JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

In dit artikel leest u alles over het symbool van Waddeneiland Texel: Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp


Hét symbool van Texel is voor velen de rode vuurtoren op de noordpunt van het eiland. De vuurtoren van Texel staat op een onbeschutte duintop op het noordelijkste puntje van Texel, ingeklemd tussen de Noordzee en de Waddenzee. Naast de vuurtoren staan een aantal voormalige dienstwoningen. U vindt de vuurtoren Eierland aan de Vuurtorenweg ten noorden van De Cocksdorp. De vuurtoren dankt zijn naam aan de locatie: het voormalige eiland Eierland. U komt de vuurtoren tegen in het logo van talloze Texelse bedrijven. De markante toren is een icoon voor het eiland Texel.

De vuurtoren van Texel

In 1864 kreeg Texel zijn vuurtoren. Jarenlang was hier door notaris Johannes Ludovicus Kikkert actie voor gevoerd. De wateren voor kust waren voor de scheepvaart zo gevaarlijk dat er voor de bouw van de vuurtoren jaarlijks schepen vergingen. In een beknopte expositie in de vuurtoren wordt hier aandacht aan besteed. Op 25 juli 1863 werd door de ontwerper Quirinus Harder de eerste steen voor de vuurtoren gelegd. De toren is gebouwd op een duin van 20 meter hoog. Notaris Kikkert ontstak op 1 november 1864 het licht in de vuurtoren. Op dat moment was de afstand tussen de toren en de zee nog 3.000 meter. De wenteltrap en de tussenvloeren dateren, net als de toren zelf, uit 1864. Het is een stukje vakwerk uit geklonken staal, dat de sfeer van de industriële revolutie ademt. De vuurtoren brandde tot 1910 op petroleum. De petroleum werd in 1927 door pharoline vervangen. Daarna werd de toren geëlektrificeerd.

Het lichtpunt van de vuurtoren bevindt zich op 53 meter boven NAP. Een 2.000 watt Philips gasontlading-metaaldamp-lamp brandt in de toren. Het is een zgn. kwikdamp-lamp, een lamp waarin kwik is verwerkt. De lichtsterkte is 2,85 miljoen candela. Tweemaal per 10 seconden flitst het licht. Het licht wordt gebundeld door fresnel-lenzen en is opgebouwd uit concentrisch opgestelde glazen ringen. Standaard zijn er twee reservelampen gemonteerd, die (één voor één) automatisch gestart worden als de hoofdlamp stopt. De lamp van de vuurtoren is een flinke peer van dertig centimeter. De combinatie van lenzen geeft de lichtstraal richting en kracht. U kunt de lichtkamer helaas niet bezoeken, dit omdat de lamp nog elke nacht dienst doet.

Rond de vuurtoren vond in de Tweede Wereldoorlog een belangrijk deel van de Georgische Opstand of Russenoorlog plaats. In april 1945 is de vuurtoren tijdens de opstand van de Georgiërs zwaar beschadigd. U kunt de kogelgaten nog altijd in de muur van de toren zien. De kogelgaten zijn nu nog te zien omdat de oude, kapotgeschoten toren is blijven staan binnen een nieuwe torenmuur. De toren is hersteld door er een nieuwe muur om heen te plaatsen en er een nieuwe bovenbouw op te plaatsen. De toren had daarna nog maar zeven verdiepingen. Dit waren oorspronkelijk negen. U kunt tussen de muren lopen om ze te bekijken. In 1977 is de toren voorzien van een rode kunststof coating.

Het strand bij de vuurtoren

U kunt de vuurtoren bekijken. De toren is toegankelijk voor publiek. Na een trap van 153 treden wacht u op 45 meter boven zeeniveau, een omloop. Vanaf daar hebt u een schitterend uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijk deel van het eiland en het nabijgelegen buureiland Vlieland. In het donker kan het licht van de Texelse vuurtoren helemaal in Leeuwarden te zien zijn. U gaat op eigen verantwoordelijkheid de toren beklimmen. U kunt tot de zesde verdieping de vuurtoren beklimmen. Voor het beklimmen van de zes steile wenteltrappen hebt u een redelijke basisconditie nodig. Het lichthuis en het voormalige kantoor van de vuurtorenwachter zijn niet toegankelijk voor het publiek. U kunt het kantoor wel door het raam van het balkon bekijken. Uw hond en de wandelwagen kunnen niet meegenomen worden. In de toren is geen lift aanwezig. Het pad naar de vuurtoren is drempelvrij. Rolstoelgebruikers kunnen tot aan de vuurtoren komen. Er mogen maximaal 50 bezoekers tegelijk in de vuurtoren aanwezig zijn. Dit vanwege veiligheidsmaatregelen.Hieronder vindt u een paar kenmerken van de vuurtoren
Torenhoogte: 34,7 meter
Kleur: rood
Bouwmateriaal: baksteen
Lichtpatroon: FL(2) W 10s
Lichthoogte: 53,2 m boven zeeniveau
Lichtsterkte: 2.850.000 cd
Reikwijdte: 29 zeemijl
Radar: ja
Verdiepingen: 7
Treden: 153
Bemand: Nee
Rijksmonument sinds 1982

Openingstijden
De vuurtoren is het hele jaar geopend, maar de openingstijden wisselen per seizoen. De laatste toegang tot de vuurtoren is twintig minuten voor sluitingstijd. U kunt de volgende openingstijden aanhouden: november t/m februari: woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur, in de schoolvakanties is de vuurtoren dagelijks geopend en van maart t/m oktober is de vuurtoren dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Entree
U betaalt € 4,-- per persoon entree om de toren te kunnen beklimmen. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.
(Dit zijn prijzen van 2016).

Adres
Vuurtoren Texel
Vuurtorenweg 184
1795 LN De Cocksdorp
Telefoon: 0222 - 31 77 41
E-mail:
Website:
Logo Vuurtoren van De Cocksdorp


Voor meer foto's van de Vuurtoren, zie: foto's Vuurtoren.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Hét symbool van Texel is de rode vuurtoren op de noordpunt van het eiland vlakbij De Cocksdorp. Na een trap van 153 treden sta je 45 meter boven zeeniveau op een omloop met een schitterend uitzicht over de zee. Meer informatie over de Vuurtoren van Texel lees je hier? Lees je mee? #vuurtoren #vuurtorentexel #decocksdorp #texel #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog Hét symbool van Texel is de rode vuurtoren op de noordpunt van het eiland vlakbij De Cocksdorp. Na een trap van 153 treden sta je 45 meter boven zeeniveau op een omloop met een schitterend uitzicht over de zee. Meer informatie over de Vuurtoren van Texel lees je hier? Lees je mee? #vuurtoren #vuurtorentexel #decocksdorp #texel #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment