Rondom Stellenbosch ligt de bekendste wijnstreek in Zuid-Afrika. De stad ligt in de gelijknamige fusiegemeente in Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Stellenbosch omvat ook het omliggende gebied, waaronder Franschhoek, Pniel en de township Kayamandi. Deze township ligt op een heuvel aan de rand van Stellenbosch. Stellenbosch stad ligt in het hart van het wijnland 50 kilometer ten oosten van Kaapstad en is, na Kaapstad, de oudste stad van Zuid-Afrika. Eén van de bekendste universiteiten van het Afrikaanse continent is in Stellenbosch gevestigd. De Universiteit Stellenbosch is een hoofdzakelijk Afrikaanstalige universiteit. Echter deze situatie wordt nu fel bestreden in regeringskringen. De druk is groot om op Engelstalig onderwijs over te gaan.

De plaats is genoemd naar de Nederlandse VOC-commandeur Simon van der Stel (Van der Stels bosch), die het gebied in november 1679 verkende toen het nog Wildenbosch heette. Hij was zeer onder de indruk van de pracht en de vruchtbaarheid ervan. In 1679 vestigden de eerste gezinnen zich in dit nieuwe grensdorpje 'Van der Stel se bosch'. In 1688 kwamen de eerste Franse Hugenoten. Hier werd de basis van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie gelegd. Stellenbosch ligt nu het hart van de Kaapse wijnvelden. Stellenbosch is in de kern een conservatieve plaats. Hier bevond zich ooit de intellectuele machinekamer van de apartheid. Dr. H.F. Verwoerd, premier en grondlegger van de apartheid, was hier geliefd. Nu is Stellenbosch een belangrijk centrum voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. De vele eiken zijn een overblijfsel van de grote behoefte aan eikenhout in de begintijd van de wijnboerderijen. De van oorsprong Europese wijnboeren waren gewend om hun wijnvaten van eikenhout te maken. Stellenbosch wordt daarom ook wel Eikenstad genoemd. Omdat de eiken door het Zuid-Afrikaanse klimaat veel sneller groeiden dan in Europa, bleek het eikenhout al snel te sponzig, en dus ongeschikt, om wijnvaten van te maken.
Stellenbosch is voor toeristen aantrekkelijk vanwege de vele oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl langs de met eiken omzoomde straten. De Dorpstraat is de combinatie van het ouderwetse, de omringende natuur en het levendige van een studentenstad dat Stellenbosch zo uitermate leuk maakt. Loop op uw gemak door de oude straten en geniet, het is een schitterende stad. Bijna overal ziet u prachtige gebouwen en enorm oude eikenbomen. De Dorpstraat is een nationaal monument met oude gebouwen, variërend van Kaap-Hollands, Gregoriaans tot Victoriaans en bijna allemaal nog in zeer goede staat. Een groot aantal van deze monumentale panden wordt nu gebruikt als winkel, restaurant, hotel of atelier.

De bekende Oom Samie Se Winkel is in de Dorpstraat gevestigd. Oom Samie Se Winkel is een winkel van sinkel. Het winkeltje ziet er nog precies zo uit als na de oprichting in 1904. Bij Oom Samie snuffelt u tussen oude, antieke spullen, kitsch en kledingstukken of wijn, specerijen en fruit. Vroeger ging hier alles via ruilhandel, tegenwoordig kunt u natuurlijk gewoon betalen met de Zuid-Afrikaanse rand. De eerste eigenaar, vrijgezel Samie Volsteedt, woonde in het huis ernaast. De winkel, een instituut in Stellenbosch en een nationaal monument, staat vol met van alles en nog wat, van weckflessen met ingemaakt fruit, rieten manden, kaarsen en curiosa tot 19e eeuwse karntonnen, borden en keukengerei. U, als bezoeker, mag hier rondneuzen tussen de bijzondere flessen uit Samie's Victorian Wine Shop of thee drinken onder de lommerrijke pergola's van het Koffiehuis.
Icoon van de stad is de indrukwekkende Moederkerk. De originele kerk is in 1710 afgebrand en het duurde meer dan tien jaar voordat er een nieuwe kerk werd gebouwd. In 1814 werd de kerk uitgebreid om uiteindelijk vijftig jaar later haar uiteindelijke vorm aan te nemen. De kerk is in een neo-gotische stijl gebouwd. De kerk is ontworpen door de Duitse kunstenaar Carl Otto Hagar. De Moederkerk is een kerkgebouw van de Nederduits Gereformeerde Kerk aan de Drostdystraat. De kerk is zeer de moeite waard om te bezoeken. Zo zijn er schitterende glas-in-loodramen en een preekstoel die in gotische stijl is gebouwd. Deze kansel werd in 1863 ontworpen door architect Hagar. Verder zijn het orgel uit de 19e eeuw en het doopvont uit 1765, gemaakt in Amsterdam, interessant. De eerste klok van deze kerk is in 1750 in gebruik genomen. De klok hing los tussen de zuidpilaren van het gebouw. In 1865 werden drie nieuwe klokken uit Duitsland in de nieuwe kerktoren opgehangen. Vervolgens werd in 1899 boven de drie luidklokken een kleine sopraanklok gehangen, die elk half uur slaat. De huidige klokken zijn in 1983 in Duitsland gegoten.
In het historische centrum van Stellenbosch vindt u een relatief kleine maar interessante botanische tuin die behoort aan de universiteit. De Botanische Tuin is de oudste botanische tuin in Zuid-Afrika. De compacte tuin biedt in een oppervlakte van 1,8 hectare een breed scala aan planten en bloemen afkomstig uit de hele wereld. De diversiteit aan planten is enorm, zowel de inheemse planten van Zuid-Afrika als ook geïntroduceerde soorten. De tuin is verdeeld in verschillende thematuinen, zoals een bonsaideel met maar liefst 300 bomen, bolplantbedding, waterlelies, rotstuinen, varens, tropische kas. De tuin daarnaast vetplanten, medicinale kruiden en planten en orchideeën. Eén van de boomsoorten in de tuin is Californian Redwood, de hoogste soort ter wereld en de Giant Sequoia. In de botanische tuin zijn ook vleesetende planten te vinden. Het is een paradijs voor liefhebbers van bloemen en planten. Natuurliefhebbers die tijdens hun vakantie in Zuid-Afrika Stellenbosch bezoeken, kunnen hier terecht voor een mooie wandeling in de botanische tuin. De tuin is open voor bezichtiging en heeft een kleine winkel (tevens bezoekerscentrum) en een restaurant. Regelmatig wordt de tuin gebruikt voor exposities van bijvoorbeeld beeldhouwkunst.
Naast bovengenoemde plekken zijn er nog een aantal interessante plaatsen te vinden in Stellenbosch, zoals het Rhenish Complex, een groep oude gebouwen waarin nu een museum met piepkleine stijlkamertjes en een 50 m2 groot speelgoedtreinbaan met een verkleinde imitatie van het landschap rond Stellenbosch te vinden is. Dit is het Toy & Miniature Museum: hier vindt u oud speelgoed en ongelofelijk gedetailleerde miniaturen. Ook vindt u hier het Leipoldt House, dat omstreeks 1832 is gebouwd en een combinatie is van de Kaaps-Hollandse en Engels gregoriaanse bouwstijl.
In het dorpsmuseum krijgt u een tour geschiedenis van Stellenbosch. Hier liggen vier volledig gerestaureerde huizen met bijpassend interieur uit verschillende belangrijke periodes van Stellenbosch. U krijgt een goede indruk van de huizen die tussen 1709 en 1850 gebouwd zijn. Deze zijn gerestaureerd en ingericht met bijbehorend meubilair. U kunt hier het Schreuderhuis, het Blettermanshuis, het Grosvenor en het O.M. Bergh House bezoeken.
Voor meer foto's van Stellenbosch, zie: foto's Stellenbosch.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.
Bewaar op Pinterest
Reacties mogelijk gemaakt door CComment