Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Landgoed Hackfort in Vorden

Tijdens mijn 2-daagse verblijf in Bronkhorst maakte ik op de terugreis een wandeling op Landgoed Hackfort in Vorden, in de Gelderse Achterhoek.

Inhoudsopgave

Landgoed Hackfort

Landgoed Hackfort in stand met de vele boerderijen en andere objecten zoals de watermolen, het dorsmolenhuisje, een boomgaard, een moestuin, en de beelden van Hackfort.

Landgoed Hackfort kent een grote diversiteit aan natuur en agrarische cultuur. Op het landgoed bevinden zich een kasteel met een koetshuis (dit is nu een brasserie, de Keuken van Hackfort, waar u kunt lunchen of iets kunt drinken), een watermolen en verspreid over het landgoed liggen 42 authentieke Achterhoekse boerderijen, waarvan een aantal nog in bedrijf is.

Landgoed Hackfort is een schitterende plek voor een wandeling.

Landgoed Hackfort is sinds 1981 eigendom van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten houdt het landgoed in stand en onderhoud het. Natuurmonumenten heeft hier verschillende wandelingen uitgezet.

Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Ligging

Landgoed Hackfort ligt ten westen van Vorden in de Gelderse Achterhoek.

Geschiedenis

Het huis Hackfort begon als woonhuis langs de Baakse Beek en groeide het uit tot een landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes.

In de 14e eeuw liet landdrost Gerrit van Hackfort hier een burcht met twee torens bouwen. Enkele muurtorens uit die begintijd zijn nog op de benedenverdieping te zien. De muren zijn anderhalve meter dik.

Berend van Hackfort (1475-1557) is de bekendste bewoner van het kasteel. In 1502 trad Berend in dienst van de hertog van Gelre. Hij werd bevelhebber en plaatsvervanger van de hertog. Berent overleed op 80 jarige leeftijd. Zijn graf bevindt zich in de kerk van Vorden.

Het kasteel bleef eeuwenlang in het bezit van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt.

Het kasteel werd in 1788 verbouwd. Het oude poortgebouw en de bijgebouwen werden afgebroken. De grachten gedempt. Het kasteel werd een 18e eeuws landhuis. De twee torens herinneren nog aan het kasteel.

De laatste bewoners waren de kinderloze Arend baron van Westerholt van Hackfort en zijn, eveneens kinderloze, vier zusters. Het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen moesten één geheel blijven. Dit had Baron Arend bepaald. In 1981, na de dood van de laatste barones, ging het landgoed over naar Natuurmonumenten. Het kasteel, het koetshuis en de watermolen zijn gerestaureerd en toegankelijk voor publiek, evenals het landgoed. De tuinen worden in oorspronkelijke staat terug gebracht.

Bezienswaardigheden

Op het landgoed staat een kasteel uit de 14e eeuw met een koetshuis, een moestuin, een watermolen, een parkbos, imposante eikenlanen, authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden, akkers, bossen, houtwallen, sloten, poelen, graanakkers, houtwallen en kronkelende zandweggetjes.

Dorsmolenhuisje

Het dorsmolenhuisje staat naast de parkeerplaats. Het huisje is onlosmakelijk verbonden met het landgoed verbonden. De gestalde dorsmolen was eigendom van een aantal pachters op het landgoed. Deze schuur is alleen op zondag te bezichtigen.

Watermolen

De watermolen is iedere zaterdag in bedrijf. Dit is meestal voor het malen van graan, maar de molenaars kunnen de molen ook ombouwen om brandhout te zagen. Het water uit de Baakse beek zorgt voor de werking van de watermolen.

Kasteel Hackfort

Kasteel Hackfort ligt aan de linkerkant voorbij de watermolen. Hier stond in 1400 al een huis tot ‘Hacforden’ met een voorburcht en een slotgracht. Het huidige kasteel is later gebouwd. In het gebouw aan de rechterkant van het kasteel bevonden zich vroeger de tuinmanswoning, oranjerie en het koetshuis. Het kasteel is nog altijd bewoond. Dit is de reden dat het kasteel niet toegankelijk is.

Kasteel Hackfort en het koetshuis

Koetshuis / Keuken van Hackfort

In het koetshuis is nu brasserie de Keuken van Hackfort gevestigd. Hier kunt u genieten van een maaltijd of tussendoortje, gemaakt van ecologische producten.

Moestuin

Vroeger werden in de moestuin al groentes, fruit en bloemen geteeld voor de kasteelbewoners. Een groot deel van de opbrengst van de tuin blijft nog altijd op landgoed Hackfort. De historische kasteelmoestuin Hof van Hackfort voorziet nu brasserie De Keuken van Hackfort in het koetshuis van producten van het land. De tuin is dagelijks te bezichtigen. De moestuin wordt door vrijwilligers onderhouden. Daarbij worden ze soms geholpen door begeleiders en bewoners van de zorgboerderijen uit de omgeving.

Wandeling over Landgoed Hackfort

Ik start mijn wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Baakseweg.

Na een keuze te hebben gemaakt welke route ik wil lopen, start ik de 5 kilometer lange wandeling vanaf het dorsmolenhuisje, dat naast de parkeerplaats staat. Het is een klein gebouw en deed dienst als stalling voor de dorsmolen van de boerencoöperatie.

Ik volg de groene pijlen door het parkbos in de richting van de watermolen en het koetshuis. De watermolen is alleen van de buitenkant te bezichtigen.

Na het maken van een paar foto’s gaat de wandeling verder langs Kasteel Hackfort. Omdat dit kasteel nog bewoond wordt, is het niet toegankelijk. Ik loop verder langs de brasserie Keuken van Hackfort naar de moestuin.

Ik loop dwars door de moestuin langs de boomgaard en wijngaard en langs de akkers en weiden van de omliggende boerderijen en vervolg mijn weg langs een klinkerweg.

Ik blijf de groene pijltjes volgen die duidelijk zichtbaar zijn onderweg.

Vanaf de klinkerweg sla ik rechtsaf en loop verder langs de weilanden. Hier staan heel rustig een aantal koeien te grazen. Het koren staat in de zon te rijpen om geoogst te worden.

Ik loop tot aan een pad die is afgezet met een hek. Hier maak ik een korte stop om iets te drinken en eten. Het is deze dag heel warm. Ik vervolg mijn weg en kom bij een hek waar ik na opening van dit hek op een pas gemaaid veld uitkomen, waar het heel warm is en waar bijna geen schaduwplek te vinden is.

Dit veld steek ik over, onderweg word ik voorbij gefietst door een man, die zichtbaar moeite heeft om fietsend het weiland met het pas gemaaide gras over te steken. Maar het is voor hem niet nodig om van de fiets te stappen.

Aan het einde van dit grasveld staat weer een hek. Opnieuw loop ik langs korenvelden. Ik zie het kasteel weer liggen. Door de bossen, met hier en daar een kunstwerk, varens en bloemen ben ik weer bij het begin van mijn wandeling, de parkeerplaats aan de Baakseweg.

Deze wandeling staat beschreven op de website van Natuurmonumenten.

Wandeling op landgoed Hackfort in Vorden

Praktische informatie

Adres

Landgoed Hackfort
Baakseweg 6
7251 RH Vorden
Telefoon: 0575 – 555 560
E-mail: graafschap@natuurmonumenten.nl
Website:
Klik hier om naar de website van Natuurmonumenten te gaan

Bewaar op Pinterest

De Tichelmanroute van Natuurmonumenten op Landgoed Hackfort bij Vorden in de Gelderse Achterhoek is een mooie route van 5 kilometer door de bossen en over de velden rond het landgoed. Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #landgoedhackfort #vorden #achterhoek #natuurmonumenten #wandelen #jtravel #jtravelblog De Tichelmanroute van Natuurmonumenten op Landgoed Hackfort bij Vorden in de Gelderse Achterhoek is een mooie route van 5 kilometer door de bossen en over de velden rond het landgoed. Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #landgoedhackfort #vorden #achterhoek #natuurmonumenten #wandelen #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven