Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Groene wandeling langs de Amsterdamse Zuidas

De Amsterdamse Zuidas kennen velen als een zakencentrum met grote en hoge kantoorgebouwen die rondom NS Station Amsterdam Zuid te zien zijn. Het gebied is verrassend groen met een botanische tuin, verschillende parken en een heus stadsstrand. Ik maak een groene wandeling langs de Amsterdamse Zuidas. Loopt u mee?

Inhoudsopgave

Amsterdamse Zuidas

Het beginpunt is Station Amsterdam Zuid. Dit station ligt ingeklemd tussen de snelweg A10. Het is de plek waar het nooit rustig is en waar iedereen haast heeft, de plek waar je de snelle jongens in hun maatpakken naar de blinkende kantoorpanden aan de Zuidas ziet haasten. De Amsterdamse Zuidas is veel groener dan u denkt, dit begint al als u het station uitloopt in de richting van de hoge kantoorpanden.

De Zuidas is het zakendistrict van Amsterdam.

Eind vorige eeuw is besloten om het gebied over een periode van 30-40 jaar te ontwikkelen tot een locatie voor wonen en werken met internationale allure. Het kantoor van ABNAMRO was het eerste kantoor dat gebouwd werd. De Zuidas wordt nu volgebouwd met kantoor- en appartementencomplexen waar grote bedrijven als ABNAMRO en Akzo Nobel zijn gevestigd. Ook het VUmc, de RAI, Station Zuid, de Vrije Universiteit en vier hotels liggen in dit gebied. Er wordt nog altijd gebouwd. Op dit moment wordt de Zuidasdok rondom Station Amsterdam Zuid gebouwd.

Naast al deze kantoren en appartementen heeft de Zuidas bijzondere groene locaties, zoals de Botanische Tuin, Strand Zuid, dakterras CIRCL, het Amstelpark, het Beatrixpark en het Amsterdamse Bos.

De Zuidas is 245 hectare groot. De Zuidas heeft een breedte van maximaal 1,14 kilometer en een lengte van de Zuidas is 3,5 kilometer.

Kantoorgebouwen aan de Amsterdamse Zuidas

Ligging

De Zuidas ligt tussen Schiphol en de binnenstad van Amsterdam, tussen de wijken Oud Zuid en Buitenveldert en de natuurgebieden Amstel en Nieuwe Meer.

Mijn groene wandeling langs de Amsterdamse Zuidas

Mijn wandeling begint bij het WTC aan het Zuidplein en gaat via o.a. de Stadstuin, het Beatrixpark, het Amstelpark, het Gijsbrecht van Aemstelpark, Amsterdamse Bos, Botanische Tuin Zuidas en de CIRCL. ‘Het Zuidplein is geen goede naam voor dit plein omdat het plein op het noorden ligt’, lees ik ergens.

Speelplek De Vijfhoek (B op de kaart)

Mijn eerste stop als ik vanaf het Zuidplein bij het WTC onder de bus-/trambaan doorloop, is de Vijfhoek.

 

De Vijfhoek ligt op de kop van Minervalaan. Dit is een nieuw park dat in mei 2019 officieel is geopend. Het was vroeger een vjifhoekig (vandaar de naam Vijfhoek) grasveld. De Vijfhoek ligt op de Minerva-as. Deze as loopt vanaf het Hilton Hotel door tot aan de Symfonie Torens aan de Gustav Mahlerlaan. De passage, loopt onder de sporen door. Deze passage maakt verbinding tussen het noordelijke en zuidelijke deel van Zuidas en wordt de komende jaren verbreed tot 40 meter. In de ondergrondse fietsenstalling Strawinskylaan kunnen 3.750 fietsen gestald worden. Toen deze fietsenstalling klaar was, werd de Vijfhoek heringericht. Vijfhoek is een rustpunt en speelplek voor kinderen met een waterpartij en speelelementen. Voor de volwassenen is het een ontmoetingsplek. Een welkome oase in dit drukke gebied!
Adres: Prinses Irenestraat 38

De Vijfhoek in Amsterdam
De fietsenstalling bij de Vijfhoek in Amsterdam

Ik loop door de Prinses Irenestraat tot aan de hoek. Hier ziet u een apart gebouw: het gebouw van de Goede Doelen Loterijen.

Het duurzame gebouw van de Goede Doelen Loterijen (C op de kaart)

Dit gebouw uit 1973 stond 10 jaar leeg. Het was het kantoor van Winterthur. Met de ombouw van het gebouw is in 2017 begonnen en was eind 2018 klaar. Met de verbouwing is de betonconstructie van het gebouw behouden gebleven. Het gebouw rust op zes boomvormige kolommen. Het gebouw is energiezuinig en regenwater wordt opgevangen in de daktuin en gebruikt voor het bewateren van planten en om de wc’s mee door te spoelen. Tachtig huishoudens per jaar krijgen energie van de 2400 m2 aan zonnepanelen op het dak. Het gebouw heeft het hoogst haalbare duurzaamheidslabel: BREEAM Outstanding. Bijzonder is het bladerdak van glas en aluminium, waarbij met metalen panelen een schaduwpatroon van een bladerdak op de grond wordt getoond. Het gebouw is helaas niet toegankelijk. Een leuk weetje is dat de RTL tv-programma’s Koffietijd en Live hier worden opgenomen.
Adres: Prinses Irenestraat 31-33.

Het gebouw van de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam
Het dak van het gebouw van de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam

Bij het gebouw van de Goede Doelen Loterijen steek ik de drukke rijbaan over (denk ook aan de trams die hier langs rijden). Achter het gebouw van Akzo Nobel en het St. Nicolaaslyceum bevindt zich de stadstuin.

De Stadstuin (D op de kaart)

Aan het Beethovenplein ligt de stadstuin met veel uitheemse planten. Elke periode heeft zijn eigen kleur. Hierdoor ziet de tuin er elke keer anders uit. Het groen strekt zich nu nog uit naar de Kunstkapel en het Beatrixpark. Ik heb ergens gelezen dat een deel van de stadstuin wordt volgebouwd met woningen. De plantvakken zijn regenbestendig aangelegd. Het regenwater wordt ook hier hergebruikt om de bloemen en planten te voeden en om ervoor te zorgen dat het plein bij hevige regen niet vol water staat.
Adres: Beethovenplein.

De Stadstuin in Amsterdam
De Stadstuin in Amsterdam

De Stadstuin gaat over in het Beatrixpark.

Het Beatrixpark (E op de kaart)

Een deel van het Beatrixpark maakte onderdeel uit van het Floriadeterrein van 1972. Het park is, net als het Amsterdamse Bos, ontworpen door Jakoba Mulder. Het Beatrixpark heeft een grote collectie bomen en een kruidentuin, de Artsenijhof. Deze kruidentuin is een overblijfsel van de Floriade. Het Beatrixpark heeft de Monumentenstatus. Het park is een beschermd gemeentelijk monument. In het park staan verschillende kunstwerken, zoals ‘Hommage aan Jakoba ‘Ko’ Mulder’. Op de website van de vereniging Vrienden van het Beatrixpark vindt u heel veel informatie over de geschiedenis van het park, de bomen en de planten.
Website

Het Beatrixpark in Amsterdam
Het Beatrixpark in Amsterdam

Aan het einde van het Beatrixpark ligt net voor de RAI het stadsstrand Strand Zuid en het bijbehorend strandpaviljoen.

Het stadsstrand Strand Zuid (F op de kaart)

Toen ik hier liep, was het strand gesloten. Ik kon via een geopend hek een kijkje nemen op een uitgestorven strand, waar de strandstoelen al klaar staan. Het seizoen is nog niet begonnen. Het is een plek om te chillen en een drankje te drinken op het terras, te sporten of om te feesten. In de winter is het stadsstrand gesloten en is alleen de evenementenlocatie Zuidpool open. Vanaf het terras heeft u een mooi uitzicht over de havenkom van de Boerenwetering naar het Beatrixpark.
Adres: Europaplein 22.
Openingstijden: op werkdagen 11.00-01.00 uur, in het weekend van 10.00-01.00 uur.

Strand Zuid in Amsterdam
Strand Zuid in Amsterdam

Ik loop voorbij de RAI en sla rechtsaf het grote plein over, onder de A10 door. Hier ligt het Amstelpark. U kunt hier verschillende ingangen nemen. Ik neem de eerste ingang die ik tegenkom: het Rosarium.

Het Amstelpark, een overblijfsel van de Floriade 1972 (G op de kaart)

Het Amstelpark is aangelegd voor de Floriade van 1972. Het Amstelpark bestaat uit een aantal tuinen, zoals de Rododendronvallei, de Japanse Tuin, het Rosarium en de Belgische kloostertuin. In het park bevindt zich het indrukwekkende Monument Rozenoord. Het monument is een grasveld met lege stoelen ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers die in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog vielen bij de fusilladeplaats Rozenoord aan de Amsteldijk. Deze honderd stoelen staan op een betonnen steen met daarop de naam, geboortedatum en overlijdensdatum van een slachtoffer. Het park heeft verschillende ingangen. Een paar ingangen hebben een mooie toegang, zoals de Rode Brug.
Website

Monument Rozenoord in het Amstelpark in Amsterdam
Rododendron in het Amstelpark in Amsterdam

Ik loop via het Rosarium het Amstelpark weer uit en steek de Europaboulevard over naar de Boelelaan.

U kunt ook via de Rode Brug het Amstelpark verlaten en de Boelelaan overslaan. Als u via de Rode Brug het Amstelpark verlaat en de Europabouvelard oversteekt, komt u uit bij het Gijsbrecht van Aemstelpark.

Ik loop via De Boelelaan.

De Boelelaan (H op de kaart)

Dit is een drukke weg met ernaast een gracht en een groene berm met veel jonge bomen. Als u een eindje doorloopt ziet u aan uw rechterhand het Ravel Residence. Dit is een wooncomplex voor studenten. Het gebouw herkent u aan de witte gevel met grote gaten. Het gebouw heeft een binnentuin en dakterras. Helaas zijn deze voor buitenstaanders niet toegankelijk. Op het dak staat een oranje kooi waarin gesport wordt.

Ravel Residence aan de Boelelaan in Amsterdam
Ravel Residence aan de Boelelaan in Amsterdam

Net voorbij het Ravel Residence kruist u aan de rechterhand de Beethovenstraat. Maar u slaat hier linksaf de Van Leijenberghlaan in. Deze loopt u een stuk uit tot aan het Gijsbrecht van Aemstelpark.

Het smalle Gijsbrecht van Aemstelpark (I op de kaart)

Dit Gijsbrecht van Aemstelpark is voor een deel Rijksmonument en onderdeel van het ecolint van Amsterdam. Het 27 hectare grote park is lang en smal. Het park ligt tussen de Amstelveenseweg en de Europaboulevard, tussen het Amsterdamse Bos en het Amstelpark. Het park heeft een lengte van 2,15 km en is 230 meter breed. Qua flora en fauna is dit een gevarieerd park met een mooie waterpartij, veel vogels en 40 inheemse plantensoorten. Toen ik er was stonden op verschillende plekken de boshyacinten in bloei. De ontwerper van het Gijsbrecht van Aemstelpark is Wim Boer. Het park is verdeeld in verschillende delen, zoals Twikkel, het Ontmoetingseiland en de stadsdeelwerf. Bij het Ontmoetingseiland staan banken van Aldo van Eyck, de door Angie Abbink ontworpen Levensboom en het Herdenkingsmonument van Mischa Rakier. In het oostelijke deel van het Gijsbrecht van Aemstelpark ligt het speelbos en een waterpartij.

Het Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam
Het Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam

Ik loop het park door in de richting van de Amstelveenseweg. Aan de overkant van de Amstelveenseweg ligt het Amsterdamse Bos / Nieuwe Meer.

Het Amsterdamse Bos (J +A op de kaart)

Het Amsterdamse Bos of de Nieuwe Meer is een prachtig recreatiegebied. Het Amsterdamse Bos behoort bij 3 gemeenten, Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer. Bekend is het Amsterdamse Bos van de roeibaan, de Bosbaan, het Dachaumonument en het kersenbloesempark, waar in april de bloesem bloeit. In 1934 is men begonnen met de aanleg. Het Amsterdamse Bos is met blote handen aangelegd door werklozen.

Het Amsterdamse Bos kent veel leuke plekken, zoals een geitenboerderij, kilometers aan wandel- en fietspaden, de Boswinkel, restaurants, een theater en recreatiemogelijkheden. Het Amsterdamse Bos kent een grote variëteit aan natuur.

Het Amsterdamse Bos heeft zijn huidige vorm gekregen door de zandwinning voor de bouw van de Westelijke Tuinsteden, zoals Osdorp en Geuzenveld. Het heeft toen de huidige diepte van 35 meter gekregen. Het meer fungeert ook als een soort natuurlijke koelinstallatie voor de Vrije Universiteit en de Zuidas. Het koude water koelt een deel van gebouwen in Zuidas. Bij mooi weer kunt u zwemmen bij de yogaheuvel. Hier rijdt in de zomer ook de Museumtram. Deze tram rijdt van het Haarlemmermeerstation naar Amstelveen-Bovenkerke en doorkruist het Amsterdamse Bos.

Het Dachaumonument in het Amsterdamse Bos in Amsterdam
Kersenbloesem in het Amsterdamse Bos in Amsterdam

Na mijn bezoek aan het Kersenbloesempark, het Dachaumonument, de Bosbaan en de Boswinkel loop ik terug naar de Amstelveenseweg ter hoogte van de Bosbaan om daar de Amstelveenseweg over te steken op naar de volgende groene hotspot: de Botanische Tuin Zuidas. U loopt langs de Amstelveensweg tot aan de van Nijenrodeweg. Hier slaat u rechtsaf, de Van Nijenrodeweg in tot aan de Van der Boechorststraat. Op nr. 8 is de Botanische Tuin Zuidas gevestigd.

De gratis te bezoeken Botanische Tuin Zuidas (B op de kaart)

In de achtertuin van het VUmc ziet u veel bijzondere planten en struiken. De Botanische Tuin Zuidas bezit de grootste collectie cactussen en vetplanten van Nederland. De Botanische Tuin Zuidas bestaat uit een buitenterrein en een kassencomplex. In de kassen groeien orchideeën en tropische planten, zoals clivia’s, bromelia’s en varens. In de Alpine kas is een rotstuin ingericht. De Botanische Tuin Zuidas is ongeveer 1 hectare groot met 8.000 soorten planten.
Deze groene oase is via de ziekenhuistuin toegankelijk voor patiënten en bezoekers van het VUmc. Het toegangshek tot de Botanische Tuin Zuidas is ontworpen door Ruud Jan Kokke. In de grote wintertuin bij de kassen vinden evenementen plaats.

Adres: Van der Boechorststraat 8.
Openingstijden: op werkdagen van 9.00-17.00 uur, in het weekend van 12.00-17.00 uur.
Website

De toegang tot de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam is gratis.

De Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam
De Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam

Ik loop de Van der Boechorststraat uit in de richting van de VU en steek de grote weg en bus-/trambaan over op weg naar de Boelentuin/Green Living Lab. Helaas is deze is vanwege de uitbreiding op dit deel van de Zuidas niet meer te vinden. De sportvelden van sportclub Buitenveldert liggen er nog wel. Maar voor hoelang?

Sportpark Buitenveldert (C op de kaart)

SC Buitenveldert is bekend als goede amateurvoetbalclub. In de toekomst gaan deze voetbalvelden verhuizen naar de strook langs de A.J. Ernststraat. Hier staat nu het Wis- en Natuurkundegebouw van de Vrije Universiteit. Op de plek van de huidige voetbalvelden komen nieuwe gebouwen van de VU en andere bedrijven te staan.
Adres: Gustav Mahlerlaan 2009.

Sportpark Buitenveldert in Amsterdam
Sportpark Buitenveldert in Amsterdam

Vanaf de sportvelden van Buitenveldert loop ik terug naar de Amstelveenseweg en loop ik onder de snelweg A10 door. U slaat rechtsaf de Fred Roeksestraat in. Aan de rechterkant bevindt zich de R.K. Begraafplaats Buitenveldert.

R.K. Begraafplaats Buitenveldert (D op de kaart)

Deze begraafplaats ligt tussen de kantoorpanden. Het is een begraafplaats met veel bijzondere bomen en struiken. Een uitnodiging voor een moment van stilte en devotie. Deze begraafplaats is voor iedereen toegankelijk. Deze begraafplaats bestaat sinds 1835. Bekende Nederlanders die hier begraven liggen zijn Wim Sonneveld en Jopie Koopman (‘Ik heb rode en witte radijs’).
Website

De R.K. Begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam
De R.K. Begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam

Vanaf de begraafplaats (waarvan ik nooit heb geweten dat die hier ligt. Ik ben heel vaak met de bus via de oprit A10 langs deze plek gereden. Deze plek valt niet op vanaf de A10. U loopt de Fred Roeksestraat tot aan de Parnassusweg. Deze steekt u over en vervolgt u weg via de Strawinskylaan. Op een gegeven moment heeft u aan uw linkerhand de Vijfhoek en aan de rechterhand de toegang tot het Zuidplein bij het WTC. Heeft u interesse, in het WTC is op de eerste etage het projectbureau Zuidas gevestigd. Hier kunt u informatie vinden over de werkzaamheden aan de Amsterdamse Zuidas.

Na mijn bezoek aan het projectbureau loop ik door de passage van het station nog naar een heel mooi punt aan de Amsterdamse Zuidas: CIRCL. Deze hotspot bevindt zich achter de toegang van het ABN AMRO kantoor aan het Gustav Mahlerplein.

Het Gustav Mahlerplein in Amsterdam

De duurzame hotspot CIRCL (E op de kaart)

CIRCL is het paviljoen van de ABN AMRO. De plek waar zich vergaderzalen, een restaurant, een rooftopbar en een daktuin bevinden. Alle materialen die gebruikt zijn bij de bouw van de CIRCL zijn hergebruikt. Zo is de houten vloer gemaakt van afvalhout en zijn de raamkozijnen afkomstig uit een oud Philips-kantoor. Voor de isolatie van de CICRL zijn 16.000 oude spijkerbroeken gebruikt. Het gebouw draagt bij aan een circulaire economie. Hier komt ook de naam CIRCL vandaan. In het restaurant worden alleen duurzame en lokale producten gebruikt. Er worden geen diepvries producten gebruikt. Aan de gevel hangen zonnepanelen. Duurzaamheid is het woord van vandaag. En dat wordt hier heel goed toegepast.
De tuin is ontworpen vanuit de circulaire gedachte. Er zijn onzichtbare oplossingen bedacht, zoals glasschuim, waar de hele tuin op aangelegd is, de waterberging ligt onder de verharding en planten en wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en bewateren van de planten. Dit systeem van hergebruikt kunststof is gemaakt voor 210.000 liter regenwater. Er zijn ook zichtbare oplossingen bedacht, zoals de plantenbakken aan de muur. Deze zijn gemaakt van staal en met scharnierverbindingen aan elkaar vastgemaakt. De bankjes in de tuin zijn gemaakt van afgedankte fietsframes en het hout is hergebruikt. Alle planten in de tuin zijn biologisch gekweekt. De entree van deze, achter de hoge toegangsmuur verscholen, tuin is gratis.

Boven is de rooftopbar en daktuin met uitzicht over de tuin van ABN AMRO en aan de andere kant het Gustav Mahlerplein.

Adres: Gustav Mahlerlaan 1b.
Openingstijden: werkdagen van 8.00-23.00 uur.
Website

De banken in de tuin zijn gemaakt van oude fietsframes.

De daktuin van de CIRCL in Amsterdam
De CIRCL in Amsterdam

Vanuit de Botanische Tuin Zuidas loop ik via de foto-expositie, Streets of the World, terug naar mijn eindpunt: Station Amsterdam Zuid.(G op de kaart)

Foto-expositie Streets of the World van Jeroen Swolfs (F op de kaart)

Deze foto-expositie wordt net buiten Station Amsterdam Zuid aan het Gustav Mahlerplein gehouden. Het is een foto-expositie van fotograaf Jeroen Swolfs. Deze tentoonstelling wordt vanaf 7 maart 2019 3 jaar lang gehouden. U kunt deze tentoonstelling zien bij de bouwschuttingen van het werkterrein van Zuidasdok.
Website

De foto-expositie 'Streets of the World' van Jeroen Swolfs tijdens de groene wandeling Zuidas in Amsterdam / Copyright © JTravel.nl
De foto-expositie Streets of the World van Jeroen Swolfs in Amsterdam

Bekijk de Streets of the World foto-expositie van fotograaf Jeroen Swolfs in de Arnold Schönbergstraat.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Het beginpunt van deze wandeling is Station Amsterdam Zuid. Vanuit alle delen van Nederland kunt u dit station gemakkelijk bereiken.
Met de auto rijdt u via de A10. In Amsterdam is het overal betaald parkeren (dure aangelegenheid!).
Vanuit de omliggende steden van Amsterdam en luchthaven Schiphol is Station Amsterdam Zuid per lijnbus te bereiken.
Er rijden 3 metrolijnen en 3 tramlijnen langs de Zuidas.

Feiten en cijfers

Wilt u meer weten over de feiten en cijfers van de Amsterdamse Zuidas, op de website van de Zuidas worden de feiten en cijfers bijgehouden. Hier leest u alles over de nieuwste bouwprojecten, het nieuwe project Zuidasdok, de bereikbaarheid, de voorzieningen, informatie voor de bewoners en de ontwikkelingen. De komende jaren wordt aan de Zuidas nog veel gebouwd en verbouwd.

Meer informatie

Deze route is ook heel goed per fiets te doen. Bij NS Station Amsterdam Zuid huurt u, met een abonnement voor de OV-Fiets, voor € 3,85 een fiets en kunt u fietsend de groene plekken langs de Amsterdamse Zuidas verkennen.

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de groene delen van de Amsterdamse Zuidas. Mijn route en leuke weetjes over de bezochte plekken lees je hier. Lees en wandel je mee? #amsterdamsezuidas #wandelen #amsterdam #amsterdamzuid #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de groene delen van de Amsterdamse Zuidas. Mijn route en leuke weetjes over de bezochte plekken lees je hier. Lees en wandel je mee? #amsterdamsezuidas #wandelen #amsterdam #amsterdamzuid #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven