Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Texel : dag 1 – zondag 28 augustus 2016

Dit is het reisverslag van dag 1 van mijn 6-daagse vakantie op Waddeneiland Texel. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze vakantie op Texel.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag

Route: Vertrek naar Den Helder, overtocht naar Texel en aankomst in Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog.

Overnachting: Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog. (Voor foto’s van het hotel, zie Foto’s van Fletcher Hotel De Cooghen).

Ochtend

Deze ochtend ben ik vroeg wakker, het zal wel zijn omdat ik op vakantie ga. Na het opstaan, maak ik mijn ontbijt en de lunch voor onderweg klaar. Na het aankleden kijk ik op mijn computer of er nog belangrijke e-mails binnen zijn gekomen en bekijk ik de weersverwachting voor de komende week op Texel. De weersvoorspellingen zijn goed.

Onderweg naar Den Helder

Ik ben klaar voor vertrek. De laatste dingen zijn in mijn rugzak en trolleykoffer gestopt. Buiten is het grauw, het is net of het zo kan gaan regenen. Ik ga met de bus en trein naar Station Amsterdam Sloterdijk. Als ik buiten loop, regent het daadwerkelijk en terwijl ik het stukje naar de bushalte loop, begint het ook steeds harder te regenen. De bus is op tijd. Op het station aangekomen check ik in voor de treinrit naar Den Helder. De trein is op tijd om mij naar Station Amsterdam Sloterdijk te brengen. Ik heb nog een gratis 1e klas ticket liggen, die alleen op zaterdag en zondag geldig is en die ook alleen nog maar vandaag geldig is. Ik maak hier lekker gebruik van. In de trein is het deze zondagochtend rustig. Ik maak tijdens deze treinrit een begin met dit reisverslag, maar voor ik het weet is het tijd om over te stappen op Station Amsterdam Sloterdijk. Met de lift ga ik naar beneden en pak dan een verkeerde lift om nog een etage naar beneden te gaan. Ik moet snel weer omhoog want veel tijd heb ik niet. De lift is heel traag met het heen en weer gaan. Ik moet naar spoor 4. Het is even zoeken waar de lift dan wel zit. Ik heb niet heel veel tijd meer om de trein naar Den Helder te halen, maar het is gelukt. De trein is op tijd en ik reis opnieuw 1e klas. Heerlijk rustig en relax reizen. Tijdens de lange treinrit van meer dan een uur, werk ik mijn reisverslag bij. Via Zaandam, Castricum, Heiloo, Alkmaar gaat de reis naar Den Helder. Buiten is het gelukkig droog en schijnt de zon. Om 11.26 uur kom ik aan in Den Helder. Ik loop met de meute mee het station uit, check uit en loop de poortjes door en dan is het even zoeken waar de bus naar de haven van Den Helder vertrekt, dit in verband met de aansluiting op de veerboot naar Texel.

Als ik bij de bus aankom, zie ik dat de bus slechts 1x per uur rijdt. De eerste zal om 12.12 uur vertrekken. Dat is dus drie kwartier wachten. Ik raak aan de praat met een Duits meisje, die uit Keulen komt en daar vanochtend al om 06.15 uur vertrokken is. Ook raak ik aan de praat met een echtpaar dat op Texel woont. Zo vermaak ik me deze drie kwartier wachten wel. Het is redelijk zonnig in Den Helder. Om 12.05 uur komt de bus naar de haven voorrijden. Bij de buschauffeur koop ik een busticket van € 3,–. Deze kan ik op Texel ook weer gebruiken om van de haven naar De Koog te reizen. Er kan in Den Helder met de OV chipkaart gereisd worden, maar dan moet je op Texel alsnog een buskaartje kopen want daar is de OV chipkaart niet bruikbaar. De busrit in Den Helder duurt maar een paar minuten.

Overtocht naar Texel

Aangekomen bij de haven kan ik direct aan boord van de veerboot. Ik heb al een bootticket en hoef deze uitdraai alleen maar te scannen. Ik loop met mijn spullen naar boven, omdat ik van het uitzicht vanaf het dek van de boot wil genieten. Helaas is er niet veel te zien. Het is grijs en niet helder. De overtocht duurt slechts 20 minuten. Texel is bereikt.

Aankomst in de haven van Texel

Autorit naar het hotel in De Koog

Op de trap naar beneden bij het van boord gaan, kom ik het Duitse meisje weer tegen en zij zegt dat ik wel met haar kan meerijden naar De Koog. Haar ouders verblijven al Texel en zij wordt door haar vader met de auto opgehaald. Op de parkeerplaats staat haar vader al te wachten. Nadat alle bagage in de auto is geladen, rijden we naar De Koog. Onderweg zijn er verschillende rotondes feestelijk versierd, want Olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe wordt vanmiddag gehuldigd. Van Rijsselberghe heeft op Texel gewoond. Na een rit van een kwartier word ik bij een benzinepomp aan de kop van de Dorpsstraat in De Koog afgezet.

Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog

Het hotel bevindt zich in de Dorpsstraat, de hoofdstraat van De Koog. Ik loop door deze winkelstraat,waar het druk is en zie het Fletcher Hotel De Cooghen al snel. Ik loop via het restaurant naar de receptie om in te checken. Sorry, verkeerde deur, maar ik zie de deur voor de ingang van het hotel niet, later blijkt dat deze precies tussen twee terrassen in ligt en dat het een smal pad is. Denk dat ik ook niet de eerste en ook niet de laatste ben, die dat paadje de eerste keer niet ziet. Tijdens de incheck betaal ik het resterende bedrag. Het infopakket stelt in mijn ogen niets voor, twee a4-tjes met een vage kaart en routes. Ook krijg ik de sleutelkaart, een pasje voor een dag gratis fietshuur en een voucher voor een welkomstdrankje; dit is een lokale specialiteit (wat het is weet ik dan nog niet). Ik heb een kamer op de 2e etage. Met de lift ga ik naar boven. Ik heb een standaardkamer. Het ziet er goed uit maar niet bijzonder. Wat voor mij wel belangrijk is, mijn kamer bevindt zich aan de achterzijde van het hotel.

Mijn kamer in het Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog

Ik fris me op en zittend op bed, type ik verder aan mijn reisverslag. Ik loop weer naar beneden. Bij de receptie vraag en krijg ik een plattegrond van Texel. Het welkomstdrankje valt tegen, het is een lokale kruidenbitter, die ik niet lust en kop koffie. Ik heb ook niets van deze kruidenbitter gedronken. Ik had verwacht dat het iets van een koekje of snoepje bij de koffie zou zijn.

Wandeling

Ik loop naar het strand. De weg naar het strand naar paal 20 is een hele steile weg. Met de fiets kan je hier niet naar boven. Iedereen stapt ook van de fiets om deze beneden aan het begin van deze steile te stallen of neemt de fiets aan de hand mee naar boven. Het is geen strandweer, want het waait heel hard. De mensen die op het strand zijn, zijn op dat moment ook bezig om hun spullen bij elkaar te zoeken. Ik heb het idee dat ze daar gezandstraald worden. Ik loop richting paal 19 en via een bospad loop ik terug naar het hotel. Ik zoek mijn kamer weer even op. Later loop ik naar weer buiten, want ik wil nu de winkels nog open zijn door de winkelstraat lopen. Ik vraag in een winkel of de supermarkten open zijn en waar deze gevestigd zijn. Achter de Dorpsstraat bevinden zich een Lidl en een Jumbo supermarkt. Ik loop zonder iets te kopen door de Jumbo en bezoek daarna de Lidl waar ik een paar dingen koop. Ik breng mijn gekochte spullen terug naar het hotel.

Daarna maak ik een wandeling in de richting van paal 21. Ik loop de Boodtlaan af tot aan de kruising van de weg naar paal 21 en het natuurgebied Nationaal Park de Duinen van Texel. Ik loop een stuk naar het strand, maar ik vind het te ver, ik moet straks ook nog terug lopen.

Het strand bij De Koog

Bij het natuurgebied zie ik een paar konijnen. Het is een mooi gebied met veel heide.

Natuurgebied De Duinen van Texel nabij De Koog

Ik loop hetzelfde stuk terug naar het hotel en als ik terug in mijn kamer ben, zie ik dat het al 18.09 uur is. Ik douche me snel, want ik heb om 18.30 uur voor het diner afgesproken.

Diner in Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog

Als ik in het restaurant kom, krijg ik van de zeer vriendelijke bediening een tafeltje bij het raam. Ik krijg een menukaart en er wordt verteld dat ik een soep vooraf kan nemen of tegen bijbetaling een voorgerecht. Daarnaast is er een keuze hoofdgerecht en een nagerecht. Er zijn gerechten waar bijbetaald moet worden. Ik bestel, terwijl ik de kaart bestudeer, alvast een sprite. Ik kies vanavond voor een zelfgemaakte pomodorisoep met pesto en crème fraîche en als hoofdgerecht een black angus met groene groentes, portsaus en rostirondjes en rozemarijnmayonaise en extra frietjes. Het nagerecht wordt na het hoofdgerecht besteld. Ik moet een poosje wachten, maar ik krijg een amusegerecht: een loempia gevuld met procurure en buikspek en trufffelsaus. Als je het zo zegt denk je ‘m, twijfelgevalletje, maar het is lekker. In het begin dat ik in het restaurant zit, is het nog heel rustig in het restaurant, later wordt het wel drukker. De pomodorisoep is heel erg lekker. Wat opvalt, is dat de bediening handschoenen aan heeft als ze bestek aanpassen, drinken brengen en ook als ze de maaltijden serveren. Bij het afruimen dragen ze geen handschoenen. Ik moet een poosje wachten voor het hoofdgerecht geserveerd wordt, maar dit is ook erg lekker. Ik heb een lekker mals stukje vlees, (groene asperges die ik niet aanraak, want ik lust geen asperges), heerlijk zoete wortels, er liggen heerlijke snijbonen onder het vlees, net als de twee rösti rondjes en de frieten. Het is veel. De volgende keer bestel ik geen extra frieten meer bij. De frieten worden op een hele originele manier geserveerd, nl. in een mini frituurmandje. De hele opmaak is schitterend en het eten is hier echt een aanrader. Ik heb een arrangement waar twee diners inclusief zijn. Als ik de diners niet inclusief zou hebben, zou ik hier niet dineren, want ik vind de prijs van € 34,50 voor een 3-gangen diner te hoog. Als ik klaar ben met het hoofdgerecht krijg ik voor het nagerecht opnieuw de menukaart. Ik kies een ijssorbet met vers fruit. Als deze ijssorbet geserveerd wordt, blijkt het weer een complete maaltijd te zijn. De ijssorbet bestaat uit drie bollen ijs, passievrucht-, citroen- en frambozensmaak, stukjes fruit (meloen, aardbei en druiven) en een toef slagroom. Ik ben zo vol. Voor meer foto’s van dit diner op mijn eerste avond op Texel, zie foto’s diner op de eerste avond.

Ijssorbet tijdens het diner in het hotel

Ik loop terug naar mijn kamer en daar werk ik mijn reisverslag bij. Dan is het bedtijd. Ik lig er vanavond al om 22.00 uur in want ik ben moe.

Het weer

bewolktbewolkt en ± 21° C

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 1 van mijn verblijf op Texel reisde ik per trein, boot en bus naar De Koog waar ik deze 6 dagen verblijf. 's Middags maak ik een wandeling rond De Koog en bezoek ik het strand. Alles over de eerste dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven