Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp

Tijdens mijn 6-daagse vakantie in 2016 op Texel verbleef ik in het Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp. De Cocksdorp is het meest noordelijk gelegen dorp op Texel. Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp is hét symbool van Texel.

Inhoudsopgave

Ligging

Vuurtoren Eierland staat aan de Vuurtorenweg ten noorden van De Cocksdorp.

Vuurtoren Eierland staat op een onbeschutte duintop op het noordelijkste puntje van Texel, ingeklemd tussen de Noordzee en de Waddenzee, niet ver van het dorp De Cocksdorp.

Geschiedenis

In 1864 kreeg Texel zijn vuurtoren. Jarenlang was hier door notaris Johannes Ludovicus Kikkert actie voor gevoerd. De wateren voor kust waren voor de scheepvaart zo gevaarlijk dat er voor de bouw van de vuurtoren jaarlijks schepen vergingen. In een beknopte expositie in de vuurtoren wordt hier aandacht aan besteed. Op 25 juli 1863 werd door de ontwerper Quirinus Harder de eerste steen voor de vuurtoren gelegd. De toren is gebouwd op een duin van 20 meter hoog. Notaris Kikkert ontstak op 1 november 1864 het licht in de vuurtoren. Op dat moment was de afstand tussen de toren en de zee nog 3.000 meter. De wenteltrap en de tussenvloeren dateren, net als de toren zelf, uit 1864. Het is een stukje vakwerk uit geklonken staal, dat de sfeer van de industriële revolutie ademt. De vuurtoren brandde tot 1910 op petroleum. De petroleum werd in 1927 door pharoline vervangen. Daarna werd de toren geëlektrificeerd.

Rond de vuurtoren vond in de Tweede Wereldoorlog een belangrijk deel van de Georgische Opstand of Russenoorlog plaats. In april 1945 is de vuurtoren tijdens de opstand van de Georgiërs zwaar beschadigd. U kunt de kogelgaten nog altijd in de muur van de toren zien. De kogelgaten zijn nu nog te zien omdat de oude, kapotgeschoten toren is blijven staan binnen een nieuwe torenmuur. De toren is hersteld door er een nieuwe muur om heen te plaatsen en er een nieuwe bovenbouw op te plaatsen. De toren had daarna nog maar zeven verdiepingen. Dit waren oorspronkelijk negen. U kunt tussen de muren lopen om ze te bekijken. In 1977 is de toren voorzien van een rode kunststof coating.

Vuurtoren Eierland

Naast de vuurtoren staan een aantal voormalige dienstwoningen. De vuurtoren dankt zijn naam aan de locatie: het voormalige eiland Eierland. U komt de vuurtoren tegen in het logo van talloze Texelse bedrijven. De markante toren is een icoon voor het eiland Texel.

Het lichtpunt van de vuurtoren bevindt zich op 53 meter boven NAP. Een 2.000 watt Philips gasontlading-metaaldamp-lamp brandt in de toren. Het is een zgn. kwikdamp-lamp, een lamp waarin kwik is verwerkt. De lichtsterkte is 2,85 miljoen candela. Tweemaal per 10 seconden flitst het licht. Het licht wordt gebundeld door fresnel-lenzen en is opgebouwd uit concentrisch opgestelde glazen ringen. Standaard zijn er twee reservelampen gemonteerd, die (één voor één) automatisch gestart worden als de hoofdlamp stopt. De lamp van de vuurtoren is een flinke peer van dertig centimeter. De combinatie van lenzen geeft de lichtstraal richting en kracht. U kunt de lichtkamer helaas niet bezoeken, dit omdat de lamp nog elke nacht dienst doet.

De vuurtoren van Texel

U kunt de vuurtoren bekijken. De toren is toegankelijk voor publiek. Na een trap van 153 treden wacht u op 45 meter boven zeeniveau, een omloop.

Vanaf daar heeft u een schitterend uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijk deel van het eiland en het nabijgelegen buureiland Vlieland. In het donker kan het licht van de Texelse vuurtoren helemaal in Leeuwarden te zien zijn.

U gaat op eigen verantwoordelijkheid de toren beklimmen. U kunt tot de zesde verdieping de vuurtoren beklimmen. Voor het beklimmen van de zes steile wenteltrappen hebt u een redelijke basisconditie nodig. Het lichthuis en het voormalige kantoor van de vuurtorenwachter zijn niet toegankelijk voor het publiek. U kunt het kantoor wel door het raam van het balkon bekijken.

Het strand bij de vuurtoren

Kenmerken van Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp

Torenhoogte: 34,7 meter
Kleur: rood
Bouwmateriaal: baksteen
Lichtpatroon: FL(2) W 10s
Lichthoogte: 53,2 m boven zeeniveau
Lichtsterkte: 2.850.000 cd
Reikwijdte: 29 zeemijl
Radar: ja
Verdiepingen: 7
Treden: 153
Bemand: Nee
Rijksmonument sinds 1982

Praktische informatie

Overige informatie

  • Uw hond en de wandelwagen kunnen niet meegenomen worden.
  • In de toren is geen lift aanwezig.
  • Het pad naar de vuurtoren is drempelvrij. Rolstoelgebruikers kunnen tot aan de vuurtoren komen.
  • Er mogen maximaal 50 bezoekers tegelijk in de vuurtoren aanwezig zijn. Dit vanwege veiligheidsmaatregelen.

Openingstijden

De vuurtoren is het hele jaar geopend, maar de openingstijden wisselen per seizoen.

De laatste toegang tot de vuurtoren is twintig minuten voor sluitingstijd.

U kunt de volgende openingstijden aanhouden: november t/m februari: woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur, in de schoolvakanties is de vuurtoren dagelijks geopend en van maart t/m oktober is de vuurtoren dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Entree

Volwassenen: € 5,50 per persoon.
Kinderen t/m 4 jaar: gratis.

(Prijzen zijn van 2023).

Adres

Vuurtoren Eierland
Vuurtorenweg 184
1795 LN De Cocksdorp
Telefoon: 0222 – 31 77 41
E-mail: info@vuurtorentexel.nl
Website:
Logo Vuurtoren van De Cocksdorp

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Hét symbool van Texel is de rode vuurtoren op de noordpunt van het eiland vlakbij De Cocksdorp. Na een trap van 153 treden sta je 45 meter boven zeeniveau op een omloop met een schitterend uitzicht over de zee. Meer informatie over de Vuurtoren van Texel lees je hier? Lees je mee? #vuurtoren #vuurtorentexel #decocksdorp #texel #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog Hét symbool van Texel is de rode vuurtoren op de noordpunt van het eiland vlakbij De Cocksdorp. Na een trap van 153 treden sta je 45 meter boven zeeniveau op een omloop met een schitterend uitzicht over de zee. Meer informatie over de Vuurtoren van Texel lees je hier? Lees je mee? #vuurtoren #vuurtorentexel #decocksdorp #texel #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven