstanden af te leggen. Een andere mogelijkheid is om het centrum van Chiang Mai per fiets te verkennen. U kunt vaak bij uw ho(s)tel een fiets huren.

De taxi neemt u wanneer u een bezienswaardigheid buiten Chiang Mai wilt bezoeken. U moet zelf onderhandelen over de prijs.

Overnachten in Chiang Mai

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. In Chiang Mai overnachtte ik in het Pornping Tower Hotel in Chiang Mai. Een leuk, centraal gelegen hotel dat helaas niet meer bestaat.

Pornping Tower Hotel in Chiang Mai

Beste reistijd voor Chiang Mai

De beste reistijd voor Chiang Mai is het koele seizoen van november t/m februari. De hoogste gemiddelde temperatuur in in Chiang Mai is 38° C in april en de laagste temperatuur is 28° C in december. Chiang Mai heeft een tropisch savanneklimaat.

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis mocht Bo Sang bij Chiang Mai niet ontbreken. In Bo Sang liet ik een waaier met mijn naam in het Thais maken. Hier lees je de informatie over Bo Sang in de omgeving van Chiang Mai. Lees je mee over de Bo Sang? #chiangmai #bosang #thailand #waaier #parasol #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis mocht Bo Sang bij Chiang Mai niet ontbreken. In Bo Sang liet ik een waaier met mijn naam in het Thais maken. Hier lees je de informatie over Bo Sang in de omgeving van Chiang Mai. Lees je mee over de Bo Sang? #chiangmai #bosang #thailand #waaier #parasol #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis mocht Bo Sang bij Chiang Mai niet ontbreken. In Bo Sang liet ik een waaier met mijn naam in het Thais maken. Hier lees je de informatie over Bo Sang in de omgeving van Chiang Mai. Lees je mee over de Bo Sang? #chiangmai #bosang #thailand #waaier #parasol #jtravel #jtravelblog
Tijdens mijn rondreis mocht Bo Sang bij Chiang Mai niet ontbreken. In Bo Sang liet ik een waaier met mijn naam in het Thais maken. Hier lees je de informatie over Bo Sang in de omgeving van Chiang Mai. Lees je mee over de Bo Sang? #chiangmai #bosang #thailand #waaier #parasol #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis mocht Bo Sang bij Chiang Mai niet ontbreken. In Bo Sang liet ik een waaier met mijn naam in het Thais maken. Hier lees je de informatie over Bo Sang in de omgeving van Chiang Mai. Lees je mee over de Bo Sang? #chiangmai #bosang #thailand #waaier #parasol #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis mocht Bo Sang bij Chiang Mai niet ontbreken. In Bo Sang liet ik een waaier met mijn naam in het Thais maken. Hier lees je de informatie over Bo Sang in de omgeving van Chiang Mai. Lees je mee over de Bo Sang? #chiangmai #bosang #thailand #waaier #parasol #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven