Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bergvolken

In Noord-Thailand leven verschillende bergvolken. Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik er verschillende. Elk bergvolk heeft zijn eigen kleding en gebruiken. In dit artikel leg ik het verschil tussen de verschillende bergvolken uit. Ik bezocht de bergvolken vanuit Chiang Mai. De Akha-stam leeft nog verder naar het noorden. Hen bezocht ik op een regenachtige dag tijdens mijn verblijf in Chiang Rai.

Inhoudsopgave

Meo (Hmong)

De Thaise groep van de Hmong telt ongeveer 60.000 leden. Zij wonen in 148 dorpen. Hmongdorpen worden gebouwd op grote hoogten, onder de top van een beschermende berg. De Hmong-huizen staan niet op palen. De woonverdieping ligt iets hoger en daaronder bevindt zich een soort souterrain of kelder voor het opslaan van voedsel. De Hmong leven in grote families, de huizen hebben twee of meer slaapkamers en een veranda.

De kleding van de Hmong is rijkelijk versierd met schitterend borduurwerk en zilveren sieraden. Blauwe Hmong vrouwen dragen geplooide rokken met rode, blauwe en witte strepen, voorzien van ingewikkeld, wit borduurwerk. De mantels of jasjes zijn van zwart satijn, met brede oranje en geel geborduurde manchetten en revers. Witte Hmong-vrouwen dragen zwarte flodderige broeken met een lange en brede blauwe cummerbund (band, sjerp). De jasjes zijn simpel, met blauwe manchetten. De Hmong mannen maken kruisbogen, muziekinstrumenten en andere voorwerpen van hout, bamboe en rotan.

Hmong bergvolk

Karen

De Karen-vrouwen staan bekend om hun weefkunst en vaardigheid op het weefgetouw. Elke substam van deze grote etnische groepering heeft zijn eigen specifieke klederdracht. Ongetrouwde meisjes dragen wijde witte bloezen met v-halsen, vaak versierd met graszaadjes op de naden. Getrouwde vrouwen dragen bloezen en rokken in felle kleuren, maar overwegend blauw en rood.

De mannen dragen blauwe, wijde broeken met een rood of blauw shirt, een vereenvoudigde versie van de blouse van de vrouwen. Karen-mannen vervaardigen muziekinstrumenten, unieke tabakspijpen en talloze andere voorwerpen.

Palong

De Palong zijn gemakkelijk te herkennen aan de opvallende klederdracht van hun vrouwen, rode gewaden (sarongs) met daarop een blauw jasje met rode kraag en om het middel een brede zilveren band.

Palong bergvolk

Lahu

Lahu-huizen zijn gebouwd op hoge palen, met wanden van bamboe en planken. De daken zijn gedekt met gras. Een ladder leidt naar een open centrale ruimte, met aan de ene kant de voorraadkamer en aan de andere kant de woonvertrekken.

De Lahu-vrouwen zijn bekwaam in het weven van stoffen en het maken van zeer fijne lapjesstof (ook voor jasjes) en opvallend borduurwerk. De vrouwen van de zwarte Lahu dragen de mooiste klederdracht van alle Lahu-stammen: een zwarte mantel met diagonale, roomkleurige strepen. De bovenkant van de mouwen is versierd met fel rode of gele kleuren. De rode Lahu-vrouwen dragen zwarte, met wit afgezette broeken. De mouwen zijn lichtgekleurd, met brede rode en blauwe strepen.

Alle andere Lahu-stammen hebben hun traditionele dracht vaak aangevuld met een gewoon Thais shirt of sarong. Zowel de mannen als de vrouwen zijn maken de mooiste manden die u in Thailand kunt vinden. Lahu-mannen maken daarnaast nog kruisbogen, muziekinstrumenten en andere voorwerpen van hout, bamboe of rotan.

Lahu bergvolk

Yao/Mien

De Yao zijn de enige bergstam met een geschreven taal. Yao-dorpen bevinden zich meestal op de lagere heuvels. De van planken gemaakte huizen liggen vaak aan een modderige weg. Voor bezoekers beschikt elk Yao dorp wel over een gastenverblijf die gemaakt is van bamboe.

De Yao-vrouwen staan bekend om hun schitterende kruissteek-borduurkunst, die de traditionele kleding siert. De kleding is opvallend: een lange zwarte jas, afgezet met wollen scharlaken (rode) revers, met daaronder een ruimvallende broek met ingewikkelde patronen. Op het hoofd een met borduurwerk versierde zwarte tulband. De Yao-zilversmeden produceren sieraden van hoge kwaliteit.

Mien bergvolk

Longnecks

De Longnecks behoren tot de Karenstam. De vrouwen krijgen vanaf hun 4e levensjaar een set koperen ringen om de nek die ieder jaar wordt aangevuld met enkele nieuwe ringen. Zodoende wordt ieder jaar de nek een stukje langer…. In feite wordt de borstkas naar beneden gedrukt De nek wordt hierdoor quasie-lang en kwetsbaar. Het gerucht dat ze ringen dragen omdat ze vroeger werden aangevallen door tijgers, en de nek een zwakke plek is, is nooit bewezen. De Longnecks dragen niet alleen ringen om de nek, maar ook om de armen en benen. Sinds een aantal jaar, zijn de Longnecks een officiële attractie in Thailand geworden.

Longneck bergvolk

Akha

De Akha zijn een van Tibeto-Birmaanse oorsprong en zijn met ongeveer 50.000 leden. Ze leven op vrij grote hoogte in de noordelijke provincies. De grootste concentratie Akha-dorpen ligt in Chiang Rai, gevolgd door Chiang Mai. In de kringen van de Thaise regering wordt deze stam als de meest primitieve groep beschouwd, want ze kunnen noch lezen noch schrijven. Hun dorpen zijn herkenbaar aan de prachtige uit hout gesneden toegangspoorten waarover gewaakt wordt door beschermheiligen (geesten). De Akha vullen het inkomen aan door het traditionele handwerk (kleren en gebruiksvoorwerpen) te verkopen aan toeristen.

Vrouwen dragen brede broeken, een korte zwarte rok, daarop een wit met kralen versierd tasje en een los zwart jasje met geborduurde manchetten en revers. De zwarte mutsen zijn versierd met zilveren munten, zilveren schijfjes, oude munten, zilveren balletjes en kralenkettingen.

Het Akha bergvolk

Tips voor bezoek aan de bergvolkeren in Thailand

  • Verdiep u voor uw bezoek in de cultuur van de bergvolken die u bezoekt.U kunt op internet en in reisgidsen voldoende informatie vinden. Alle bergvolkeren hebben een eigen verhaal, geschiedenis en cultuur. Door u van tevoren in te lezen, weet u waar u op moet letten en wat belangrijk is.
  • Een lokale gids vertelt u alles over de achtergrond, de cultuur, de rituelen, gebruiken en gewoontes van de bergvolken die u bezoekt. De lokale gids kan ook als tolk fungeren, als er geen Engels gesproken wordt door de leden van het bergvolk die u bezoekt.
  • Vraag altijd toestemming om foto’s te maken. Veel toeristen doen dit helaas niet, waardoor het ‘aapjes kijken’ gevoel versterkt wordt.
  • Toon interesse in het leven van de mensen die u bezoekt. Vraag of u mee mag helpen met waar ze mee bezig zijn, bijvoorbeeld koken, landbouw activiteiten, etc. Als u een tijdje met elkaar optrekt, zult u merken dat er naast de verschillen, ook heel veel overeenkomsten zijn.
  • Deel geen snoep uit aan de kinderen. De kinderen hebben meer aan schoolmaterialen die u aan de schoolleiding kunt geven.
  • Draag schouderbedekkende en kniebedekkende kleding. Hiermee valt u minder op en toont u respect naar de mensen die u bezoekt.

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens een bezoek aan het noorden van Thailand kun je er niet om heen, je brengt een bezoek aan één of meerdere bergvolken. Ik heb de kenmerken van de door mij bezochte bergvolken voor je op een rijtje gezet, zodat jij ze ook herkent als je ze bezoekt. Lees je mee? #thailand #bergvolken #jtravel #jtravelblog Tijdens een bezoek aan het noorden van Thailand kun je er niet om heen, je brengt een bezoek aan één of meerdere bergvolken. Ik heb de kenmerken van de door mij bezochte bergvolken voor je op een rijtje gezet, zodat jij ze ook herkent als je ze bezoekt. Lees je mee? #thailand #bergvolken #jtravel #jtravelblog Tijdens een bezoek aan het noorden van Thailand kun je er niet om heen, je brengt een bezoek aan één of meerdere bergvolken. Ik heb de kenmerken van de door mij bezochte bergvolken voor je op een rijtje gezet, zodat jij ze ook herkent als je ze bezoekt. Lees je mee? #thailand #bergvolken #jtravel #jtravelblog
Tijdens een bezoek aan het noorden van Thailand kun je er niet om heen, je brengt een bezoek aan één of meerdere bergvolken. Ik heb de kenmerken van de door mij bezochte bergvolken voor je op een rijtje gezet, zodat jij ze ook herkent als je ze bezoekt. Lees je mee? #thailand #bergvolken #jtravel #jtravelblog Tijdens een bezoek aan het noorden van Thailand kun je er niet om heen, je brengt een bezoek aan één of meerdere bergvolken. Ik heb de kenmerken van de door mij bezochte bergvolken voor je op een rijtje gezet, zodat jij ze ook herkent als je ze bezoekt. Lees je mee? #thailand #bergvolken #jtravel #jtravelblog Tijdens een bezoek aan het noorden van Thailand kun je er niet om heen, je brengt een bezoek aan één of meerdere bergvolken. Ik heb de kenmerken van de door mij bezochte bergvolken voor je op een rijtje gezet, zodat jij ze ook herkent als je ze bezoekt. Lees je mee? #thailand #bergvolken #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven