Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Reisverslag Texel : dag 4 – zondag 9 juli 2017

Dit is het reisverslag van dag 4 van mijn 10-daagse vakantie op Waddeneiland Texel. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze vakantie op Texel.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag

Route: Vandaag een bezoek aan natuurgebied De Slufter, het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel en het vliegveld, Texel Zoo en natuurgebied De Muy.
Overnachting: Hotel Beatrix in De Koog. (Voor foto’s van het hotel, zie Foto’s Hotel Beatrix).

Ochtend

Vanochtend ben ik in eerste instantie al weer veel te vroeg wakker. Ik heb tot dan heerlijk geslapen, ik ben gisteravond direct in slaap gevallen. Na 06.15 uur heb ik (gelukkig) nog wel weer geslapen. Uiteindelijk is het 08.50 uur als ik opsta. Ik kleed me aan voor ik naar de ontbijtruimte loop. Het hotel zit vol en alle tafels zijn vol. De eigenaresse vertelt me dat het zomaar kan zijn dat ik de komende week alleen bij het ontbijt zit. Na het ontbijt met twee pistoletten kaas, een kop koffie en glas jus d’orange loop ik terug naar mijn kamer. Ik surf wat op internet, smeer me in met zonnebrand, want ik ben gisteren al verbrand en het wordt heet vandaag met meer dan 25 graden. Zonsterkte 8. Als me nu niet insmeer, verbrand ik zeker. Ik pak mijn spullen bij elkaar. Ik fiets eerst naar de Lidl om eten voor onderweg te kopen. Mijn planning voor vandaag is dat ik niet in één van de dorpen zal zijn en dus geen winkels zal tegenkomen.

Natuurgebied De Slufter

Ik stap op de fiets en rijd naar de Sluftertrap op de kruising met de Slufterweg.

Nadat ik mijn fiets heb weggezet, loop ik de vele treden naar boven voor een schitterend uitzicht over De Slufter. Boven geniet ik naast het uitzicht. Het is warm vandaag.

Ik loop de trap aan de andere kant naar beneden, De Slufter in. Het is redelijk druk. Ik loop een deel van de gele route die me aan het eind door rul zand laat lopen, wat heel vermoeiend is. Ik besluit om hoger op over gras te lopen. Ik loop langs het water waar vooral meeuwen, sterns, scholeksters en een wulp rondscharrelen en rondvliegen. Hier loopt een Duits stel met een hond die niet aangelijnd is, terwijl dat hier verplicht is. Het staat ook overal aangegeven. Ik loop voorbij de waterplas met de vogels tot een stuk strand maar dat is nog ver naar de zee en door rul zand. Ik besluit terug te lopen. Ik neem een ander pad dan de heenreis. Op een gegeven moment heb ik zoiets van waar moet ik heen, daar is de trap maar ik heb geen zin om door het water te moeten lopen om dat pad te bereiken, maar dat hoeft gelukkig ook niet. Zonder natte voeten te krijgen, kom ik bij de Sluftertrap aan.

Ik loop weer naar boven en geniet boven op een bankje van het uitzicht, rust wat uit en eet en drink wat. Het is inmiddels 12.30 uur. Ik loop via de Sluftertrap terug naar beneden.

Een scholekster in natuurgebied De Slufter
Een kwal in natuurgebied De Slufter
Natuurgebied De Slufter

Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel

Ik fiets de Slufterweg af in de richting van het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel. Dit museum bevindt zich bij het vliegveld. Terwijl ik in de Slufter liep, heb ik verschillende keren parachutisten in de lucht zien hangen, die vanuit het paracentrum op de luchthaven vertrokken zijn en ook weer op het vliegveld landen. Het is maar een klein stukje fietsen naar het vliegveld.

Buiten kijk ik eerst naar de vliegtuigen die er opgesteld staan en dan loop ik het museum in. Ik ben op dat moment de enige bezoeker van het museum. Later komen nog een vader en zijn zoontje van schat ik een jaar of 4-5 binnen. Het kind vindt het prachtig. Na de entree te hebben betaald, loop ik naar binnen. Hier wordt in het kort de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op Texel en de rol van de Georgiërs uitgelegd. Ook is er aandacht voor de luchtvaartgeschiedenis. Oude toestellen uit de beginperiode, er is aandacht voor de KLM en voor de luchthavens Texel en Schiphol. Dit laatste d.m.v. maquettes. Er hangen kostuums van zowel Duitse als Engelse soldaten.

Buiten geniet ik een poosje van de bedrijvigheid op het vliegveld.

In het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel bij het vliegveld
Een maquette van Schiphol in het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel bij het vliegveld

Texel Zoo

Het is nog vroeg qua tijd. Ik besluit om via de Muyweg naar de Schorrenweg te fietsen om hier Texel Zoo te bezoeken. Texel Zoo hoort officieel bij Oosterend, maar ligt een stuk buiten Oosterend. Texel Zoo ligt maar een klein stukje naar rechts de Schorrenweg op.

Ook hier is weer het relatief rustig. Na het betalen van de entree loop ik naar de tropische vogels. Je kunt hier drinken voor ze kopen. Ik doe dit niet, maar het wordt veel gedaan. In dit deel zitten veel tropische vogels waaronder veelkleurige lories, die overal bij mensen gaan zitten als ze de bakjes met drinken hebben. Het is hier schitterend. Veel vogels zitten in hokken, maar er vliegen ook vogels vrij rond. Ik loop naar de vlindertuin. Hier is het zo vies, vochtig warm dat het zweet van mijn rug afloopt. In dit deel vliegen hele mooie vlinders. Het is zo moeilijk om de vlinders goed te fotograferen omdat ze niet blijven zitten. In deze ruimte lopen en zwemmen schildpadden en in het water zwemmen koi karpers, die gevoerd mogen worden. Ik loop naar buiten waar in grote hokken de roofvogels, voornamelijk verschillende uilensoorten, worden gehouden. Sinds kort zijn er twee stokstaartjes en vier prairiehonden in Texel Zoo te bewonderen. Recentelijk is de naam veranderd in Texel Zoo.

Ik loop via de vlindertuin naar de uitgang.

Een lori in Texel Zoo bij Oosterend
Een vlinder in Texel Zoo bij Oosterend
Een oeraluil in Texel Zoo bij Oosterend

De Muy

Via de Schorrenweg fiets ik terug in de richting van De Koog. Ik fiets anders dan de heenreis. Ik volg de borden De Koog en fiets langs de polder Waal en Burg dat bij De Waal hoort. Ik fiets via de Ruigendijk naar de ingang van De Muy. Ik stap hier af want ik wil hier de schapenboet fotograferen. Ik maak een korte wandeling het gebied in. Ook hier is het weer erg rustig. Onderweg zie ik in het gras een paar kievieten en bij een watertje nog een witte kwikstaart en bij de schapenboet een paar uilen, het is dat ze zichzelf verraden door hun gekrijs, anders had ik ze niet gezien.

Een witte kwikstaart in natuurgebied De Muy
Een schapenboet in natuurgebied De Muy

Avond

Ik loop terug naar mijn fiets en fiets tot de Plevierenweg en daar sla ik af om zo bij het hotel uit te komen.

Mijn fiets stal ik in de fietsenstalling en loop terug op mijn kamer. Hier zit ik een poosje in het zonnetje op het balkon. Ik douche me want ik ben warm en vies. Ik surf wat op internet en check mijn e-mail.

Het is tijd om me klaar te maken om te gaan eten. Ik heb zin in een pizza, maar als ik bij het pizzarestaurant ben, is het heel vol en binnen staat de muziek heel hard. Ik besluit een ander restaurant te zoeken. Ik beland bij steakhouse ’t Eiland. Dit restaurant biedt kibbeling, friet en salade voor een mooie prijs aan. Ik neem er een sprite bij. Het eten is veel, heel veel. Er worden drie sausjes bij de kibbeling geserveerd en apart frietsaus bij de frieten. Het is heerlijk.

Ik loop terug naar het hotel. Op het balkon van mijn kamer ga ik opnieuw even rustig zitten. Binnen ruim ik mijn spullen op en schrijf ik dit reisverslag. De rest van de avond surf ik op internet en maak ik me klaar voor de nacht. Ik lees nog wat in mijn boek op de tablet en om 22.40 uur gaat het licht uit.

Het weer

half bewolktzon; ± 25° C

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 4 van mijn verblijf op Texel wandel ik in natuurgebied De Slufter, breng ik een bezoek aan het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel en het vliegveld, Texel Zoo en wandel ik nog een stukje in natuurgebied De Muy. Alles over de vierde dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #waddeneiland #reisverslag #deslufter #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog #luchtvaartenoorlogsmusuemtexel #vliegveldtexel #texelzoo #demuy

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven