Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika & Namibië : dag 10 – woensdag 15 oktober 2014

Dit is het reisverslag van dag 10 van mijn 22-daagse groepsrondreis met NRV naar Zuid-Afrika & Namibië. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika en Namibië.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van NRV Holiday

Route: Fish River Canyon – Keetmanshoop – Mariental

Omschrijving: Via Keetmanshoop rijden we richting de Kalahari, waar we de aankomende nacht zullen overnachten in een gemoedelijke lodge. Onderweg brengen we een bezoek aan het Quiver Tree Forest (Kokerboomwoud). De takken van de kokerbomen dienen nog steeds als pijlenkokers van de San Bosjesmannen. In de namiddag kunt u nog een prachtige, avontuurlijke ‘sundowner drive’ maken waarbij u met open Landcruisers de prachtige Kalahari inrijdt. De roodkleurige steppe is het leefgebied van veel antilopen, springbok, wildebeest, waterbokken, impala’s en giraffen en geeft u de eerste indrukken van het bijzondere Namibië. Omdat deze excursie rond de klok van 17.00 uur gemaakt wordt ziet u de zon langzaam ondergaan en de dieren weer tot leven komen in dit warme gebied.

Overnachting: Auob Lodge – Kalahari. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika & Namibië ziet u meer foto’s van Auob Lodge in Kalahari.

Ochtend

Weer een vroegertje vanochtend, de wekker loopt om 06.20 uur af. Om 06.45 uur zet ik de koffer buiten en maak ik een begin met mijn reisverslag. Het is tijd voor het ontbijt. Het ontbijt is weer heerlijk. De koffers zijn intussen al in de bus gezet. Ik loop nog even terug naar mijn kamer om mijn handbagage te halen.

Busrit naar Keetmanshoop

Als we rijden krijgen we te horen dat we vandaag niet heel veel geasfalteerde wegen krijgen alleen tot Keetmanshoop en daarna worden het grindwegen. Per inwoner van Namibië is er slechts 15 kilometer geasfalteerde weg aangelegd, dat is in totaal 4.800 kilometer. Onderweg stoppen we voor een paar gemsbokken met jongen en daarachter zijn springbokken te zien. Ook zien we een kudu en een paar struisvogels.

We maken een ongeplande stop bij de boerderij van Willie en Magda Vermeulen, waar op dat moment de schapen geoormerkt worden. Ook lopen hier geiten rond. Het zijn blinkhaar schapen en karakule geiten.

Karakule geiten

We vervolgen onze weg over de B1 naar Keetmanshoop. Vanaf hier rijden we door de Kalahari woestijn.

De volgende stop is bij een heel groot vogelnest in een bloeiend acaciaboom.

We drinken vandaag koffie bij de Shell pomp in Grunau. Het busje wordt volgetankt en wij strekken onze benen en drinken koffie en kopen wat in de bijbehorende winkel.

Onderweg komen we langs een winkeltje van een Nama of Damara vrouw (dat was volgens Karel bijna niet te zien, maar het is een vrouw uit een van deze stammen). Zij verkoopt hier kudu biltong en springbok gedroogd vlees met curry. Karel koopt van elk iets om onderweg op te eten. De biltong is heerlijk. De springbok is ook lekker maar heel taai. Biltong is voor de Zuid-Afrikanen en Namibiërs een snack tussendoor.

Keetmanshoop

We rijden door naar Keetmanshoop. Het VVV-kantoor is gevestigd in een vroeger Duits gebouw.

We lunchen bij Spur Steakhouse in het winkelcentrum van Keetmanshoop. Het duurt werkelijk waar weer een eeuwigheid voor we onze lunch krijgen. Het is een uur later als we onze rijk gevulde chicken baguette met friet en cola opeten. Daarna hebben we een kwartier om door het winkelcentrum te lopen, iets wat ikzelf niet nodig vind, ik heb niets nodig.

Mijn lunch in Keetmanshoop

De foto’s die ik vandaag onderweg maakte ziet u in het artikel foto’s die ik onderweg in Zuid-Afrika & Namibië maakte.

Kokerbomenwoud & Giant's Playground

Om 13.30 uur gaan we verder naar het Kokerbomenwoud en Giant’s Playground.

We bezoeken eerst het Kokerbomenwoud. Hier aangekomen, horen we dat we tot 14.30 uur de tijd krijgen om de kokerbomen te bekijken en fotograferen. De kokerboom is een aloësoort. Het zijn mooie en fotogenieke bomen. Ik zie daarnaast ook nog een dassie, de sociable weavervogel, de donkere vleervangervogel en een kolibrie.

Kokerbomenwoud

We rijden door naar Giant’s Playground. Ik vind dit niet bijster interessant. Ik loop dan ook niet zo ver door als de meeste groepsleden. Maar er zijn nog een paar groepsleden die er niet veel bijzonders aan vinden en niet doorlopen. Voor mij is het een hoop stenen en meer niet.

Giant’s Playground

Busrit naar Auob Lodge

Om 15.15 uur zijn de laatsten terug van hun wandeling en rijden we verder.

Vier groepsleden (waaronder ik) willen aan het begin van de avond de Sundowner in de Kalahari maken, maar door tijdgebrek gaat deze niet door. Wij zijn daar niet blij mee, ik vind dat je weet, dat deze excursie gepland staat, dan moet je als reisleider de tijd maar beter indelen. Ik ga hier ook zeker wat over schrijven naar het reisbureau want er gaat nu echt van alles mis. We rijden nog anderhalf uur over een onverharde weg naar Gochas. In de bus ontstaat gemor vanwege het feit dat elke keer de tijdsplanning niet klopt, want nu kunnen we geen facultatieve excursie maken omdat de afstanden niet kloppen. Het blijkt dat we vandaag 601 kilometer gereden hebben terwijl programma 399 kilometer aangeeft, dit maakt wel 202 kilometer uit en dat is in Nederland al bijna twee uur maar hier kost het, vanwege de onverharde wegen, nog meer tijd. Er wordt hierover met Karel gepraat, want dit kan gewoon niet. Er worden op deze manier excursies die groepsleden willen maken door de neus geboord.

We zien onderweg veel geiten, schapen, paarden en koeien die dicht langs de kant van de weg staan en in het veld zijn veel springbokken te zien.

Aankomst in Auob Lodge en vergadering

Pas om 19.15 uur komen we eindelijk bij de accommodatie voor deze nacht, Auob Lodge, aan. Ik krijg een grote kamer met een klamboe en een spuitbus voor de muggen. Ik spuit direct goed in het rond.

Mijn kamer in Auob Lodge

Ik douche me en om 19.45 uur is er voor het diner eerst nog een vergadering vanwege het programma dat niet klopt. We rijden zoveel kilometers meer dan het programma aangeeft dat we elke keer heel laat ergens aankomen en er geen tijd meer is voor een optionele excursie. Karel heeft al contact met het hoofdkantoor in Houtbaai/Zuid-Afrika opgenomen. Peter doet ook zijn zegje en daar heeft hij zeker een punt, want het kost ook veel tijd dat als we een stop maken, er groepsleden veel te ver uit de buurt van de bus weglopen. Morgen gaan we niet naar de markt en wijnproeverij die gepland staat, want het gaat ons niet nog een keer gebeuren dat er een sundowner uitvalt. Morgen wil iedereen de Sundowner in de Sossusvlei meemaken. Van Karel moeten we het aantal kilometers in het programma loslaten. Hij gaat het allemaal bepraten met het hoofdkantoor, want het is duidelijk dat dit reisprogramma achter de computer in elkaar is gezet.

Diner in Auob Lodge met dansgroep

Eindelijk is het tijd voor het diner. Het diner is in buffetvorm. Het is lekker maar veel.

We krijgen de aankondiging dat er van een schooltje uit Gochas een groepje leerlingen onder leiding van zuster Monica optreedt. Het zijn Nama kinderen die op een kostschool zitten die deels ook gefinancierd wordt door de accommodatie waar wij verblijven. Het is erg leuk.

Zang- en dansgroep in Auob Lodge

Na dat de schoolgroep wat gezongen en gedanst heeft, worden de toeschouwers ook uitgenodigd om mee te doen. Later gaat er nog een mandje rond om geld op te halen. Dan is het tijd om het diner af te rekenen. Ook nu gaat het afrekenen een beetje vreemd.

Ik loop terug naar mijn kamer, schrijf nog een deel van het reisverslag en ga dan lekker slapen.

Het weer

Bewolktzonnig en ± 30° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Dag 10 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië is een lange reisdag met bezoeken aan het Kokerbomenwoud en Giant's Playground. Alles over deze lange tiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #kokerbomenwoud #giantsplayground #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 10 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië is een lange reisdag met bezoeken aan het Kokerbomenwoud en Giant's Playground. Alles over deze lange tiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #kokerbomenwoud #giantsplayground #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 10 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië is een lange reisdag met bezoeken aan het Kokerbomenwoud en Giant's Playground. Alles over deze lange tiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #kokerbomenwoud #giantsplayground #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Dag 10 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië is een lange reisdag met bezoeken aan het Kokerbomenwoud en Giant's Playground. Alles over deze lange tiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #kokerbomenwoud #giantsplayground #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 10 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië is een lange reisdag met bezoeken aan het Kokerbomenwoud en Giant's Playground. Alles over deze lange tiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #kokerbomenwoud #giantsplayground #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 10 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië is een lange reisdag met bezoeken aan het Kokerbomenwoud en Giant's Playground. Alles over deze lange tiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #kokerbomenwoud #giantsplayground #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven