Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek is een landgoed dat sinds 1890 bestaat met 19 hectare biologische appel- en perenboomgaarden, een paar monumentale panden en ateliers/winkels. Wist u dat hier maar liefst 50.000 appelbomen en meer dan 10.000 perenbomen staan. Naast de appel- en perenbomen, zijn er de laatste jaren ook nog pruimenbomen en kersenbomen geplant.
U kunt hier in het najaar tijdens de Zelfplukdagen uw eigen appels en peren plukken.

Inhoudsopgave

Ligging

Landgoed De Olmenhorst ligt net buiten Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer.

Geschiedenis

Landgoed De Olmenhorst bestaat al meer dan 165 jaar. De Haarlemmermeer was net drooggelegd. In 1854 werd de grond door Stephanus de Clercq gekocht. Hij was Amsterdammer en stamde uit een koopmansgeslacht. Hier werd een akkerbouwbedrijf gestart met aardappelen, tarwe, vlas en erwten. Aan het eind van de 19e eeuw werd de eerste fruitboomgaard gepland.
De eerste boerderij (De Betsyhoeve) brandde af. Willem De Clercq bouwde een nieuwe boerderij, De Olmenhorst, in een bosstrook van olmen (iepen). In het begin van de 20e eeuw werd de houten villa gebouwd door Stephen Willem de Clercq (de 3e generatie). De fruitteelt werd zeer belangrijk. Er werden nieuwe boomgaarden geplant en nieuwe schuren gebouwd.
De 4e generatie (Govert de Clercq) zat in de Tweede Wereldoorlog in het verzet en De Olmenhorst was aan het eind van deze oorlog het hoofdkwartier van de Binnenlandse Strijdkrachten, district Haarlemmermeer en de omliggende gemeenten. Govert nam het bedrijf over en bood kunstenaars ruimte. Er werden ateliers geopend.
Inmiddels is de 5e generatie van de familie de Clercq werkzaam in het bedrijf. Florian is in 1986 zijn vader opgevolgd. Hij richt zich alleen nog op de fruitteelt. De akkerbouw is verkocht. De Olmenhorst is een modern bedrijf met naast fruitteelt ook andere activiteiten en er worden evenementen georganiseerd om publiek naar het landgoed te trekken.

Plattegrond van Landgoed De Olmenhorst

Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

Op het landgoed worden biologische appels en peren geteeld. Bekende appelsoorten die hier geteeld worden zijn bijvoorbeeld: Alkmene, Goudreinette, Elstar, Jonagored, Jonagold, Santana, Rode Topaz. Bekende perenrassen die hier worden geteeld zijn bijvoorbeeld Conference, Doyené du Comice, Triomphe de Vienne en Beurré Alexander Lucas. Ook stoofperen worden hier geteeld zoals de rassen Gieser Wildeman, Winterjan, Zoete Brederode en Winterrietpeer.

Naast de boomgaarden is er andere bedrijvigheid op het landgoed. re zijn meerdere bedrijfjes en horecagelegenheden gevestigd. Voorbeelden hiervan zijn Kaarsenmakerij Willemijn, met workshops kaarsenmaken, Linea Verde, creatieve workshops taarten decoreren en sieraden maken, Companymap Studio Kessler met workshops teambuilding, bedrijfscommunicatie en veranderingsmanagement maar ook cartografische kunst, Atelier Prager met beelden, portretten en relatiegeschenken in glas, brons en keramiek, Kind Voorhout met duurzaam speelgoed en seizoen decoratie, Hiro Natuurlijk wonen met workshops en cursussen leem, stoelenmatten en verkoop voor ecologisch duurzaam bouwen en zijdeatelier Le Bonthi.

Kaarsenmakerij op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek
Een winkel op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

In de herfst is de zelfpluk in september en oktober. Op woensdagmiddag van 13.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur kunt u biologische appels plukken en in de weekenden soms ook biologische peren. In de herfstvakantie (van 19 t/m 27 oktober) is er elke dag de mogelijkheid om uw fruit zelf te plukken. De kosten van de appels en peren zijn € 2,25 per kilo. Welke soorten appels en peren er geplukt kunnen worden is elke week verschillend.

Peren plukken op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek
Appels plukken op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

Praktische informatie

Overige informatie

  • Voor kinderen is er een speurtocht (tegen betaling) op het landgoed.
  • Tegen betaling van € 29,75 per jaar kunt u een appelboom adopteren. Als u een adoptieboom bezit kunt u dagelijks tijdens de openingstijden van het landgoed uw appels plukken. U heeft keuze uit 7 appelrassen.
  • Er worden veel evenementen georganiseerd op het landgoed. Voor een actuele agenda verwijs ik u door naar de website van Landgoed De Olmenhorst.
  • Er zijn verschillende horecagelegenheden en winkels gevestigd op het landgoed. Voorbeelden hiervan zijn de Fruitloods, In de Tent (alleen in de weekenden tijdens de zelfpluk)
  • Voor kinderen is er op het landgoed veel te doen, zoals een zweefmolen (zaterdags en zondags van 12.00-16.00 uur € 2,– per persoon), een huifkartocht met trekpaard Jos (zaterdags en zondags van 12.00-16.00 uur € 2,50 per persoon), een rondje met een shetlandpony (zaterdags en zondags van 12.00-17.00 uur voor € 2,– per rondje en 3 rondjes achter elkaar € 5,–) en boogschieten (zaterdags en zondags van 12.00-16.00 uur voor € 2,– per persoon).
  • Landgoed De Olmenhorst is ook zeer geschikt voor bruiloften, zakelijke afspraken, bedrijfsfeesten, verjaardagsfeesten of andere activiteiten.
  • Parkeren kost op zaterdag en zondag € 3,– per auto. Parkeren van de fiets is gratis.

Openingstijden

De fruitloods is dagelijks van 09.00-17.00 uur geopend.
Het landgoed is geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.

Entree

De entree is gratis.

(Prijzen zijn van 2023).

Adres

Landgoed De Olmenhorst
Lisserweg 481
2165 AS Lisserbroek
Telefoon: 0252 – 413 165
E-mail: info@olmenhorst.nl
Website:
Logo van Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek kun je in september en oktober je eigen appels en peren plukken. Maar er is veel meer te doen. Wat, dat lees je hier. Lees je mee? #lisserbroek #landgoeddeolmenhorst #olmenhorst #appels #peren #landgoed #jtravel #jtravelblog Op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek kun je in september en oktober je eigen appels en peren plukken. Maar er is veel meer te doen. Wat, dat lees je hier. Lees je mee? #lisserbroek #landgoeddeolmenhorst #olmenhorst #appels #peren #landgoed #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven