Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Wilt u een mooie en korte wandeling maken, denk dan eens aan een wandeling langs acht kunstwerken in het centrum van Hoofddorp en de Bijbelse Tuin achter de RK-kerk Johannes de Doper aan de Kruisweg. Wandelt u mee? Deze beeldenroutewandeling in Hoofddorp kunt u overal starten.

Deze beeldenroute in Hoofddorp is een ommetje die is ontstaan tijdens de coronatijd. Na een oproep zijn er verschillende ommetjes ingestuurd waaronder deze wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp.

Inhoudsopgave

De wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Deze wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp begint bij het Oude Raadhuis. Maar u kunt deze wandelroute overal starten.

Liefdesboom

In de tuin van het Oude Raadhuis staat het beeld Liefdesboom van Franz Bodner. Een kleurrijk beeld dat met zijn vrolijke uitstraling nogal contrasteert met het Oude Raadhuis uit 1867. Op de lichtblauwe sokkel zit een rondborstige vrouw met een lachende vuurrode mond die een van vrolijkheid kraaiend kind omhoog houdt. Een beeld om vrolijk van te worden in deze tijden van oorlog en ellende. Het beeld is door kunstenaar Franz Bodner gemaakt in opdracht van de gemeente. De titel verwijst naar de huwelijken die op deze historische locatie worden gesloten want het Oude Raadhuis in Hoofddorp is een trouwlocatie in de gemeente Haarlemmermeer.

Liefdesboom van Franz Bodner tijdens mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Bijbelse Tuin Hoofddorp

U kunt doorlopen naar de Bijbelse Tuin Hoofddorp achter de RK-kerk Johannes De Doper aan de Kruisweg. De Bijbelse Tuin is een oase van rust in het drukke Hoofddorp. U komt hier helemaal tot rust en bezinning tussen de beelden van Bijbelse figuren en de vele bomen rondom de beelden. En alles heeft een betekenis. De bomen zijn hier niet zomaar geplant, nee daar is echt over nagedacht. In de tuin groeien veel kruiden, planten en bomen die ook in de Bijbel genoemd worden. In de Bijbelse Tuin Hoofddorp staan tussen de bomen, die allemaal een link hebben met de Bijbel, 50 beeldhouwwerken. Er staan beelden van Bijbelse figuren als Jozef en Maria, Anna en de kleine Jezus, Ruth, Hagar, Job, Eva, de Vrouw van Lot, Jakob, Hagar, Maria en de verloren zoon en er is een indrukwekkende serie van 15 werken die het lijdensverhaal van Jezus uitbeelden. Mooie verhalen uit de Bijbel. Personen die nu tot leven komen in de beeldhouwwerken in deze mooi aangelegde tuin vol symboliek. Op deze zonnige voorjaarsdag staan tussen de beelden de voorjaarsbloemen, zoals de narcissen, sneeuwklokjes en krokussen in bloei. Ook de amberboom staat al in bloei, wat een prachtig gezicht.

De Verloren Zoon in de Bijbelse Tuin Hoofddorp tijdens mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Dik Trom

U loopt na uw bezoek aan de Bijbelse Tuin terug naar de rotonde voor de Marktpleinkerk en steekt de rotonde over. Achter de Wereldwinkel staat op het Dik Tromplein het beeld van een achterstevoren zittende Dik Trom op een bokkende ezel die hij bij de staart vast grijpt. Wie heeft vroeger de boeken over zijn avonturen niet gelezen? Het beeld is in 1973 gemaakt door kunstenaar Nico Onkenhout. Het verhaal uit het eind van de 19e eeuw van de nooit bestaande Dik Trom is bedacht door de Hoofddorpse leraar en schrijver C.J. Kieviet.

Dik Trom van Nico Onkenhout tijdens mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Polderjongen

Ook in het centrum van Hoofddorp op het Polderplein voor de winkels staat de Polderjongen. Dit beeld is gemaakt door Karel Gomes, een bekende kunstenaar in de gemeente Haarlemmermeer. Deze polderjongen is uitgerust met snor, pet en boezeroen. Hij lijkt vanaf zijn sokkel uit te kijken over al het werk dat het graven van de 36 kilometer lange Hoofdvaart, het begin van de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder met zich mee bracht. Het standbeeld is een monument voor al de mannen en vrouwen die de Haarlemmermeer hebben gemaakt tot wat het nu is. Op het voetstuk staat het wapen van de gemeente Haarlemmermeer.

De Polderjongen van Karel Gomes tijdens mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Het mannetje

Vanuit het centrum loopt u door naar het Burgemeester Van Stamplein. Hier staat het zeven meter hoge aluminium beeld van kunstenaar Tom Claassen: Het mannetje. Het doet mij altijd denken aan het Michelinmannetje. Het beeld bestaat uit een stapeling van 22 gepolijste aluminium onderdelen. Het beeld is 7 meter hoog. In de winter kan het flink koud en guur zijn op het plein. Het mannetje krijgt dan ter beschermen tegen de kou een sjaal om.

Het mannetje van Tom Claassen tijdens mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Verzetsmonument van Hoofddorp

Aan de overkant van het plein bij de rotonde voor het stadhuis van de Gemeente Haarlemmermeer staat het Verzetsmonument van Hoofddorp. Dit monument is gemaakt door Ger Zijlstra. Het monument bestaat uit een ruw rotsblok met een bronzen schijf. Deze bronzen schijf doet denken aan een rijzende zon. Het is een abstracte manier om aan te duiden dat na het lijden de hoop weer gloort, net zoals na elke duistere nacht de dag weer aanbreekt. Heel toepasselijk in tijden van oorlog. Blijf hoop houden, hoe moeilijk en uitzichtloos het soms ook lijkt. De bronzen zon komt uit de steen tevoorschijn. Op deze plek is het rotsblok gepolijst. De verdere vorm van het blok is ruw, onbewerkt, zoals hij uit de aarde is gehaald. Het glad gemaakte deel is symbool voor onze beschaving, die uit de chaos van de ruwe maatschappij altijd weer tevoorschijn zal komen. Voor het monument liggen stenen met namen van omgekomen oorlogslachtoffers.

Verzetsmonument van Hoofddorp door Ger Zijlstra tijdens mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Street art op het Cultuurgebouw

Vanaf het verzetsmonument loopt u om het stadhuis naar het Raadhuisplein. Hier is hoog op het Cultuurgebouw een street art werk van de bekende kunstenaar Sidney Waerts te zien. Het werk heet ‘UP’. Tijdens mijn street art wandeling in Haarlem ook al verschillende van zijn mooie kunstwerken gezien. Het werk laat een kind zien dat ondersteboven hangt aan een tak hoog in de boom. Vanuit deze hoogte ziet ze een nieuw perspectief en een optimistische en kleurrijke toekomst. Schiphol (zwanen) speelt hierbij een belangrijke rol voor het behoud van Moeder Natuur. Hoofddorp groeit naar een duurzamere toekomst voor het nageslacht. Het design verbinding maakt met de lucht er omheen. Dit is geen beeld dat is opgenomen in de route maar ik wil het niet ongenoemd laten. Het is recent werk. De route gaat langs dit kuntwerk vandaar dat ik het noem.

Street art 'Up' van Sidney Waerts op het Cultuurgebouw tijdens mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Slavernijmonument Keti Koti

Achter Restaurant L’Hirondelle staan twee beelden: Jacob en de Engel en het Slavernijmonument Keti Koti (gebroken schakels). Het Slavernijmonument Keti Koti staat op het grasveld op de hoek Kruisweg en Boslaan. Haarlemmermeer heeft sinds 2018 een eigen monument als herinnering aan het slavernijverleden. Het monument is op 1 juli 2018 onthuld: Keti Koti, de dag dat de afschaffing van de slavernij gevierd wordt. Een tastbare herinnering aan de wereldwijde afschaffing van de slavernij want op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Caraïben. Op Sint-Maarten was dat al in 1848 gebeurd, in Indië in 1860. Elders in de wereld werd slavernij eveneens in de tweede helft van de negentiende eeuw verboden. Er staan een aantal basaltpalen en daar tussen een plaquette met de tekst: ‘Wat gebeurd is, is nog niet voorbij’. De tekst verwijst naar het verleden, maar ook het heden. Er zijn nog steeds mensen die niet in vrijheid leven.

Slavernijmonument Keti Koti tijdens mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Jacob en de Engel

Naast het slavernijmonument staat het beeld uit 1959 van Jacob en de Engel van kunstenaar Ben Guntenaar.  Het beeld is gemaakt van witgrijs zandkalksteen. Het vertelt het Bijbelse verhaal van Jacob worstelend met de engel. De twee ineengestrengelde figuren zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. In de Haarlemmermeerpolder staat dit Bijbelse verhaal voor de worsteling met het water en voor de strijd in de Tweede Wereldoorlog.

Jacob en de Engel van Ben Guntenaar tijdens mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Nevelpaarden

Vanaf deze twee beelden kunt u via verschillende wegen, zoals bijvoorbeeld via de Boslaan en het Arnolduspad naar de kruising met de Nieuweweg. Hier staat op een grasveld het kunstwerk Nevelpaarden van kunstenaar Erik Claus. Het is een bronzen beeld van zeven paarden op een stenen paal. De paarden staan dicht bij elkaar in de mist. Hun benen verdwijnen in de mist die nog laag over de aarde ligt. De paarden zijn niet in alle details uitgewerkt en de benen zijn weggelaten, net als wanneer je ze op een mistige ochtend ook ziet.

Nevelpaarden van Erik Claus tijdens mijn wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp

Vanaf het kunstwerk Nevelpaarden kunt u ook weer via verschillende routes teruglopen naar het Oude Raadhuis.

Dit was de korte wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp. Ik heb genoten van deze kunstwerken, ik hoop u ook.

Mijn route

Praktische informatie

Afstand

Deze wandeling langs beelden in het centrum van Hoofddorp heeft een lengte van 4-5 kilometer.

Start- en eindpunt

Er is geen specifiek startpunt van deze wandelroute langs de beelden. Ik ben mijn wandeling vanaf het Oude Raadhuis begonnen maar u kunt overal starten.

Bereikbaarheid

  • Auto:
    In Hoofddorp Centrum is het zowel in de parkeergarages als op straat betaald parkeren.
  • Openbaar vervoer:
    Alle bussen stoppen op het Burgemeester Van Stamplein in het centrum van Hoofddorp
  • Fiets:
    In het centrum van Hoofddorp kunt u uw fiets gratis stallen. Denk wel aan een goed slot want er zijn nog wel eens fietsendieven actief.

Horeca

In Hoofddorp Centrum zijn veel horecagelegenheden. Het zijn er te veel om ze hier te noemen. Buiten het centrum is een bekende horecagelegenheid L’Hirondelle. Hier loopt u langs als u naar het Slavernijmonument Keti Koti en het beeld Jacob en de Engel loopt.

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Hoofddorp en omgeving. Het dichtstbijzijnde hotel is Hotel De Beurs in het centrum van Hoofddorp. Wilt u een ander hotel boeken, vergelijk de hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

In de Haarlemmermeer is genoeg te zien en vanuit Hoofddorp kunt u bijv. de Bollenstreek, Leiden, Haarlem of Amsterdam verkennen.

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een korte wandeling langs acht kunstwerken in het centrum van Hoofddorp en de Bijbelse Tuin achter de RK-kerk Johannes de Doper aan de Kruisweg. Wandelt u mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een korte wandeling langs acht kunstwerken in het centrum van Hoofddorp en de Bijbelse Tuin achter de RK-kerk Johannes de Doper aan de Kruisweg. Wandelt u mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een korte wandeling langs acht kunstwerken in het centrum van Hoofddorp en de Bijbelse Tuin achter de RK-kerk Johannes de Doper aan de Kruisweg. Wandelt u mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een korte wandeling langs acht kunstwerken in het centrum van Hoofddorp en de Bijbelse Tuin achter de RK-kerk Johannes de Doper aan de Kruisweg. Wandelt u mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een korte wandeling langs acht kunstwerken in het centrum van Hoofddorp en de Bijbelse Tuin achter de RK-kerk Johannes de Doper aan de Kruisweg. Wandelt u mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een korte wandeling langs acht kunstwerken in het centrum van Hoofddorp en de Bijbelse Tuin achter de RK-kerk Johannes de Doper aan de Kruisweg. Wandelt u mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven