Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wandeling langs street art in Haarlem

Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. En er komen er steeds meer. Ik heb ook nog niet alles gezien, want een paar kon ik niet vinden. Tijdens het schrijven van dit artikel kwam ik er achter dat er nog een paar werken in het centrum van Haarlem zijn. In dit artikel leest u waar u de street art in Haarlem kunt vinden.

Inhoudsopgave

Wandeling langs street art in Haarlem

Waar is de street art in en buiten het centrum van Haarlem te vinden? Ik vertel het u in dit artikel. De route van en naar een street art mural kunt u zelf uitstippelen. Onderstaand is hoe door Haarlem gewandeld ben, maar u bent geheel vrij om zelf uw route uit te maken.

Haarlem Noord

Bij de St. Bavoschool aan de Reviusstraat is street art van Sidney Waerts te zien. Dit kunstwerk heb ik nog niet gespot.

In Haarlem Noord staat aan de Jan Gijzenkade op de hoek met de Generaal Spoorlaan een oud gebouw met daarop een mural van een haai uit 2020. Deze mural is gemaakt door Nietzsche x Root.

Aan de Korteweg 6 is een ander kunstwerk van de bekende kunstenaar Sidney Waerts. u zit dit werk ‘Crow’s’ al vanaf de Rijksstraatweg. Het is een meisje met een aantal kraaien.

'Crows' van Sidney Waerts aan de Korteweg in Haarlem tijdens mijn wandeling langs street art in Haarlem

Op de hoek van de Generaal Cronjéstraat en Generaal Joubertstraat ziet u de mural ‘Opgefleurd’. Dit is een kleurrijke mural die in overleg met de straatbewoners en de tattooshop achter de muur is ontworpen. De Polynesische invloeden komen vanwege die tattooshop. Dit street art kuntwerk is van de in Haarlem woonachtige Mikakunst.

In het Nelson Mandelapark is op de muur aan de rechterkant een street art werk van een onbekende kunstenaar te zien. Ik kan er niets over terugvinden op internet.

Haarlem Centrum

Op de hoek van de Pieter Kiesstraat en de Johan van Vlietstraat aan de overkant van de Kinderhuissingel zijn op de huizen aan beide kanten van de straat twee schitterende murals van Sidney Waerts te zien. De eerste is ‘Matter’ op de muur bij kapper Nico Wijers. Het zijn 3 spelende meisjes, een mural die gemaakt is  aan het begin van de coronacrisis. En aan de overkant ziet u het werk ‘The sun lights up the moon’. Ook deze mural is aan het begin van de coronacrisis gemaakt.

'The sun lights up the moon' van Sidney Waerts op de hoek van de Pieter Kiesstraat en de Johan van Vlietstraat in Haarlem tijdens mijn wandeling langs street art in Haarlem

Op de Ridderstraat met de Korte Wijngaardstraat is een mural uit augustus 2019 van een ridder in een wijngaard gemaakt. Dit street art werk van de ridder is gemaakt door James Jetlag.

In de Kokstraat (een zijstraat van de mooie Bakennesergracht) bij huisnummer 8 ziet u het Meisje met de Parel. Het origineel van Johannes Vermeer hangt in het Mauritshuis in Den Haag. Het meisje met de parel is geschilderd op een luik.

Op de hoek van de Lombardsteeg en de Jansstraat hangt een handbeschilderde kaart van het centrum van Haarlem te zien. Of het echt street art is? Maar hij is wel mooi. In dezelfde steeg is ook een bankje belegd met tegels en de afbeelding van een sprot (vis) en op de muur nog een andere vis gemaakt van keramiek.

Een heel mooie en kleurrijke mural is die in de Noorder Schoolsteeg: Pretty Bird van Art by PdeG (Paul). Deze kleurrijke vogels zijn te zien op de hoek met de Smedestraat in een hele smalle steeg. Het zijn vier vogels, waaronder een papegaai, ijsvogel en een toekan.

Op de hoek van de Nieuwe Groenmarkt en de Kromme Elleboogsteeg is opnieuw een werk van Sidney Waerts te zien. Dit is de 4e muurschildering van Sidney Waerts in Haarlem en is ook in 2020 gemaakt. Zijn eigen dochtertje Meesie van toen 4,5 jaar schommelt door de sterrenhemel. Dit werk sluit aan op de twee grote muurschilderingen aan de Johan van Vlietstraat, waarop kinderen hun eigen (sterren)wereld creëren.

In de Peuzelaarsteeg, in een zijstraat van de Grote Houtstraat is een mural van Frans Hals te zien. Hij woonde vroeger in deze steeg. Het kan zijn dat deze steeg afgesloten is, waarom weet ik niet, maar toen ik hier liep stond er een bord dat de steeg vanaf 10 januari 2022 afgesloten werd. Ook weet ik niet wat ze doen met deze mooie street art mural. De schilder Frans Hals is in Antwerpen geboren, maar hij woonde en werkte zijn hele leven in Haarlem. In het Frans Hals Museum zijn veel schilderijen van deze schilder te bewonderen.

Op de hoek van het Spaarne en de Gravinnesteeg moet u even naar boven kijken, want hier is het plafond mooi beschilderd. Wie het gemaakt heeft geen idee. Het is het dak van de ingang van de moderne Gravinnehof, een van de 22 hofjes in Haarlem.

Boven parkeergarage De Kamp ziet u ‘Portret van een Meisje in het Blauw’ of wel Mona Gaga uit oktober 2018 gemaakt door het kunstenaarsduo Telmo Miel. Dit is de enige street art van Haarlem die ik al eerder gezien heb, nl. tijdens mijn bezoek aan de bovengelegen DeDAKKAS. Het werk verwijst naar een schilderij van de 17e eeuwse Haarlemse kunstschilder Johannes Verspronck. In het Rijksmuseum in Amsterdam kunt u het origineel bewonderen.

Mona Gaga bij Parkeergarage De Kamp in Haarlem tijdens mijn wandeling langs street art in Haarlem

In de Lange Hofstraat 2 is een replica van ’the girl with the balloon’ van de Engelse street art kunstenaar Bansky te zien. Er voor staat een bankie. Zou het een verwijzing zijn? Aan de andere kant van de straat een mooi bankje van Jerry Lee Lewis, met een in detail nageschilderde piano op een bankje.

Op de hoek Doelstraat en Gierstraat in hartje centrum Haarlem bij het Hofje zonder Zorgen en de winkelstraat Grote Houtstraat ziet u een zwart witte mural. Het werk dateert uit 2018 en is gemaakt door Eric Coolen, een bekende Haarlemse tekenaar en ontwerper. Hij ontwerpt ook elk jaar de affiches voor de Week van de Industriecultuur in de Zaanstreek. Dit is de mural ‘Onder Kantooruren’ met een gitarist en een ouderwetse reclamezuil. Deze muurschildering is gemaakt in opdracht van Café ’t Kantoor en moet de indruk wekken bij het terras te horen. U ziet in dit werk o.a. Godfried Bomans (schrijver van o.a. Erik of het Klein Insectenboek) en de liedjesschrijver Lennaert Nijgh. Beiden zijn afkomstig uit Haarlem. Onder de duif staat een gedicht.

De mural 'Onder kantooruren' van Eric Coolen in Haarlem tijdens mijn wandeling langs street art in Haarlem

Op de hoek van de Korte Houtstraat en de Korte Annastraat is ‘Hier woont Korte Anna anno 1975’ te zien. Een vrolijk tafereeltje in een mooi straatje in de wijk Vijfhoek.

Aan de Leidsevaart richting het centrum is op een oud gebouw een gigantisch zonnig geschilderd landschap te zien. Het werk is maar liefst 45 meter x 11 meter. Naast het landschap ziet u drie gepixelde oude buurtfotoscènes. Deze street art schermt ​​laadstation erachter af. Het is een wijkproject van de Leidsebuurt. De schilderingen zijn in 2009 gemaakt door 100 buurtbewoners.

Op de hoek van het Doelenplein en de Gedempte Voldersgracht is een muurschildering gewijd aan Amnesty International. Deze mural is gemaakt door de Haarlemse kunstenaars Ronald Ruseler, Erik Prins, Jan Willem Post en de Chileense kunstenaar ‘Gaby’. Gaby was 15 jaar oud toen hij werd gearresteerd. Hij was de jongste politieke gevangene toen Amnesty International betrokken raakte bij zijn vrijlating. De rol van Gaby in deze muurschildering is een figuur in de stijl van het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra. De Brigada maakte geëngageerde muurschilderingen tijdens de regering van Allende (1970-1973) en ging daarna tijdens de dictatuur van Pinochet ondergronds verder. Deze muurschildering is Gaby’s manier om zijn dankbaarheid te tonen.

Op het Hortusplein voor de Jopenkerk bij de glazen ingang van parkeergarage Raaks ziet u een strip uit 2019. Deze tekeningen zijn gemaakt door de Haarlemse striptekenaar en kinderboekenillustrator Thé Tjong-King. U ziet bekende Haarlemmers zoals Laurens Janszoon Coster, de uitvinder van de drukpers en Kenau Simonsdochter Hasselaer, de legendarische volksheld die de stad Haarlem verdedigde tegen de Spaanse indringers tijdens het beleg van Haarlem in 1573.

Tekening van Thé Tjong-King bij parkeergarage Raaks in Haarlem tijdens mijn wandeling langs street art in Haarlem

Mochten er nog meer street art werken zijn in Haarlem die ik in bovenstaand overzicht niet genoemd heb, laat het me weten, dan neem ik ze na een bezoekje, op in dit artikel.

Wat is street art?

Street art is een kunstvorm dat gerelateerd is aan de graffitibeweging. De kunstwerken vallen niet niet onder de pure graffiti maar is wel gerelateerd aan graffiti en behoren niet tot een officiële kunstvorm. Street art is in de vorige eeuw ontstaan om politieke standpunten tot uiting te brengen. Tegenwoordig zijn er in veel steden wandelingen en fietsroutes uitgezet langs de vele street art werken. Bekende steden in Nederland met street art zijn Amsterdam (vooral rond de NDSM werf), Heerlen, Groningen, Breda, Den Haag en Rotterdam. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer steden met street art. Street art ziet u op verschillende manieren: muurschilderingen (murals), sjabloondruk, posters, stickers en eigenmatig gepositioneerde beelden. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder graffiti vallen en ook niet tot de officiële kunst behoren. Bij streetart zijn de afbeeldingen en de boodschap belangrijker dan bij graffiti, waar het om de decoratieve naamtags en dus om de makers gaat.

Deel van de mural van Frans Hals in de Peuzelaarsteeg in Haarlem tijdens mijn wandeling langs street art in Haarlem

Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel makers van street art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur, zoals bijv. de Engelse Banksy waarvan de werken wereldwijd bekend zijn maar niemand weet hoe deze man er uit ziet, waar hij woont (ja in Engeland maar waar?) en wat zijn echte naam is. Aangenomen wordt dat hij in Engeland geboren en getogen is en wellicht in Bristol woont. In het Moco Museum in Amsterdam bij het Museumplein zijn veel van zijn werken te zien.

Street art in Haarlem

Praktische informatie

Bereikbaarheid van Haarlem

Haarlem is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

  • Auto:
    Haarlem heeft vijf parkeergarages in het centrum: Station, De Appelaar, De Kamp, Raaks en Houtplein. De parkeertarieven in Haarlem centrum zijn hoog. Ik raad u aan om naar het P+R-terrein bij NS-station Haarlem-Spaarnwoude te rijden. Dit is vlakbij de Ikea, vlakbij de A9 tussen Haarlem en Amsterdam. Vanaf NS-station Haarlem-Spaarnwoude neemt u de trein of bus (buslijn 2, 15, 80 of 280) naar Haarlem. Het parkeerterrein bij de Ikea is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend.
  • Trein:
    Haarlem heeft twee treinstations: Station Haarlem en Station Haarlem Spaarnwoude.
  • Bus:
    Met buslijn R-NET 300 van Connexxion rijdt u binnen een half uur van luchthaven Schiphol via Hoofddorp naar het centrum of station van Haarlem. Vanuit de hele regio rijden veel bussen via het centrum en het Station van Haarlem.

Overnachten in Haarlem

In Haarlem zijn veel accommodaties waar u kunt overnachten. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke murals je in Haarlem kunt spotten lees je in dit artikel. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke murals je in Haarlem kunt spotten lees je in dit artikel. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke murals je in Haarlem kunt spotten lees je in dit artikel. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke murals je in Haarlem kunt spotten lees je in dit artikel. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke murals je in Haarlem kunt spotten lees je in dit artikel. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke murals je in Haarlem kunt spotten lees je in dit artikel. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven