Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

Ik maakte een wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp van Wandelnetwerk Noord-Holland. De wandeling heeft een lengte van 9,38 kilometer. De start ligt bij startpunt Zwaanshoek bij knooppunt 9. 

Deze wandelroute loopt u door de gele pijlen te volgen. Deze wandelroute ligt tussen Zwaanshoek en Hoofddorp. De wandelroute gaat door de nieuwe parken en buurten van de wijk Floriande in Hoofddorp en de ruigtes in PARK21. Allemaal relatief nieuw, echt pioniersland.

Inhoudsopgave

Mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

Mijn wandeling start bij startpunt Zwaanshoek. Hier kunt u uw fiets of auto goed parkeren.

Bij het startpunt staat het informatiebord met de 3 wandelroutes die vanaf dit startpunt beginnen:

  • De Pioniersroute (geel) tussen Zwaanshoek en Hoofddorp voert door de nieuwe parken en buurten van de wijk Floriande, maar ook ruigtes in PARK21. Dit park zal gaan reiken tot Nieuw-Vennep, pioniersland dus. Floriande kent een rijke variatie aan architectuur. U komt onder andere langs de Cycladenarchipel. Op Goeree-Overflakkee ziet u een bonte verzameling aan woonidealen naast elkaar, van rietgedekt boerderijtje en Italiaans palazzo tot messcherpe moderne villa. De bewoners kunnen elkaar ontmoeten ‘op de loopplank’ tussen Statendam en Brouwersdam. Deze wandeling is 9.38 kilometer. Dit is de route die ik vandaag loop.
  • De Zwanenroute (groen) voert langs de nieuwbouwwijk die vanaf de jaren 70 tussen Bennebroekerbuurt en Hoofddorp verrees, en die een nieuwe naam verdiende. Zwaanshoek dus, vernoemd naar de zwanen die zich hier in groten getale zouden hebben opgehouden. Jammer voor hen, die droogmaking, maar in Park Zwaanshoek en bij de Boseilanden zijn nieuwe plassen voor hen vrij gemaakt. Deze route is 4,54 kilometer.
  • De Bennebroekerbuurtroute (rood) vanaf startpunt Zwaanshoek zoekt het oude land op langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Tegenover de brug naar Bennebroek heette dit tot halverwege de vorige eeuw Bennebroekerbuurt. Terecht, want de betreffende gronden waren tot het graven van de ringvaart oeverlanden van Bennebroek. Deze wandelroute is 3,92 kilometer.

Bij Startpunt Zwaanshoek staat routepaaltje 9. U volgt vanaf dit punt de gele pijlen. Zoals elke knooppuntenwandeling kunt u ook deze wandeling bij elk knooppunt beginnen en ook in tegenovergestelde richting lopen.

Startpunt Zwaanshoek tijdens mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

Zwaanshoek

Zwaanshoek een rustig en groen dorp aan de Ringvaart op de grens van de Haarlemmermeer. Aan de overkant van de brug ligt Bennebroek. Vroeger werd Zwaanshoek aangeduid als Bennebroekerbuurt. De naam Zwaanhoek verwijst naar het grote aantal zwanen dat in de eerste jaren na de drooglegging van de Haarlemmermeer in dit gebied neerstreek. Zwaanshoek bestond vroeger uit lintbebouwing langs de ringdijk (Bennebroekerdijk) en de Bennebroekerweg. Sinds de jaren zeventig is het dorp uitgebreid met nieuwbouw en nog steeds worden er in het dorp en aan de rand van het dorp nieuwe huizen gebouwd. Net buiten Zwaanshoek liggen de boseilanden. 

Een paar meter na routepaaltje 9 staat het volgende knooppuntenpaaltje al: nr. 19. Vanaf dit punt loopt u een stuk onverhard langs het water van de boseilanden. Aan de overkant van het water raast het verkeer over de Driemerenweg. Mocht u niet onverhard willen lopen moet u iets eerder links afslaan. Aan het eind voor het bruggetje komen de verharde en onverharde pad samen. Op het onverharde pad staat knooppuntenpaaltje 43.

Aan de andere kant van het bruggetje staat knooppuntenpaaltje 57. U deelt het pad nu met fietsers en wandelaars. U volgt het pad over de mooie brug over de Driemerenweg. Voor de brug staat knooppuntenpaaltje 85. In de panelen van deze fiets-wandelbrug ziet u kindergezichten.

Brug over de Driemerenweg tijdens mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

Floriande

De wijk Floriande is een Vinex-nieuwbouwwijk gelegen aan de westkant van Hoofddorp. 

Er is een goede busverbinding naar Haarlem (met overstappen) of een rechtstreekse verbinding naar Hoofddorp Centrum en door naar Schiphol. Floriande ligt tussen De IJweg, Bennebroekerweg en de N205 een volledige nieuwbouwwijk uit de grond gestampt met alle faciliteiten die een mens nodig heeft, zoals een winkelcentrum met meerdere supermarkten, winkelketens en horecagelegenheden, scholen, apotheek, bibliotheek en aan het eind het ziekenhuis.

In de beschrijving van Wandelnetwerk Noord-Holland staat beschreven dat u over Goeree-Overflakkee loopt. Er staan borden aan het begin van elk eiland aan de Deltaweg staan, maar de 13 eilanden vanaf de Bennebroekerweg naar het Spaarne Ziekenhuis zijn meer bekend door de nummers. De eilanden hebben de namen van de Waddeneilanden en de Zeeuwse eilanden. Het eiland Goeree-Overflakee is eiland 5. Het eiland staat ook bekend als het villa-eiland, want hier staan grote, dure en soms pompeuze huizen.

Direct aan de overkant van de brug gaat er trap naar beneden. U komt uit op het pad dat achter de dertien eilanden van de wijk langs loopt. U loopt hier een stukje langs en slaat daarna bij het bordje eiland 5 rechtsaf, de Statendam op. 

U loopt tot halverwege de Statendam en bij de kinderspeeltuin steekt u over naar de Brouwersdam. Aan het eind steekt u het bruggetje over. Kijk wel uit als u hier loopt, want na het bruggetje ligt een fietspad en de Deltaweg. Het autoverkeer wil fietsers en voetgangers nog wel eens over het hoofd zien. U loopt een klein stukje naar links en steekt de weg over langs de school de Optimist via het bruggetje over de IJtocht.

IJtocht tijdens mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

Aan de andere kant van de IJtocht staat knooppuntenpaaltje 50. U loopt via het Altenapad naar de Fanny Blankers-Koenlaan en steekt deze drukke doorgaande weg over. In het midden van de weg hangt routeplaatje 24.

U loopt rechtdoor langs de volkstuinen en daarachter het skatepark van de wijk. De route gaat langs de volkstuinen.

Herfstaster in de volkstuinen tijdens mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

Aan het eind van het pad steekt u de weg over en loopt een stukje zig zag door dit stukje van Floriande. 

Via de Kramerhof en de Verbeekstraat loopt u naar het Heusdenpad. U sla at rechtsaf richting de Bennebroekerweg. Aan de overkant van het water weer een deel met mooie huizen.

Bij het stoplicht steekt u de Bennebroekerweg over en loop langs HappyKids – Kinderdagverblijf (KDV) Floriande en Sportcomplex Koning Willem-Alexander naar de trap en brug over de Nieuwe Bennebroekerweg. Hier raast het verkeer langs.

Heusdenpad tijdens mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

PARK21

U komt uit in PARK21. PARK21 ligt aan de zuidkant van de wijk Floriande. Dit was vroeger een akkerbouwgebied. Het park ligt tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, heeft een grootte van 1.000 hectare en is volop in ontwikkeling.

In PARK21 is veel beleven. Er is het sportpark van honk- en softbalclub de ‘Hoofddorp Pioniers’, u kunt hier wandelen, fietsen en paardrijden in het groene gebied. De paden brengen u naar bijvoorbeeld speeltuin Kleiland, het bijenpaleis en de biologische moestuin, Klimpark21, het Electric Motorcross Park. In het oostelijk deel komt een evenemententerrein. De basis van PARK21 is het polderland met de kenmerkende lange rechte bomenrijen en de boerenerven. Sinds de drooglegging van het Haarlemmermeer in 1852 is de Haarlemmermeer de plek waar vernieuwers blijvend kunnen pionieren. Ook in PARK21 is volop ruimte voor innovatie. 

Het eerste deel is niet bijster interessant, dit loopt om het honkbalstadion van Hoofddorp Pioniers heen.  Het pad is deels verhard, deels onverhard. U loopt aan de rand van Hoofddorp. In de verte ligt Nieuw-Vennep. In PARK21 staat knooppuntenpaaltje 95. 

PARK21 tijdens mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

Via een asfaltpaadje door het bos komt u uit bij de Leendert van der Meulenbrug. Leendert van der Meulen was een oud wielrenner die in 1937 geboren is in Badhoevedorp. Hij werd in 1961 wereldkampioen stayeren op de baan bij de amateurs in het Zwitserse Zürich.

Via deze brug steekt u de Driemerenweg over en komt uit in een bosrijk gebied. U verlaat hier PARK21. Aan het eind van de brug staat knooppuntenpaaltje 84.

Bospad tijdens mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

Zwaanshoek

Het is hier moeilijk lopen en het pad is best lang en zelfs een stukje onduidelijk. 

U komt uit op het ‘graspad’ wat niet echt een pad is, maar meer een olifantenpaadje.

Graspad tijdens mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

U loopt hier om het land van boeren die wonen aan de Spieringweg in Zwaanshoek. In de verte ziet u de Spieringweg liggen.

Boerenland tijdens mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

De route gaat nog een stukje door het bos.

Aan het eind van de bospaden komt u uit bij de tunnel onder de Nieuwe Bennebroekerweg.

Aan het eind van dit pad bent u terug bij uw beginpunt, knooppunt 9.

Praktische informatie

Wandelroute

Deze wandelroute tussen Zwaanshoek en Hoofddorp staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland

U kunt onderweg de app van Wandelnetwerk Noord-Holland te gebruiken. Zo kunt u precies zien of u de juiste route neemt. Deze wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp staat onderweg heel goed aangegeven met gele pijlen.

De knooppunten zijn: 9, 19, 43, 57, 85, 50, 24, 95, 84, 19 en 9.

Gele routepijl tijdens mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

Afstand

Deze wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp heeft een lengte van 9,38 kilometer.

Bereikbaarheid

Auto
Uw auto kunt u onderweg op meerdere plekken parkeren, zoals in de wijk Floriande of bij het startpunt in Zwaanshoek.

Openbaar vervoer
R-Net bus 341 rijdt vanuit Schiphol en Hoofddorp door de wijk Floriande naar het Spaarne Ziekenhuis. Bij het Spaarne Ziekenhuis aan de rand van de wijk kunt u overstappen op R-Net bus 340 naar Haarlem/Aalsmeer/Uithoorn of R-Net bus 300 naar Haarlem/Schiphol nemen.

Fiets
Uw fiets kunt u onderweg overal stallen.

Horeca

Onderweg zijn er geen horecagelegenheden.

In de wijk Floriande kunt u van de route afwijken om naar Winkelcentrum Floriande te lopen waar verschillende horecagelegenheden zijn gevestigd. 

In het winkelcentrum zijn ook twee supermarkten gevestigd.

Honden

Honden zijn op deze wandelroute toegestaan.

Overnachten

Er zijn een paar overnachtingsmogelijkheden in Zwaanshoek en Hoofddorp, zoals Het Parkhuisje in Zwaanshoek die direct om de hoek bij het startpunt in Zwaanshof ligt of Floriande Bed & Breakfast op eiland 4 in de wijk Floriande. U vergelijkt de hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt ook een natuurhuisje in Zwaanshoek boeken waar u in de natuur kunt uitrusten van uw wandeling en later de rest van de mooie omgeving kunt verkennen.

Vanuit Zwaanshoek en Hoofddorp kunt u de mooie omgeving verkennen en bijv. de rest van de Haarlemmermeer, de Bollenstreek, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

Mijn wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp van Wandelnetwerk Noord-Holland. De wandeling heeft een lengte van 9,38 kilometer. De wandelroute gaat door de nieuwe parken en buurten van de wijk Floriande in Hoofddorp en de ruigtes in PARK21. Wandelt u mee? #zwaanshoek #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp van Wandelnetwerk Noord-Holland. De wandeling heeft een lengte van 9,38 kilometer. De wandelroute gaat door de nieuwe parken en buurten van de wijk Floriande in Hoofddorp en de ruigtes in PARK21. Wandelt u mee? #zwaanshoek #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp van Wandelnetwerk Noord-Holland. De wandeling heeft een lengte van 9,38 kilometer. De wandelroute gaat door de nieuwe parken en buurten van de wijk Floriande in Hoofddorp en de ruigtes in PARK21. Wandelt u mee? #zwaanshoek #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp van Wandelnetwerk Noord-Holland. De wandeling heeft een lengte van 9,38 kilometer. De wandelroute gaat door de nieuwe parken en buurten van de wijk Floriande in Hoofddorp en de ruigtes in PARK21. Wandelt u mee? #zwaanshoek #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp van Wandelnetwerk Noord-Holland. De wandeling heeft een lengte van 9,38 kilometer. De wandelroute gaat door de nieuwe parken en buurten van de wijk Floriande in Hoofddorp en de ruigtes in PARK21. Wandelt u mee? #zwaanshoek #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Zwaanshoek en Hoofddorp van Wandelnetwerk Noord-Holland. De wandeling heeft een lengte van 9,38 kilometer. De wandelroute gaat door de nieuwe parken en buurten van de wijk Floriande in Hoofddorp en de ruigtes in PARK21. Wandelt u mee? #zwaanshoek #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Inleiding Leiden
Europa

Leiden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven