JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Oudheidkamer in Den Burg op Texel is gevestigd in een pand uit 1599. De Oudheidkamer is ingericht met meubels en gebruiksartikelen uit de tijd van uw oma's oma, u gaat bij binnenkomst terug naar de 19e eeuw. Meer over de Oudheidkamer leest u in dit artikel.


De Oudheidkamer is een klein museum in de Kogerstraat in het centrum van Den Burg. De Oudheidkamer is gevestigd in een pand dat dateert uit ongeveer 1599. Dit pand lag altijd net iets buiten het centrum van Den Burg. De Oudheidkamer is ingericht met meubels en gebruiksartikelen uit de tijd van uw oma's oma, u gaat bij binnenkomst terug naar de 19e eeuw. In het museum kunt u een verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen, oude prenten en klederdrachten, een bedstee, een fornuis en een oude kruidentuin te bezichtigen. U komt hier ook veel te weten over de zeevaart en de gevolgen hiervan voor de gezinnen, die achterbleven op het eiland Texel, zoals Aagje Luijtsen, een jonge zeemansvrouw. Zij schreef in de 18e eeuw talloze brieven aan haar geliefde man op zee.

In 1599 is het huis, waar nu de Oudheidkamer is gevestigd, gebouwd. Het deed dienst als gasthuis. Boven de deur kunt u de tekst 'Wie zijn oren stopt voor het roepen der armen, God zal hem niet ontfarmen' lezen. In het gasthuis bood men de armen onderdak aan. Mensen die tijdelijk dakloos waren en vreemdelingen mochten drie nachten gratis in het gasthuis verblijven. Het huis was later een gewoon woonhuis. Sinds 1954 is het huis als museum in gebruik.

In de woonkamer vindt u een authentieke, 17e eeuwse bedstede. Vroeger sliepen de mensen half-rechtop, omdat ze dachten dat dit essentieel voor een gezonde bloedsomloop was. Dat was de reden dat een bedstede niet groot hoefde te zijn. De luiers van het kind hangen te drogen op het rek. U ziet verder een tafel met stoelen en een houten kast vol serviesgoed in de woonkamer. De blikvanger in de woonkamer is de schouw. De tegels bevatten allerlei afbeeldingen en hebben elk een eigen betekenis. Zo staan de bloemen voor de voorjaarsschoonmaak en de kanaries voor de vogeltjes die gehouden werden om koolmonoxide te signaleren.

In de opkamer werden de mooiste spullen uitgestald, zoals pronkstukken die tijdens verre reizen werden meegenomen. Deze kamer diende als ontvangstruimte voor bezoek. Hier ziet u ook een bedstede in gebouwd, met ernaast een diepe kast. Dit is de spinde of provisiekast. De kast doet nu als vitrine dienst, maar vroeger bevatte het voorraden. In de bedstede ziet u een beddenplank met daarop een kinderwiegje. Op tafel staat een theeservies. In de 17e eeuw kwam het theedrinken in gebruik. Dit was een heel ritueel. Een mooi servies was onontbeerlijk.

De bedstee in de achterkamer van de Oudheidkamer in Den Burg De kruidentuin van de Oudheidkamer in Den Burg

Volledig ingesloten tussen muren en gebouwen bevindt zich buiten de kleinste openbare kruidentuin van Nederland ruim honderd verschillende soorten planten en struiken. De tuin is slechts 70 m2 groot. De tuin straalt een serene rust uit. De grote trots van de tuin is de schermbloemige zwartmoeskervel. Dit is de oudste Hollandse wilde groente. Vroeger werd deze groente in de soep en stamppot verwerkt. In 1781 verdween de groente. In 1944 werd het door Jac. P. Thijsse herontdekt. U vindt hier ook minder bekende kruidensoorten als roomse kervel, colchium, agrimonia en gifsla. Deze staan hier naast de bekende en alledaagse kruiden als salie en bieslook. Ook vindt u er de door de Harry Potter boeken bekend geworden mandragora (alruin). De tuin wordt door vrijwilligers onderhouden. In de Oudheidkamer kunt u een boekje over de kruidentuin met uitleg over de planten en hun geneeskrachtige werking kopen. Zaden van kruiden en planten zijn hier tegen een kleine vergoeding te koop.

In de keuken ziet u een granieten aanrecht, een vuurplaats en kookbenodigdheden. Hier werd boven het open vuur gekookt. Dit waren meestal éénpansgerechten. Stromend water kwam uit de pomp. Op het aanrecht staan petroleumstelletjes en voorraadpotten. De vergieten waren van aardewerk, de bakvormen van koper. In de keuken ziet u verschillende kasten, zoals de vitrinekasten met onder andere bijzondere serviesstukken en de voorraadkast met verschillende bak- en weegattributen en een heel oud kookboek.

De kelder was de koelste plaats in het huis en deed dienst als voorraadkamer. Via het trapje daalt u naar beneden af. In de kelder staat de wintervoorraad. Rijen weckpotten gevuld met groenten en aardewerken potten waarin in zout of azijn ingemaakt werd. In de nis is het nog iets koeler. Hier stond het pekelvat met de voorraad zout.

Tentoonstelling 'Meer dan mooi' in de Oudheidkamer in Den Burg Op zolder in de Oudheidkamer in Den Burg

De tijdelijke tentoonstelling op zolder is in 2016 de tentoonstelling 'Meer dan mooi'. De vraag is een voorwerp alleen maar mooi of heeft het een diepere betekenis of functie, wordt hier gesteld. Dat laatste blijkt meestal het geval te zijn. In de tentoonstelling worden objecten uit eigen collectie getoond die meer zijn dan alleen mooi.

De Texelse Aagje Luijtsen schreef tussen 1776 en 1780 tientallen brieven aan haar man over haar belevenissen in het dorp Den Burg. Haar echtgenoot was Harmanus Kikkert. Hij was als stuurman voor de VOC jarenlang van huis. Zijn vrouw Aagje miste hem heel erg. Er zijn negentien brieven van Aagje bewaard gebleven. Hieruit blijkt duidelijk de liefde die zij voor haar man voelde en de zorgen die zij zich maakte om zijn welbevinden. De brieven geven ook een goed beeld van het zware leven in die tijd. Er is op de bovenverdieping van de Oudheidkamer een kleine expositie over Aagje ingericht. Hier zijn deze brieven van Aagje aan haar echtgenoot te zien. Het handschrift is soms moeilijk leesbaar is. Dat is ook de reden dat de brieven zijn uitgetypt. Er zijn in de zomermaanden regelmatig gratis Aagje-rondleidingen voor bezoekers van de Oudheidkamer door Den Burg. De wandeling 'in de voetsporen van Aagje Luijtsen' begint om 12.00 uur bij de Oudheidkamer aan de Kogerstraat. Tijdens deze wandeling bezoekt u plekken waarover Aagje in haar brieven schrijft en zult u ontdekken dat er in Den Burg nog heel veel van de 18e eeuw is terug te vinden.

Openingstijden
Van 1 april t/m 31 oktober is de Oudheidkamer van maandag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur geopend.
Op zaterdag is de Oudheidkamer open van 14.00-16.00 uur.
Op zon- en feestdagen is de Oudheidkamer gesloten.

Entree
Volwassenen: € 4,-- per persoon.
Kinderen van 4 t/m 13 jaar: € 1,80 per persoon.
Kinderen t/m 3 jaar: gratis.

(Dit zijn de prijzen van 2019).

Adres
Oudheidkamer
Kogerstraat 1
1791 EN Den Burg
Telefoon: 0222 - 31 31 35
E-mail:
Website:
Klik hier voor de website van de Oudheidkamer in Den Burg


Voor meer foto's van de Oudheidkamer, zie: foto’s de Oudheidkamer.



Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In het centrum van het Texelse Den Burg staat de Oudheidkamer, een museum waar je een verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen, oude prenten en klederdrachten, een bedstee, een fornuis en een oude kruidentuin uit de 19e eeuw kunt bewonderen. Lees je mee? #denburg #texel #oudheidkamer #museum #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog In het centrum van het Texelse Den Burg staat de Oudheidkamer, een museum waar je een verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen, oude prenten en klederdrachten, een bedstee, een fornuis en een oude kruidentuin uit de 19e eeuw kunt bewonderen. Lees je mee? #denburg #texel #oudheidkamer #museum #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment