Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Ik maakte een wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek via natuurgebied Zwaansbroek, Landgoed De Olmenhorst en het Venneperhout, een wandelroute van 12 kilometer.

Dit is een een knooppuntenwandeling uitgezet door Wandelnetwerk Noord-Holland. De wandeling start bij het TOP Venneperhout bij Venneper Lodge in Nieuw-Vennep. Wandelt u mee met de wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek in de Haarlemmermeer?

Inhoudsopgave

Mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Deze wandeling start bij TOP Venneperhout aan de rand van de Venneperhout, op de hoek van de IJweg-Getsewoutweg in Nieuw-Vennep bij de Venneper Lodge.

Hier kun u uw fiets of auto goed en gratis parkeren.

De start is bij routepaaltje 9. U volgt vanaf dit punt de zwarte pijlen.

Routepaaltje nr. 15 staat een klein stukje verder.

U steekt de IJweg over en via het fietspad loopt u onder het viaduct van de N207 door naar de ingang van natuurgebied Zwaansbroek.

Natuurgebied Zwaansbroek

Zwaansbroek is een jong parkbos ligt ten westen van het Venneperhout en ten noorden van Lisserbroek. Zwaansbroek wordt door buurtbewoners gebruikt voor een blokje om. Het terrein van 250 hectare werd in 2003 aangeplant met bos, nu ziet u een leuk afwisselend gebied met natuurlijke waterpartijen, ruige velden en speelweiden. Ik vermoed dat de naam Zwaansbroek een samenvoegsel is van de naastgelegen plaatsen Zwaanshoek en Lisserbroek. Zwaansbroek wordt onderhouden door Staatsbosbeheer.

Let op: honden mogen hier alleen aangelijnd lopen.

Het is een flinke ronde die u door Zwaansbroek maakt. 

In het bos staat knooppuntenpaaltje 20.

Aan het eind van uw rondje  door natuurgebied Zwaansbroek komt u weer uit op de IJweg.

Zwaansbroek tijdens mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Lisserbroek

Via het fietspad langs de IJweg loopt u via de rotonde langs de Lisserweg naar een woonwijk in Lisserbroek.

Hier staat knooppuntenpaaltje 8.

Het stukje door de woonwijk gaat via een hondentrimbaan.

Aan het eind van een voet-/fietspad, het Reigerpad, steekt u een bruggetje over en slaat linksaf, een smalle landweg met de naam Turfspoor op.

Het Reigerpad in Lisserbroek tijdens mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Het Turfspoor is een rustig boerenweggetje, met knotwilgen en boerderijen. Deze weg dateert nog van voor de drooglegging. Deze weg deelt u met de rest van het verkeer.

Aan het eind van het Turfspoor steekt u de drukke Lisserweg over en slaat u rechtsaf. U komt uit bij de ingang van Landgoed De Olmenhorst. Wilt u met uw camper in de buurt verblijven, dan kan dat op De Olmenhorst.

Vanaf het Landgoed bent u op de fiets zo in de Bollenstreek of in de rest van de Haarlemmermeer.

Landgoed De Olmenhorst

Deze wandelroute loopt over het Landgoed De Olmenhorst.

Landgoed De Olmenhorst is een begrip in de Haarlemmermeer. Landgoed De Olmenhorst bestaat uit biologische appel- en perenboomgaarden, een paar monumentale panden en ateliers/winkels, zoals een zijdeatelier, een kaarsenmakerij, een natuurlijk wonen winkel met een stoelenmatterij en er zijn schapenvachten te koop. In de landgoedwinkel kunt u streekproducten, jam, biologische tuinbouwproducten, kookboeken en leuke snuisterijen kopen. Tijdens de zelfplukdagen is het hier heel erg druk.

In 1854 is Landgoed De Olmenhorst aangekocht door de Amsterdamse koopman Stephan De Clercq. Hij kocht 60 hectare van de nieuwe polder. Als u via de oprijlaan het landgoed oploopt, ziet u aan de rechterkant, een houten landhuis uit 1906 in Zaanse stijl en recht voor u de centrale boerderij uit 1894. Op dit moment is het landgoed in het bezit van de vijfde generatie De Clercq.

Aan het begin van de oprijlaan, aan de rechterkant, staat een Verhalenpaal. In de hele gemeente Haarlemmermeer staan 20 van deze verhalenpalen. Ze beschrijven het erfgoed van de Haarlemmermeerpolder. En één van het erfgoed is Landgoed De Olmenhorst. De tekst is FRUIT. De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhaalpaal (dit is nummer 15), de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd.

Tijdens de wandeling over het Landgoed ziet u overal appelbomen met naambordjes. Dit zijn zgn. adoptiebomen. Een project waar u tegen betaling van een bedrag tussen € 33,50 en de € 38,50 per jaar een appelboom kunt adopteren. De prijs per jaar is afhankelijk van het appelras. In het plukseizoen kunt u uw eigen appels van uw eigen boom plukken.

Aan de achterkant in de fruitloods kunt u koffie/thee en versgebakken appeltaart kopen. De fruitloods is dagelijks van 09.00-17.00 uur geopend. Hier kunt u ook verschillende andere producten kopen, zoals flessen biologische appel- en perensap.

Openingstijden: Landgoed De Olmenhorst is dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.
Entree: gratis.
Adres: Lisserweg 481,2165AS Lisserbroek.
Website

Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Let op: De Olmenhorstroute door Zwaansbroek en Venneperhout is in het seizoen dat fruit wordt geoogst (van 1 augustus tot 1 november) niet te bewandelen.

De route staat goed aangegeven met de zwarte pijlen. U loopt om de boomgaard heen en kom uit aan de Nieuwekerkertocht.  

U slaat linksaf en loopt een stukje van het boerenwandelpad Olmenhorstpad. Een duidelijk pad is er niet.

Bij het bruggetje steekt u de Nieuwekerkertocht over. Hier staat het knooppuntenpaaltje nr. 21. 

Boerenwandelpad tijdens mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Elisabeth Hoeve

Via het boerenwandelpad  loopt u langs de weilanden naar de achterkant van Elisabeth Hoeve. Dit pad zal, als het slecht weer geweest is, amper begaanbaar zijn.

Net voor Elisabeth Hoeve staat knooppuntenpaaltje 22. Veel van Elisabeth Hoeve zie ik niet, maar ik kom hier nog wel een keer terug. Deze wandelroute gaat achter het boerenbedrijf langs.

Routepaaltje 22 tijdens mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Elisabeth Hoeve is eigendom van de gebroeders Jan en Ben Ham. Elisabeth Hoeve is in de jaren erg veranderd. Nog altijd staat akkerbouw centraal op de boerderij die al vier generaties in de familie is. De bedrijfsactiviteiten hebben zich uitgebreid. Op het erf bevindt zich een boerderijwinkel, er is een moestuin aangelegd waar abonnementhouders zelf groenten kunnen oogsten en er worden excursies gegeven voor schoolklassen om kinderen bewust te maken waar hun voedsel vandaan komt.

U kunt hier ook gebruik maken van een wandelpad dat langs de akkers is aangelegd. Op het erf is ook een zorgboerderij gevestigd waar mensen met een beperking een dagbesteding hebben. U ziet niets van het bedrijf zelf.

In de Boerderijwinkel zijn eieren, aardappelen en uien rechtstreeks van de boer te koop. Ook worden hier jams en chutney’s van eigen geteeld fruit, eierlikeur, meel van de geoogste tarwe en quinoa. Ook zijn er producten verkrijgbaar van collega streekproducenten, zoals appel- en perensap, appels, diverse soepen, kaasjes, honing van de bijenkasten op de akkers, erwten, bruine bonen, linzen, kruidenboter, roomboter en boerenijs.

In de zelfoogsttuin kunt u een heel seizoen lang, ongeveer 32 weken, wekelijks uw eigen groenten oogsten. Vanaf half mei tot eind november kunt u van maandag tot en met zaterdag, van 9.00 tot 17.00 uur, op de tuin terecht. U deelt voor € 385,– per seizoen mee in de oogst.

MeerBoerenwandelpad ‘De Elisabeth Route’ is een wandelroute van 4,3 kilometer langs velden met gewassen zoals aardappelen, suikerbieten, graan en uien. Tijdens de wandeling kunt u gebruik maken van de brug naar Landgoed De Olmenhorst. Dit is het Olmenhorstpad. De Elisabeth Route is ook te bereiken vanuit Venneperhout. Langs de paden staan bordjes met informatie over de gewassen en de omgeving.

Openingstijden: De Boerderijwinkel is van maandag t/m zaterdag geopend van 09.00-17.00 uur.
Entree: gratis.
Adres: Hoofdweg 1379, 2151 MA. Nieuw-Vennep.
Website

U steekt opnieuw een bruggetje over en loopt langs Elisabeth Hoeve naar de Hoofdweg. Let op: u deelt de weg met de rest van het verkeer.

Elisabeth Hoeve tijdens mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Venneperhout

Via de Hoofdweg loopt u onder het het viaduct door van de N207 naar de ingang van het Venneperhout.

Achter de gebouwen van de Herbergier Nieuw-Vennep staat knooppuntenpaaltje 78.

De Venneperhout in Nieuw-Vennep ligt midden in wat ooit de Haarlemmermeer was. In de Venneperhout is in slechts tien jaar tijd veel bijzondere natuur ontstaan. De Venneperhout is een jong park, maar heeft een opvallend oud element: de 500 El Boom. Nadat de Haarlemmermeer was drooggelegd en akkerbouwende boeren de kavels in gebruik namen, werden in het midden van de kavels bomen geplant. Die boden de arbeiders een beschutte plek om te eten. Staatsbosbeheer heeft rond een deze bomen een plek gemaakt, waar u kunt samenkomen en uitrusten.

De struiken in het park zijn geplant door basisschoolleerlingen uit Nieuw-Vennep. Het initiatief kwam echter uit onverwachte hoek: James Cameron. De regisseur van de 3D-film Avatar sponsort wereldwijd de aanplant van 1 miljoen bomen, waaronder die in de Venneperhout.

De wegen en paden in het Venneperhout zijn verhard. Langs de routes zijn boomstammen en bankjes om op uit te rusten.

Het Venneperhout is het hele jaar 24 uur per dag toegankelijk. Venneperhout kent hondenlosloopgebieden, gebieden waar honden aangelijnd welkom zijn en enkele plekken waar geen honden mogen komen. Venneperhout wordt onderhouden door Staatsbosbeheer.

De busbaan van buslijn 397 (Nieuw-Vennep – Hoofddorp – Schiphol – Amsterdam Leidseplein) kruist hier het Venneperhout. Voor degenen die met de bus komen, zal knooppunt 10 of 95 het beginpunt zijn. Deze knooppuntenpaaltjes staan aan weerszijden van de Getsewoudweg. Aan het eind van deze weg is ook de P+R Getsewoud Zuid in Nieuw-Vennep. Hier kunt u eventueel uw auto ook parkeren. 

Na de busbaan gaat de route nog een stuk door het bos. Onderweg staat knooppuntenpaaltje 39.

Aan het eind van dit pad bent u terug bij uw beginpunt, knooppunt 9.

Venneperhout tijdens mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Praktische informatie

Wandelroute

Deze wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland

Tip: gebruik de app van Wandelnetwerk Noord-Holland. U kunt precies zien of u de juiste route neemt. Mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek staat onderweg heel goed aangegeven met zwarte pijlen.

De knooppunten zijn: 9, 15, 20, 8, 30, 21, 22, 78, 10, 95, 39 en 9.

Knooppunt 8 tijdens mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Afstand

Mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek heeft een lengte van 12 kilometer.

Bereikbaarheid

Auto
Uw auto kunt u onderweg op meerdere plekken parkeren, zoals bij Venneper Logde, aan de IJweg in Nieuw-Vennep, bij Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek of bij P+R Getsewoud Zuid in Nieuw-Vennep.

Openbaar vervoer
R-Net bus 397 rijdt vanuit Amsterdam Leidseplein via Schiphol en Hoofddorp naar P+R Getsewoud Zuid in Nieuw-Vennep.

Fiets
Uw fiets kunt onderweg overal stallen, zoals bijvoorbeeld bij de Venneper Logde, het beginpunt van deze wandeling.

TOP Venneperhout tijdens mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Horeca

  • Venneperlodge, aan de rand van de Venneperhout, op de hoek van de IJweg-Getsewoutweg in Nieuw-Vennep.
  • De Fruitloods op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek.
De Fruitloods op Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Honden

Honden zijn op een deel van deze wandelroute niet toegestaan.

Overnachten

Er zijn een paar overnachtingsmogelijkheden in Nieuw-Vennep en Lisserbroek of omgeving. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt ook een natuurhuisje in Nieuw-Vennep of Lisserbroek en omgeving boeken waar u in de natuur kunt uitrusten van uw wandeling en later de rest van de mooie omgeving kunt verkennen.

U kunt vanuit bijv.  Lisserbroek of Nieuw-Vennep de mooie omgeving verkennen en bijv. de rest van de Haarlemmermeer, de Bollenstreek, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

Mijn wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek in de Haarlemmermeer. De wandelroute heeft een lengte van 12 kilometer. Mijn route en achtergrond informatie leest u in dit artikel. Wandelt u mee? #nieuwvennep #lisserbroek #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek in de Haarlemmermeer. De wandelroute heeft een lengte van 12 kilometer. Mijn route en achtergrond informatie leest u in dit artikel. Wandelt u mee? #nieuwvennep #lisserbroek #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek in de Haarlemmermeer. De wandelroute heeft een lengte van 12 kilometer. Mijn route en achtergrond informatie leest u in dit artikel. Wandelt u mee? #nieuwvennep #lisserbroek #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek in de Haarlemmermeer. De wandelroute heeft een lengte van 12 kilometer. Mijn route en achtergrond informatie leest u in dit artikel. Wandelt u mee? #nieuwvennep #lisserbroek #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek in de Haarlemmermeer. De wandelroute heeft een lengte van 12 kilometer. Mijn route en achtergrond informatie leest u in dit artikel. Wandelt u mee? #nieuwvennep #lisserbroek #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek in de Haarlemmermeer. De wandelroute heeft een lengte van 12 kilometer. Mijn route en achtergrond informatie leest u in dit artikel. Wandelt u mee? #nieuwvennep #lisserbroek #haarlemmermeer #wandelnetwerknoordholland #wandelen #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven