JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Mijn route en de dingen die ik onderweg tegenkwam tijdens mijn wandeling door Amsterdam Noord.

 


Ik houd van wandelen en wandelen in een deel van een stad dat ik niet ken is helemaal leuk. In Amsterdam heb ik heel veel voetstappen liggen, maar Amsterdam Noord is voor mij onbekend terrein. Ik ben hier in 2017 1x geweest voor een Instameet. Amsterdam Noord nodigt uit voor nog een bezoek.

Voor ik op pad ga print ik de route van routemaker Gerard Goudriaan. Deze route komt uit de gids 'Amsterdam acht keer anders'. Dit is mijn leidraad voor vandaag en de overige teksten print ik ook uit om de leuke dingen onderweg niet te missen. De route is 7 kilometer (als je niet verkeerd loopt, iets wat ik een paar keer wel heb gedaan). Het start- en eindpunt is Amsterdam Centraal Station.

Amsterdam Noord is trendy geworden en af en toe mooi van lelijkheid, want op de grauwe industrieterreinen liggen pareltjes, zoals broedplaats De Ceuvel en ook Van Dijk en Ko. De NDSM-werf is voor mij geen onbekend terrein. In 2017 ben ik hier in het kader van de Instameet 24H Noord al een keer geweest.

 De route

 

Rondom het IJ (A+B op de kaart)
Ik reis op een stralende dag in december met het openbaar vervoer naar Amsterdam Centraal Station. Aan de achterzijde van het station bevindt zich de gratis pont die me naar de andere kant van het IJ brengt. Wat me opvalt is dat ik ook hier het IAmsterdam teken niet meer zie. Deze stond hier in april 2018 nog wel toen ik ook deze pont nam om naar THIS IS HOLLAND te gaan. Het is niet druk op de pont naar Noord. De pont vertrekt kort nadat ik opgestapt ben voor een tocht van een paar minuten over het IJ.

 

U neemt de pont naar Buiksloterweg.

Vanaf de gratis pont ziet u aan de linkerkant Filmmseum Eye en Amsterdam Lookout. Daarachter verscholen ligt nog een leuke attractie, THIS IS HOLLAND, maar het gebouw valt tussen de hoge omliggende gebouwen in het niet. Op het dak van Amsterdam Lookout is een mogelijkheid om op grote hoogte te schommelen. Het gebouw was vroeger van de Shell, net als het gebied om de toren. Het gebouw met de puntdaken is nu een horecagelegenheid. Dit was vroeger de kantine van de Shell.

         De pont over het IJ vanaf Amsterdam Centraal voor de wandeling door Amsterdam Noord      Zicht op Amsterdam Lookout en daarachter THIS IS HOLLAND vanaf de pont over het IJ voor de wandeling door Amsterdam Noord

 

Vanaf de pont loopt u rechtdoor via de Buiksloterweg (er is geen straatnaambordje), met aan uw linkerkant Café De Pont. De Buiksloterweg is de weg langs het water en het kunstwerk met vier voetballende bronzen figuren en daarachter een frietkraam. Als u deze bent gepasseerd slaat u linksaf naar de Tolhuistuin. U kunt een korte wandeling door de tuin maken. Het hek van de tuin is tot 17.30 uur geopend. Aan de andere kant van het water ziet u aan uw linkerkant CLINK. Dit is een hostel die in 2015 geopend is.

Als u de tolhuistuin verlaat ziet u Open Coop.
Hier slaat u rechtsaf weer in de richting van de Buiksloterweg en vervolgt de route langs het water naar de sluis over het Noordhollandsch Kanaal. U steekt de sluis over en aan de andere kant loopt u naar rechts langs het water. Aan het eind van deze weg komt u uit bij het IJ en hier slaat u linksaf langs een paar woonboten. Deze weg komt uit bij het Mandelahuisje. Helaas was deze hotspot niet geopend, dit omdat hij alleen in de zomer is geopend. Het Mandelahuisje is een herberg in gebruik als Bed & Breakfast met een luxe suite. Het uitzicht over het IJ is fantastisch. In de Sixhaven, waar u langs wandelt, liggen plezierjachten en zeilboten. (C op de kaart)

         De sluis over het Noordhollandsch Kanaal tijdens de wandeling door Amsterdam Noord      Het Mandelahuisje tijdens de wandeling door Amsterdam Noord

 

U loopt hetzelfde pad terug vanaf het Mandelahuisje naar de sluis. Na het oversteken van de sluis steekt u over om via het wandelpaadje op een drukke weg uit te komen. Deze weg volgt u tot aan het Van der Pekplein. Aan de rechterkant ziet u Café Modern aan de Meidoornweg.

 

Ik ben hier even binnen geweest voor een sanitaire stop. Het restaurant is gevestigd in een oud bankgebouw en dat is beneden bij de toiletten te zien. Hier bevinden zich nog oude kluizen.

 

U vervolgt uw route door de Van der Pekstraat. Hier zijn leuke winkeltjes gevestigd. Let ook eens op de leuke uithangtassen die aan beide kanten van de straat hangen. Loop deze straat helemaal uit en steek op de hoogte van nummer 40 de weg over tot aan de rotonde.

 

Van der Pekbuurt (D op de kaart)
Deze buurt is van oudsher een volksbuurt. De buurt is ongeveer 100 jaar geleden gebouwd voor arbeiders van de nabijgelegen scheepswerven. In deze straat vindt elke woensdag, vrijdag en zaterdag de markt plaats. Architect Jan Ernst van der Pek is de naamgever van deze buurt. De wijk werd in 1926 opgeleverd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de wijk zwaar beschadigd door een bombardement die bedoeld was voor de Fokkerfabriek. De huizen in de Van der Pekbuurt hebben allemaal rode dakpannen, okergele kozijnen en donkergroene deuren. Op het moment dat ik er ben is het er heel rustig. Ik houd zoals beschreven de rechterkant van de straat aan en steek halverwege de straat over en loop tot aan de rotonde.

         Café Modern tijdens de wandeling door Amsterdam Noord      De Van der Pekbuurt tijdens de wandeling door Amsterdam Noord

 

Bij de rotonde steekt u recht over en neemt u het fiets- en wandelpad langs het viaduct. Dit is het Mosplein. Aan u rechterhand ziet u aan het eind van dit fiets- en wandelpad een Koptisch Orthodoxe Kerk.

 

Ik kan het niet laten om hier de weg over te steken om te kijken of de kerk open was, maar helaas.
Ik loop snel weer terug naar de route.

 

De route gaat verder langs de saaie en drukke Klaprozenweg. Dit is een minder stuk op de route. Na een paar honderd meter slaat u linksaf de Papaverweg en direct weer links naar de Korte Papaverweg. Hier komt u uit bij De Ceuvel.

 

De Ceuvel (E op de kaart)
De Ceuvel is een plek die u moet weten te vinden. Deze broedplaats is gemaakt voor creatieve ondernemers. De Ceuvel is een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal. In oude woonboten zijn nu kunstenaars en kantoren gevestigd. Via houten vlonders is het mogelijk om een rondje over het terrein te lopen. Op het moment dat ik er was, was het hier uitgestorven. In de verschillende woonboten zie ik wel mensen aan het werk, maar ik zie geen bezoekers. Bij het café op het centrale plein is niets te doen. Ik loop wat rond. Onderweg zie ik verschillende bordjes die uitleg geven over het feit dat het hier vroeger zeer vervuild was en dat nu met speciaal geselecteerde planten die vervuiling uit de bodem gehaald wordt.

          De Ceuvel tijdens de wandeling door Amsterdam Noord      De Ceuvel tijdens de wandeling door Amsterdam Noord

 

Als u bij De Ceuvel uitgekeken bent, loopt u terug door de Korte Papaverweg naar de Papaverweg. U slaat linksaf en loopt via het industrieterrein via de Hulstweg naar de Bosrankstraat. Dit is maar een korte straat maar wel bijzonder. De Bosrankstraat is nl. een straat met klimaat neutrale woningen. (F op de kaart)
Via de Bosrankstraat en de Ridderspoorweg komt u weer uit op de Papaverweg.
Aan de rechterkant bevinden zich drie hotpots: Van Dijk en Ko, Neef Louis Design en Waargenoegen.

 

Van Dijk en Ko (G op de kaart)
Ik neem als eerste een kijkje bij Van Dijk en Ko en kijk hier mijn ogen uit. Wat een fantastische winkel is dit. Het is hier een paradijs voor mensen die van vintage meubels en accessoires houden. Ik kijk er mijn ogen uit en zie heel veel leuke dingen, zoals oude landkaarten, een oude verbanddoos met inhoud, oude turntoestellen, oude schoolstoelen, die me doen denken aan de stoeltjes waar ik vroeger op school op zat. Ik zie mooie kasten, stoelen en tafels die, lees ik later, uit bijvoorbeeld Hongarije en Roemenië komen. Maar naast meubels zijn er ook boeken, serviesgoed, lampen en aardewerk te koop. De enorme loods heeft een oppervlakte van ruim 2500 m2.
Van Dijk en Ko en ook Neef Louis zijn gevestigd in oude loodsen. De loods van Van Dijk en Ko was vroeger een lakspuiterij. Als u er oog voor hebt, let dan ook eens op de originele details die nog in de loodsen te zien zijn.

         In de loods van Van Dijk en Ko tijdens de wandeling door Amsterdam Noord      In de loods van Van Dijk en Ko tijdens de wandeling door Amsterdam Noord

 

Neef Louis Design zit aan de overkant is bijna hetzelfde als Van Dijk en Ko. Hier veel industriële lampen en vintage meubels en accessoires.

Eetgelegenheid Waargenoegen is gevestigd aan het eind van dit terrein. Ook hier is niets te doen en ik besluit dan ook om terug te lopen naar de Papaverweg en mijn weg naar de NDSM-werf te vervolgen.

 

Aan het eind van het terrein waar Van Dijk en Ko en Neef Louis Design zijn gevestigd slaat u rechtsaf de Papaverweg op en vervolgt u de route. Het eerste stuk is ontzettend saai langs een braakliggend terrein waar druk gebouwd wordt, en een 'camping' voor campers. Aan de rechterkant staat Het Blok, wat het inhoudt, geen idee. Kunst misschien. U loopt rechtdoor en steekt het bruggetje over en komt zo uit op het NDSM-terrein. Hier kunt u zich uitleven met het fotograferen van de streetart / graffiti of bezoek een oude scheepsloods.

          Onderweg naar de NDSM-werf tijdens de wandeling door Amsterdam Noord      Onderweg naar de NDSM-werf tijdens de wandeling door Amsterdam Noord

 

NDSM-terrein (H op de kaart)
Het terrein van het Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) was vroeger een scheepsbouwterrein. Nu is er veel street art / graffiti te vinden. De werf was ooit de grootste scheepswerf ter wereld maar in de jaren 80 van de vorige eeuw ging de werf failliet. Alle gebouwen kwamen leeg te staan en het gebied verloederde. De leegstaande gebouwen werden gekraakt. Anno 2018 is het een geweldige plek om te bezoeken. Er is zoveel te zien op deze voormalige scheepswerf. Het is nu een plaats waar allerlei bedrijfjes zijn gevestigd. Het industriële karakter wordt behouden.

          Streetart/graffiti op de NDSM-werf tijdens de wandeling door Amsterdam Noord      De scheepshelling op de NDSM-werf tijdens de wandeling door Amsterdam Noord

 

Ik loop een hele tijd over het terrein, speurend naar leuke street art, zoals het portret van Anne Frank op de hoek van het NDSM-plein en de Ms. van Riemsdijkweg en het hele mooie portret van de in 2017 overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhart van der Laan. Dit schilderij is een kunstwerk waar de kunstenaar van twee portretten van de burgemeester één portret heeft gemaakt.

          Het portret van Anne Frank op de NDSM-werf tijdens de wandeling door Amsterdam Noord      Het portret van de overleden burgermeester Eberhart van der Laan op de NDSM-werf tijdens de wandeling door Amsterdam Noord

 

In 2019 wordt op het NDSM-terrein een grote trekpleister geopend, het grootste street art museum ter wereld, Street Art Today. Dit museum komt in de voormalige lashal. Dit is het gebouw waar u op de hoek het portret van Anne Frank ziet. De kunstenaar die dit portret heeft gemaakt, Eduardo Kobra, heeft meer dan 450 spuitbussen en 35 liter lakverf gebruikt voor dit schitterende eerbetoon.

In de oude scheepsloods zijn bedrijfjes gevestigd en is nog veel industrieel erfgoed te zien. Het doet me denken aan plekken die ik tijdens de verschillende instameets/instawalks heb bezocht.

           De binnenkant van de oude scheepsloods op de NDSM-werf tijdens de wandeling door Amsterdam Noord     De binnenkant van de oude scheepsloods op de NDSM-werf tijdens de wandeling door Amsterdam Noord

 

Naast de oude gebouwen is er ook veel nieuwbouw op het terrein. Er wordt ook druk gebouwd. Ook de verschillende hotelketens en bedrijven hebben deze plek gevonden. Zo is er een Botel, is Double Tree by Hilton hier gevestigd en in een kraan zijn 3 luxe suites ingericht waar u kunt verblijven. Bij dit hotel (Faralda NDSM Kraanhotel) ziet u ook de hellingbaan van de scheepswerf. Redbull, Greenpeace en de HEMA hebben hun kantoren hier gevestigd. Aan de pier ligt, naast het Botel, het Veronica schip aan de ketting.

Aan de NDSM-straat ziet u oranje, rood, witte en blauwe containerwoningen. Dit is studentenhuisvesting.

Op het NDSM-terrein zijn veel horecagelegenheden te vinden, zoals Café Loetje, BBrood, Pannenkoekenboot Amsterdam, Ferrotopia Bar, Pllek en Café Noorderlicht.

           Café Noorderlicht op het NDSM-terrein tijdens de wandeling door Amsterdam Noord      Pllek op het NDSM-terrein tijdens de wandeling door Amsterdam Noord

 

Weet u dat de straatnamen verwijzen naar de schepen die door de NDSM zijn gebouwd? TT staat voor turbinetanker, MS voor motorschip, KS voor kraanschip en MT voor motortanker.

 

Vanaf het NDSM-terrein neemt u de pont terug naar Amsterdam Centraal. Ik wens u veel wandelplezier. (I+J op de kaart)

 

Als ik de pont neem is het spitsuur en dus druk. Ik moet wachten voor de pont er is. De tijden worden aangegeven. 2x per uur gaat deze pont naar het Centraal Station.

Vanaf het Centraal Station reis ik moe maar voldaan met het openbaar vervoer terug naar huis.


Wilt u meer foto's van deze wandeling zien, klik dan op deze link.


Dit artikel bevat een affiliate link. Als u via deze link iets bestelt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. U betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in de Disclaimer.

 

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling door Amsterdam Noord. Mijn route, de bezienswaardigheden onderweg lees je in dit artikel. Lees je mee? #amsterdamnoord #ndsm #vandijkenko #deceuvel #streetart #wandelen Ik maakte een wandeling door Amsterdam Noord. Mijn route, de bezienswaardigheden onderweg lees je in dit artikel. Lees je mee? #amsterdamnoord #ndsm #vandijkenko #deceuvel #streetart #wandelen

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment