Reisverslag Texel : dag 6 – vrijdag 2 september 2016

Dit is het reisverslag van dag 6 van mijn 6-daagse vakantie op Waddeneiland Texel. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze vakantie op Texel.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag

Route: Vandaag, voor ik het eiland Texel verlaat, breng ik een bezoek aan Oosterend en daarna reis ik terug naar huis.
Overnachting: In mijn eigen bed.

Ochtend

Deze ochtend is het opnieuw vroeg als ik wakker word, maar ik blijf tot 09.00 uur in bed liggen. Ik loop na het aankleden naar het ontbijt. Ik ben moe vandaag en het weer is niet denderend. Ik wil nog naar Oosterend, maar besluit vanwege de wind en mijn vermoeidheid om hier niet per fiets, maar met de bus naar toe te gaan. Op Texel rijden geen normale bussen tussen de plaatsen (m.u.v. de bus tussen de veerhaven via Den Burg naar De Koog). Het vervoer gaat met de Texelhopper. Bij de receptie vraag ik na waar ze de dagkaarten van € 7,50 verkopen. Ik heb in mijn kamer al met de reserveringslijn van de Texelhopper gebeld, zonder kaartcode kan ik geen reservering naar Oosterend maken. De medewerkster van Texelhopper verteld me dat ik deze dagkaarten bij de Jumbo supermarkt kan kopen. Ik loop naar de Jumbo en koop hier een dagkaart. Als ik in het hotel terug ben, betaal ik mijn openstaande rekening bij de hotelreceptie, ik moet nog bijbetalen voor het voorgerecht, de extra friet van de eerste avond in het restaurant en twee sprites tijdens de beide diners.

Terug in mijn kamer kleed ik me om, want het is frisjes buiten. Intussen bel ik de reserveringslijn van de Texelhopper en maak de afspraak om 11.20 uur bij de halte Nikadel. Ik stop de laatste dingen in mijn trolleykoffer en maak een begin met dit reisverslag. De housekeeping is actief want die willen mijn kamer al schoonmaken. Zover ben ik nog niet. Op de gang staan nieuwe matrassen, van verschillende kamers worden de matrassen vernieuwd. Dat mag ook wel, want deze is wel heel zacht. Ik check uit. Mijn trolleykoffer laat ik bij de receptie staan.

Ik breng mijn fiets terug naar het fietsverhuurbedrijf. Het inleveren van de fiets is een kwestie van neerzetten en zeggen dat je hem terugbrengt en that’s it. Ik loop naar bij de bushalte Nikadel om daar op de Texelhopper van 11.20 uur te wachten. De bushalte is achter de supermarkten en dus ook vlakbij het fietsverhuurbedrijf. Als het busje er is, stappen er meer mensen in. Het busje is op tijd.

Texelhopper

De route naar Oosterend gaat via de afslag 15 naar de Zaandammerdijk, via de Barger en de Oosterenderweg naar de halte De Bijenkorf aan de rand van het centrum van Oosterend. Ik ben de eerste die weer uit het busje stapt, de rest van de inzittenden heeft een andere bestemming.

Oosterend

Ik volg het bordje centrum en loop langs de Doopsgezinde Kerk met het beeld van een paar schapen ervoor. Ik loop een rondje om deze kerk. Ik loop verder naar het centrum van Oosterend. Op internet heb ik gelezen, dat hier een route is uitgezet en dat je deze route bij verschillende winkels kunt kopen. Bij een wijnkelder vraag ik of de medewerkster een papier met de Leitjesroute heeft. Ik krijg na betaling van € 1,– een boekje mee met uitleg over de dingen die te zien zijn.

 

Onderstaand de Leitjesroute, deze route is vanuit het gekochte boekje overgetypt.

Leitjesroute in Oosterend

Leitjesroute in Oosterend

Aan de hand van genummerde leistenen bordjes vindt u de weg door het dorp. De route begint en eindigt voor de supermarkt aan de Kerkstraat.

  1. Aan de Kerkstraat staat de Maartenskerk, de oudste kerk van Texel. Een gedeelte van de muren dateert uit de 12e eeuw. In de kerk wordt wekelijks dienst gehouden. In de zomermaanden worden er rondleidingen gegeven. Tegenover de ingang van de kerk vindt u de slijterij, waar u een bezoek kunt brengen aan de wijnkelder.
  2. Voorbij de kerk voert de route linksaf de Koetebuurt in. Deze straat dankt zijn naam waarschijnlijk aan Jawik (de Brander) Boon, die hier gewoond zou hebben. Hij was afkomstig uit de Koete op Ameland en was in 1871 verdachte in een moordzaak. Ook worden meerkoeten in het Tessels wel aangeduid als koete, wat tevens de betekenis van dom mens kreeg. De naam had in ieder geval een negatieve annotatie en de bewoners kregen dan ook gedaan dat de straat de oude naam Hoekstraat terugkeert, maar dit werd in 1958 ongedaan gemaakt.
  3. Halverwege de Koetebuurt slaat u linksaf de Verlorenkost in. Deze werd vroeger Kromme Elleboogsteeg genoemd en later Nieuwstraat. Verlorenkost betekent zoveel als ‘slecht land, de moeite niet waard’.
  4. Aan het eind van de Verlorenkost staat een monument voor de vissersvrouwen, gemaakt door de Oosterender kunstenaar Anna de Visser. Het beeld werd betaald uit de opbrengsten van de jaarlijkse visrookwedstrijden. Naast het beeld is een smal pad, dit gaat u in.
  5. Na een vijftig meter, waar het voetpad aansluit op de parkeerplaats, gaat u linksaf ’t Hof in. Deze nieuwe wijk is genoemd naar de boerderij die hier vroeger stond. U komt langs het Texels nierdialysecentrum en de voormalige Gereformeerde Kerk.
  6. Vlak voor de jeu de boulesbaan neemt u het voetpad naar links en slaat u linksaf de Peperstraat in.
  7. De Peperstraat is de oude Dorpsstraat van Oosterend. Hier staan de grotere huizen en waarschijnlijk verwijst de naam ook naar de (dure) peper. De luxe is af te lezen aan de gevels van de huizen, met hun houten topgevels, bewerkte voordeuren en dure vensters. Voordeuren waren luxe, bezoek ging achterom door de steeg. Ook brievenbussen waren luxe, de post werd gewoon onder de deur doorgeschoven. In de Peperstraat komt u eerst langs de voormalige Gereformeerde Kerk (thans de Peperhof) en dan langs de voormalige Doopsgezinde Kerk. Deze voormalige schuilkerk werd verbouwd tot muziekcentrum en is thans in gebruik als repetitielokaal voor fanfare en mannenkoor en als trouwlocatie. Daarnaast wordt er twee keer per jaar kerk gehouden.
  8. Naast de voormalige Doopgezinde Kerk, op de hoek van de Peperstraat en de Oranjestraat, staat een bronzen beeld van een schaap met twee lammeren. Dit beeld, gemaakt door Frans Voskuil, is in 1978 aan het dorp geschonken door de stichting Oosterend Present, die elke vijf jaar een dorpsfeest organiseert. Er werd gekozen voor het schaap omdat er rond het dorp veel schapenboeren zijn. Bij het standbeeld gaat u rechtsaf de Oranjestraat in. Tussen de huisnummers 14 en 16 vindt u de ingang naar de muzieknis, die onder meer gebruikt wordt op Koningsdag en voor popfestival Strender Pop.
  9. Vanuit de Oranjestraat slaat u rechtsaf, terug de Koetebuurt in. Na het eerste rijtje huizen gaat u linksaf de Wierstraat in.
  10. De Wierstraat dankt zijn naam aan het zeegras dat een tijdlang een belangrijke bron van inkomsten was en gebruikt werd als vulling voor matrassen. De plant verdween geheel uit de Waddenzee, maar dankzij inspanningen van onder meer Natuurmonumenten, is hij bezig met een langzame opmars.
  11. Aan het eind van de Wierstraat slaat u rechtsaf en loopt u via de Achtertune ‘achter de tuinen langs’ naar de Kerkstraat.
  12. Bij het terras van Strends End, vanwaar u het dorp uitkijkt in de richting van Spang en de Waddendijk, slaat u rechtsaf de Kerkstraat in.
  13. Vlak voor de Maartenskerk vindt u aan uw linkerhand de Blazerstraat. Op de voordeur van nummer 6 is een schildering gemaakt, waarin de naam van de straat wordt verbeeld: de wind blaast het schip en de blazer, vaart. Aan het eind van de straat ziet u het nieuwe kerkelijk centrum, ‘De Parel’, en links, aan het eind van de straat, het bankje waarop zich vroeger de mannen verzamelden om te praten over visvangst, de zee, avonturen en zaken. Aan het eind van de week wachtten hier de vrouwen hun mannen op die van zee terugkwamen.
  14. Vanuit de Blazerstraat gaat u rechtsaf de Oesterstraat in. Deze naam herinnert aan de oestervisserij, die tot 1855 een belangrijke bron van inkomsten was. Op nummer 21 was voorheen dorpscafé ‘Het Wapen van Amsterdam’, waar ook toneelvoorstellingen, vergaderingen, muziekuitvoeringen en dansavonden werden gehouden. De Oesterstraat gaat hier over in de Vliestraat.
  15. Voorbij de bocht ziet u de Rooms-katholieke Kerk, die hier in 1905 werd gebouwd, nadat een brand het vorige gebouw had verwoest. U gaat hier linksaf de Schoolstraat in. Rechts bevindt zich een doodlopend stuk, met aan het eind het gebouw van de Gereformeerde Gemeente. Hier was tot 1938 de school gehuisvest waaraan de straat zijn naam dankt. Later was het gebouwtje lange tijd in gebruik als gymnastiekzaal.
  16. U neemt het smalle gedeelte van de Schoolstraat aan uw linkerhand. In het gebouw aan uw linkerhand bevond zich tot 1964, één van de vele bakkerijen die het dorp rijk was.
  17. Aan het eind van de Schoolstraat loopt u langs Bistro ’t Kerckeplein in de richting van de Maartenskerk.
  18. Vlak voor de kerk slaat u linksaf het Kerkplein in. Aan de kerkmuur ziet u het ‘weerglas’, de barometer, waarop de vissers hun weersvoorspellingen baseerden. Naast het weerglas staat een monument voor de Oosterender vissers, de pendant van het al eerder gepasseerde monument voor de vissersvrouwen.
  19. Recht vooruit ziet u de Kerkstraat en de supermarkt, het eindpunt van de route.
Passiebloemen in Oosterend
De toren van de Maartenskerk in Oosterend

Ik loop deze route, die merendeel rond de Maartenskerk gaat. Het dorp is niet groot, je bent er zo doorheen. Ik zie leuke dingen onderweg, het is een apart dorpje. Onderweg bespreek ik telefonisch de terugreis naar De Koog. Ik zal om 13.20 uur vanaf halte de Bijenkorf weer worden opgehaald. Ik loop de hele route door Oosterend. Dit is een leuke manier om door het dorpje te lopen en je komt op plekjes die je niet zo vaak zal tegenkomen. Als ik de hele route gelopen heb, geniet ik van mijn lunch bij Bistro ’t Kerckeplein. Deze is naast de Maartenskerk gevestigd. Ik kies dit keer een tosti ham-kaas en een cola light.

Ik loop op tijd naar de bushalte, want ik weet niet helemaal zeker hoe ik precies moet lopen, maar doordat het dorpje zo klein is, is verdwalen bijna onmogelijk. Het busje is precies op tijd. Dezelfde chauffeur als de heenreis zit achter het stuur. Via de Geulweg, de Muyweg rijdt het busje naar de Slufter, omdat een passagier daar wil uitstappen. Het busje rijdt langs de Muyweg, door Zuid Eierland, naar de Postweg en van hier naar De Koog. Ik word op de hoek van het hotel afgezet. Heel aardig van de buschauffeur. Ik loop terug naar het hotel.

Busrit naar de haven

Terug bij de hotelreceptie en mijn koffer haal ik hier een paar spullen uit, die ik onderweg denk nodig te hebben. Als ik klaar ben, loop ik naar de bushalte Badweg. Deze is achter het hotel. Vanuit mijn hotelkamer kon ik de bus zien rijden. Ik ben ruim op tijd bij de bushalte. De dienstregeling geeft aan dat de bus om 14.18 uur van deze halte zal vertrekken. De bus is niet op tijd. Het is al 14.35 uur als de bus er eindelijk is. Ik vrees dat ik de boot van 15.00 uur ga missen. In de bus wordt namelijk aangegeven dat de bus om 15.05 uur in de veerhaven zal arriveren. De busroute gaat via Ecomare en de Californiëweg naar de Pontweg, de doorgaande weg tussen de Koog en Den Burg naar de veerhaven. Af en toe wordt er gestopt. Dan gaat het in een rechte lijn naar de veerhaven. Wonder boven wonder haal ik de boot van 15.00 uur nog. De wachttijd zou anders een half uur zijn.

Overtocht naar Den Helder

Aan boord ga ik op het dek zitten. Ik wil genieten van het uitzicht. Het waait hard als ik aan de voorkant sta. De meeuwen laten zich daar niet zien, maar ik denk dat ze aan de zijkant vliegen. De boottocht duurt slechts 20 minuten maar en het is lekker uitwaaien aan boord. Voor foto’s vanaf de boot, zie foto’s onderweg.

Onderweg vanaf de veerboot tussen Texel en Den Helder

Terugreis

Ik ben terug in Den Helder. Er wordt aan boord al verteld dat de bus naar het treinstation van Den Helder aan de rechterkant staat. Als ik beneden ben en de veerboot afloop, staat de bus al klaar. Deze bus is heel snel vol. Het is maar een kort ritje naar het station. Na het korte ritje arriveert de bus bij het treinstation in Den Helder en is het rennen geblazen, want iedereen wil de trein van 15.34 uur halen. Ik haal de trein gelukkig (anders moet ik een half uur wachten) en neem plaats in de stiltecoupé. Tijdens de rit naar Station Amsterdam Sloterdijk schrijf ik mijn reisverslag van vandaag. Ik moet op Station Amsterdam Sloterdijk overstappen vanaf een perron helemaal beneden naar een perron helemaal boven. De trein is ook op tijd. Het is druk in deze trein.

Weer thuis

Ik stap nog een keer over op de bus en om 17.30 uur ben ik bijna thuis. Ik wil eten halen bij een wok afhaalrestaurant bij mij in de buurt, maar het afhaalrestaurant is om onduidelijke reden gesloten. Ik ga door naar huis, ik heb geen zin om ergens anders eten te kopen. Thuis neem ik eerst een douche, ik voel me verreisd. Alle kleding uit mijn koffer gaat direct in de wasmand en de rest van mijn spullen ruim ik verder op. Het uitzoeken van foldermateriaal, andere spullen die ik gekocht heb en de foto’s komen morgen wel. Na het eten breng ik de rest van de avond voor de televisie door. Ook schrijf ik dit reisverslag. Om 22.15 uur stap ik in mijn eigen bedje en lekker slapen.

Het weer

bewolktbewolkt en ± 20° C

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 6 van mijn verblijf op Texel breng ik een bezoek aan Oosterend en reisde ik per bus, boot en trein weer terug naar huis. Alles over deze laatste zesde dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #oosterend #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Steun JTravel

Bol AlgemeenBol Algemeen

 

Skyscanner



Bestel hier uw wandelgids via Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig en u steunt JTravel.nl

De Zwerver voor al uw reisgidsen en landkaarten

Boekenwereld.com

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.Buy me a coffee

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Deel dit artikel

Foto van Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven